Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Veľká noc chutí aj bez lepku, skúste sladké kuriatka i barančeka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

K Veľkej noci patria aj sladké maškrty. A dožičiť si ich môžete aj v tedy, ak máte zdravotné obmedzenia. V prípade, že sa nekamarátite s lepkom, skúste tieto chutné recepty.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezlepkový baranček z piškótového cesta

Potrebujeme: 130 g mandľovej múky, 130 g najemno rozomletých kešu orechov, 5 vajec, 230 g prepusteného masla, 1 ČL vanilkového extraktu, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL prášku do pečiva, sladilo podľa stravovania a potreby, roztopená čokoláda na zdobenie

Postup: Bielky a žĺtky z vajec oddelíme a bielky vyšľaháme. Žĺtky zmiešame s múkou a práškom do pečiva, rozohriatym maslom, citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a sladidlom. Do zmesi postupne pridávame bielky. Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej formy na barančeka a pečieme na 180 °C asi 20 minút. Po dopečení ešte necháme v rozohriatej rúre. Neskôr vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec barančeka vyklopíme a môžeme ozdobiť. Pomôcť si môžeme roztopenou čokoládou, ktorou namaľujeme očká a vnútro ušiek. Okolo krku ešte uviažeme tenkú stužku a môžeme položiť na veľkonočný stôl.

Skryť Vypnúť reklamu

Mandľové minikuriatka

Potrebujeme: 24 celých mandlí, 1/3 š bezlaktózovej bielej čokolády, žlté a červené potravinárske farbivo, 48 chia semiačok

Postup: V miske rozpustíme bielu čokoládu a premiešame ju, aby bola úplne hladká a tekutá. Ak sa zdá byť príliš tuhá, vmiešame kúsok rozpusteného kokosového oleja. Do čokolády následne namáčame mandle a poukladáme ich na papier na pečenie. Na vrch plochej strany každej mandle ešte položíme dve chia semiačka, predstavujúce oči a orechy necháme zatuhnúť v mrazničke.

Do zvyšnej čokolády pridáme 2 kvapky červeného a 5 kvapiek žltého potravinárskeho farbiva, dobre zamiešame a pomocou cukrárenského vrecka urobíme na zatuhnuté mandle bodky alebo trojuholníčky, predstavujúce zobáčiky a opäť necháme zatuhnúť.

Bezlepkový mandľový koláč

Potrebujeme: 60 g mandľovej múky, 4 vajíčka, 70 g medu, štipka soli, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL vanilkového extraktu, 10 g tuku na vymastenie formy, 50 g mandľových plátkov na posypanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s vanilkovým extraktom a medom do svetlej peny. V druhej miske vymiešame bielky so štipkou soli do tuhej peny.

Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mandľovú múku, kypriaci prášok a napokon aj vyšľahaný sneh. Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy a vrch posypeme mandľami. Pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi pol hodiny. Upečený a vychladnutý koláč chutí napríklad s kyslou smotanou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 448
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 273
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 958
  4. Po Slovensku na motorke 6 614
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 505
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 526
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 325
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 278
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 466
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 577
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 6 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Mariana Čengel-Solčanská.

Ostávam v úžase nad tým, že minister vnútra argumentuje krádežou duševného vlastníctva.


Mariana Čengel Solčanská 13. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop