Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom: Polievka caldo verde, pečené mäsové taštičky, tvarohové tyčinky

Inšpirácie na dobroty z vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka caldo verde

Ide o tradičnú kelovú portugalskú polievku, ktorej dáva ten správny šmrnc chorizo.

Potrebujeme: asi pol kila kelu, 4 PL olivového oleja, klobásu chorizo, cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku, niekoľko zemiakov, kurací vývar, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Chorizo nakrájame na kolieska, a opečieme ich v hrnci na troche oleja. Potom ich povyberáme na tanier a počkajú na servírovanie. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, trochu ju osolíme a necháme restovať. Potom k nej pridáme pretlačený cesnak a na kocky nakrájané zemiaky.

Premiešame ich zalejeme vývarom aj vodou a necháme variť. Zatiaľ umyjeme kelové listy, zbavíme ich tvrdších stoniek, každý list zrolujeme ako cigaru a tak ich nakrájame na pásiky.

Uvarené zemiaky rozmixujeme s vývarom dohladka, pridáme k nim nakrájaný kel a ak by nám vďaka mixovaniu polievka veľmi zhustla, prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody. Necháme nech začne vrieť a ešte necháme na ohni maximálne 10 minút. Dochutíme a podávame s opečeným chorizom.

Pirôžky plnené mletým mäsom

Potrebujeme: 220 ml vlažnej vody, 35 ml oleja, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku soli, 400 g hladkej múky, balíček sušeného droždia, vajíčko

Na náplň: 250 g mletého mäsa, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, asi 1/2 hrnčeka strúhaného syra, 2 PL paradajkového pretlaku, trochu cukru, drvenú rascu, mleté čili, soľ

Postup: Z trochy vody, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý potom zmiešame s múkou, olejom, zvyškom vody a soľou. Cesto necháme vykysnúť, potom ho rozvaľkáme, nakrájame a naplníme mäsovou zmesou.

Tú si pripravíme tak, že na masti orestujeme nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme mäso, paradajkový pretlak, soľ, čili, rascu a strúhaný syr. Chvíľu podusíme a necháme vychladnúť. Toto je v podstate základná zmes, ktorú môžeme dopĺňať podľa chuti napríklad hubami, nakrájanou paprikou, či inou zeleninou a korením.

Vychladnutú zmes dávame na cesto, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktoré funguje ako lepidlo, spojíme ich, dobre zatlačíme a na rozpálenom oleji vypražíme z oboch strán.

Už takto sa dajú pirôžky podávať, no zaujímavú chuť dostanú ak ich hneď po vybratí z oleja na minútku ponoríte do horúceho silného mäsového vývaru.

Tvarohové tyčinky

Potrebujeme: 300 g tvarohu, 1 vajce, 1 PL kyslej smotany, 2 PL cukru, štipku soli, 1 vanilkový cukor, štipku sódy bikarbóny, pol balíčka prášku do pečiva, 3 PL polohrubej múky, 2 PL slnečnicového oleja

Postup: Do dôkladne rozmrveného tvarohu pridáme vajce, kyslú smotanu, cukor, sódu, prášok do pečiva, soľ, vanilkový cukor a múku. Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame.

Spracujeme cesto, ktoré potom na doske rozdelíme na viacero častí, z ktorých vyformujeme šúľky. Rozdelíme ich na menšie časti a vypražíme v oleji. Na záver ich môžeme ešte pocukrovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop