Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Domáce voňavé rožky, burgerové žemle a chutná ciabatta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Burgerové žemle

Potrebujeme: 1 PL sušeného droždia, 1/2 š alebo 120 ml vlažnej vody, 1/2 š alebo 120 ml mlieka, 1 veľké vajíčko, 2 PL rastlinného oleja alebo rozpusteného masla, 2 PL trstinového cukru, 1 ČL morskej soli, 3 š alebo 375 g hladkej múky (1/3 množstva môžeme nahradiť celozrnnou), 1 PL rozpusteného masla alebo vyšľahaného vajíčka na natretie, semienka na posypanie (napríklad sezam alebo mak)

Postup: Do veľkej misy dáme vlažnú vodu spolu s droždím a dobre premiešame. V druhej miske zmiešame mlieko, vajce, olej, cukor a soľ. Obe zmesi spojíme a postupne pridávame múku, kým cesto nemá správnu konzistenciu. Môžeme ho spracovávať ručne, vareškou, ale aj robotom po dobu asi 10 minút. V závere však musí byť hladké, pružné a na dotyk troška lepivé, na steny nádoby by sa však už lepiť nemalo.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto necháme kysnúť pod utierkou na teplom mieste asi hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú z nich vytvarujeme do podoby žemle a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Žemle prikryjeme utierkou a necháme kysnúť opäť až dovtedy, kým nezdvojnásobia svoj objem (malo by to trvať asi 30 – 40 minút).

Rúru predhrejeme na 180° C (teplovzdušnú na 165° C). Ak chceme, aby mali žemle matný povrch, potrieme ich vodou alebo rozpusteným maslom, pre lesklý efekt použijeme rozšľahané vajíčko. Vrch žemličiek posypeme semienkami a pečieme dozlatista asi 15 – 18 minút.

Domáca ciabatta

Potrebujeme: Na kvások: 1/2 ČL sušeného droždia, 150 ml vody, 3 PL vlažného mlieka, 1/2 ČL medu, 150 g hladkej múky

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto (dva bochníky): 1/2 ČL sušeného droždia, 250 ml vody, 1/2 PL olivového oleja, 250 g hladkej múky, 2,5 ČL soli

Postup: Kvások: Do veľkej misky s vlažnou vodou a mliekom vysypeme sušené droždie a necháme postáť 5 minút. Pridáme med a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pridáme múku a opäť miešame, kým nevznikne riedke cesto. Misu potom prikryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote stáť asi 12 hodín. Pri narábaní s kváskom by sa nemali používať kovové predmety, preto si radšej volíme drevené, plastové alebo silikónové náradie.

Cesto: Do menšej misky s vlažnou vodou vysypeme sušené droždie a opäť po 5 minútach premiešame, aby sa všetko rozpustilo. Do kvásku z predchádzajúceho dňa prilejeme olivový olej a rozpustené droždie. Všetko spolu dobre premiešame a prisypeme múku a soľ. Cesto vareškou miesime asi 5 – 7 minút, kým sa nezačne oddeľovať od stien. Pri miešaní už ďalšiu múku pridávať netreba, hmota má byť lepkavá. Misu s vypracovaným cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 3 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Po tomto čase by malo svoj objem zdvojnásobiť a byť plné bubliniek. Dva plechy si dobre pomúčime a cesto v mise varechou rozdelíme na 2 polovice. Pri práci s ním narábame opatrne, aby nám nespľaslo. Výdatne pomúčenými rukami vyberieme jednu časť von a vytvarujeme do obdĺžnika dlhého asi 30 cm. Konce zaoblíme tak, že ich preložíme pod cesto.

Postup opakujeme aj s druhou polovicou. Oba bochníky ešte necháme pod utierkou podkysnúť asi 20 minút. Rúru si predhrejeme na 220° C a ciabatty pečieme asi 25 – 30 minút. Po 20 minútach cesto spľasne, no do konca procesu opäť narastie, takže netreba mať žiadne obavy.

Pre extra chrumkavosť môžeme na začiatku pečenia vložiť do rúry menší plech s vodou na zaparenie.

Klasické rožky

Potrebujeme: 1 ČL cukru, 70 g masti, 7 g sušeného droždia, 2 ČL soli, 470 g hladkej múky, 2,7 dl vlažnej vody a mlieko na potretie

Postup: Ak máme pekáreň, bude práca o čosi jednoduchšia. Stačí roztopiť masť a v obvyklom poradí – najskôr tekuté, potom ostatné suroviny dáme do pekárne a zapneme program cesto.

V prípade že budeme rožky pripravovať klasicky, si najskôr z cukru, droždia a trochy vody urobíme kvások, potom doň pridáme múku, soľ, zvyšok vody a roztopenú masť.

Vymiesime vláčne cesto a necháme ho kysnúť.

Keď naberie objem ešte raz ho prehnetieme a rozdelíme na bochníčky, ktoré postupne rozvaľkáme na kruh a ten rozrežeme na niekoľko častí. Z jednotlivých kúskov zvinieme rožky. Z cesta môžeme urobiť aj žemle alebo pletenky.

Potom ich potrieme mliekom, ak chceme, môžeme ich posypať soľou či rascou a upečieme v rúre vyhriatej na 210 – 230 stupňov. Na dno rúry si však dáme kastról s vodou, aby sa v nej vytvorila para. Stačí ich piecť 10, maximálne 15 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 907
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 297
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 159
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 866
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 719
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  2. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  3. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  4. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  5. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  6. Martin Borecky: Rakovina
  7. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  8. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 121
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 649
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 722
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 457
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 276
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
  2. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
  3. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
  4. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  5. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  6. Martin Borecky: Rakovina
  7. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  8. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 121
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 649
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 722
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 457
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 276
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu