Žemličky s pizza plnkou
Potrebujeme na cesto: 750 g hladkej múky, 60 g droždia, štipku kryštálového cukru, soľ, mleté čierne korenie, 125 ml oleja, 1 žĺtok, 1 PL mlieka, sezam, rascu a mak na posypanie; na plnku: 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 50 g čiernych olív (voliteľné), 200 g salámy, 1 PL oleja, 2 ČL sušeného tymianu, oregano alebo pizza korenie, niekoľko kvapiek tabasca
Postup: Múku, droždie, cukor a 375 ml vlažnej vody zmiešame a necháme kysnúť asi 15 minút. Pridáme soľ, korenie aj olej a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme a necháme kysnúť 45 minút.
Na panvici zohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú papriku, tymian a chvíľku opekáme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Pridáme nakrájanú salámu s olivami a dochutíme tabascom a pizza korením. Cesto rozvaľkáme, nakrájame z neho štvorce a na každý dáme lyžičku plnky. Zabalíme ju a vyformujeme žemličky. Vrch potrieme žĺtkom a upečieme.
Zelerové placky
Potrebujeme: 250 g zeleru, 100 ml sladkej smotany, 3 vajíčka, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, korenie, strúhanku, olej
Postup: Zeler nastrúhame nahrubo, zalejeme ho vodou, osolíme a uvaríme do polomäkka. Nemala by z neho vzniknúť rozvarená kaša, ale mal by si zachovať trochu chrumkavosti. Oddelíme žĺtky od bielkov a pridáme ich k smotane, ktorú okoreníme, osolíme a pridáme k nej aj petržlenovú vňať. Premiešame a zahustíme strúhankou, aby mala zmes primeranú konzistenciu, nakoniec jemne primiešame sneh z bielkov a môžeme lyžicou naberať cesto a piecť z neho placky.
Rýchla banánovo-jahodová zmrzlina
Potrebujeme: 1 mrazený banán, 2 š mrazených jahôd bez stopiek, 1/8 ČL soli, 2/3 š ľubovoľného mlieka
Postup: Mrazené ovocie dáme do kuchynského robota, pridáme soľ a krátko rozmixujeme na menšie kúsky. Stroj zastavíme, steny prejdeme silikónovou stierkou, ovocie zamiešame a znova zapneme mixovanie. Kým stroj beží, pomaly prilievame mlieko a necháme všetko dobre premiešať. Ak zmes bude na dne hladká a na vrchu hrudkovitá, opäť ju premiešame ručne vareškou alebo stierkou a necháme znova premixovať. Zmrzlinu môžeme podávať zmäknutú ihneď alebo ju ešte necháme poriadne zatuhnúť v dobre tesniacej nádobe v mrazničke aspoň 2 hodiny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.