Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Je čas mladej žihľavy, skúste pesto, polievku, nátierku, šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príroda nám v tomto jarnom čase poskytuje veľa chutným a zdraviu prospešných dobrôt. Momentálne sa začína čas mladej žihľavy, ktorú môžeme výborne využiť v kuchyni.

Žihľava po zosušení nemá skoro žiadny pach a chutí mierne horko. List i vňať obsahujú okrem chlorofylov A i B a ich štiepnych produktov a karotenoidov aj vitamín C, vitamíny skupiny B a K1 triterpény, steroly, minerálne soli (napr. kremičitany a draselné soli). Pŕhlivé chlpy obsahujú viac amínov – histamín, sérotonín, cholín a iné.

Vňať a listy môžeme začať zbierať v apríli a sezóna trvá do augusta.

SkryťVypnúť reklamu

Žihľavová polievka

Potrebujeme: 400 gramov mladých žihľavových lístkov, 2 polievkové lyžice masla, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice bieleho jogurtu, ovsené vločky, olej, soľ

Postup: Dobre umyté a posekané žihľavové lístky opečieme na masle. Následne pridáme strúčik cesnaku, soľ a vodu. Zahustíme ovsenými vločkami a varíme asi 5 minút. Napokon polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame biely jogurt.

Nátierka so žihľavou

Potrebujeme: lístky žihľavy, tavený syr v črievku, maslo, soľ, korenie

Postup: Žihľavu nakrájame najemno a prelejeme ju vriacou vodou, aby sme ich zbavili pálivosti. Necháme vychladnúť. K žihľave pridáme 200 g syra a 1 PL masla. Prisolíme a dobre vymiešame

Žihľavový šalát

Mladé výhonky žihľavy nasekáme spolu so zväzkom mladých cibuliek na malé kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na vrch pridáme nakrájané vajíčko a cherry paradajky. Ako dressing môžeme použiť biely jogurt.

SkryťVypnúť reklamu

Žihľavové pesto

Potrebujeme: 4 hrste mladej žihľavy, 3 PL mletých mandlí, 3 PL strúhaného parmezánu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej

Postup: Žihľavové lístky umyjeme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a následne sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme. Olej prilievame dokiaľ zmes nie je dostatočne hustá. Chuť môžeme vylepšiť medvedím cesnakom, prípadne pažítkou. Hotové pesto naložíme do pohárov, zalejeme olejom a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Žihľavový sirup

50 čerstvých lístkov žihľavy zalejeme 2 litrami vody a necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty. Necháme prikryté odstáť asi 24 hodín. Potom scedíme a vmiešame 2 kg cukru a 40 g kyseliny citrónovej. Necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty za stáleho miešania. Vlejeme do sklenených fliaš a uložíme na chladné tmavé miesto.

SkryťVypnúť reklamu

Sirup dávame do čierneho čaju alebo je výborný zmiešaním s minerálkou.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 612
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 113
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 251
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 713
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 599
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu