Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Jahňacie špeciality zachutia nielen veľkonočným kúpačom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kotlety z jahňacieho mäsa so šampiňónmi

Potrebujeme: 800 g jahňacích kotliet, soľ, 2 jarné cibuľky s vňaťou, čierne mleté korenie, mleté horčicové semienka, 8 väčších šampiňónov, 30 g masla, 4 vajcia, 80 g šunky, 2 PL hladkej múky, rastlinný olej, mäsový vývar

Postup: Kotlety umyjeme, osušíme, okoreníme a posypeme mletým horčičným semienkom. Necháme asi pol hodiny odležať v chlade.

Medzitým si očistíme šampiňóny – nožičky odrežeme a odložíme. Cibuľky nakrájame najemno aj s vňaťou a orestujeme ich na masle. Šunku a nožičky šampiňónov nakrájame na kúsky a pridáme k cibuľkám, orestujeme a zalejeme vajíčkami. Osolíme, okoreníme a urobíme v podstate akúsi praženicu.

SkryťVypnúť reklamu

Odležané kotlety poprášime múkou a opečieme na troche horúceho oleja. Vyberieme ich bokom, výpek trochu poprášime múkou, zalejeme vývarom a asi 20 minút povaríme. Šťavu precedíme, vložíme do nej kotlety a ešte asi 10 minút ich dusíme. Nakoniec zjemníme maslom.

Šampiňóny naplníme vajíčkovou zmesou, poukladáme ich na plech alebo do zapekacej misy, trochu podlejeme a dáme na 10 minút do rúry. Podávame spolu preliate omáčkou.

Lesné jahňacie

Potrebujeme: jahňacie mäso vhodné na pečenie, 2 cibule, 2 paradajky, asi po 50 g lesného ovocia - čučoriedok a malín, stonkový zeler, cukor, tymian, majoránku, ocot, olivový olej, soľ, celé čierne korenie

Postup: Paradajky zbavíme šupiek a nakrájame ich na kúsky. Spolu s pokrájanou cibuľou, zelerom, malinami a čučoriedkami ich dáme do kastróla, pridáme lyžicu cukru, tretinu pohára octu, soľ, korenie a trochu oleja. Na strednom plameni varíme dovtedy, kým nám nevznikne hustá omáčka.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso vcelku osolíme a okoreníme a sprudka ho opečieme na troche rozpáleného oleja zo všetkých strán. Posypeme ho majoránom a tymianom. Dávame pozor, aby sme doň nepichali vidličku, aby nám zostalo pekne šťavnaté. Omáčku precedíme a polievame ňou nakrájané jahňacie.

Pečené jahňacie stehno so zeleninou

Potrebujeme: jahňacie stehno, rozmarín, 3 strúčiky cesnaku, 2 dl bieleho vína, vývar, mrkvu, zelené fazuľové struky, zemiaky, tymian, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Začneme prípravou marinády – namrvíme si do misky rozmarín a tymian, pridáme k nim nasekaný alebo pretlačený cesnak, olej, soľ a mleté čierne korenie. Marinádou poriadne ponatierame umyté a osušené stehno.

Ideálne je, ak môžeme mäso nechať prikryté fóliou celú noc v chlade, prípadne by malo odstáť aspoň niekoľko hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso potom dáme do pekáča, dáme k nemu vetvičky rozmarínu, podlejeme ho vínom aj vývarom a pečieme v rúre pri teplote 160 stupňov. Jahňa pečieme asi dve hodiny, podľa toho, aké veľké stehno máme a priebežne ho podlievame vývarom.

Asi pol hodiny pred dopečením pridáme k mäsu očistené a prekrojené zemiaky, mrkvy i struky. Osolíme ju a okoreníme a zvýšime teplotu asi na 200 stupňov, aby mäso získalo zlatistú kôrku.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Veľká noc 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 520
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 088
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 422
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 874
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 667
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu