Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Veľká noc chutí aj bez lepku, skúste sladké kuriatka i barančeka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

K Veľkej noci patria aj sladké maškrty. A dožičiť si ich môžete aj v tedy, ak máte zdravotné obmedzenia. V prípade, že sa nekamarátite s lepkom, skúste tieto chutné recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezlepkový baranček z piškótového cesta

Potrebujeme: 130 g mandľovej múky, 130 g najemno rozomletých kešu orechov, 5 vajec, 230 g prepusteného masla, 1 ČL vanilkového extraktu, 1 ČL citrónovej kôry, 1 ČL prášku do pečiva, sladilo podľa stravovania a potreby, roztopená čokoláda na zdobenie

Postup: Bielky a žĺtky z vajec oddelíme a bielky vyšľaháme. Žĺtky zmiešame s múkou a práškom do pečiva, rozohriatym maslom, citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a sladidlom. Do zmesi postupne pridávame bielky. Cesto vylejeme do vymazanej a vysypanej formy na barančeka a pečieme na 180 °C asi 20 minút. Po dopečení ešte necháme v rozohriatej rúre. Neskôr vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec barančeka vyklopíme a môžeme ozdobiť. Pomôcť si môžeme roztopenou čokoládou, ktorou namaľujeme očká a vnútro ušiek. Okolo krku ešte uviažeme tenkú stužku a môžeme položiť na veľkonočný stôl.

SkryťVypnúť reklamu

Mandľové minikuriatka

Potrebujeme: 24 celých mandlí, 1/3 š bezlaktózovej bielej čokolády, žlté a červené potravinárske farbivo, 48 chia semiačok

Postup: V miske rozpustíme bielu čokoládu a premiešame ju, aby bola úplne hladká a tekutá. Ak sa zdá byť príliš tuhá, vmiešame kúsok rozpusteného kokosového oleja. Do čokolády následne namáčame mandle a poukladáme ich na papier na pečenie. Na vrch plochej strany každej mandle ešte položíme dve chia semiačka, predstavujúce oči a orechy necháme zatuhnúť v mrazničke.

Do zvyšnej čokolády pridáme 2 kvapky červeného a 5 kvapiek žltého potravinárskeho farbiva, dobre zamiešame a pomocou cukrárenského vrecka urobíme na zatuhnuté mandle bodky alebo trojuholníčky, predstavujúce zobáčiky a opäť necháme zatuhnúť.

Bezlepkový mandľový koláč

Potrebujeme: 60 g mandľovej múky, 4 vajíčka, 70 g medu, štipka soli, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL vanilkového extraktu, 10 g tuku na vymastenie formy, 50 g mandľových plátkov na posypanie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame s vanilkovým extraktom a medom do svetlej peny. V druhej miske vymiešame bielky so štipkou soli do tuhej peny.

Do vyšľahaných žĺtkov pridáme mandľovú múku, kypriaci prášok a napokon aj vyšľahaný sneh. Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej tortovej formy a vrch posypeme mandľami. Pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi pol hodiny. Upečený a vychladnutý koláč chutí napríklad s kyslou smotanou.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Celiakia, Veľká noc 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 520
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 088
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 422
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 874
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 667
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu