Sladké špaldové lúpačky s makom
Potrebujeme: 3 PL hladkej špaldovej múky, 1 š mandľového mlieka, 1/3 š kokosového oleja, 1/2 čerstvého droždia, 5 PL trstinového cukru, 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z 1 citróna, štipka soli, celý mak na posypanie
Postup: Mandľové mlieko si zahrejme v malom hrnci tak, aby zostalo vlažné. Časť z neho si odlejeme a rozpustíme v ňom droždie s 1 PL trstinového cukru. Druhú časť vlejeme do misy, pridáme k nemu žĺtky, zvyšok cukru, rozpustený kokosový olej, citrónovú kôru, vanilkový alebo mandľový extrakt, múku a soľ. Vypracujeme si z toho cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Potom si ho vyklopíme na pomúčenú kuchynskú dosku, nakrájame na 11 rovnakých častí a vytvarujeme ich do tvaru guľôčok. Tie si vyvaľkáme do tenkých obdĺžnikov alebo trojuholníkov, ktoré zrolujeme a ohneme konce tak, aby vznikol tvar rožka. Všetky rožky si poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich takto podkysnúť ešte asi 15 minút. Pred vložením do rúry, rozohriatej na 180° C ich ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme približne 20 – 25 minút dozlatista.
Domáce špaldové pečivo
Potrebujeme: 150 g hladkej špaldovej múky, 150 g akejkoľvek celozrnnej múky, 120 ml vlažnej vody, 80 ml vlažného mlieka, 1/2 balenia sušeného droždia, 2 PL olivového oleja, žĺtok (nemusí byť), 1 ČL morskej soli, slnečnicové alebo iné semienka na vrch
Postup: V jednej miske si zmiešame všetky suché suroviny. V druhej miske vymiešame všetky tekuté ingrediencie a vlejeme ich k suchým. Zmes dobre spracujeme do cesta a necháme na teplom mieste kysnúť asi 15 – 20 minút. Z nakysnutého cesta si vytvoríme pečivo ľubovoľného tvaru (žemle, chlieb alebo aj pletenky), ktoré následne poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Necháme ich opäť podkysnúť ešte 15 minút. Pred vložením do rúry môžeme vrch pečiva potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo vodou a posypať semienkami podľa vlastného výberu. Pečieme asi 20 – 25 minút na 190° C.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.