Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pizza žemle, zmrzlina z mrazených zásob, zelerové placky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Žemličky s pizza plnkou

Potrebujeme na cesto: 750 g hladkej múky, 60 g droždia, štipku kryštálového cukru, soľ, mleté čierne korenie, 125 ml oleja, 1 žĺtok, 1 PL mlieka, sezam, rascu a mak na posypanie; na plnku: 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 50 g čiernych olív (voliteľné), 200 g salámy, 1 PL oleja, 2 ČL sušeného tymianu, oregano alebo pizza korenie, niekoľko kvapiek tabasca

Postup: Múku, droždie, cukor a 375 ml vlažnej vody zmiešame a necháme kysnúť asi 15 minút. Pridáme soľ, korenie aj olej a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme a necháme kysnúť 45 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Na panvici zohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú papriku, tymian a chvíľku opekáme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Pridáme nakrájanú salámu s olivami a dochutíme tabascom a pizza korením. Cesto rozvaľkáme, nakrájame z neho štvorce a na každý dáme lyžičku plnky. Zabalíme ju a vyformujeme žemličky. Vrch potrieme žĺtkom a upečieme.

Zelerové placky

Potrebujeme: 250 g zeleru, 100 ml sladkej smotany, 3 vajíčka, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, korenie, strúhanku, olej

Postup: Zeler nastrúhame nahrubo, zalejeme ho vodou, osolíme a uvaríme do polomäkka. Nemala by z neho vzniknúť rozvarená kaša, ale mal by si zachovať trochu chrumkavosti. Oddelíme žĺtky od bielkov a pridáme ich k smotane, ktorú okoreníme, osolíme a pridáme k nej aj petržlenovú vňať. Premiešame a zahustíme strúhankou, aby mala zmes primeranú konzistenciu, nakoniec jemne primiešame sneh z bielkov a môžeme lyžicou naberať cesto a piecť z neho placky.

Skryť Vypnúť reklamu

Rýchla banánovo-jahodová zmrzlina

Potrebujeme: 1 mrazený banán, 2 š mrazených jahôd bez stopiek, 1/8 ČL soli, 2/3 š ľubovoľného mlieka

Postup: Mrazené ovocie dáme do kuchynského robota, pridáme soľ a krátko rozmixujeme na menšie kúsky. Stroj zastavíme, steny prejdeme silikónovou stierkou, ovocie zamiešame a znova zapneme mixovanie. Kým stroj beží, pomaly prilievame mlieko a necháme všetko dobre premiešať. Ak zmes bude na dne hladká a na vrchu hrudkovitá, opäť ju premiešame ručne vareškou alebo stierkou a necháme znova premixovať. Zmrzlinu môžeme podávať zmäknutú ihneď alebo ju ešte necháme poriadne zatuhnúť v dobre tesniacej nádobe v mrazničke aspoň 2 hodiny.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 506
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 683
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 632
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 281
  6. Aká je chémia vôní 9 051
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 675
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 647
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 632
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 085
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Trhom dominujú výrobky na vianočný stôl.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Turčanová o výbuchu: Do histórie Prešova sa tragédia navždy zapíše čiernymi písmenami

Zomrel aj syn jej šoféra.

Primátorka Andrea Turčanová počas zasadnutia krízového štábu.

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mário Radačovský.

Matovič o Vianociach: Buď bude masívne testovanie alebo lockdown

Rozhodnutie nechá na autority, ktoré odmietali plošné testovanie.

Premiér Igor Matovič.
Ilustračné foto
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop