Korzár logo Korzár
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom zelené dary prírody: Zemiakový šalát so šťaveľom, vyprážaný skorocel

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Jarná príroda nám ponúka množstvo zelených darov, ktoré sa dajú využiť v kuchyni a pripravíte si z nich chutné jarné menu. A navyše môžu po veľkonočnom prejedaní sa pôsobiť ako skvelá očista.

Šťaveľ

Je to liečivá bylina, ktorá má kyslejšiu chuť. Zbierajú sa mladé zelené listy, ktoré majú kopijovitý tvar. Šťaveľ obsahuje množstvo prospešných látok ako kyselinu šťaveľovú, bielkoviny, vlákninu, sacharidy, tuk, vitamíny A, B, C, E, K, draslík, horčík, vápnik, síru, sodík, fosfor, betakarotén, chlorofyl, aminokyseliny, omega 3, omega 6 mastné kyseliny. Podporuje obranyschopnosť organizmu, trávenie a chuť do jedla. Pomáha pri bolestiach brucha, podporuje prečistenie tráviaceho traktu a zmierňuje aj bolesť, upokojuje nervový systém a zlepšuje kvalitu spánku.

Skryť Vypnúť reklamu

Skorocel

Skorocel kopijovitý patrí medzi rastliny, ktoré sú známe hojivými účinkami, dobre však poslúži aj pri príprave jedál. Mladé listy skorocelu pridávame do paradajkových šalátov a do šalátu z chuťovo menej výraznej zeleniny, je pikantne horkastý. Zaujímavo doplní jarné zeleninové polievky. Nerozkvitnuté úbory podusené na masle chutia trochu ako šampiňóny.

Šťaveľový prívarok

Potrebujeme: 300 g šťaveľa, 3 zemiaky, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 0,5 l mlieka, 1 PL olivový olej, soľ, čierne mleté korenie, sušenú majoránku, kôpor, červenú sladkú papriku. varené vajíčka

Postup: Umyjeme šťaveľ a pokrájame ho na menšie kúsky. Cibuľu očistíme a pokrájame na menšie kúsky a orestujeme ju na oleji. Pridáme k nej šťaveľ a necháme dusiť 5 minút. Potom prilejeme mlieko, soľ, kôpor, majoránku, čierne korenie, sladkú papriku, pretlačený cesnak, na jemno postrúhaný zemiak a na miernom ohni varíme 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyprážané skorocelové listy

Mladé listy skorocelu dôkladne umyjeme, trochu osolíme a ešte vlhké obalíme v múke, vajíčku a v strúhanke. Smažíme v oleji.

Ďalšou alternatívou je, že listy osušíme, obalíme v cestíčku (pivné, vínne, syrové alebo len vajcia s múkou) a vysmažíme.

Zemiakový šalát so šťaveľom

Potrebujeme: zemiaky na šalát, asi 2 hrste lístkov šťaveľa, kyslé uhorky, vajíčka, olivový olej, soľ, korenie, mladú jarnú cibuľku

Potrebujeme: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť a potom ich nakrájame na hrubšie kolieska do misky. Pridáme nakrájanú cibuľku, nasekané lístky šťaveľa a asi dve uhorky. Šalát osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Na záver pridáme vajíčka uvarené natvrdo a môžeme podávať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 345
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 16 556
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 125
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 346
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 685
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 428
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 403
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 087
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 998
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie bude s najvačšou pravdepodnosťou dobrovoľné (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.
Vinice spoločnosti Tokaj & Co.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Čo hovoria zahraničné štúdie o reštauráciách a fitnescentrách

Treba vetrať, nosiť rúško a udržiavať odstup.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop