Korzár logo Korzár
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom sladké bez cukru: Banánové lievance, škoricové suflé, ľahké šúľance

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.


Už dlhé roky odborníci na výživu varujú pred prílišnou konzumáciou sladkých jedál a nápojov, ktorá so sebou prináša doslova epidémiu obezity, cukrovky a mnohých ďalších zdravotných problémov. Úplné vylúčenie jednoduchých cukrov zo stravy však pre organizmus tiež nie je dobré. Ideálne je nájsť si dlhodobo udržateľnú vyváženú stravu, ktorá sa cukru ako takému nevyhýba, ale vyhľadáva ho v menších množstvách a v čo najkvalitnejších podobách.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Banánové lievance z dvoch ingrediencií

Potrebujeme: 2 vajíčka, jeden dozretý banán (mal by mať na sebe malé čierne bodky), 1 – 2 PL oleja na panvicu

Skryť Vypnúť reklamu

Na čokoládovú omáčku: kvalitné holandské kakao, mlieko, agáve, javorový sirup alebo med na osladenie

Postup: Vajíčka a banán si vymixujeme ponorným mixérom dohladka. Na miernom plameni rozohrejeme panvicu potretú olejom. Potom plameň znížime na minimum a pridáme približne cesto na jeden lievanec. Pomaličky opekáme z oboch strán dozlatista. S cestom je však nutné narábať trpezlivo a opatrne, pretože je veľmi krehké. Čím pomalšie sa bude opekať, tým pevnejšie lievance sa vám podaria. Ak by to predsa inak nešlo, môžete do cesta pridať 2 – 3 PL celozrnnej múky na zahustenie.

Omáčka: Do malej misky dáme približne 1 PL vlažného mlieka a za stáleho miešania lyžičkou pomaly pridávame kakaový prášok, kým nebude omáčka dostatočne hladká a hustá. Osladíme podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Na vrch hotových lievancov pridáme podľa vlastného výberu tvaroh alebo biely jogurt, ovocie a všetko pokvapkáme čokoládovou omáčkou.

Horúce škoricové sufflé

Potrebujeme: 2 žĺtky, 2 bielky, 1 PL medu, javorového sirupu alebo agáve, 1 ČL mletej škorice, ovocie podľa chuti, najlepšie čerstvé lesné ovocie alebo banán, trstinový alebo kokosový cukor na posypanie, kokosový olej na vymazanie nádob

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Nádoby na sufflé si zľahka vymažeme kokosovým olejom a vysypeme kokosovým alebo trstinovým cukrom. Na spodok nádob poukladáme vybrané ovocie a dáme na chvíľku bokom. V hlbšej miske si šľahačom s metličkami vymiešame z vaječných bielkov tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľaháme žĺtky s medom a škoricou. Sneh z bielkov zľahka vmiešame do medovo-škoricovej zmesi a cesto rovnomerne poukladáme na vrch ovocia do nádob. Pred vložením do rúry môžeme vrch cesta ešte posypať cukrom pre extra chrumkavosť. Zapekáme v rúre približne 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Makové šúľance z tvarohu

Potrebujeme: 1 š hrudkovitého tvarohu, 1 a 1/2 š celozrnnej strednej múky, 1 vajce, štipka soli, mletý mak, kokosový olej, kokosový cukor

Postup: Tvaroh si vymiešame s vajíčkom a štipkou soli. Potom pomaly prisypávame múku dovtedy, kým nevznikne nelepivé cesto. Z neho si vyváľame valec, z ktorého odkrajujeme hrubšie kúsky do tvaru šúľancov. Cesto varíme v mierne osolenej vode dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Keď sú šúľance uvarené, scedíme ich a do ešte horúcich vmiešame kokosový olej, cukor a mak.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Legislative intention - recodification of the corporate law
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  6. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  7. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  8. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  9. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  10. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 421
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 487
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 266
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 793
  5. Po Slovensku na motorke 6 777
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 608
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 078
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 707
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 401
  10. Crème de la crème po slovensky 3 189
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

4. marec 2020. Igor Matovič a Boris Kollár na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní po voľbách do Národnej rady SR 2020.

Čo ukázal viac ako rok vládnutia so Sme rodina?


15 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant delta príde aj na Slovensko.


a 2 ďalší 10 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop