Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom sladké bez cukru: Banánové lievance, škoricové suflé, ľahké šúľance

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.


Už dlhé roky odborníci na výživu varujú pred prílišnou konzumáciou sladkých jedál a nápojov, ktorá so sebou prináša doslova epidémiu obezity, cukrovky a mnohých ďalších zdravotných problémov. Úplné vylúčenie jednoduchých cukrov zo stravy však pre organizmus tiež nie je dobré. Ideálne je nájsť si dlhodobo udržateľnú vyváženú stravu, ktorá sa cukru ako takému nevyhýba, ale vyhľadáva ho v menších množstvách a v čo najkvalitnejších podobách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Banánové lievance z dvoch ingrediencií

Potrebujeme: 2 vajíčka, jeden dozretý banán (mal by mať na sebe malé čierne bodky), 1 – 2 PL oleja na panvicu

SkryťVypnúť reklamu

Na čokoládovú omáčku: kvalitné holandské kakao, mlieko, agáve, javorový sirup alebo med na osladenie

Postup: Vajíčka a banán si vymixujeme ponorným mixérom dohladka. Na miernom plameni rozohrejeme panvicu potretú olejom. Potom plameň znížime na minimum a pridáme približne cesto na jeden lievanec. Pomaličky opekáme z oboch strán dozlatista. S cestom je však nutné narábať trpezlivo a opatrne, pretože je veľmi krehké. Čím pomalšie sa bude opekať, tým pevnejšie lievance sa vám podaria. Ak by to predsa inak nešlo, môžete do cesta pridať 2 – 3 PL celozrnnej múky na zahustenie.

Omáčka: Do malej misky dáme približne 1 PL vlažného mlieka a za stáleho miešania lyžičkou pomaly pridávame kakaový prášok, kým nebude omáčka dostatočne hladká a hustá. Osladíme podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Na vrch hotových lievancov pridáme podľa vlastného výberu tvaroh alebo biely jogurt, ovocie a všetko pokvapkáme čokoládovou omáčkou.

Horúce škoricové sufflé

Potrebujeme: 2 žĺtky, 2 bielky, 1 PL medu, javorového sirupu alebo agáve, 1 ČL mletej škorice, ovocie podľa chuti, najlepšie čerstvé lesné ovocie alebo banán, trstinový alebo kokosový cukor na posypanie, kokosový olej na vymazanie nádob

Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. Nádoby na sufflé si zľahka vymažeme kokosovým olejom a vysypeme kokosovým alebo trstinovým cukrom. Na spodok nádob poukladáme vybrané ovocie a dáme na chvíľku bokom. V hlbšej miske si šľahačom s metličkami vymiešame z vaječných bielkov tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľaháme žĺtky s medom a škoricou. Sneh z bielkov zľahka vmiešame do medovo-škoricovej zmesi a cesto rovnomerne poukladáme na vrch ovocia do nádob. Pred vložením do rúry môžeme vrch cesta ešte posypať cukrom pre extra chrumkavosť. Zapekáme v rúre približne 10 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Makové šúľance z tvarohu

Potrebujeme: 1 š hrudkovitého tvarohu, 1 a 1/2 š celozrnnej strednej múky, 1 vajce, štipka soli, mletý mak, kokosový olej, kokosový cukor

Postup: Tvaroh si vymiešame s vajíčkom a štipkou soli. Potom pomaly prisypávame múku dovtedy, kým nevznikne nelepivé cesto. Z neho si vyváľame valec, z ktorého odkrajujeme hrubšie kúsky do tvaru šúľancov. Cesto varíme v mierne osolenej vode dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Keď sú šúľance uvarené, scedíme ich a do ešte horúcich vmiešame kokosový olej, cukor a mak.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 565
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 868
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 689
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 752
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 082
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu