Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom: Veľká noc chutí aj bez lepku, skúste sladké kuriatka i barančeka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

K Veľkej noci patria aj sladké maškrty. A dožičiť si ich môžete aj v tedy, ak máte zdravotné obmedzenia. V prípade, že sa nekamarátite s lepkom, skúste tieto chutné recepty.

Bezlepkový baranček z piškótového cesta

Potrebujeme: 130 g mandľovej múky, 130 g najemno rozomletých kešu orechov, 5 vajec, 230 g prepusteného masla, 1 ČL vanilkového extraktu, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL prášku do pečiva, sladilo podľa stravovania a potreby, roztopená čokoláda na zdobenie

Postup: Bielky a žĺtky z vajec oddelíme a bielky vyšľaháme. Žĺtky zmiešame s múkou a práškom do pečiva, rozohriatym maslom, citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a sladidlom. Do zmesi postupne pridávame bielky. Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej formy na barančeka a pečieme na 180 °C asi 20 minút. Po dopečení ešte necháme v rozohriatej rúre. Neskôr vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec barančeka vyklopíme a môžeme ozdobiť. Pomôcť si môžeme roztopenou čokoládou, ktorou namaľujeme očká a vnútro ušiek. Okolo krku ešte uviažeme tenkú stužku a môžeme položiť na veľkonočný stôl.

Skryť Vypnúť reklamu

Mandľové minikuriatka

Potrebujeme: 24 celých mandlí, 1/3 š bezlaktózovej bielej čokolády, žlté a červené potravinárske farbivo, 48 chia semiačok

Postup: V miske rozpustíme bielu čokoládu a premiešame ju, aby bola úplne hladká a tekutá. Ak sa zdá byť príliš tuhá, vmiešame kúsok rozpusteného kokosového oleja. Do čokolády následne namáčame mandle a poukladáme ich na papier na pečenie. Na vrch plochej strany každej mandle ešte položíme dve chia semiačka, predstavujúce oči a orechy necháme zatuhnúť v mrazničke.

Do zvyšnej čokolády pridáme 2 kvapky červeného a 5 kvapiek žltého potravinárskeho farbiva, dobre zamiešame a pomocou cukrárenského vrecka urobíme na zatuhnuté mandle bodky alebo trojuholníčky, predstavujúce zobáčiky a opäť necháme zatuhnúť.

Bezlepkový mandľový koláč

Potrebujeme: 60 g mandľovej múky, 4 vajíčka, 70 g medu, štipka soli, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL vanilkového extraktu, 10 g tuku na vymastenie formy, 50 g mandľových plátkov na posypanie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s vanilkovým extraktom a medom do svetlej peny. V druhej miske vymiešame bielky so štipkou soli do tuhej peny.

Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mandľovú múku, kypriaci prášok a napokon aj vyšľahaný sneh. Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy a vrch posypeme mandľami. Pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi pol hodiny. Upečený a vychladnutý koláč chutí napríklad s kyslou smotanou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 741
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 552
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 671
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 626
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 269
  6. Aká je chémia vôní 9 040
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 670
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 631
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 604
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 071
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo, Celiakia

Neprehliadnite tiež

Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Turčanová o výbuchu: Do histórie Prešova sa tragédia navždy zapíše čiernymi písmenami

Zomrel aj syn jej šoféra.

Primátorka Andrea Turčanová počas zasadnutia krízového štábu.

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Odber vzoriek.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mário Radačovský.
Ilustračné foto
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop