Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom na Zelený štvrtok: Polievka z jarnej cibuľky, medvedie lievance

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odkiaľ pochádza názov Zelený štvrtok?

Jedna z verzií hovorí, že svoje pomenovanie získal po zelenej Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil po poslednej večeri a kde ho napokon vojaci zatkli.

Druhá verzia hovorí o tom, že názov môže pochádzať z germánskeho bohoslužobného názvoslovia, zo slova greinen – nariekať. V starej cirkvi sa totiž v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. A časom sa slovo greinen zmenilo na grünen, čo znamená zelený.

Zelené lievance

Potrebujeme: 125 g polohrubej múky, cca 200 ml mlieka, 2 PL zemiakového škrobu, 2 lyžice pesta z medvedieho cesnaku, soľ, olej.

SkryťVypnúť reklamu

Na pesto potrebujeme: niekoľko hrstí lístkov medvedieho cesnaku, 2 PL hocijakých orechov, 2 PL strúhaného parmezánu a trochu oleja, aby sme pri mixovaní získali primerane hustú konzistenciu.

Postup: Do misky dáme múku, škrob a soľ, pridáme pesto a mlieko. Vymiešame cesto, ktoré by malo byť o čosi hustejšie ako na palacinky. Takže prípadne môžeme dodať tekutiny alebo múku. Necháme ho chvíľu postáť a potom na oleji pečieme zelené lievance. Podávať môžeme s obľúbeným dipom, alebo inou prílohou.

Polievka z jarnej cibuľky a hrášku

Potrebujeme: asi 2 zväzky jarnej cibuľky, maslo, olej, 5 strúčikov cesnaku, bobkový list, 300 g mrazeného zeleného hrášku, zeleninový vývar, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Cibuľku očistíme a umyjeme a pokrájame.

SkryťVypnúť reklamu

V hrnci na roztopenom masle s trochou oleja, aby sa neprepálilo orestujeme biele časti cibuľky a cesnak. Trochu ho posolíme, posypeme čiernym korením a na miernej teplote chvíľu restujeme do polomäkka. Potom pridáme zelené časti cibuliek, bobkový list a hrášok a napokon aj vývar.

Polievku varíme, kým zelenina nezmäkne a potom vyberieme bobkový list, pridáme posekanú petržlenovú vňať a polievku rozmixujeme.

Polievku vrátime na sporák, necháme ešte raz prevrieť a podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením.

Kôprová polievka

Potrebujeme: veľký zväzok kôpru, 2 zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu, hladkú múku, natvrdo uvarené vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, citrón alebo ocot

Postup: Kôpor zviažeme do kytičky a dáme ho variť do vody. Po chvíli, keď už bude vývar dostatočne silný, ho vyberieme a do vývaru dáme očistené a nakrájané zemiaky. Polievku osolíme a okoreníme a keď budú zemiaky takmer hotové a polomäkké, vlejeme do polievky šľahačkovú smotanu zmiešanú s trochou múky. Môžeme ju aj prepasírovať cez sitko, aby v polievke neboli hrudky.

SkryťVypnúť reklamu

Polievku prevaríme a na záver ešte dochutíme a pridáme aj trochu citrónovej šťavy alebo octu na vyrovnanie chutí.

Podávame tak, že do taniera dáme prekrojené varené vajíčko, prelejeme ho polievkou a posypeme nakrájaným uvareným kôprom.

Zelená majonéza

Potrebujeme: 100 g špenátu, 2 kyslé uhorky, 2 lyžičky sekaných kapár, 100 g majonézy, soľ, čierne mleté korenie, cukor, citrónovú šťavu

Postup: Špenát a kapary krátko podusíme na panvici, len kým sa nám voda neodparí. Potom ich dáme do mixéra a spolu s uhorkami rozmixujeme na jemnú zelenú kašu. Potom ju zmiešame s majonézou a dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónovou šťavou.

V pôstnom období sa hodí napríklad k vareným vajíčkam, vo veľkonočnom k údenému mäsu.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 596
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 104
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 283
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 877
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 697
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu