Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Pôstna hrachová polievka, zelený nákyp aj cestoviny

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrachová pôstna polievka

Potrebujeme: 150 g zeleného hrachu, 3-4 zemiaky, maslo, hladkú múku, 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 strúčiky cesnaku, čierne mleté korenie, majoránku

Postup: Hrach preberieme, prepláchneme a necháme cez noc nabobtnať v studenej vode. Ráno ho uvaríme domäkka a prepasírujeme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme vo vode, potom ich tiež prelisujeme a zmiešame s hrachom.

V 1,5 litri vody uvaríme nastrúhanú zeleninu, zahustíme ju svetlou zápražkou z masla a múky, pridáme zemiaky s hrachom, pretlačený cesnak, soľ, korenie, chvíľku povaríme, aby sa nám prepojili chute a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Zelený nákyp

Potrebujeme: 500 g zeleného hrášku, 200 g kyslej smotany, 100 g nastrúhaného tvrdého syra, 4 vajíčka, 150 g hrubej múky, 2 PL strúhaného parmezánu, 1/2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL provensálskeho korenia, soľ, mleté čierne korenie, tuk na vymazanie formy

Postup: Hrášok povarte v malom množstve osolenej vody približne 2 minúty, prudko schlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať. V miske rozmiešajte smotanu so strúhaným syrom, provensálskym korením a trochou soli a korenia. Vajíčka rozšľahajte, múku zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte spolu so smotanovou omáčkou do jednotnej hmoty. Dno zapekacej misy vymažte tukom, vsypte hrášok a prelejte zálievkovou zmesou. Povrch posypte parmezánom a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Upečte dozlatista. Servírujte s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

SkryťVypnúť reklamu

TIP: Ak máte radi viac zeleniny, ku hrášku dajte povariť i ružičky brokolice, ktoré môžete pred zapekaním rozkrájať na menšie kúsky. Nákyp bude výdatnejší.

Špenátovo-ricotové cestoviny

Potrebujeme: 220 g dlhých cestovín, 2 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 š mlieka, 1 š ricotty, 1/4 ČL soli, mleté čierne korenie, 110 g mrazeného alebo baby špenátu

Postup: Špenát necháme rozmraziť v cedidle, aby z neho odkvapkala prebytočná voda. ak používame čerstvý, opláchneme ho. Vodu vo veľkom hrnci privedieme k varu a pridáme cestoviny. Varíme podľa návodu na obale tak, aby zostali al dente. Z hrnca odoberieme 1/2 š vody na neskôr a zvyšok zlejeme. Kým sa cestoviny budú variť, pripravíme si omáčku. Na sporáku si zohrejeme veľkú panvicu s olivovým olejom. Cesnak nakrájame na jemné plátky a pridáme ho do panvice. Zľahka ho pražíme asi 1 – 2 minúty. Pridáme mlieko a ricottu, dobre rozmiešame a necháme omáčku jemne bublať, kým nestuhne. Keď má požadovanú konzistenciu (mala by na lyžičke zanechať jednoliatu vrstvu), dochutíme ju soľou a korením. Roztopený alebo čerstvý špenát postláčame v dlaniach, aby sme z neho odstránili podľa možností čo najviac vody a pridáme do omáčky. Za stáleho miešania ho necháme zohriať a omáčku z plameňa odstavíme. Vmiešame do nej uvarené cestoviny, premiešame ich, aby boli omáčkou dobre obalené. Keď sa zdajú byť príliš suché, zjemníme ich odloženou vodou z cestovín. Podávame teplé.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 971
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 657
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 119
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 990
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 815
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 622
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu