Korzár logo Korzár
Sobota, 20. apríl, 2019 | Meniny má Marcel
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Polievka caldo verde, pečené mäsové taštičky, tvarohové tyčinky

Inšpirácie na dobroty z vašej kuchyne.

Polievka caldo verde

Ide o tradičnú kelovú portugalskú polievku, ktorej dáva ten správny šmrnc chorizo.

Potrebujeme: asi pol kila kelu, 4 PL olivového oleja, klobásu chorizo, cibuľu, 2-4 strúčiky cesnaku, niekoľko zemiakov, kurací vývar, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Chorizo nakrájame na kolieska, a opečieme ich v hrnci na troche oleja. Potom ich povyberáme na tanier a počkajú na servírovanie. Do výpeku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, trochu ju osolíme a necháme restovať. Potom k nej pridáme pretlačený cesnak a na kocky nakrájané zemiaky.

Premiešame ich zalejeme vývarom aj vodou a necháme variť. Zatiaľ umyjeme kelové listy, zbavíme ich tvrdších stoniek, každý list zrolujeme ako cigaru a tak ich nakrájame na pásiky.

Uvarené zemiaky rozmixujeme s vývarom dohladka, pridáme k nim nakrájaný kel a ak by nám vďaka mixovaniu polievka veľmi zhustla, prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody. Necháme nech začne vrieť a ešte necháme na ohni maximálne 10 minút. Dochutíme a podávame s opečeným chorizom.

Pirôžky plnené mletým mäsom

Potrebujeme: 220 ml vlažnej vody, 35 ml oleja, 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku soli, 400 g hladkej múky, balíček sušeného droždia, vajíčko

Na náplň: 250 g mletého mäsa, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, asi 1/2 hrnčeka strúhaného syra, 2 PL paradajkového pretlaku, trochu cukru, drvenú rascu, mleté čili, soľ

Postup: Z trochy vody, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý potom zmiešame s múkou, olejom, zvyškom vody a soľou. Cesto necháme vykysnúť, potom ho rozvaľkáme, nakrájame a naplníme mäsovou zmesou.

Tú si pripravíme tak, že na masti orestujeme nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme mäso, paradajkový pretlak, soľ, čili, rascu a strúhaný syr. Chvíľu podusíme a necháme vychladnúť. Toto je v podstate základná zmes, ktorú môžeme dopĺňať podľa chuti napríklad hubami, nakrájanou paprikou, či inou zeleninou a korením.

Vychladnutú zmes dávame na cesto, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktoré funguje ako lepidlo, spojíme ich, dobre zatlačíme a na rozpálenom oleji vypražíme z oboch strán.

Už takto sa dajú pirôžky podávať, no zaujímavú chuť dostanú ak ich hneď po vybratí z oleja na minútku ponoríte do horúceho silného mäsového vývaru.

Tvarohové tyčinky

Potrebujeme: 300 g tvarohu, 1 vajce, 1 PL kyslej smotany, 2 PL cukru, štipku soli, 1 vanilkový cukor, štipku sódy bikarbóny, pol balíčka prášku do pečiva, 3 PL polohrubej múky, 2 PL slnečnicového oleja

Postup: Do dôkladne rozmrveného tvarohu pridáme vajce, kyslú smotanu, cukor, sódu, prášok do pečiva, soľ, vanilkový cukor a múku. Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame.

Spracujeme cesto, ktoré potom na doske rozdelíme na viacero častí, z ktorých vyformujeme šúľky. Rozdelíme ich na menšie časti a vypražíme v oleji. Na záver ich môžeme ešte pocukrovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 19 161
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 11 762
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 957
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 088
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 820
  6. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 4 749
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 673
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 173
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 457
  10. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 399

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pozrite si svätenie jedál v Dóme svätej Alžbety

Tradičný obrad si nenechali ujsť stovky ľudí.

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Zranenú ženu previezol do nemocnice záchranársky vrtuľník.

Spor ministerstva a prokuratúry o chatu ukončil sám stavebník

Majiteľ záhrady pripravil rezort o argument, prečo nezrušiť stavebné povolenie.

Okraj jamy pre základy novej chaty je úplne pri plote. Zo starých základov nezostalo nič.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Marek Maďarič

Opozícia prestáva vidieť rozdiel medzi Kollárom a Kotlebom (píše Marek Maďarič)

Vyháňať za okraj každého, kto sa mi nepodobá, nemá nič s demokraciou.

Boris Kollár.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Lučanský je pokračovaním Gašpara (týždeň podľa Schutza)

Koalícia ďalej pracuje na únose Slovenska na východ.

Prezident policajného zboru generál Milan Lučanský a vpravo ministerka vnútra Denisa Saková.
Jozef Holomáň je prednostom Ústavu farmakológie, klinickej a experimentálnej farmakológie lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a vysokoškolský profesor v oblasti klinickej farmakológie. Budoval a presadzoval samostatné medicínske špecializované odbory hepatológie a klinickej farmakológie. Za svoju odbornú činnosť a ľudský prístup získal od pacientských organizácií ocenenie Môj lekár 2018.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop