Čoko-kakaová nátierka
Potrebujeme: 1 plechovku kokosového mlieka, 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru), 4 PL cukru (o jednu lyžicu menej, ak použijeme vanilkový cukor), 4 PL kakaa
Postup: Všetky ingrediencie pridáme do mixéra a vymiešame dohladka. Prelejeme do skleneného uzatvárateľného pohára a necháme stuhnúť v chladničke. Keď je nátierka dostatočne tuhá, môžeme konzumovať.
Domáca nutela z lieskových orechov
Potrebujeme: 2 š surových lieskových orechov, 100 g horkej čokolády, 2 PL javorového sirupu, 1/2 ČL vanilkového extraktu, 1/2 ČL instantnej kávy, 1/4 ČL soli
Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Orechy vysypeme na plech a pečieme v rúre asi 13 – 15 minút, kým šupka nezhnedne a nepopraská. Dáme ich na rozprestretú čistú kuchynskú utierku a prekryjeme ich, aby sa šupka zaparila a oddelila. Keď orechy vychladnú, zabalíme ich do batôžka, v ktorom ich medzi dlaňami pošúchame, aby sme z nich odstránili uvoľnenú šupku. Nemusia však byť očistené dokonale. Orechy dáme do mixéra a mixujeme ich približne 8 – 10 minút, alebo až kým nepustia oleje a nevytvorí sa krémová konzistencia.
Medzitým si rozpustíme horkú čokoládu a vmiešame do nej javorový sirup, vanilkový extrakt a instantnú kávu. Túto zmes neskôr pridáme k orechom spolu so štipkou soli a opäť rozmiešame dohladka. Po pridaní čokolády sa môže stať, že dokrémova rozmixované orechy začnú tvoriť hrudky. Nie je to chyba, v mixovaní pokračujeme ďalej, až kým nebude mať nátierka opäť správnu konzistenciu. Skladujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote 2 – 3 týždne.
Čokoládové tahini
Potrebujeme: 2,5 š bielych sezamových semiačok, 4 PL kakaa, semiačka z 1/2 ks vanilkového struku, 1/2 š morskej soli, 1/4 š cukru (kokosového alebo obyčajného), 2 PL extra panenského olivového oleja, prípadne avokádového oleja
Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C, sezam vysypeme na plech s vrúbkovanou podložkou na pečenie a vložíme do rúry. Po cca 4 minútach plech vyberieme, semiačka premiešame a opäť vložíme do rúry na ďalšie 4 minúty. Opečený sezam vložíme do mixéra. Začneme mixovať na nižšej rýchlosti a postupne po troške pridávame. Pokiaľ je to nutné, priebežne mixované semienka premiešavame, obzvlášť ak sa prichytili na steny nádoby. Mixujeme až dovtedy, kým sezam nepustí olej, ktorý je v nich prirodzene obsiahnutý. Vtedy zmes nadobudne hladkú krémovú konzistenciu. Medzitým samostatne zmiešame kakao, soľ, cukor a olej. Kakaovú pastu pridáme spolu s vanilkovými semiačkami k sezamu a všetko spolu premixujeme. Hotové tahini premiestnime do uzatvárateľného skleneného pohára a skladujeme v chladničke.
TIP: Pokiaľ sa nechcete trápiť s pečením a mixovaním semiačok, pridajte kakaovú pastu a vanilkové struky do kupovanej neochutenej tahini nátierky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.