Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Polievka caldo verde, pečené mäsové taštičky, tvarohové tyčinky

Inšpirácie na dobroty z vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka caldo verde

Ide o tradičnú kelovú portugalskú polievku, ktorej dáva ten správny šmrnc chorizo.

Potrebujeme: asi pol kila kelu, 4 PL olivového oleja, klobásu chorizo, cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku, niekoľko zemiakov, kurací vývar, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Chorizo nakrájame na kolieska, a opečieme ich v hrnci na troche oleja. Potom ich povyberáme na tanier a počkajú na servírovanie. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, trochu ju osolíme a necháme restovať. Potom k nej pridáme pretlačený cesnak a na kocky nakrájané zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

Premiešame ich zalejeme vývarom aj vodou a necháme variť. Zatiaľ umyjeme kelové listy, zbavíme ich tvrdších stoniek, každý list zrolujeme ako cigaru a tak ich nakrájame na pásiky.

Uvarené zemiaky rozmixujeme s vývarom dohladka, pridáme k nim nakrájaný kel a ak by nám vďaka mixovaniu polievka veľmi zhustla, prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody. Necháme nech začne vrieť a ešte necháme na ohni maximálne 10 minút. Dochutíme a podávame s opečeným chorizom.

Pirôžky plnené mletým mäsom

Potrebujeme: 220 ml vlažnej vody, 35 ml oleja, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku soli, 400 g hladkej múky, balíček sušeného droždia, vajíčko

Na náplň: 250 g mletého mäsa, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, asi 1/2 hrnčeka strúhaného syra, 2 PL paradajkového pretlaku, trochu cukru, drvenú rascu, mleté čili, soľ

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z trochy vody, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý potom zmiešame s múkou, olejom, zvyškom vody a soľou. Cesto necháme vykysnúť, potom ho rozvaľkáme, nakrájame a naplníme mäsovou zmesou.

Tú si pripravíme tak, že na masti orestujeme nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme mäso, paradajkový pretlak, soľ, čili, rascu a strúhaný syr. Chvíľu podusíme a necháme vychladnúť. Toto je v podstate základná zmes, ktorú môžeme dopĺňať podľa chuti napríklad hubami, nakrájanou paprikou, či inou zeleninou a korením.

Vychladnutú zmes dávame na cesto, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktoré funguje ako lepidlo, spojíme ich, dobre zatlačíme a na rozpálenom oleji vypražíme z oboch strán.

Už takto sa dajú pirôžky podávať, no zaujímavú chuť dostanú ak ich hneď po vybratí z oleja na minútku ponoríte do horúceho silného mäsového vývaru.

SkryťVypnúť reklamu

Tvarohové tyčinky

Potrebujeme: 300 g tvarohu, 1 vajce, 1 PL kyslej smotany, 2 PL cukru, štipku soli, 1 vanilkový cukor, štipku sódy bikarbóny, pol balíčka prášku do pečiva, 3 PL polohrubej múky, 2 PL slnečnicového oleja

Postup: Do dôkladne rozmrveného tvarohu pridáme vajce, kyslú smotanu, cukor, sódu, prášok do pečiva, soľ, vanilkový cukor a múku. Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame.

Spracujeme cesto, ktoré potom na doske rozdelíme na viacero častí, z ktorých vyformujeme šúľky. Rozdelíme ich na menšie časti a vypražíme v oleji. Na záver ich môžeme ešte pocukrovať.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 931
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 639
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 213
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 116
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 232
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 788
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 620
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu