Korzár logo Korzár
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Rýchla zeleninová polievka, mletý parmský rezeň, ovocná torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Rýchla zeleninová polievka

Potrebujeme: 1 mrkvu, 1 kaleráb, štvrť hlavy karfiolu, maslo, 1 cibuľu, 2 paradajky, konzervovaný hrášok, 2 l hydinového alebo zeleninového vývaru, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, maslo, olivový olej, cesnak

Postup: Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju v hrnci na troche olivového oleja. Pridáme za lyžicu masla a mrkvu s kalerábom, ktoré sme predtým nahrubo nastrúhali.

Zeleninu krátko opečieme, poprášime paprikou, okoreníme a trochu osolíme – so soľou však narábame opatrne, pretože vzápätí zeleninu zalejeme vývarom a ten tiež obsahuje soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým polievka začne vrieť, paradajky zbavíme šupiek a nakrájame ich na kocky a karfiol rozoberieme na čo najmenšie ružičky. Dáme ich do polievky a varíme asi 10 minút. Priebežne ešte do polievky pretlačíme cesnak, pridáme konzervovaný hrach a v prípade potreby dochutíme.

Parmské mleté rezne

Potrebujeme: 500 g mletého mäsa (buď len bravčové, alebo miešané hovädzie s bravčovým), 1 vajce, 1 PL bylinkového masla, čerstvú šalviu, 200 g cukety, 2 strúčiky cesnaku, 2 červené cibule, 2 toastové chlebíky, 2 PL horčice, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie, olej, plátky parmskej alebo podobnej šunky, cherry paradajky

Postup: Toastové chleby namočíme do studenej vody, cukety nakrájame na kocky, cibuľu s cesnakom posekáme nadrobno.

Na panvici zohrejeme bylinkové maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Pridáme cesnak aj cuketu a spolu všetko chvíľku podusíme. Pridáme trochu nasekanej šalvie a necháme trochu vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso dáme do misky, pridáme k nemu cibuľovo cuketovú zmes, vyžmýkané toasty, vajce, horčicu, strúhaný parmezán, soľ a korenie. Dobre premiesime a potom vytvarujeme hrubšie rezne, ktoré opečieme z oboch strán na oleji.

Každý zabalíme do šunky, poukladáme ich do pekáča a na každý dáme lístok šalvie, prekrojenú cherry paradajku a dáme ešte asi na 5-7 minút do vyhriatej rúry.

Linecká ovocná torta

Toto je vynikajúci spôsob, ako sa zbaviť zásob mrazeného ovocia skôr, než sa urodí nové.

Potrebujeme: 200 g hladkej múky, 150 g masla, 70 g cukru, 2 žĺtka, štipku soli. Na plnku 250 g mascarpone, 2 PL medu, 1 balenie tortového želé, 250 ml vody, 2 PL trstinového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, rôzne drobné ovocie – čučoriedky, maliny, černice, jahody...

Postup: Z múky, masla, cukru, žĺtkov a štipky soli urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme do kruhu a uložíme do okrúhlej, takzvanej „tarte“ formy. Nezabúdame pekne vyformovať aj okraje.

Skryť Vypnúť reklamu

Popicháme ho vidličkou a dáme ho upiecť do rúry. Keď je cesto dozlatista upečené, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.

Zmiešame si mascarpone s medom a niekoľkými kvapkami citrónu a natrieme ho na upečený korpus. Na to poukladáme ovocie podľa chuti a potom ho zalejeme tortovým želé, ktoré pripravíme podľa návodu na obale. Tortu necháme pred podávaním dobre schladiť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 040
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 716
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 130
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 677
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 100
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 651
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 705
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 883
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 746
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 704
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop