Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Domáce špaldové pečivo, žemle, lúpačky aj jemnú vianočku

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sladké špaldové lúpačky s makom

Potrebujeme: 3 PL hladkej špaldovej múky, 1 š mandľového mlieka, 1/3 š kokosového oleja, 1/2 čerstvého droždia, 5 PL trstinového cukru, 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu, 2 žĺtky, nastrúhaná kôra z 1 citróna, štipka soli, celý mak na posypanie

Postup: Mandľové mlieko si zahrejme v malom hrnci tak, aby zostalo vlažné. Časť z neho si odlejeme a rozpustíme v ňom droždie s 1 PL trstinového cukru. Druhú časť vlejeme do misy, pridáme k nemu žĺtky, zvyšok cukru, rozpustený kokosový olej, citrónovú kôru, vanilkový alebo mandľový extrakt, múku a soľ. Vypracujeme si z toho cesto a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Potom si ho vyklopíme na pomúčenú kuchynskú dosku, nakrájame na 11 rovnakých častí a vytvarujeme ich do tvaru guľôčok. Tie si vyvaľkáme do tenkých obdĺžnikov alebo trojuholníkov, ktoré zrolujeme a ohneme konce tak, aby vznikol tvar rožka. Všetky rožky si poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich takto podkysnúť ešte asi 15 minút. Pred vložením do rúry, rozohriatej na 180° C ich ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme približne 20 – 25 minút dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Domáce špaldové pečivo

Potrebujeme: 150 g hladkej špaldovej múky, 150 g akejkoľvek celozrnnej múky, 120 ml vlažnej vody, 80 ml vlažného mlieka, 1/2 balenia sušeného droždia, 2 PL olivového oleja, žĺtok (nemusí byť), 1 ČL morskej soli, slnečnicové alebo iné semienka na vrch

Postup: V jednej miske si zmiešame všetky suché suroviny. V druhej miske vymiešame všetky tekuté ingrediencie a vlejeme ich k suchým. Zmes dobre spracujeme do cesta a necháme na teplom mieste kysnúť asi 15 – 20 minút. Z nakysnutého cesta si vytvoríme pečivo ľubovoľného tvaru (žemle, chlieb alebo aj pletenky), ktoré následne poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie. Necháme ich opäť podkysnúť ešte 15 minút. Pred vložením do rúry môžeme vrch pečiva potrieť rozšľahaným vajíčkom alebo vodou a posypať semienkami podľa vlastného výberu. Pečieme asi 20 – 25 minút na 190° C.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  4. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  2. Deti odišli, byt stíchol. Prečo mnohé ženy necítia slobodu?
  3. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  4. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Pulzari ukazuje, prečo algoritmy milujú dobrú kreatívu
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 395
  2. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 997
  3. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 615
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 768
  5. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 035
  6. Bez nich by elektrina netiekla. 1 704
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 557
  8. Taký obrovský úver ich mohol úplne položiť 1 404
  1. Tomáš Kuvik: Po predĺženom víkende: návrat do slovenskej reality
  2. Rado Surovka: Slovakistan
  3. Dušan Piršel: Funkčná spoločnosť sa nedá postaviť na návykoch z jaslí
  4. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  5. Iveta Bakitová: Skiathos a Skopelos - miesta, ktoré očarili aj filmové legendy
  6. Štefan Šturdzík: Bijeme sa do pŕs , aký sme národ , pritom je u nás najviac čiernych skládok z celej EÚ !!
  7. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja
  8. Martin Turčan: Ohlodaná kosť v tlame KDH a HS
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 600
  2. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 377
  3. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 12 390
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 10 941
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 10 356
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 929
  7. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 913
  8. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 165
  1. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  2. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  3. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  5. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  6. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  7. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
  8. Tupou Ceruzou: Neotravujte
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu