Odkiaľ pochádza názov Zelený štvrtok?
Jedna z verzií hovorí, že svoje pomenovanie získal po zelenej Getsemanskej záhrade, kde sa Ježiš modlil po poslednej večeri a kde ho napokon vojaci zatkli.
Druhá verzia hovorí o tom, že názov môže pochádzať z germánskeho bohoslužobného názvoslovia, zo slova greinen – nariekať. V starej cirkvi sa totiž v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. A časom sa slovo greinen zmenilo na grünen, čo znamená zelený.
Zelené lievance
Potrebujeme: 125 g polohrubej múky, cca 200 ml mlieka, 2 PL zemiakového škrobu, 2 lyžice pesta z medvedieho cesnaku, soľ, olej.
Na pesto potrebujeme: niekoľko hrstí lístkov medvedieho cesnaku, 2 PL hocijakých orechov, 2 PL strúhaného parmezánu a trochu oleja, aby sme pri mixovaní získali primerane hustú konzistenciu.
Postup: Do misky dáme múku, škrob a soľ, pridáme pesto a mlieko. Vymiešame cesto, ktoré by malo byť o čosi hustejšie ako na palacinky. Takže prípadne môžeme dodať tekutiny alebo múku. Necháme ho chvíľu postáť a potom na oleji pečieme zelené lievance. Podávať môžeme s obľúbeným dipom, alebo inou prílohou.
Polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Potrebujeme: asi 2 zväzky jarnej cibuľky, maslo, olej, 5 strúčikov cesnaku, bobkový list, 300 g mrazeného zeleného hrášku, zeleninový vývar, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Cibuľku očistíme a umyjeme a pokrájame.
V hrnci na roztopenom masle s trochou oleja, aby sa neprepálilo orestujeme biele časti cibuľky a cesnak. Trochu ho posolíme, posypeme čiernym korením a na miernej teplote chvíľu restujeme do polomäkka. Potom pridáme zelené časti cibuliek, bobkový list a hrášok a napokon aj vývar.
Polievku varíme, kým zelenina nezmäkne a potom vyberieme bobkový list, pridáme posekanú petržlenovú vňať a polievku rozmixujeme.
Polievku vrátime na sporák, necháme ešte raz prevrieť a podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením.
Kôprová polievka
Potrebujeme: veľký zväzok kôpru, 2 zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu, hladkú múku, natvrdo uvarené vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, citrón alebo ocot
Postup: Kôpor zviažeme do kytičky a dáme ho variť do vody. Po chvíli, keď už bude vývar dostatočne silný, ho vyberieme a do vývaru dáme očistené a nakrájané zemiaky. Polievku osolíme a okoreníme a keď budú zemiaky takmer hotové a polomäkké, vlejeme do polievky šľahačkovú smotanu zmiešanú s trochou múky. Môžeme ju aj prepasírovať cez sitko, aby v polievke neboli hrudky.
Polievku prevaríme a na záver ešte dochutíme a pridáme aj trochu citrónovej šťavy alebo octu na vyrovnanie chutí.
Podávame tak, že do taniera dáme prekrojené varené vajíčko, prelejeme ho polievkou a posypeme nakrájaným uvareným kôprom.
Zelená majonéza
Potrebujeme: 100 g špenátu, 2 kyslé uhorky, 2 lyžičky sekaných kapár, 100 g majonézy, soľ, čierne mleté korenie, cukor, citrónovú šťavu
Postup: Špenát a kapary krátko podusíme na panvici, len kým sa nám voda neodparí. Potom ich dáme do mixéra a spolu s uhorkami rozmixujeme na jemnú zelenú kašu. Potom ju zmiešame s majonézou a dochutíme podľa potreby soľou, korením a citrónovou šťavou.
V pôstnom období sa hodí napríklad k vareným vajíčkam, vo veľkonočnom k údenému mäsu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.