Korzár logo Korzár
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Kurací šalát s jablkami a redkvičkami, glazovaná mladá mrkva

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kurací šalát s jablkami a redkvičkou

Potrebujeme: 500 – 600 g kuracích pŕs bez kože a kosti, 1/4 š kyslej smotany,2 PL majonézy, 4 redkvičky, 2 stonkové zelery, 1 malé zelené jablko, 2 jarné cibuľky, 1 š žeruchy, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Menší hrniec naplníme do polovice vodou, privedieme k varu a prisypeme 1 ČL soli. Pridáme kuracie prsia, plameň stíšime na minimum a necháme jemne bublať 10 – 12 minút, kým sa mäso neuvarí. Potom ho vyberieme na tanier a necháme vychladiť aspoň natoľko, aby sa s ním dalo manipulovať. Nakrájame ho na menšie kúsky a odložíme bokom. Vo veľkej miske zmiešame kyslú smotanu, majonézu, 1/2 ČL soli a 1/2 ČL mletého čierneho korenia. Do zmesi pridáme mäso a zamiešame. Reďkovku, jablko, zeler a jarnú cibuľku nakrájame na malé kúsky. Zamiešame k mäsu a na záver pridáme žeruchu. Servírujeme samostatne s chlebom.

Šalát z mladej cvikly a mrkvy s rancherským dressingom

Potrebujeme: 2 jarné cibuľky, 1 ČL najemno nakrájaného cesnaku (približne 2 strúčiky), 1ČL citrónovej kôry, 2 PL citrónovej šťavy, 1/2 ČL sušenej cibule, 1/2 ČL sušeného cesnaku, 1/4 ČL morskej soli, 1/2 š gréckeho jogurtu, 2 PL nakrájaného kôpru, 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate, 1 – 2 PL vody, rancherský dressing

Na šalát: 450 g cvikly aj s listami, 450 g mladej mrkvy s vňaťou, 1 PL extra panenského olivového oleja, morská soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate

Postup: Do malej misky dáme nakrájanú jarnú cibuľku, cesnak, citrónovú šťavu aj kôru, sušenú cibuľu, sušený cesnak a morskú soľ. Všetko poriadne premiešame a odložíme na pár minút bokom marinovať. Potom vmiešame grécky jogurt, za ktorým vzápätí pridáme aj čerstvé bylinky. Dosolíme podľa chuti, ak treba. Nádobu prikryjeme potravinovou fóliou, a necháme v chladničke. Pred servírovaním môžeme do dressingu ešte vmiešať 1 – 2 PL vody, ak je potrebné ho rozriediť.

Rúru si predhrejeme na 220 °C. Z repy aj mrkvy odrežeme všetky vrchné lístky okrem približne 5-milimetrového kúska. Lístky z repy si odložíme bokom a zeleninu poriadne umyjeme. Repu potom položíme na hlboký plech na pečenie, vlejeme do nej studenú vodu do výšky asi jedného centimetra a plech prekryjeme napevno fóliou. Takto cviklu pečieme asi 25 – 30 minút, alebo až kým nie je dostatočne mäkká na to, aby do nej vošla vidlička. Mrkvu si prekrojíme na polovice, posolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Premiestnime ju na samostatný plech a pečieme spolu s cviklou ešte 10 – 15 minút, alebo kým okraje mrkvy nezhnednú. Kým sa zelenina pečie, opláchneme cviklové listy, osušíme ich a poukladáme veľký tanier. Keď je zelenina upečená, vyberieme ju z rúry. Z plechu, kde sa piekla cvikla, zlejeme horúcu vodu. Potom cviklu vyberieme, prepláchneme studenou vodou, celú ju olúpeme. Nakrájame ju na štvrtiny, a posypeme soľou. Premiestnime cviklu aj mrkvu medzi zelené cviklové listy. Na vrch pridáme rančerský dressing a na záver dochutíme podľa potreby ešte soľou, mletým čiernym korenín a petržlenovou vňaťou.

Glazovaná mladá mrkva

Potrebujeme: 60 g mladej mrkvy, 4 PL masla alebo kokosového oleja, 1/4 š medu, 3 PL čerstvého zázvoru, 2 PL čerstvého rozmarínu

Postup: Mladú mrkvu umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Maslo alebo kokosový olej roztopíme vo veľkej panvici, pridáme mrkvu, a zamiešame, aby sa mrkva obalila. Pokvapkáme ich medom a znova premiešame. Na panvici mrkvu opekáme za občasného miešania aspoň 5 minút. Potom vrch posypeme nastrúhaným zázvorom a čerstvým rozmarínom, opäť premiešame a opekáme na panvici ešte 3 minúty. Odstránime z ohňa a môžeme podávať napríklad ako prílohu k mäsu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 19 279
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 11 707
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 944
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 082
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 820
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 4 774
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 670
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 172
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 454
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 396

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pozrite si svätenie jedál v Dóme svätej Alžbety

Tradičný obrad si nenechali ujsť stovky ľudí.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Zranenú ženu previezol do nemocnice záchranársky vrtuľník.

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Marek Maďarič

Opozícia prestáva vidieť rozdiel medzi Kollárom a Kotlebom (píše Marek Maďarič)

Vyháňať za okraj každého, kto sa mi nepodobá, nemá nič s demokraciou.

Boris Kollár.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Lučanský je pokračovaním Gašpara (týždeň podľa Schutza)

Koalícia ďalej pracuje na únose Slovenska na východ.

Prezident policajného zboru generál Milan Lučanský a vpravo ministerka vnútra Denisa Saková.
Jozef Holomáň je prednostom Ústavu farmakológie, klinickej a experimentálnej farmakológie lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a vysokoškolský profesor v oblasti klinickej farmakológie. Budoval a presadzoval samostatné medicínske špecializované odbory hepatológie a klinickej farmakológie. Za svoju odbornú činnosť a ľudský prístup získal od pacientských organizácií ocenenie Môj lekár 2018.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop