Hrachová pôstna polievka
Potrebujeme: 150 g zeleného hrachu, 3-4 zemiaky, maslo, hladkú múku, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, majoránku
Postup: Hrach preberieme, prepláchneme a necháme cez noc nabobtnať v studenej vode. Ráno ho uvaríme domäkka a prepasírujeme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode, potom ich tiež prelisujeme a zmiešame s hrachom.
V 1,5 litri vody uvaríme nastrúhanú zeleninu, zahustíme ju svetlou zápražkou z masla a múky, pridáme zemiaky s hrachom, pretlačený cesnak, soľ, korenie, chvíľku povaríme, aby sa nám prepojili chute a môžeme podávať.
Zelený nákyp
Potrebujeme: 500 g zeleného hrášku, 200 g kyslej smotany, 100 g nastrúhaného tvrdého syra, 4 vajíčka, 150 g hrubej múky, 2 PL strúhaného parmezánu, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL provensálskeho korenia, soľ, mleté čierne korenie, tuk na vymazanie formy
Postup: Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.
TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.
Špenátovo-ricotové cestoviny
Potrebujeme: 220 g dlhých cestovín, 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 š mlieka, 1 š ricotty, 1/4 ČL soli, mleté čierne korenie, 110 g mrazeného alebo baby špenátu
Postup: Špenát necháme rozmraziť v cedidle, aby z neho odkvapkala prebytočná voda. ak používame čerstvý, opláchneme ho. Vodu vo veľkom hrnci privedieme k varu a pridáme cestoviny. Varíme podľa návodu na obale tak, aby zostali al dente. Z hrnca odoberieme 1/2 š vody na neskôr a zvyšok zlejeme. Kým sa cestoviny budú variť, pripravíme si omáčku. Na sporáku si zohrejeme veľkú panvicu s olivovým olejom. Cesnak nakrájame na jemné plátky a pridáme ho do panvice. Zľahka ho pražíme asi 1 – 2 minúty. Pridáme mlieko a ricottu, dobre rozmiešame a necháme omáčku jemne bublať, kým nestuhne. Keď má požadovanú konzistenciu (mala by na lyžičke zanechať jednoliatu vrstvu), dochutíme ju soľou a korením. Roztopený alebo čerstvý špenát postláčame v dlaniach, aby sme z neho odstránili podľa možností čo najviac vody a pridáme do omáčky. Za stáleho miešania ho necháme zohriať a omáčku z plameňa odstavíme. Vmiešame do nej uvarené cestoviny, premiešame ich, aby boli omáčkou dobre obalené. Keď sa zdajú byť príliš suché, zjemníme ich odloženou vodou z cestovín. Podávame teplé.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.