Korzár logo Korzár
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom sladké bez cukru: Banánové lievance, škoricové suflé, ľahké šúľance

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.


Už dlhé roky odborníci na výživu varujú pred prílišnou konzumáciou sladkých jedál a nápojov, ktorá so sebou prináša doslova epidémiu obezity, cukrovky a mnohých ďalších zdravotných problémov. Úplné vylúčenie jednoduchých cukrov zo stravy však pre organizmus tiež nie je dobré. Ideálne je nájsť si dlhodobo udržateľnú vyváženú stravu, ktorá sa cukru ako takému nevyhýba, ale vyhľadáva ho v menších množstvách a v čo najkvalitnejších podobách.

Banánové lievance z dvoch ingrediencií

Potrebujeme: 2 vajíčka, jeden dozretý banán (mal by mať na sebe malé čierne bodky), 1 – 2 PL oleja na panvicu

Skryť Vypnúť reklamu

Na čokoládovú omáčku: kvalitné holandské kakao, mlieko, agáve, javorový sirup alebo med na osladenie

Postup: Vajíčka a banán si vymixujeme ponorným mixérom dohladka. Na miernom plameni rozohrejeme panvicu potretú olejom. Potom plameň znížime na minimum a pridáme približne cesto na jeden lievanec. Pomaličky opekáme z oboch strán dozlatista. S cestom je však nutné narábať trpezlivo a opatrne, pretože je veľmi krehké. Čím pomalšie sa bude opekať, tým pevnejšie lievance sa vám podaria. Ak by to predsa inak nešlo, môžete do cesta pridať 2 – 3 PL celozrnnej múky na zahustenie.

Omáčka: Do malej misky dáme približne 1 PL vlažného mlieka a za stáleho miešania lyžičkou pomaly pridávame kakaový prášok, kým nebude omáčka dostatočne hladká a hustá. Osladíme podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Na vrch hotových lievancov pridáme podľa vlastného výberu tvaroh alebo biely jogurt, ovocie a všetko pokvapkáme čokoládovou omáčkou.

Horúce škoricové sufflé

Potrebujeme: 2 žĺtky, 2 bielky, 1 PL medu, javorového sirupu alebo agáve, 1 ČL mletej škorice, ovocie podľa chuti, najlepšie čerstvé lesné ovocie alebo banán, trstinový alebo kokosový cukor na posypanie, kokosový olej na vymazanie nádob

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Nádoby na sufflé si zľahka vymažeme kokosovým olejom a vysypeme kokosovým alebo trstinovým cukrom. Na spodok nádob poukladáme vybrané ovocie a dáme na chvíľku bokom. V hlbšej miske si šľahačom s metličkami vymiešame z vaječných bielkov tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľaháme žĺtky s medom a škoricou. Sneh z bielkov zľahka vmiešame do medovo-škoricovej zmesi a cesto rovnomerne poukladáme na vrch ovocia do nádob. Pred vložením do rúry môžeme vrch cesta ešte posypať cukrom pre extra chrumkavosť. Zapekáme v rúre približne 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Makové šúľance z tvarohu

Potrebujeme: 1 š hrudkovitého tvarohu, 1 a 1/2 š celozrnnej strednej múky, 1 vajce, štipka soli, mletý mak, kokosový olej, kokosový cukor

Postup: Tvaroh si vymiešame s vajíčkom a štipkou soli. Potom pomaly prisypávame múku dovtedy, kým nevznikne nelepivé cesto. Z neho si vyváľame valec, z ktorého odkrajujeme hrubšie kúsky do tvaru šúľancov. Cesto varíme v mierne osolenej vode dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Keď sú šúľance uvarené, scedíme ich a do ešte horúcich vmiešame kokosový olej, cukor a mak.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 868
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 695
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 959
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 691
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 940
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 585
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 089
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 580
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 490
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 334
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.

Mesto Prešov chce predať dom v Soľnej Bani. Priamo jeho nájomcom

Krajňák nesúhlasí s takýmto zbavovaním sa majetku.

Soľná Baňa. Vľavo dom ešte vo vlastníctve mesta, vpravo pamiatka koniareň.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop