Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce sladké nátierky: lieskovú nutelu, čokoládové tahini

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čoko-kakaová nátierka

Potrebujeme: 1 plechovku kokosového mlieka, 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru), 4 PL cukru (o jednu lyžicu menej, ak použijeme vanilkový cukor), 4 PL kakaa

Postup: Všetky ingrediencie pridáme do mixéra a vymiešame dohladka. Prelejeme do skleneného uzatvárateľného pohára a necháme stuhnúť v chladničke. Keď je nátierka dostatočne tuhá, môžeme konzumovať.

Domáca nutela z lieskových orechov

Potrebujeme: 2 š surových lieskových orechov, 100 g horkej čokolády, 2 PL javorového sirupu, 1/2 ČL vanilkového extraktu, 1/2 ČL instantnej kávy, 1/4 ČL soli

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Orechy vysypeme na plech a pečieme v rúre asi 13 – 15 minút, kým šupka nezhnedne a nepopraská. Dáme ich na rozprestretú čistú kuchynskú utierku a prekryjeme ich, aby sa šupka zaparila a oddelila. Keď orechy vychladnú, zabalíme ich do batôžka, v ktorom ich medzi dlaňami pošúchame, aby sme z nich odstránili uvoľnenú šupku. Nemusia však byť očistené dokonale. Orechy dáme do mixéra a mixujeme ich približne 8 – 10 minút, alebo až kým nepustia oleje a nevytvorí sa krémová konzistencia.

Medzitým si rozpustíme horkú čokoládu a vmiešame do nej javorový sirup, vanilkový extrakt a instantnú kávu. Túto zmes neskôr pridáme k orechom spolu so štipkou soli a opäť rozmiešame dohladka. Po pridaní čokolády sa môže stať, že dokrémova rozmixované orechy začnú tvoriť hrudky. Nie je to chyba, v mixovaní pokračujeme ďalej, až kým nebude mať nátierka opäť správnu konzistenciu. Skladujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote 2 – 3 týždne.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládové tahini

Potrebujeme: 2,5 š bielych sezamových semiačok, 4 PL kakaa, semiačka z 1/2 ks vanilkového struku, 1/2 š morskej soli, 1/4 š cukru (kokosového alebo obyčajného), 2 PL extra panenského olivového oleja, prípadne avokádového oleja

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C, sezam vysypeme na plech s vrúbkovanou podložkou na pečenie a vložíme do rúry. Po cca 4 minútach plech vyberieme, semiačka premiešame a opäť vložíme do rúry na ďalšie 4 minúty. Opečený sezam vložíme do mixéra. Začneme mixovať na nižšej rýchlosti a postupne po troške pridávame. Pokiaľ je to nutné, priebežne mixované semienka premiešavame, obzvlášť ak sa prichytili na steny nádoby. Mixujeme až dovtedy, kým sezam nepustí olej, ktorý je v nich prirodzene obsiahnutý. Vtedy zmes nadobudne hladkú krémovú konzistenciu. Medzitým samostatne zmiešame kakao, soľ, cukor a olej. Kakaovú pastu pridáme spolu s vanilkovými semiačkami k sezamu a všetko spolu premixujeme. Hotové tahini premiestnime do uzatvárateľného skleneného pohára a skladujeme v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Pokiaľ sa nechcete trápiť s pečením a mixovaním semiačok, pridajte kakaovú pastu a vanilkové struky do kupovanej neochutenej tahini nátierky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 355
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 213
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 930
  4. Po Slovensku na motorke 6 591
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 355
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 605
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 497
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 418
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 645
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Európania sú skeptickejší a viac sa spoliehajú na seba.


Susi Dennisonová 15. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop