Hráškovo-fazuľová nátierka
Potrebujeme: 850 g veľkej bielej fazule, uvarenej (alebo z plechovky), a osušenej, 1 š roztopeného mrazeného hrášku, 3 PL olivového oleja 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL rasce, 1 olúpaný cesnak, 1/2 ČL soli
Postup: Všetky suroviny spolu zmixujeme do hladkej konzistencie. Na dochutenie môžeme na vrch ešte pokvapkať olivovým olejom a posoliť. Skladujeme v chladničke 24 hodín.
Fritata s jarnou cibuľkou
Potrebujeme: 6 vajíčok, 1/4 š vody alebo mlieka, 3 – 4 malé jarné cibuľky nakrájané na malé kúsky, 1/2 š špargle nakrájanej nadrobno, 1 strúčik cesnaku, 1/2 š rozmrazeného hrášku, 1/4 š mozzarelly nakrájanej na plátky, 1/4 š syra feta rozdrobeného na kúsky, 1/4 š estragónu, soľ, mleté čierne korenie, vločky čili papričiek (voliteľné)
Postup: Rúru si predhrejeme 190 °C. Na malej panvici rozohrejeme kúsok olivového oleja, pridáme jarnú cibuľku a špargľu, ktoré osolíme a okoreníme a zľahka opražíme. Po pár minútach odstránime z plameňa a dáme bokom. V miske dobre vymiešame vajíčka, nakrájaný cesnak, vodu alebo mlieko, soľ a korenie. Neprestávame, kým zmes nie je nadýchaná. Nádobu na zapekanie pokropíme olivovým olejom a vlejeme do nej vajíčkovú zmes a na vrch pridáme polovicu zeleniny a polovicu syrov. Dáme piecť do rúry na 8 – 10 minút, alebo až kým nezačnú vajíčka tuhnúť, ale vrch zostane ešte stále tekutý. Opatrne pridáme na vrch druhú polovicu zeleniny a syrov a pokračujeme v pečení ďalších 10 – 15 minút, kým fritata nestuhne. Nakoniec posypeme vrch estragónom a vločkami čili papričiek. Pred krájaním necháme vychladnúť
Cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku
Potrebujeme: balenie obľúbených cestovín, sušené paradajky v oleji. Na pesto: 3 hrste listov medvedieho cesnaku, 1 hrsť nesolených kešu orieškov, 1 hrsť najemno strúhaného parmezánu + hobliny na ozdobenie, extra panenský olivový olej, čierne korenie, hrubozrnnú soľ
Postup: Čerstvé listy medvedieho cesnaku preberte, odstopkujte, umyte a osušte. Vložte ich do mixéra, pridajte kešu oriešky, olivový olej (asi 0,5 dl), štipku hrubozrnnej soli a čierneho korenia. Všetko poriadne rozmixujte. Na záver pridajte nastrúhaný parmezán a ešte raz premixujte. Ak sa vám zdá pesto príliš husté, pridajte olej.
Cestoviny dajte variť podľa návodu. Tesne pred ich dovarením si na panvici prehrejte trochu olivového oleja, pridajte sušené paradajky v oleji nakrájané na menšie kúsky a dve kopcovité lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (na jednu porciu stačí jedna lyžička). Cestoviny zlejte a pridajte ich do panvice. Všetko poriadne premiešajte a servírujte posypané hoblinami parmezánu.
Zvyšok pesta preložte do menšieho pohára, vrch polejte vrstvou olivového oleja a uskladnite v chladničke. Vydržať by malo dva až tri mesiace.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.