Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Polievka caldo verde, pečené mäsové taštičky, tvarohové tyčinky

Inšpirácie na dobroty z vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka caldo verde

Ide o tradičnú kelovú portugalskú polievku, ktorej dáva ten správny šmrnc chorizo.

Potrebujeme: asi pol kila kelu, 4 PL olivového oleja, klobásu chorizo, cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku, niekoľko zemiakov, kurací vývar, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Chorizo nakrájame na kolieska, a opečieme ich v hrnci na troche oleja. Potom ich povyberáme na tanier a počkajú na servírovanie. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, trochu ju osolíme a necháme restovať. Potom k nej pridáme pretlačený cesnak a na kocky nakrájané zemiaky.

Skryť Vypnúť reklamu

Premiešame ich zalejeme vývarom aj vodou a necháme variť. Zatiaľ umyjeme kelové listy, zbavíme ich tvrdších stoniek, každý list zrolujeme ako cigaru a tak ich nakrájame na pásiky.

Uvarené zemiaky rozmixujeme s vývarom dohladka, pridáme k nim nakrájaný kel a ak by nám vďaka mixovaniu polievka veľmi zhustla, prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody. Necháme nech začne vrieť a ešte necháme na ohni maximálne 10 minút. Dochutíme a podávame s opečeným chorizom.

Pirôžky plnené mletým mäsom

Potrebujeme: 220 ml vlažnej vody, 35 ml oleja, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku soli, 400 g hladkej múky, balíček sušeného droždia, vajíčko

Na náplň: 250 g mletého mäsa, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, asi 1/2 hrnčeka strúhaného syra, 2 PL paradajkového pretlaku, trochu cukru, drvenú rascu, mleté čili, soľ

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z trochy vody, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý potom zmiešame s múkou, olejom, zvyškom vody a soľou. Cesto necháme vykysnúť, potom ho rozvaľkáme, nakrájame a naplníme mäsovou zmesou.

Tú si pripravíme tak, že na masti orestujeme nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme mäso, paradajkový pretlak, soľ, čili, rascu a strúhaný syr. Chvíľu podusíme a necháme vychladnúť. Toto je v podstate základná zmes, ktorú môžeme dopĺňať podľa chuti napríklad hubami, nakrájanou paprikou, či inou zeleninou a korením.

Vychladnutú zmes dávame na cesto, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktoré funguje ako lepidlo, spojíme ich, dobre zatlačíme a na rozpálenom oleji vypražíme z oboch strán.

Už takto sa dajú pirôžky podávať, no zaujímavú chuť dostanú ak ich hneď po vybratí z oleja na minútku ponoríte do horúceho silného mäsového vývaru.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvarohové tyčinky

Potrebujeme: 300 g tvarohu, 1 vajce, 1 PL kyslej smotany, 2 PL cukru, štipku soli, 1 vanilkový cukor, štipku sódy bikarbóny, pol balíčka prášku do pečiva, 3 PL polohrubej múky, 2 PL slnečnicového oleja

Postup: Do dôkladne rozmrveného tvarohu pridáme vajce, kyslú smotanu, cukor, sódu, prášok do pečiva, soľ, vanilkový cukor a múku. Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame.

Spracujeme cesto, ktoré potom na doske rozdelíme na viacero častí, z ktorých vyformujeme šúľky. Rozdelíme ich na menšie časti a vypražíme v oleji. Na záver ich môžeme ešte pocukrovať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 343
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 983
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 171
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 944
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 666
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 093
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 935
  9. Po Slovensku na motorke 5 445
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop