Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zužitkujte zásoby jabĺk a urobte si lievance či plnené jablká

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jablkové lievance

Potrebujeme: 300 g nastrúhaných jabĺk, 3 dl mlieka, 250 g hladkej múky, 1 vajce, 1 balenie vanilkového cukru, 1/2 balenia kypriaceho prášku, olej

Postup: Jablká očistíme a nastrúhame. Do misky dáme múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor, vajíčko, mlieko a vanilku. Napokon pridáme nastrúhané jablká a jemne premiešame, aby sme mali nadýchané cesto.

Na troche oleja z neho pečieme lievance, ktoré môžeme spájať džemom, alebo si k nemu urobíme karamelizované jablká.

Ošúpeme si jablko a nakrájame ho na malé kocky. Na panvici roztopíme kúsok masla, pridáme asi lyžicu kryštálového cukru a nakrájané jablká, ktoré restujeme dovtedy, kým trochu nezmäknú a obalia sa karamelom.

SkryťVypnúť reklamu

Jablkové mafiny

Potrebujeme: 150 g trstinového cukru, 1 vajce, 80 g masla, 200 g kyslého mlieka, 320 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL mletej škorice, štipku soli, 200 g nastrúhaných jabĺk

Postup: Najskôr zmiešame tekuté suroviny, teda roztopené maslo s vajíčkom a kyslým mliekom. Zvlášť si zmiešame suché suroviny – cukor, múku, štipku soli a prášok do pečiva. Jablká nastrúhame nahrubo a časť z nich nakrájame na kocky. Potom mokrú zmes primiešame do suchej, pridáme jablká, ešte raz jemne premiešame a cestom naplníme formičky na mafiny. Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 35 minút.

Plnené jablká

Potrebujeme: 4 väčšie jablká, 1 lístkové cesto. Náplň: 2-3 jablká, 1 a pol lyžice medu, 1 lyžičku škorice, šťavu z polovice citróna, prípadne aj orechy. Na potretie: 1 vajce

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z jabĺk odrežeme vrchnú časť a vnútro vydlabeme lyžičkou tak, aby sme neporušili steny jabĺk. Lístkové cesto nakrájame na 1-2 cm široké pásiky. Pripravíme si náplň. Orechy nasekáme na menšie kúsky a dáme ich opekať na panvicu. Pridáme k nim na malé kocky nakrájané jablká, vydlabané vnútro jabĺk, škoricu a med.

Zmesou naplníme jablká a na vrchu vytvoríme mriežku z lístkového cesta, ktorú potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Plnené jablká dáme na plech a pri teplote 200 stupňov ich upečieme v rúre.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 472
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 082
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 508
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 870
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 645
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu