Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Jarná bravčová panenka, rýchly rumový koláč s orechmi

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jarná panenka

Potrebujeme: 2 bravčové panenky, 250 g mrkvy, 150 g kalerábu, 200 g zeleného hrášku, olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL cukru, petržlenovú vňať, maslo, 1,5 dl sladkej smotany, 5 PL dezertného vína, hladkú múku

Postup: Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska, kaleráb na kocky. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie plátky, ktoré osolíme a okoreníme a na rozohriatom oleji ho opečieme z oboch strán asi po 5 minút.

Mrkvu a kaleráb uvaríme v osolenej vode s korením a cukrom. Po 10 minútach pridáme hrášok a varíme ešte asi 5 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Potom zeleninu scedíme a vývar si zatiaľ odložíme.

Výpek z mäsa poprášime hladkou múkou, orestujeme ju a potom prilejeme víno. Chvíľku povaríme a potom omáčku zalejeme smotanou a podľa potreby aj smotanou.

Ochutíme soľou aj korením a posypeme petržlenovou vňaťou.

Panenku podávame so zeleninou a zeleninovou omáčkou.

Quinoa s pečenou cviklou, kozím syrom a balzamikom

Potrebujeme: 3 čerstvé cvikly, 1 š vody, 1/2 š quinoi (dá sa nahradiť napríklad aj za kuskus, bulgur alebo ryžu), 3 š posekaného špenátu, 1/2 hlavy červenej kapusty, nakrájanej na kúsky, 1/2 malej červenej cibule, 1/2 š mandľových plátkov, 120 g kozieho syra

Na dressing: 1/2 uvarenej cvikly, kôra a šťava z 1 pomaranča, 3 PL balzamika, 1 PL bieleho vínneho octu, 4 PL extra panenského olivového oleja, 1 ČL mletého čierneho korenia. 1 ČL sušenej petržlenovej vňate (alebo 1 PL čerstvej)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Rúru si predhrejeme na 180 °C. Cviklu si umyjeme a položíme na plech s 1 šálkou vody. Zabalíme do alobalu a pečieme 45 minút až 1 hodinu, kým nie je cvikla mäkká. Necháme ju vychladiť, očistíme a pokrájame ju. Polovicu jednej cvikly si však odložíme bokom na dressing.

Medzitým si uvaríme quinou a necháme ju vychladnúť. Všetky suroviny na dressing vložíme do mixéra a vymiešame dohladka.

Rozdelíme na 4 taniere, pridáme rovnomerne na každý z nich ešte špenát, kapustu, červenú cibuľu, repu, plátky mandlí a rozmrvený kozí syr. Vrch polejeme balzamikovým dressingom.

Rumový koláč s orechmi

Potrebujeme: 1 hrnček vody, 2 hrnčeky cukru, 250 g tuku, 2 lyžice kakaa, 1 prášok do pečiva, 2 hrnčeky polohr. múky, 4 vajcia, rum, orechy na posypanie.

Postup: Vodu, cukor, tuk, kakao dáme do hrnca a zahrievame, kým sa zmes nespojí. Odoberieme tri štvrtiny hrnčeka zmesi a dolejeme ho rumom. Do zvyšku zmesi pridáme múku, prášok do pečiva, vajce. Na vymazaný a vysypaný plech nalejeme cesto a pečieme 45 min. Horúci koláč ihneď polejeme odobratou zmesou s rumom. Nakoniec posypeme mletými orechmi.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 564
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 347
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 876
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 681
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Laťák. Slovenský občan z Oravy, ktorého zneužil Smer predhadzuje ho fanúšikom ako budúceho atentátnika na členov vlády

Laťákovi sa vyhrážajú zabitím.


5
Ilustračné foto

Na časté prevody doplácajú sporitelia, ktorí ich nevyužívajú.


2
Peter Tkačenko.

Keď smerácia hovoria o absolútnej slobode slova, myslia tým náhubok.


3

Juraj a Marek podľahli hoaxom a konšpiráciám o Kryme, migrantoch či Sorosovi. Dnes radia ako von z konšpiračnej bubliny.


a 1 ďalší 1

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu