Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Domáce voňavé rožky, burgerové žemle a chutná ciabatta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Burgerové žemle

Potrebujeme: 1 PL sušeného droždia, 1/2 š alebo 120 ml vlažnej vody, 1/2 š alebo 120 ml mlieka, 1 veľké vajíčko, 2 PL rastlinného oleja alebo rozpusteného masla, 2 PL trstinového cukru, 1 ČL morskej soli, 3 š alebo 375 g hladkej múky (1/3 množstva môžeme nahradiť celozrnnou), 1 PL rozpusteného masla alebo vyšľahaného vajíčka na natretie, semienka na posypanie (napríklad sezam alebo mak)

Postup: Do veľkej misy dáme vlažnú vodu spolu s droždím a dobre premiešame. V druhej miske zmiešame mlieko, vajce, olej, cukor a soľ. Obe zmesi spojíme a postupne pridávame múku, kým cesto nemá správnu konzistenciu. Môžeme ho spracovávať ručne, vareškou, ale aj robotom po dobu asi 10 minút. V závere však musí byť hladké, pružné a na dotyk troška lepivé, na steny nádoby by sa však už lepiť nemalo.

SkryťVypnúť reklamu

Cesto necháme kysnúť pod utierkou na teplom mieste asi hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú z nich vytvarujeme do podoby žemle a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Žemle prikryjeme utierkou a necháme kysnúť opäť až dovtedy, kým nezdvojnásobia svoj objem (malo by to trvať asi 30 – 40 minút).

Rúru predhrejeme na 180° C (teplovzdušnú na 165° C). Ak chceme, aby mali žemle matný povrch, potrieme ich vodou alebo rozpusteným maslom, pre lesklý efekt použijeme rozšľahané vajíčko. Vrch žemličiek posypeme semienkami a pečieme dozlatista asi 15 – 18 minút.

Domáca ciabatta

Potrebujeme: Na kvások: 1/2 ČL sušeného droždia, 150 ml vody, 3 PL vlažného mlieka, 1/2 ČL medu, 150 g hladkej múky

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto (dva bochníky): 1/2 ČL sušeného droždia, 250 ml vody, 1/2 PL olivového oleja, 250 g hladkej múky, 2,5 ČL soli

Postup: Kvások: Do veľkej misky s vlažnou vodou a mliekom vysypeme sušené droždie a necháme postáť 5 minút. Pridáme med a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pridáme múku a opäť miešame, kým nevznikne riedke cesto. Misu potom prikryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote stáť asi 12 hodín. Pri narábaní s kváskom by sa nemali používať kovové predmety, preto si radšej volíme drevené, plastové alebo silikónové náradie.

Cesto: Do menšej misky s vlažnou vodou vysypeme sušené droždie a opäť po 5 minútach premiešame, aby sa všetko rozpustilo. Do kvásku z predchádzajúceho dňa prilejeme olivový olej a rozpustené droždie. Všetko spolu dobre premiešame a prisypeme múku a soľ. Cesto vareškou miesime asi 5 – 7 minút, kým sa nezačne oddeľovať od stien. Pri miešaní už ďalšiu múku pridávať netreba, hmota má byť lepkavá. Misu s vypracovaným cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 3 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Po tomto čase by malo svoj objem zdvojnásobiť a byť plné bubliniek. Dva plechy si dobre pomúčime a cesto v mise varechou rozdelíme na 2 polovice. Pri práci s ním narábame opatrne, aby nám nespľaslo. Výdatne pomúčenými rukami vyberieme jednu časť von a vytvarujeme do obdĺžnika dlhého asi 30 cm. Konce zaoblíme tak, že ich preložíme pod cesto.

Postup opakujeme aj s druhou polovicou. Oba bochníky ešte necháme pod utierkou podkysnúť asi 20 minút. Rúru si predhrejeme na 220° C a ciabatty pečieme asi 25 – 30 minút. Po 20 minútach cesto spľasne, no do konca procesu opäť narastie, takže netreba mať žiadne obavy.

Pre extra chrumkavosť môžeme na začiatku pečenia vložiť do rúry menší plech s vodou na zaparenie.

Klasické rožky

Potrebujeme: 1 ČL cukru, 70 g masti, 7 g sušeného droždia, 2 ČL soli, 470 g hladkej múky, 2,7 dl vlažnej vody a mlieko na potretie

Postup: Ak máme pekáreň, bude práca o čosi jednoduchšia. Stačí roztopiť masť a v obvyklom poradí – najskôr tekuté, potom ostatné suroviny dáme do pekárne a zapneme program cesto.

V prípade že budeme rožky pripravovať klasicky, si najskôr z cukru, droždia a trochy vody urobíme kvások, potom doň pridáme múku, soľ, zvyšok vody a roztopenú masť.

Vymiesime vláčne cesto a necháme ho kysnúť.

Keď naberie objem ešte raz ho prehnetieme a rozdelíme na bochníčky, ktoré postupne rozvaľkáme na kruh a ten rozrežeme na niekoľko častí. Z jednotlivých kúskov zvinieme rožky. Z cesta môžeme urobiť aj žemle alebo pletenky.

Potom ich potrieme mliekom, ak chceme, môžeme ich posypať soľou či rascou a upečieme v rúre vyhriatej na 210 – 230 stupňov. Na dno rúry si však dáme kastról s vodou, aby sa v nej vytvorila para. Stačí ich piecť 10, maximálne 15 minút.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 564
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 347
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 876
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 681
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu