K Veľkej noci patria aj sladké maškrty. A dožičiť si ich môžete aj v tedy, ak máte zdravotné obmedzenia. V prípade, že sa nekamarátite s lepkom, skúste tieto chutné recepty.
Bezlepkový baranček z piškótového cesta
Potrebujeme: 130 g mandľovej múky, 130 g najemno rozomletých kešu orechov, 5 vajec, 230 g prepusteného masla, 1 ČL vanilkového extraktu, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL prášku do pečiva, sladilo podľa stravovania a potreby, roztopená čokoláda na zdobenie
Postup: Bielky a žĺtky z vajec oddelíme a bielky vyšľaháme. Žĺtky zmiešame s múkou a práškom do pečiva, rozohriatym maslom, citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a sladidlom. Do zmesi postupne pridávame bielky. Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej formy na barančeka a pečieme na 180 °C asi 20 minút. Po dopečení ešte necháme v rozohriatej rúre. Neskôr vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec barančeka vyklopíme a môžeme ozdobiť. Pomôcť si môžeme roztopenou čokoládou, ktorou namaľujeme očká a vnútro ušiek. Okolo krku ešte uviažeme tenkú stužku a môžeme položiť na veľkonočný stôl.
Mandľové minikuriatka
Potrebujeme: 24 celých mandlí, 1/3 š bezlaktózovej bielej čokolády, žlté a červené potravinárske farbivo, 48 chia semiačok
Postup: V miske rozpustíme bielu čokoládu a premiešame ju, aby bola úplne hladká a tekutá. Ak sa zdá byť príliš tuhá, vmiešame kúsok rozpusteného kokosového oleja. Do čokolády následne namáčame mandle a poukladáme ich na papier na pečenie. Na vrch plochej strany každej mandle ešte položíme dve chia semiačka, predstavujúce oči a orechy necháme zatuhnúť v mrazničke.
Do zvyšnej čokolády pridáme 2 kvapky červeného a 5 kvapiek žltého potravinárskeho farbiva, dobre zamiešame a pomocou cukrárenského vrecka urobíme na zatuhnuté mandle bodky alebo trojuholníčky, predstavujúce zobáčiky a opäť necháme zatuhnúť.
Bezlepkový mandľový koláč
Potrebujeme: 60 g mandľovej múky, 4 vajíčka, 70 g medu, štipka soli, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL vanilkového extraktu, 10 g tuku na vymastenie formy, 50 g mandľových plátkov na posypanie
Postup: Oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s vanilkovým extraktom a medom do svetlej peny. V druhej miske vymiešame bielky so štipkou soli do tuhej peny.
Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mandľovú múku, kypriaci prášok a napokon aj vyšľahaný sneh. Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy a vrch posypeme mandľami. Pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi pol hodiny. Upečený a vychladnutý koláč chutí napríklad s kyslou smotanou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.