Korzár logo Korzár
Streda, 26. február, 2020 | Meniny má Viktor

Varíme s Korzárom: Údené k Veľkej noci neodmysliteľne patrí

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)
Článok pokračuje pod video reklamou

Šunka vo vínovej omáčke

Potrebujeme: údenú šunku vcelku, 2 cibule, 5 guľôčok nového korenia, 1 PL octu, olej, hladkú múku, mäsový vývar, 1 dl bieleho vína, 100 ml smotany, 1 pór, petržlenovú vňať

Postup: Do hrnca dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, čerstvo rozdrvené nové korenie, ocot, 3 lyžice vody a všetko spolu povaríme, kým sa trochu tekutina neodparí.

Z oleja a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vývarom, chvíľu povaríme a potom pridáme víno a cibuľovú zmes. Osolíme a okoreníme podľa chuti a precedíme. Tento nálev zmiešame so smotanou.

Šunku nakrájame na hrubšie plátky, nasucho ich z oboch strán opečieme a poukladáme do jemne vymazaného pekáča. Polejeme ich omáčkou a dáme zapiecť do rúry asi na 10 minút.

Vyberieme ich z rúry, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a na tenučké kolieska nakrájaným pórom.

Údené mäso s orechovou perinkou

Potrebujeme: 1 kg vykosteného údeného mäsa, 2 cibule, 1 mrkvu, polovicu póru, mäsový vývar, 2 bobkové listy, 1 ČL mletého nového korenia, čierne celé korenie, jalovec, 500 g zemiakov, 2 vajcia, 80 g posekaných vlašských orechov, 50 g nasekaných tekvicových semienok, soľ, biele korenie, štipku kajenského korenia, muškátový oriešok

Postup: Mäso dáme do pekáča, pridáme k nemu očistenú a pokrájanú zeleninu, bobkový list, nové korenie, jalovec a celé korenie.

Podlejeme vývarom, prikryjeme a pečieme asi 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Surové zemiaky nahrubo nastrúhame, vytlačíme z nich vodu a dáme do misky. Pridáme k nim vajíčko, tekvicové semienka a orechy. Osolíme, okoreníme kajenským korením, bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Premiešame a zmes rovnomerne navrstvíme na predpečené mäso. Dobre pritlačíme a dáme piecť ešte na ďalších 15 – 20 minút.

Výpek prepasírujeme, aby sa doň dostali chute pečenej zeleniny, v prípade potreby dosolíme a dokoreníme a podávame s nakrájaným mäsom.

Kuracia roláda s údeným

Potrebujeme: 1 vykostené kurča, 150 g údeného syra, 1-2 žemle (alebo iné pečivo), 1 vajíčko, 1 stredne veľkú cibuľu, petržlenovú vňať, mlieko, olej, soľ, rascu, mleté čierne korenie

Postup: Údené mäso nakrájame na maličké kúsky a orestujeme ho spolu s cibuľou na troche oleja. Potom k nemu pridáme na malé kúsky nakrájané pečivo, nasekanú petržlenovú vňať, vajíčko, soľ, korenie a toľko mlieka, aby nám vznikla primerane hustá zmes.

Vykostené kurča rozprestrieme, potrieme ho touto údenou plnkou, zrolujeme, dobre previažeme, aby sa nerozpadlo a upečieme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Rozhovor

Poslanec Košíc odstúpil a už otvorene hovorí: Primátor sa bojí dvoch ľudí

Burdigu šokovalo, čo Polaček povedal vo volebnú noc.

Rezali spolu volebnú tortu. Primátor Polaček (vľavo) vidí podľa exposlanca Burdigu (v strede) v ňom a poslancovi Lörincovi (vpravo) nepochopiteľne už teraz rivalov v ďalších voľbách.

Viceprimátorka Košíc spojila pracovné cesty s vlastnou kampaňou

Transparency odporúča dary zo straníckej centrály, nie z mesta.

Viceprimátorka má v kompetencii školstvo a sociálne témy, pred voľbami sa venuje aj cestám. Na snímke so starostom Košickej Belej Jozefom Petkačom.
Starosta Lörinc nevylučuje, že spor medzi sídliskom a stavebníkom skončí na súde.
Obecný úrad vo Veľkej Ide.

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočnerovo sledovacie komando kontra sledoval niekto ďalší

Ľudia od Petra Tótha mali tajné tiene.

Miroslav Kriak na súde.
Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Jakuba Fila

Kto sledoval Kočnerovo komando? Bola to SIS?

Chýbajúce odpovede budú naznačovať, že nezlyhala len polícia.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

Voľby 2020