Bobuľková raňajková miska
Ak neviete, čo so zásobami mrazeného ovocia, pripravte si z neho zdravé a chutné raňajky.
Potrebujeme: 1 š mrazených malín, 1 š mrazených jahôd, 1 š najemno nakrájaného rímskeho šalátu, 1 najemno nakrájané jablko, 1 mrazený banán rozlomený na polovicu, 1/2 š bieleho jogurtu, 1 ČL medu (voliteľné)
Postup: Všetky suroviny dáme do mixéra a vymiešame dohladka. Nalejeme do dvoch misiek a posypeme podľa chuti granolou, orechami, semiačkami, kakaom, kokosom, kúskami ovocia a pod.
Smrčková polievka
Smrčok jedlý patrí k našim prvým jarným hubám a hoci v našich kuchyniach nie je veľmi docenený, v takom Francúzsku je to vyhľadávaná delikatesa.
Smrčkom sa darí najmä po daždi, rastú na vlhkých miestach v okolí brezy, osiky a dajú sa nájsť aj pri porastoch a šípkach.
Potrebujeme: huby – smrčky, najlepšie nožičky a menšie hlávky, hladkú múku, soľ, vegetu, čierne korenie, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať, cestoviny – výborne sa k tomu hodí strúhané cesto
Postup: Umyté a narezané smrčky dáme do vriacej vody a necháme pomaly variť na miernom ohni. Osolíme ich, pridáme vegetu a korenie. Keď sú huby mäkké, z múky, oleja a červenej papriky pripravíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky.
Napokon do nej nasypeme cestovinu, necháme uvariť a na záver štedro posypeme petržlenovou vňaťou.
Špenátový nákyp s údeným
Potrebujeme: 1 sendvič, 100 ml mlieka, 100 ml šľahačkovej smotany, 200 g mrazeného špenátu, 200 g vareného údeného mäsa, 3 vajíčka, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Špenát rozmrazíme, necháme odkvapkať a zatiaľ nakrájame sendvič na kocky, ktoré nasucho opečieme na plechu v rúre. Mlieko zmiešame so smotanou a vidličkou doň zašľaháme žĺtky. Osolíme, okoreníme, nastrúhame trochu čerstvého muškátového orieška a keď sa nám sendvič opečie, dáme ho do misky a zalejeme touto mliekovou zmesou. Pridáme údené mäso nakrájané na kocky, špenát a sneh z bielkov.
Všetko dobre premiešame, dáme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy a upečieme dozlatista.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.