Korzár logo Korzár
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Pôstna hrachová polievka, zelený nákyp aj cestoviny

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Hrachová pôstna polievka

Potrebujeme: 150 g zeleného hrachu, 3-4 zemiaky, maslo, hladkú múku, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, majoránku

Postup: Hrach preberieme, prepláchneme a necháme cez noc nabobtnať v studenej vode. Ráno ho uvaríme domäkka a prepasírujeme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode, potom ich tiež prelisujeme a zmiešame s hrachom.

V 1,5 litri vody uvaríme nastrúhanú zeleninu, zahustíme ju svetlou zápražkou z masla a múky, pridáme zemiaky s hrachom, pretlačený cesnak, soľ, korenie, chvíľku povaríme, aby sa nám prepojili chute a môžeme podávať.

Zelený nákyp

Potrebujeme: 500 g zeleného hrášku, 200 g kyslej smotany, 100 g nastrúhaného tvrdého syra, 4 vajíčka, 150 g hrubej múky, 2 PL strúhaného parmezánu, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL provensálskeho korenia, soľ, mleté čierne korenie, tuk na vymazanie formy

Postup: Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.

Špenátovo-ricotové cestoviny

Potrebujeme: 220 g dlhých cestovín, 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 š mlieka, 1 š ricotty, 1/4 ČL soli, mleté čierne korenie, 110 g mrazeného alebo baby špenátu

Postup: Špenát necháme rozmraziť v cedidle, aby z neho odkvapkala prebytočná voda. ak používame čerstvý, opláchneme ho. Vodu vo veľkom hrnci privedieme k varu a pridáme cestoviny. Varíme podľa návodu na obale tak, aby zostali al dente. Z hrnca odoberieme 1/2 š vody na neskôr a zvyšok zlejeme. Kým sa cestoviny budú variť, pripravíme si omáčku. Na sporáku si zohrejeme veľkú panvicu s olivovým olejom. Cesnak nakrájame na jemné plátky a pridáme ho do panvice. Zľahka ho pražíme asi 1 – 2 minúty. Pridáme mlieko a ricottu, dobre rozmiešame a necháme omáčku jemne bublať, kým nestuhne. Keď má požadovanú konzistenciu (mala by na lyžičke zanechať jednoliatu vrstvu), dochutíme ju soľou a korením. Roztopený alebo čerstvý špenát postláčame v dlaniach, aby sme z neho odstránili podľa možností čo najviac vody a pridáme do omáčky. Za stáleho miešania ho necháme zohriať a omáčku z plameňa odstavíme. Vmiešame do nej uvarené cestoviny, premiešame ich, aby boli omáčkou dobre obalené. Keď sa zdajú byť príliš suché, zjemníme ich odloženou vodou z cestovín. Podávame teplé.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 19 161
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 11 762
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 957
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 088
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 820
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 4 749
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 673
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 173
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 457
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 399

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pozrite si svätenie jedál v Dóme svätej Alžbety

Tradičný obrad si nenechali ujsť stovky ľudí.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Zranenú ženu previezol do nemocnice záchranársky vrtuľník.

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Marek Maďarič

Opozícia prestáva vidieť rozdiel medzi Kollárom a Kotlebom (píše Marek Maďarič)

Vyháňať za okraj každého, kto sa mi nepodobá, nemá nič s demokraciou.

Boris Kollár.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Lučanský je pokračovaním Gašpara (týždeň podľa Schutza)

Koalícia ďalej pracuje na únose Slovenska na východ.

Prezident policajného zboru generál Milan Lučanský a vpravo ministerka vnútra Denisa Saková.
Jozef Holomáň je prednostom Ústavu farmakológie, klinickej a experimentálnej farmakológie lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a vysokoškolský profesor v oblasti klinickej farmakológie. Budoval a presadzoval samostatné medicínske špecializované odbory hepatológie a klinickej farmakológie. Za svoju odbornú činnosť a ľudský prístup získal od pacientských organizácií ocenenie Môj lekár 2018.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop