Už pozajtra tu máme Zelený štvrtok, teda deň, kedy by sa podľa starej tradície mali jesť zelené jedlá. A ak si chcete na tento deň zaradiť do jedálnička špenát, máme pre vás zopár nápadov ako na to.
Kuracie prsia plnené špenátom
Potrebujeme: 4 kuracie prsia, 1 PL olivového oleja, 1 ČL mletej papriky, 1 ČL soli, 1/4 ČL sušeného cesnaku, 1/4 ČL sušenej cibule, 120 g krémového syra (napríklad ricotty), 1/4 š strúhaného parmezánu, 2 PL majonézy, 1 a 1/2 š nakrájaných lístkov čerstvého špenátu, 1 ČL najemno nakrájaného cesnaku, 1/2 ČL chilli vo vločkách
Postup: Rúru si predhrejeme na 190 °C. Na dosku na krájanie si položíme umyté a osušené kuracie prsia a pokvapkáme olejom. Do malej misky nasypeme papriku, 1/2 ČL soli, sušený cesnak, sušenú cibuľu a zamiešame. Zmesou posypeme mäso poriadne z oboch strán. Ostrým nožom narežeme kuracie prsia pozdĺžne tak, aby nám vnútri vznikla kapsa a odložíme na chvíľu bokom. V samostatnej miske vymiešame krémový syr, parmezán, majonézu, špenát, najemno nakrájaný cesnak, chilli a zvyšnú soľ. Lyžicou pridávame špenátovo-syrovú zmes do vytvorenej kapsy a takto naplnené mäso položíme do zapekacej misy. Pečieme v rúre neprikryté približne 25 minút, pokiaľ nie je dobre prepečené.
Špenátový kiš s batátovou krustou
Potrebujeme na krustu: 2 š strúhaných batátov, 1 vajíčko, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia
Plnka: 6 vajíčok, 1/2 š mlieka, 2 š baby špenátu, 60 g prosciutta nakrájaného na menšie kúsky, 1 pečená červená paprika , 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL tymiánu
Postup: Rúru predhrejeme na 200 °C a okrúhlu formu na pečenie vymažeme a vysypeme múkou. Všetky suroviny na krustu zmiešame v miske dohromady a popritláčame na dno a steny formy v rovnomernej vrstve. Vložíme do rúry a pečieme asi 10 – 15 minút. Kým sa krusta pečie, vo väčšej miske si dobre vymiešame vajíčka spolu s mliekom, korením, soľou a tymiánom. Potom do zmesi pridáme špenát, prosciutto a pečenú papriku. Po vybratí formy z rúry znížime teplotu na 180 °C. Vajíčkovú plnku vylejeme na predpečenú krustu a pečieme ďalej 30 minút, alebo kým plnka nestuhne. Podávame teplé.
Zelený základ
Potrebujeme: 2 listy rímskeho šalátu, 1 š špenátu, 1 š kokosovej vody, 1/2 uhorky, 1/2 banánu, 1 ostrúhané jablko zbavené jadierok
Postup: Do mixéra najprv dáme listovú zeleninu a kokosovú vodu a spoločne vymiešame dohladka. Pridáme zvyšok surovín a opäť dobre vymixujeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.