Halušky (alebo gnocchi) s medvedím cesnakom
Potrebujeme: 150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 100 g špaldovej krupice, 2 vajíčka, 1 ČL morskej soli, štipka bieleho korenia, hrsť medvedieho cesnaku, hrsť špenátu, štipka sódy bikarbóny a 1 ČL kurkumy
Postup: Múky zmiešame so sódou bikarbónou a spolu preosejeme. V mixéri si vymiešame medvedí cesnak, špenát a trochu vody. Zmes zmiešame s preosiatymi múkami, pridáme dve vajíčka a dochutíme korením. Vymiešame cesto a klasickým spôsobom ďalej varíme halušky. Nakoniec si podľa chuti pridáme bryndzu alebo syr.
Tyčinky s medvedím cesnakom
Potrebujeme: Medvedí cesnak, lístkové cesto, tvaroh, vajíčka, soľ, rasca
Postup: Na rozvaľkané lístkové cesto roztlačíme tvaroh. Podľa chuti možno dochutiť soľou či korením. Posypeme ho posekaným medvedím cesnakom. Takto pripravené cesto s plnkou preložíme a nakrájame na tyčinky. Mierne ich skrútime, potrieme vajíčkom a posypeme rascou. Necháme zapiecť v rúre, kým nebudú mať tyčinky zlatú farbu. Takto si môžeme pripraviť aj cesnakové slimáky, či taštičky.
Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme: maslo, 1 menšiu cibuľu, 5 stredne veľkých zemiakov, 3 hrste medvedieho cesnaku, 1 šľahačkovú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, kurkumu
Postup: Medvedí cesnak umyjeme, hrubšie stonky odrežeme, osušíme, nakrájame. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na strúhadle na jablká. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle. Pridáme k nej nastrúhané zemiaky a nakrájaný medvedí cesnak. Chvíľku ich restujeme a potom zalejeme vodou tak, aby hladina siahala nad zeleninu. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, kurkumou a prikryté varíme asi 10 – 15 minút. Vďaka tomu, že sme si zemiaky vopred nastrúhali nemusíme polievku variť dlho, pretože pri dlhom varení by sa stratili liečivé účinky medvedieho cesnaku.
Polievku odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme. Prilejeme smotanu a prevaríme. Podávať ju môžeme s uvareným vajíčkom, slaninovým alebo salámovým čipsom, opečeným chlebíkom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.