Korzár logo Korzár
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Pečieme s Korzárom: Domáce voňavé rožky, burgerové žemle a chutná ciabatta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Burgerové žemle

Potrebujeme: 1 PL sušeného droždia, 1/2 š alebo 120 ml vlažnej vody, 1/2 š alebo 120 ml mlieka, 1 veľké vajíčko, 2 PL rastlinného oleja alebo rozpusteného masla, 2 PL trstinového cukru, 1 ČL morskej soli, 3 š alebo 375 g hladkej múky (1/3 množstva môžeme nahradiť celozrnnou), 1 PL rozpusteného masla alebo vyšľahaného vajíčka na natretie, semienka na posypanie (napríklad sezam alebo mak)

Postup: Do veľkej misy dáme vlažnú vodu spolu s droždím a dobre premiešame. V druhej miske zmiešame mlieko, vajce, olej, cukor a soľ. Obe zmesi spojíme a postupne pridávame múku, kým cesto nemá správnu konzistenciu. Môžeme ho spracovávať ručne, vareškou, ale aj robotom po dobu asi 10 minút. V závere však musí byť hladké, pružné a na dotyk troška lepivé, na steny nádoby by sa však už lepiť nemalo.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto necháme kysnúť pod utierkou na teplom mieste asi hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú z nich vytvarujeme do podoby žemle a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Žemle prikryjeme utierkou a necháme kysnúť opäť až dovtedy, kým nezdvojnásobia svoj objem (malo by to trvať asi 30 – 40 minút).

Rúru predhrejeme na 180° C (teplovzdušnú na 165° C). Ak chceme, aby mali žemle matný povrch, potrieme ich vodou alebo rozpusteným maslom, pre lesklý efekt použijeme rozšľahané vajíčko. Vrch žemličiek posypeme semienkami a pečieme dozlatista asi 15 – 18 minút.

Domáca ciabatta

Potrebujeme: Na kvások: 1/2 ČL sušeného droždia, 150 ml vody, 3 PL vlažného mlieka, 1/2 ČL medu, 150 g hladkej múky

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto (dva bochníky): 1/2 ČL sušeného droždia, 250 ml vody, 1/2 PL olivového oleja, 250 g hladkej múky, 2,5 ČL soli

Postup: Kvások: Do veľkej misky s vlažnou vodou a mliekom vysypeme sušené droždie a necháme postáť 5 minút. Pridáme med a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pridáme múku a opäť miešame, kým nevznikne riedke cesto. Misu potom prikryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote stáť asi 12 hodín. Pri narábaní s kváskom by sa nemali používať kovové predmety, preto si radšej volíme drevené, plastové alebo silikónové náradie.

Cesto: Do menšej misky s vlažnou vodou vysypeme sušené droždie a opäť po 5 minútach premiešame, aby sa všetko rozpustilo. Do kvásku z predchádzajúceho dňa prilejeme olivový olej a rozpustené droždie. Všetko spolu dobre premiešame a prisypeme múku a soľ. Cesto vareškou miesime asi 5 – 7 minút, kým sa nezačne oddeľovať od stien. Pri miešaní už ďalšiu múku pridávať netreba, hmota má byť lepkavá. Misu s vypracovaným cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 3 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Po tomto čase by malo svoj objem zdvojnásobiť a byť plné bubliniek. Dva plechy si dobre pomúčime a cesto v mise varechou rozdelíme na 2 polovice. Pri práci s ním narábame opatrne, aby nám nespľaslo. Výdatne pomúčenými rukami vyberieme jednu časť von a vytvarujeme do obdĺžnika dlhého asi 30 cm. Konce zaoblíme tak, že ich preložíme pod cesto.

Postup opakujeme aj s druhou polovicou. Oba bochníky ešte necháme pod utierkou podkysnúť asi 20 minút. Rúru si predhrejeme na 220° C a ciabatty pečieme asi 25 – 30 minút. Po 20 minútach cesto spľasne, no do konca procesu opäť narastie, takže netreba mať žiadne obavy.

Pre extra chrumkavosť môžeme na začiatku pečenia vložiť do rúry menší plech s vodou na zaparenie.

Klasické rožky

Potrebujeme: 1 ČL cukru, 70 g masti, 7 g sušeného droždia, 2 ČL soli, 470 g hladkej múky, 2,7 dl vlažnej vody a mlieko na potretie

Postup: Ak máme pekáreň, bude práca o čosi jednoduchšia. Stačí roztopiť masť a v obvyklom poradí – najskôr tekuté, potom ostatné suroviny dáme do pekárne a zapneme program cesto.

V prípade že budeme rožky pripravovať klasicky, si najskôr z cukru, droždia a trochy vody urobíme kvások, potom doň pridáme múku, soľ, zvyšok vody a roztopenú masť.

Vymiesime vláčne cesto a necháme ho kysnúť.

Keď naberie objem ešte raz ho prehnetieme a rozdelíme na bochníčky, ktoré postupne rozvaľkáme na kruh a ten rozrežeme na niekoľko častí. Z jednotlivých kúskov zvinieme rožky. Z cesta môžeme urobiť aj žemle alebo pletenky.

Potom ich potrieme mliekom, ak chceme, môžeme ich posypať soľou či rascou a upečieme v rúre vyhriatej na 210 – 230 stupňov. Na dno rúry si však dáme kastról s vodou, aby sa v nej vytvorila para. Stačí ich piecť 10, maximálne 15 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  2. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  1. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  2. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  3. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  4. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  5. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 744
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 991
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 461
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 262
  6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 232
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 537
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 269

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 889
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 479
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 727
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 048
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  5. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odchádzajúci lekári môžu opäť spôsobiť kolaps slovenského zdravotníctva ako v roku 2011. Ilustračné foto.

V roku 2020 pracovalo v štátnych nemocniciach vyše sedemtisíc lekárov.


10 h
Obvinený Jozef Brhel prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Oligarcha spájaný so Smerom sa prvýkrát postaví pred súd 10. októbra.


8 h
Investovanie na finančných trhoch

Pasívne investovanie nie je náročné, poplatky sú oproti podielovým fondom nižšie.


14. sep
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


5 h

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 889
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 479
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 727
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 048
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  5. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu