Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Domáce špaldové pečivo, žemle, lúpačky aj jemnú vianočku

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sladké špaldové lúpačky s makom

Potrebujeme: 3 PL hladkej špaldovej múky, 1 š mandľového mlieka, 1/3 š kokosového oleja, 1/2 čerstvého droždia, 5 PL trstinového cukru, 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z 1 citróna, štipka soli, celý mak na posypanie

Postup: Mandľové mlieko si zahrejme v malom hrnci tak, aby zostalo vlažné. Časť z neho si odlejeme a rozpustíme v ňom droždie s 1 PL trstinového cukru. Druhú časť vlejeme do misy, pridáme k nemu žĺtky, zvyšok cukru, rozpustený kokosový olej, citrónovú kôru, vanilkový alebo mandľový extrakt, múku a soľ. Vypracujeme si z toho cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Potom si ho vyklopíme na pomúčenú kuchynskú dosku, nakrájame na 11 rovnakých častí a vytvarujeme ich do tvaru guľôčok. Tie si vyvaľkáme do tenkých obdĺžnikov alebo trojuholníkov, ktoré zrolujeme a ohneme konce tak, aby vznikol tvar rožka. Všetky rožky si poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich takto podkysnúť ešte asi 15 minút. Pred vložením do rúry, rozohriatej na 180° C ich ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme približne 20 – 25 minút dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Domáce špaldové pečivo

Potrebujeme: 150 g hladkej špaldovej múky, 150 g akejkoľvek celozrnnej múky, 120 ml vlažnej vody, 80 ml vlažného mlieka, 1/2 balenia sušeného droždia, 2 PL olivového oleja, žĺtok (nemusí byť), 1 ČL morskej soli, slnečnicové alebo iné semienka na vrch

Postup: V jednej miske si zmiešame všetky suché suroviny. V druhej miske vymiešame všetky tekuté ingrediencie a vlejeme ich k suchým. Zmes dobre spracujeme do cesta a necháme na teplom mieste kysnúť asi 15 – 20 minút. Z nakysnutého cesta si vytvoríme pečivo ľubovoľného tvaru (žemle, chlieb alebo aj pletenky), ktoré následne poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Necháme ich opäť podkysnúť ešte 15 minút. Pred vložením do rúry môžeme vrch pečiva potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo vodou a posypať semienkami podľa vlastného výberu. Pečieme asi 20 – 25 minút na 190° C.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 733
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 152
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 648
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 366
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 134
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 484
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 309
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 268
  1. Dagmar Szabó: DIEŤA JE DAR, NIE TOVAR - 1. konferencia o ochrane detí pred systémovým násilím
  2. Jozef Černek: Kto nám ukradol komunikáciu?
  3. Martin Horanský: Equity Crowdfunding - zábava s portfóliom 1 - Fintech
  4. Rado Surovka: Titanic z Devína mieri do Banskej Bystrice
  5. Martin Turčan: Slovenský štát Róberta Tisa
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo
  7. Daniel Bíro: Zrúcaninu hradu Čeklís nájdeme v Bernolákove. Aké sú ďalšie zaujímavosti, súvislosti a história tohto hradu?
  8. Andrea Podešvová: Keď slávik slovenský nevie, či lepšie je mlčať
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 070
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 096
  3. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 495
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 077
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 8 035
  6. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 290
  7. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 7 083
  8. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 546
  1. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  2. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  3. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  4. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  5. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  6. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  7. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  8. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dagmar Szabó: DIEŤA JE DAR, NIE TOVAR - 1. konferencia o ochrane detí pred systémovým násilím
  2. Jozef Černek: Kto nám ukradol komunikáciu?
  3. Martin Horanský: Equity Crowdfunding - zábava s portfóliom 1 - Fintech
  4. Rado Surovka: Titanic z Devína mieri do Banskej Bystrice
  5. Martin Turčan: Slovenský štát Róberta Tisa
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo
  7. Daniel Bíro: Zrúcaninu hradu Čeklís nájdeme v Bernolákove. Aké sú ďalšie zaujímavosti, súvislosti a história tohto hradu?
  8. Andrea Podešvová: Keď slávik slovenský nevie, či lepšie je mlčať
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 070
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 096
  3. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 495
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 077
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 8 035
  6. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 290
  7. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 7 083
  8. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 546
  1. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  2. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  3. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  4. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  5. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  6. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  7. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  8. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu