Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom domáce sladké nátierky: lieskovú nutelu, čokoládové tahini

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čoko-kakaová nátierka

Potrebujeme: 1 plechovku kokosového mlieka, 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru), 4 PL cukru (o jednu lyžicu menej, ak použijeme vanilkový cukor), 4 PL kakaa

Postup: Všetky ingrediencie pridáme do mixéra a vymiešame dohladka. Prelejeme do skleneného uzatvárateľného pohára a necháme stuhnúť v chladničke. Keď je nátierka dostatočne tuhá, môžeme konzumovať.

Domáca nutela z lieskových orechov

Potrebujeme: 2 š surových lieskových orechov, 100 g horkej čokolády, 2 PL javorového sirupu, 1/2 ČL vanilkového extraktu, 1/2 ČL instantnej kávy, 1/4 ČL soli

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Orechy vysypeme na plech a pečieme v rúre asi 13 – 15 minút, kým šupka nezhnedne a nepopraská. Dáme ich na rozprestretú čistú kuchynskú utierku a prekryjeme ich, aby sa šupka zaparila a oddelila. Keď orechy vychladnú, zabalíme ich do batôžka, v ktorom ich medzi dlaňami pošúchame, aby sme z nich odstránili uvoľnenú šupku. Nemusia však byť očistené dokonale. Orechy dáme do mixéra a mixujeme ich približne 8 – 10 minút, alebo až kým nepustia oleje a nevytvorí sa krémová konzistencia.

Medzitým si rozpustíme horkú čokoládu a vmiešame do nej javorový sirup, vanilkový extrakt a instantnú kávu. Túto zmes neskôr pridáme k orechom spolu so štipkou soli a opäť rozmiešame dohladka. Po pridaní čokolády sa môže stať, že dokrémova rozmixované orechy začnú tvoriť hrudky. Nie je to chyba, v mixovaní pokračujeme ďalej, až kým nebude mať nátierka opäť správnu konzistenciu. Skladujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote 2 – 3 týždne.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové tahini

Potrebujeme: 2,5 š bielych sezamových semiačok, 4 PL kakaa, semiačka z 1/2 ks vanilkového struku, 1/2 š morskej soli, 1/4 š cukru (kokosového alebo obyčajného), 2 PL extra panenského olivového oleja, prípadne avokádového oleja

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C, sezam vysypeme na plech s vrúbkovanou podložkou na pečenie a vložíme do rúry. Po cca 4 minútach plech vyberieme, semiačka premiešame a opäť vložíme do rúry na ďalšie 4 minúty. Opečený sezam vložíme do mixéra. Začneme mixovať na nižšej rýchlosti a postupne po troške pridávame. Pokiaľ je to nutné, priebežne mixované semienka premiešavame, obzvlášť ak sa prichytili na steny nádoby. Mixujeme až dovtedy, kým sezam nepustí olej, ktorý je v nich prirodzene obsiahnutý. Vtedy zmes nadobudne hladkú krémovú konzistenciu. Medzitým samostatne zmiešame kakao, soľ, cukor a olej. Kakaovú pastu pridáme spolu s vanilkovými semiačkami k sezamu a všetko spolu premixujeme. Hotové tahini premiestnime do uzatvárateľného skleneného pohára a skladujeme v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Pokiaľ sa nechcete trápiť s pečením a mixovaním semiačok, pridajte kakaovú pastu a vanilkové struky do kupovanej neochutenej tahini nátierky.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu