Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Údené k Veľkej noci neodmysliteľne patrí

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Šunka vo vínovej omáčke

Potrebujeme: údenú šunku vcelku, 2 cibule, 5 guľôčok nového korenia, 1 PL octu, olej, hladkú múku, mäsový vývar, 1 dl bieleho vína, 100 ml smotany, 1 pór, petržlenovú vňať

Postup: Do hrnca dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, čerstvo rozdrvené nové korenie, ocot, 3 lyžice vody a všetko spolu povaríme, kým sa trochu tekutina neodparí.

Z oleja a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vývarom, chvíľu povaríme a potom pridáme víno a cibuľovú zmes. Osolíme a okoreníme podľa chuti a precedíme. Tento nálev zmiešame so smotanou.

SkryťVypnúť reklamu

Šunku nakrájame na hrubšie plátky, nasucho ich z oboch strán opečieme a poukladáme do jemne vymazaného pekáča. Polejeme ich omáčkou a dáme zapiecť do rúry asi na 10 minút.

Vyberieme ich z rúry, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a na tenučké kolieska nakrájaným pórom.

Údené mäso s orechovou perinkou

Potrebujeme: 1 kg vykosteného údeného mäsa, 2 cibule, 1 mrkvu, polovicu póru, mäsový vývar, 2 bobkové listy, 1 ČL mletého nového korenia, čierne celé korenie, jalovec, 500 g zemiakov, 2 vajcia, 80 g posekaných vlašských orechov, 50 g nasekaných tekvicových semienok, soľ, biele korenie, štipku kajenského korenia, muškátový oriešok

Postup: Mäso dáme do pekáča, pridáme k nemu očistenú a pokrájanú zeleninu, bobkový list, nové korenie, jalovec a celé korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Podlejeme vývarom, prikryjeme a pečieme asi 40 minút pri teplote 180 stupňov.

Surové zemiaky nahrubo nastrúhame, vytlačíme z nich vodu a dáme do misky. Pridáme k nim vajíčko, tekvicové semienka a orechy. Osolíme, okoreníme kajenským korením, bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Premiešame a zmes rovnomerne navrstvíme na predpečené mäso. Dobre pritlačíme a dáme piecť ešte na ďalších 15 – 20 minút.

Výpek prepasírujeme, aby sa doň dostali chute pečenej zeleniny, v prípade potreby dosolíme a dokoreníme a podávame s nakrájaným mäsom.

Kuracia roláda s údeným

Potrebujeme: 1 vykostené kurča, 150 g údeného syra, 1-2 žemle (alebo iné pečivo), 1 vajíčko, 1 stredne veľkú cibuľu, petržlenovú vňať, mlieko, olej, soľ, rascu, mleté čierne korenie

Postup: Údené mäso nakrájame na maličké kúsky a orestujeme ho spolu s cibuľou na troche oleja. Potom k nemu pridáme na malé kúsky nakrájané pečivo, nasekanú petržlenovú vňať, vajíčko, soľ, korenie a toľko mlieka, aby nám vznikla primerane hustá zmes.

SkryťVypnúť reklamu

Vykostené kurča rozprestrieme, potrieme ho touto údenou plnkou, zrolujeme, dobre previažeme, aby sa nerozpadlo a upečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 92 214
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 824
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 709
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 583
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 251
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 621
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu