Korzár logo Korzár
Piatok, 26. apríl, 2019 | Meniny má Jaroslava
Nájdete nás na webe

Pečieme s Korzárom: Domáce voňavé rožky, burgerové žemle a chutná ciabatta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Burgerové žemle

Potrebujeme: 1 PL sušeného droždia, 1/2 š alebo 120 ml vlažnej vody, 1/2 š alebo 120 ml mlieka, 1 veľké vajíčko, 2 PL rastlinného oleja alebo rozpusteného masla, 2 PL trstinového cukru, 1 ČL morskej soli, 3 š alebo 375 g hladkej múky (1/3 množstva môžeme nahradiť celozrnnou), 1 PL rozpusteného masla alebo vyšľahaného vajíčka na natretie, semienka na posypanie (napríklad sezam alebo mak)

Postup: Do veľkej misy dáme vlažnú vodu spolu s droždím a dobre premiešame. V druhej miske zmiešame mlieko, vajce, olej, cukor a soľ. Obe zmesi spojíme a postupne pridávame múku, kým cesto nemá správnu konzistenciu. Môžeme ho spracovávať ručne, vareškou, ale aj robotom po dobu asi 10 minút. V závere však musí byť hladké, pružné a na dotyk troška lepivé, na steny nádoby by sa však už lepiť nemalo.

Cesto necháme kysnúť pod utierkou na teplom mieste asi hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú z nich vytvarujeme do podoby žemle a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Žemle prikryjeme utierkou a necháme kysnúť opäť až dovtedy, kým nezdvojnásobia svoj objem (malo by to trvať asi 30 – 40 minút).

Rúru predhrejeme na 180° C (teplovzdušnú na 165° C). Ak chceme, aby mali žemle matný povrch, potrieme ich vodou alebo rozpusteným maslom, pre lesklý efekt použijeme rozšľahané vajíčko. Vrch žemličiek posypeme semienkami a pečieme dozlatista asi 15 – 18 minút.

Domáca ciabatta

Potrebujeme: Na kvások: 1/2 ČL sušeného droždia, 150 ml vody, 3 PL vlažného mlieka, 1/2 ČL medu, 150 g hladkej múky

Na cesto (dva bochníky): 1/2 ČL sušeného droždia, 250 ml vody, 1/2 PL olivového oleja, 250 g hladkej múky, 2,5 ČL soli

Postup: Kvások: Do veľkej misky s vlažnou vodou a mliekom vysypeme sušené droždie a necháme postáť 5 minút. Pridáme med a miešame, kým sa všetko nerozpustí. Pridáme múku a opäť miešame, kým nevznikne riedke cesto. Misu potom prikryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote stáť asi 12 hodín. Pri narábaní s kváskom by sa nemali používať kovové predmety, preto si radšej volíme drevené, plastové alebo silikónové náradie.

Cesto: Do menšej misky s vlažnou vodou vysypeme sušené droždie a opäť po 5 minútach premiešame, aby sa všetko rozpustilo. Do kvásku z predchádzajúceho dňa prilejeme olivový olej a rozpustené droždie. Všetko spolu dobre premiešame a prisypeme múku a soľ. Cesto vareškou miesime asi 5 – 7 minút, kým sa nezačne oddeľovať od stien. Pri miešaní už ďalšiu múku pridávať netreba, hmota má byť lepkavá. Misu s vypracovaným cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 3 hodiny.

Po tomto čase by malo svoj objem zdvojnásobiť a byť plné bubliniek. Dva plechy si dobre pomúčime a cesto v mise varechou rozdelíme na 2 polovice. Pri práci s ním narábame opatrne, aby nám nespľaslo. Výdatne pomúčenými rukami vyberieme jednu časť von a vytvarujeme do obdĺžnika dlhého asi 30 cm. Konce zaoblíme tak, že ich preložíme pod cesto.

Postup opakujeme aj s druhou polovicou. Oba bochníky ešte necháme pod utierkou podkysnúť asi 20 minút. Rúru si predhrejeme na 220° C a ciabatty pečieme asi 25 – 30 minút. Po 20 minútach cesto spľasne, no do konca procesu opäť narastie, takže netreba mať žiadne obavy.

Pre extra chrumkavosť môžeme na začiatku pečenia vložiť do rúry menší plech s vodou na zaparenie.

Klasické rožky

Potrebujeme: 1 ČL cukru, 70 g masti, 7 g sušeného droždia, 2 ČL soli, 470 g hladkej múky, 2,7 dl vlažnej vody a mlieko na potretie

Postup: Ak máme pekáreň, bude práca o čosi jednoduchšia. Stačí roztopiť masť a v obvyklom poradí – najskôr tekuté, potom ostatné suroviny dáme do pekárne a zapneme program cesto.

V prípade že budeme rožky pripravovať klasicky, si najskôr z cukru, droždia a trochy vody urobíme kvások, potom doň pridáme múku, soľ, zvyšok vody a roztopenú masť.

Vymiesime vláčne cesto a necháme ho kysnúť.

Keď naberie objem ešte raz ho prehnetieme a rozdelíme na bochníčky, ktoré postupne rozvaľkáme na kruh a ten rozrežeme na niekoľko častí. Z jednotlivých kúskov zvinieme rožky. Z cesta môžeme urobiť aj žemle alebo pletenky.

Potom ich potrieme mliekom, ak chceme, môžeme ich posypať soľou či rascou a upečieme v rúre vyhriatej na 210 – 230 stupňov. Na dno rúry si však dáme kastról s vodou, aby sa v nej vytvorila para. Stačí ich piecť 10, maximálne 15 minút.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od mája sa mení definícia kilogramu
  2. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  3. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  4. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  5. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  6. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  7. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  9. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  10. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  1. Ktoré minerály strácame pri zvýšenej fyzickej aktivite?
  2. Stavebná fakulta STU a energeticky úsporné alternatívy
  3. 5 funkcií ČSOB SmartBankingu, ktoré vám ušetria čas
  4. Arca Brokerage House mala úspešný rok 2018
  5. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii?
  6. Enviro deň v Košiciach prinesie zábavu aj osvetu
  7. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si šiestykrát odnáša Martinus
  8. Fixný výnos až 7 % ročne. Bezpečné investície už od 10.000 eur
  9. Športový deň Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  10. Festival IXPO otvorí brány už tento piatok. Čo všetko prináša?
  1. Top desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 20 983
  2. Od mája sa mení definícia kilogramu 10 605
  3. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 7 232
  4. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 6 136
  5. Tipy od sprievodkyne: Ako si užiť dovolenku na nádhernej Ischii? 5 273
  6. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 4 881
  7. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 4 618
  8. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 762
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 367
  10. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou 2 237

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Rozhovor

Starosta ide za Gurmán Fest v Mestskom parku lobovať u primátora

Starosta: Pamiatkari sú niekedy pápežskejší ako pápež.

Šéf Starého Mesta chce podujatie vo svojej mestskej časti.

Bude Gurmán Fest v košickom Mestskom parku? Pamiatkari sú proti

Organizátorov sklamala najmä chýbajúca diskusia.

Gurmán Fest rozdelil pamiatkarov, organizátorov aj mestských poslancov.

Michalovský kaštieľ vstúpil do poslednej etapy obnovy

Múzeum by malo byť otvorené v septembri.

Kaštieľ v Michalovciach.

Zrazili sa dva Renaulty, jeden začal horieť

Nehoda sa stala v Košiciach na križovatke ulíc Gorkého a Strojárenská.

Nehoda na Gorkého ulici
Mesto má byť krajšie.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Chromá kačka z Kyjeva a zázrak Kažimír

Zelenskyj bez parlamentu nič nezmôže.

Andrej Danko.
PÍŠE RADO ONDŘEJÍČEK

Nevyhnutnosť spáleného Koránu (píše Rado Ondřejíček)

Európa si musí chrániť svoj sekularizmus.

Ilustračné foto.
Ondrej Žemba
Auto Martišovej našli v rieke pri Žiari nad Hronom.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop