Korzár logo Korzár
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Pečieme s Korzárom: Domáce špaldové pečivo, žemle, lúpačky aj jemnú vianočku

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Sladké špaldové lúpačky s makom

Potrebujeme: 3 PL hladkej špaldovej múky, 1 š mandľového mlieka, 1/3 š kokosového oleja, 1/2 čerstvého droždia, 5 PL trstinového cukru, 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z 1 citróna, štipka soli, celý mak na posypanie

Postup: Mandľové mlieko si zahrejme v malom hrnci tak, aby zostalo vlažné. Časť z neho si odlejeme a rozpustíme v ňom droždie s 1 PL trstinového cukru. Druhú časť vlejeme do misy, pridáme k nemu žĺtky, zvyšok cukru, rozpustený kokosový olej, citrónovú kôru, vanilkový alebo mandľový extrakt, múku a soľ. Vypracujeme si z toho cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Potom si ho vyklopíme na pomúčenú kuchynskú dosku, nakrájame na 11 rovnakých častí a vytvarujeme ich do tvaru guľôčok. Tie si vyvaľkáme do tenkých obdĺžnikov alebo trojuholníkov, ktoré zrolujeme a ohneme konce tak, aby vznikol tvar rožka. Všetky rožky si poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich takto podkysnúť ešte asi 15 minút. Pred vložením do rúry, rozohriatej na 180° C ich ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme približne 20 – 25 minút dozlatista.

Domáce špaldové pečivo

Potrebujeme: 150 g hladkej špaldovej múky, 150 g akejkoľvek celozrnnej múky, 120 ml vlažnej vody, 80 ml vlažného mlieka, 1/2 balenia sušeného droždia, 2 PL olivového oleja, žĺtok (nemusí byť), 1 ČL morskej soli, slnečnicové alebo iné semienka na vrch

Postup: V jednej miske si zmiešame všetky suché suroviny. V druhej miske vymiešame všetky tekuté ingrediencie a vlejeme ich k suchým. Zmes dobre spracujeme do cesta a necháme na teplom mieste kysnúť asi 15 – 20 minút. Z nakysnutého cesta si vytvoríme pečivo ľubovoľného tvaru (žemle, chlieb alebo aj pletenky), ktoré následne poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Necháme ich opäť podkysnúť ešte 15 minút. Pred vložením do rúry môžeme vrch pečiva potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo vodou a posypať semienkami podľa vlastného výberu. Pečieme asi 20 – 25 minút na 190° C.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 19 131
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 11 792
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 973
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 090
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 820
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 4 748
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 675
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 175
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 453
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 399

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pozrite si svätenie jedál v Dóme svätej Alžbety

Tradičný obrad si nenechali ujsť stovky ľudí.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Zranenú ženu previezol do nemocnice záchranársky vrtuľník.

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Marek Maďarič

Opozícia prestáva vidieť rozdiel medzi Kollárom a Kotlebom (píše Marek Maďarič)

Vyháňať za okraj každého, kto sa mi nepodobá, nemá nič s demokraciou.

Boris Kollár.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Lučanský je pokračovaním Gašpara (týždeň podľa Schutza)

Koalícia ďalej pracuje na únose Slovenska na východ.

Prezident policajného zboru generál Milan Lučanský a vpravo ministerka vnútra Denisa Saková.
Jozef Holomáň je prednostom Ústavu farmakológie, klinickej a experimentálnej farmakológie lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a vysokoškolský profesor v oblasti klinickej farmakológie. Budoval a presadzoval samostatné medicínske špecializované odbory hepatológie a klinickej farmakológie. Za svoju odbornú činnosť a ľudský prístup získal od pacientských organizácií ocenenie Môj lekár 2018.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop