Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Jahňacie špeciality zachutia nielen veľkonočným kúpačom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kotlety z jahňacieho mäsa so šampiňónmi

Potrebujeme: 800 g jahňacích kotliet, soľ, 2 jarné cibuľky s vňaťou, čierne mleté korenie, mleté horčicové semienka, 8 väčších šampiňónov, 30 g masla, 4 vajcia, 80 g šunky, 2 PL hladkej múky, rastlinný olej, mäsový vývar

Postup: Kotlety umyjeme, osušíme, okoreníme a posypeme mletým horčičným semienkom. Necháme asi pol hodiny odležať v chlade.

Medzitým si očistíme šampiňóny – nožičky odrežeme a odložíme. Cibuľky nakrájame najemno aj s vňaťou a orestujeme ich na masle. Šunku a nožičky šampiňónov nakrájame na kúsky a pridáme k cibuľkám, orestujeme a zalejeme vajíčkami. Osolíme, okoreníme a urobíme v podstate akúsi praženicu.

Skryť Vypnúť reklamu

Odležané kotlety poprášime múkou a opečieme na troche horúceho oleja. Vyberieme ich bokom, výpek trochu poprášime múkou, zalejeme vývarom a asi 20 minút povaríme. Šťavu precedíme, vložíme do nej kotlety a ešte asi 10 minút ich dusíme. Nakoniec zjemníme maslom.

Šampiňóny naplníme vajíčkovou zmesou, poukladáme ich na plech alebo do zapekacej misy, trochu podlejeme a dáme na 10 minút do rúry. Podávame spolu preliate omáčkou.

Lesné jahňacie

Potrebujeme: jahňacie mäso vhodné na pečenie, 2 cibule, 2 paradajky, asi po 50 g lesného ovocia - čučoriedok a malín, stonkový zeler, cukor, tymian, majoránku, ocot, olivový olej, soľ, celé čierne korenie

Postup: Paradajky zbavíme šupiek a nakrájame ich na kúsky. Spolu s pokrájanou cibuľou, zelerom, malinami a čučoriedkami ich dáme do kastróla, pridáme lyžicu cukru, tretinu pohára octu, soľ, korenie a trochu oleja. Na strednom plameni varíme dovtedy, kým nám nevznikne hustá omáčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso vcelku osolíme a okoreníme a sprudka ho opečieme na troche rozpáleného oleja zo všetkých strán. Posypeme ho majoránom a tymianom. Dávame pozor, aby sme doň nepichali vidličku, aby nám zostalo pekne šťavnaté. Omáčku precedíme a polievame ňou nakrájané jahňacie.

Pečené jahňacie stehno so zeleninou

Potrebujeme: jahňacie stehno, rozmarín, 3 strúčiky cesnaku, 2 dl bieleho vína, vývar, mrkvu, zelené fazuľové struky, zemiaky, tymian, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Začneme prípravou marinády – namrvíme si do misky rozmarín a tymian, pridáme k nim nasekaný alebo pretlačený cesnak, olej, soľ a mleté čierne korenie. Marinádou poriadne ponatierame umyté a osušené stehno.

Ideálne je, ak môžeme mäso nechať prikryté fóliou celú noc v chlade, prípadne by malo odstáť aspoň niekoľko hodín.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso potom dáme do pekáča, dáme k nemu vetvičky rozmarínu, podlejeme ho vínom aj vývarom a pečieme v rúre pri teplote 160 stupňov. Jahňa pečieme asi dve hodiny, podľa toho, aké veľké stehno máme a priebežne ho podlievame vývarom.

Asi pol hodiny pred dopečením pridáme k mäsu očistené a prekrojené zemiaky, mrkvy i struky. Osolíme ju a okoreníme a zvýšime teplotu asi na 200 stupňov, aby mäso získalo zlatistú kôrku.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 272
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 179
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 903
  4. Po Slovensku na motorke 6 580
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 214
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 763
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 707
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 381
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kúpalisko Delňa.

Ešte ho neotvorili, kúpanie je tam zatiaľ na vlastnú zodpovednosť.


Teraz
Zľava športový manažér HC Košice Gabriel Spilar, prezident klubu Július Lang, hlavný tréner Kalle Kaskinen a asistent trénera Timo Saarikoski.

Rozhovor s Gabrielom Spilarom.


Patrik Fotta 17. jún
Mestská časť Dargovských hrdinov bude revitalizovať priestor pred gréckokatolíckym kostolom.

Letné práce a investície sa už rozbehli.


a 1 ďalší 10 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


17. jún
Tréner Štefan Tarkovič.

Slováci stále môžu postúpiť.


Juraj Berzedi 19 h
Mária Vargová a Andrej Poracký

Ak sa staráme o obeť, musíme sa starať aj o páchateľa.


18. jún
Podcast Svet medzi riadkami

Sever a juh sú výmysel, vesmír nepozná svetové strany.


Stanka Luppová 17. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop