Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom domáce sladké nátierky: lieskovú nutelu, čokoládové tahini

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čoko-kakaová nátierka

Potrebujeme: 1 plechovku kokosového mlieka, 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru), 4 PL cukru (o jednu lyžicu menej, ak použijeme vanilkový cukor), 4 PL kakaa

Postup: Všetky ingrediencie pridáme do mixéra a vymiešame dohladka. Prelejeme do skleneného uzatvárateľného pohára a necháme stuhnúť v chladničke. Keď je nátierka dostatočne tuhá, môžeme konzumovať.

Domáca nutela z lieskových orechov

Potrebujeme: 2 š surových lieskových orechov, 100 g horkej čokolády, 2 PL javorového sirupu, 1/2 ČL vanilkového extraktu, 1/2 ČL instantnej kávy, 1/4 ČL soli

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Orechy vysypeme na plech a pečieme v rúre asi 13 – 15 minút, kým šupka nezhnedne a nepopraská. Dáme ich na rozprestretú čistú kuchynskú utierku a prekryjeme ich, aby sa šupka zaparila a oddelila. Keď orechy vychladnú, zabalíme ich do batôžka, v ktorom ich medzi dlaňami pošúchame, aby sme z nich odstránili uvoľnenú šupku. Nemusia však byť očistené dokonale. Orechy dáme do mixéra a mixujeme ich približne 8 – 10 minút, alebo až kým nepustia oleje a nevytvorí sa krémová konzistencia.

Medzitým si rozpustíme horkú čokoládu a vmiešame do nej javorový sirup, vanilkový extrakt a instantnú kávu. Túto zmes neskôr pridáme k orechom spolu so štipkou soli a opäť rozmiešame dohladka. Po pridaní čokolády sa môže stať, že dokrémova rozmixované orechy začnú tvoriť hrudky. Nie je to chyba, v mixovaní pokračujeme ďalej, až kým nebude mať nátierka opäť správnu konzistenciu. Skladujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote 2 – 3 týždne.

Čokoládové tahini

Potrebujeme: 2,5 š bielych sezamových semiačok, 4 PL kakaa, semiačka z 1/2 ks vanilkového struku, 1/2 š morskej soli, 1/4 š cukru (kokosového alebo obyčajného), 2 PL extra panenského olivového oleja, prípadne avokádového oleja

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C, sezam vysypeme na plech s vrúbkovanou podložkou na pečenie a vložíme do rúry. Po cca 4 minútach plech vyberieme, semiačka premiešame a opäť vložíme do rúry na ďalšie 4 minúty. Opečený sezam vložíme do mixéra. Začneme mixovať na nižšej rýchlosti a postupne po troške pridávame. Pokiaľ je to nutné, priebežne mixované semienka premiešavame, obzvlášť ak sa prichytili na steny nádoby. Mixujeme až dovtedy, kým sezam nepustí olej, ktorý je v nich prirodzene obsiahnutý. Vtedy zmes nadobudne hladkú krémovú konzistenciu. Medzitým samostatne zmiešame kakao, soľ, cukor a olej. Kakaovú pastu pridáme spolu s vanilkovými semiačkami k sezamu a všetko spolu premixujeme. Hotové tahini premiestnime do uzatvárateľného skleneného pohára a skladujeme v chladničke.

TIP: Pokiaľ sa nechcete trápiť s pečením a mixovaním semiačok, pridajte kakaovú pastu a vanilkové struky do kupovanej neochutenej tahini nátierky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop