Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Varíme s Korzárom: Je čas mladej žihľavy, skúste pesto, polievku, nátierku, šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Príroda nám v tomto jarnom čase poskytuje veľa chutným a zdraviu prospešných dobrôt. Momentálne sa začína čas mladej žihľavy, ktorú môžeme výborne využiť v kuchyni.

Žihľava po zosušení nemá skoro žiadny pach a chutí mierne horko. List i vňať obsahujú okrem chlorofylov A i B a ich štiepnych produktov a karotenoidov aj vitamín C, vitamíny skupiny B a K1 triterpény, steroly, minerálne soli (napr. kremičitany a draselné soli). Pŕhlivé chlpy obsahujú viac amínov – histamín, sérotonín, cholín a iné.

Vňať a listy môžeme začať zbierať v apríli a sezóna trvá do augusta.

Žihľavová polievka

Potrebujeme: 400 gramov mladých žihľavových lístkov, 2 polievkové lyžice masla, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice bieleho jogurtu, ovsené vločky, olej, soľ

Postup: Dobre umyté a posekané žihľavové lístky opečieme na masle. Následne pridáme strúčik cesnaku, soľ a vodu. Zahustíme ovsenými vločkami a varíme asi 5 minút. Napokon polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame biely jogurt.

Nátierka so žihľavou

Potrebujeme: lístky žihľavy, tavený syr v črievku, maslo, soľ, korenie

Postup: Žihľavu nakrájame najemno a prelejeme ju vriacou vodou, aby sme ich zbavili pálivosti. Necháme vychladnúť. K žihľave pridáme 200 g syra a 1 PL masla. Prisolíme a dobre vymiešame

Žihľavový šalát

Mladé výhonky žihľavy nasekáme spolu so zväzkom mladých cibuliek na malé kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na vrch pridáme nakrájané vajíčko a cherry paradajky. Ako dressing môžeme použiť biely jogurt.

Žihľavové pesto

Potrebujeme: 4 hrste mladej žihľavy, 3 PL mletých mandlí, 3 PL strúhaného parmezánu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej

Postup: Žihľavové lístky umyjeme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a následne sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme. Olej prilievame dokiaľ zmes nie je dostatočne hustá. Chuť môžeme vylepšiť medvedím cesnakom, prípadne pažítkou. Hotové pesto naložíme do pohárov, zalejeme olejom a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Žihľavový sirup

50 čerstvých lístkov žihľavy zalejeme 2 litrami vody a necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty. Necháme prikryté odstáť asi 24 hodín. Potom scedíme a vmiešame 2 kg cukru a 40 g kyseliny citrónovej. Necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty za stáleho miešania. Vlejeme do sklenených fliaš a uložíme na chladné tmavé miesto.

Sirup dávame do čierneho čaju alebo je výborný zmiešaním s minerálkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  5. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  6. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  7. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  8. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  9. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 436
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 9 918
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 539
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 5 607
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať 4 874
  6. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 853
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 492
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 410
  9. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 275
  10. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 163

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Dva milióny na liek má Riško na účte, no jeho stav sa zhoršil

Prevoz vládnym špeciálom do Ameriky rodičia odmietli, nechcú byť súčasťou kampane.

Balintovci bojujú, ako najlepšie vedia.

Meteorológovia varujú v Tatrách pred extrémne silným vetrom

V regiónoch Tatry a Zamagurie predpovedajú snehové jazyky a záveje.

Ilustračné.

Skialpinisti v noci uviazli v centrálnom žľabe Kriváňa

Záchranárom pomohli počas pátracej akcie GPS súradnice.

Ilustračné.

Košičanom vrátia za teplo vyše milión eur

Tepláreň sľubuje vrátiť 1,6 milióna, Tepelné hospodárstvo peniaze prerozdelí.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop