Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom domáce sladké nátierky: lieskovú nutelu, čokoládové tahini

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Čoko-kakaová nátierka

Potrebujeme: 1 plechovku kokosového mlieka, 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru), 4 PL cukru (o jednu lyžicu menej, ak použijeme vanilkový cukor), 4 PL kakaa

Postup: Všetky ingrediencie pridáme do mixéra a vymiešame dohladka. Prelejeme do skleneného uzatvárateľného pohára a necháme stuhnúť v chladničke. Keď je nátierka dostatočne tuhá, môžeme konzumovať.

Domáca nutela z lieskových orechov

Potrebujeme: 2 š surových lieskových orechov, 100 g horkej čokolády, 2 PL javorového sirupu, 1/2 ČL vanilkového extraktu, 1/2 ČL instantnej kávy, 1/4 ČL soli

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Orechy vysypeme na plech a pečieme v rúre asi 13 – 15 minút, kým šupka nezhnedne a nepopraská. Dáme ich na rozprestretú čistú kuchynskú utierku a prekryjeme ich, aby sa šupka zaparila a oddelila. Keď orechy vychladnú, zabalíme ich do batôžka, v ktorom ich medzi dlaňami pošúchame, aby sme z nich odstránili uvoľnenú šupku. Nemusia však byť očistené dokonale. Orechy dáme do mixéra a mixujeme ich približne 8 – 10 minút, alebo až kým nepustia oleje a nevytvorí sa krémová konzistencia.

Medzitým si rozpustíme horkú čokoládu a vmiešame do nej javorový sirup, vanilkový extrakt a instantnú kávu. Túto zmes neskôr pridáme k orechom spolu so štipkou soli a opäť rozmiešame dohladka. Po pridaní čokolády sa môže stať, že dokrémova rozmixované orechy začnú tvoriť hrudky. Nie je to chyba, v mixovaní pokračujeme ďalej, až kým nebude mať nátierka opäť správnu konzistenciu. Skladujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote 2 – 3 týždne.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládové tahini

Potrebujeme: 2,5 š bielych sezamových semiačok, 4 PL kakaa, semiačka z 1/2 ks vanilkového struku, 1/2 š morskej soli, 1/4 š cukru (kokosového alebo obyčajného), 2 PL extra panenského olivového oleja, prípadne avokádového oleja

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C, sezam vysypeme na plech s vrúbkovanou podložkou na pečenie a vložíme do rúry. Po cca 4 minútach plech vyberieme, semiačka premiešame a opäť vložíme do rúry na ďalšie 4 minúty. Opečený sezam vložíme do mixéra. Začneme mixovať na nižšej rýchlosti a postupne po troške pridávame. Pokiaľ je to nutné, priebežne mixované semienka premiešavame, obzvlášť ak sa prichytili na steny nádoby. Mixujeme až dovtedy, kým sezam nepustí olej, ktorý je v nich prirodzene obsiahnutý. Vtedy zmes nadobudne hladkú krémovú konzistenciu. Medzitým samostatne zmiešame kakao, soľ, cukor a olej. Kakaovú pastu pridáme spolu s vanilkovými semiačkami k sezamu a všetko spolu premixujeme. Hotové tahini premiestnime do uzatvárateľného skleneného pohára a skladujeme v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Pokiaľ sa nechcete trápiť s pečením a mixovaním semiačok, pridajte kakaovú pastu a vanilkové struky do kupovanej neochutenej tahini nátierky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 750
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 709
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 677
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 642
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 275
  6. Aká je chémia vôní 9 065
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 532
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 074
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop