Korzár logo Korzár
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Pôstna hrachová polievka, zelený nákyp aj cestoviny

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Hrachová pôstna polievka

Potrebujeme: 150 g zeleného hrachu, 3-4 zemiaky, maslo, hladkú múku, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, majoránku

Postup: Hrach preberieme, prepláchneme a necháme cez noc nabobtnať v studenej vode. Ráno ho uvaríme domäkka a prepasírujeme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode, potom ich tiež prelisujeme a zmiešame s hrachom.

V 1,5 litri vody uvaríme nastrúhanú zeleninu, zahustíme ju svetlou zápražkou z masla a múky, pridáme zemiaky s hrachom, pretlačený cesnak, soľ, korenie, chvíľku povaríme, aby sa nám prepojili chute a môžeme podávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelený nákyp

Potrebujeme: 500 g zeleného hrášku, 200 g kyslej smotany, 100 g nastrúhaného tvrdého syra, 4 vajíčka, 150 g hrubej múky, 2 PL strúhaného parmezánu, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL provensálskeho korenia, soľ, mleté čierne korenie, tuk na vymazanie formy

Postup: Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

Skryť Vypnúť reklamu

TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.

Špenátovo-ricotové cestoviny

Potrebujeme: 220 g dlhých cestovín, 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 š mlieka, 1 š ricotty, 1/4 ČL soli, mleté čierne korenie, 110 g mrazeného alebo baby špenátu

Postup: Špenát necháme rozmraziť v cedidle, aby z neho odkvapkala prebytočná voda. ak používame čerstvý, opláchneme ho. Vodu vo veľkom hrnci privedieme k varu a pridáme cestoviny. Varíme podľa návodu na obale tak, aby zostali al dente. Z hrnca odoberieme 1/2 š vody na neskôr a zvyšok zlejeme. Kým sa cestoviny budú variť, pripravíme si omáčku. Na sporáku si zohrejeme veľkú panvicu s olivovým olejom. Cesnak nakrájame na jemné plátky a pridáme ho do panvice. Zľahka ho pražíme asi 1 – 2 minúty. Pridáme mlieko a ricottu, dobre rozmiešame a necháme omáčku jemne bublať, kým nestuhne. Keď má požadovanú konzistenciu (mala by na lyžičke zanechať jednoliatu vrstvu), dochutíme ju soľou a korením. Roztopený alebo čerstvý špenát postláčame v dlaniach, aby sme z neho odstránili podľa možností čo najviac vody a pridáme do omáčky. Za stáleho miešania ho necháme zohriať a omáčku z plameňa odstavíme. Vmiešame do nej uvarené cestoviny, premiešame ich, aby boli omáčkou dobre obalené. Keď sa zdajú byť príliš suché, zjemníme ich odloženou vodou z cestovín. Podávame teplé.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 357
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 517
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 204
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 165
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 185
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 450
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 804
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 925
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 744
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: V kúpeľoch odhalili 15 pozitívne testovaných (minúta po minúte)

Naď: Záujem o testovanie neutícha. V meste musia zavrieť škôlku.

Minister Naď: Hlasy pochybovačov začali utíchať

Infekčných je v priemere 3,55 percenta, v Bardejove menej.

Minister obrany Jaroslav Naď prišiel do Bardejova.

Domov v Sabinove ostáva v karanténe, jeho klientka zomrela

Väčšina osadenstva i zamestnancov, spolu 124 ľudí, je pozitívna.

Sabinov.
Košice počas zákazu vychádzania.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krajčí testoval, potom rokoval. Verí, že Slovensko bude príkladom (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop