Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Jarná bravčová panenka, rýchly rumový koláč s orechmi

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jarná panenka

Potrebujeme: 2 bravčové panenky, 250 g mrkvy, 150 g kalerábu, 200 g zeleného hrášku, olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL cukru, petržlenovú vňať, maslo, 1,5 dl sladkej smotany, 5 PL dezertného vína, hladkú múku

Postup: Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska, kaleráb na kocky. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie plátky, ktoré osolíme a okoreníme a na rozohriatom oleji ho opečieme z oboch strán asi po 5 minút.

Mrkvu a kaleráb uvaríme v osolenej vode s korením a cukrom. Po 10 minútach pridáme hrášok a varíme ešte asi 5 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom zeleninu scedíme a vývar si zatiaľ odložíme.

Výpek z mäsa poprášime hladkou múkou, orestujeme ju a potom prilejeme víno. Chvíľku povaríme a potom omáčku zalejeme smotanou a podľa potreby aj smotanou.

Ochutíme soľou aj korením a posypeme petržlenovou vňaťou.

Panenku podávame so zeleninou a zeleninovou omáčkou.

Quinoa s pečenou cviklou, kozím syrom a balzamikom

Potrebujeme: 3 čerstvé cvikly, 1 š vody, 1/2 š quinoi (dá sa nahradiť napríklad aj za kuskus, bulgur alebo ryžu), 3 š posekaného špenátu, 1/2 hlavy červenej kapusty, nakrájanej na kúsky, 1/2 malej červenej cibule, 1/2 š mandľových plátkov, 120 g kozieho syra

Na dressing: 1/2 uvarenej cvikly, kôra a šťava z 1 pomaranča, 3 PL balzamika, 1 PL bieleho vínneho octu, 4 PL extra panenského olivového oleja, 1 ČL mletého čierneho korenia. 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo 1 PL čerstvej)

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Cviklu si umyjeme a položíme na plech s 1 šálkou vody. Zabalíme do alobalu a pečieme 45 minút až 1 hodinu, kým nie je cvikla mäkká. Necháme ju vychladiť, očistíme a pokrájame ju. Polovicu jednej cvikly si však odložíme bokom na dressing.

Medzitým si uvaríme quinou a necháme ju vychladnúť. Všetky suroviny na dressing vložíme do mixéra a vymiešame dohladka.

Rozdelíme na 4 taniere, pridáme rovnomerne na každý z nich ešte špenát, kapustu, červenú cibuľu, repu, plátky mandlí a rozmrvený kozí syr. Vrch polejeme balzamikovým dressingom.

Rumový koláč s orechmi

Potrebujeme: 1 hrnček vody, 2 hrnčeky cukru, 250 g tuku, 2 lyžice kakaa, 1 prášok do pečiva, 2 hrnčeky polohr. múky, 4 vajcia, rum, orechy na posypanie.

Postup: Vodu, cukor, tuk, kakao dáme do hrnca a zahrievame, kým sa zmes nespojí. Odoberieme tri štvrtiny hrnčeka zmesi a dolejeme ho rumom. Do zvyšku zmesi pridáme múku, prášok do pečiva, vajce. Na vymazaný a vysypaný plech nalejeme cesto a pečieme 45 min. Horúci koláč ihneď polejeme odobratou zmesou s rumom. Nakoniec posypeme mletými orechmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 384
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 228
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 941
  4. Po Slovensku na motorke 6 596
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 405
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 569
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 404
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 429
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop