Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Čistiace rizoto a cuketové tagliatelle podľa Mirky Luberdovej

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Ak by sme načúvali nášmu telu a nemali vnemy otupené komerčnými potravinami a sedavým životným štýlom, tak by sme sami pocítili, že naše telo potrebuje po zimnom období prečistiť a odľahčiť organizmus," hovorí odborníčka na zdravé stravovanie Mirka Luberdová, ktorá nám poskytla aj dva chutné recepty a v rozhovore vysvetlila, na čo je taký jarný detox dobrý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čistiace rizoto

Potrebujeme: 300 g cereálnej ryže, 500 ml zeleninového vývaru, 200 g brokolice, 2 mrkvy, ľanové drvené semená, 1 strúčik cesnaku, himalájsku soľ, červenú repu, biele tofu, 1/2 malej lyžičky kurkumy, štipku mletého zázvoru (môžete vynechať)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cereálnu ryžu si zľahka opražíme na jednej lyžici olivového oleja určeného na varenie a pridáme pretlačený cesnak.

Potom ju zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme domäkka. Brokolicu, ktorá má skvelé protirakovinové a detoxikačné účinky nakrájame a spolu s čerstvou červenou repou udusíme na pare. Všetko spolu zmiešame. Pridáme lyžicu drvených ľanových semien.

Ak máte chuť skúsiť niečo nové a chutné, vyrobte si domáce gomashjo (zmes praženého ľanu, sezamu a rias, slúži ako slané dochucovadlo), pridáme aj kurkumu, zázvor a kto má rád, tak môže pridať biele tofu.

Tento pokrm môžeme jesť celý deň. Pokojne aj dva dni, ak cítime, že by sme sa potrebovali očistiť.

Cuketové tagliatelle

Potrebujeme (na 1 veľkú – 2 malé porcie): 2 veľké cukety, 3 stonky zelenej špargle, 5 cherry paradajok, 3 lístky čerstvej bazalky, 1/2 avokáda, 1 malý strúčik cesnaku, 1 prepeličie vajíčko, olivový olej na varenie, kurkumu, píniové oriešky

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Cukety očistíme od šupky a následne pokračujeme v ,,šúpaní“ cukety pomocou škrabky na čistenie zeleniny po dĺžke, čím si vyrobíme cuketové tagliatelle.

Nešúpeme už jadierkovú časť. Tú si môžeme následne nakrájať na kocky do zeleninovej omáčky.

Takto upravenú cuketu sparíme v parnom hrnci. Stačí pár minút a je ľahšie stráviteľná. Toto jedlo je možné pripraviť aj v RAW forme, pokiaľ vynecháte vo všetkých krokoch tepelnú úpravu.

Omáčku pripravíme následovne: Olivový olej na varenie necháme zohriať na panvici a pridáme na polovicu rozkrojené cherry paradajky. Restujeme dovtedy, kým z nich neschádza šupka. Pridáme pretlačený cesnak, himalájsku soľ a ešte chvíľu necháme restovať. Pridáme špargľu a zvyšok cukety, ak ste sa ho rozhodli použiť. Dochutíme kurkumou a bazalkou. Zľahka premiešame s cuketovými tagliatelle.

SkryťVypnúť reklamu

Avokádo možeme nakrájať na malé kúsky, alebo jemne popučiť vidličkou. Pridáme volské oko z prepeličieho vajíčka a posypeme píniovými orieškami pre chuť.

Prečo som zvolila prepeličie vajíčko? Pre jeho úžasnú výživovú hodnotu. Napriek veľkosti obsahuje 2,5-krát viac vitamínov ako slepačie a 5-krát viac fosforu, draslíka a železa. Fosfor prospieva duševnému vývoju, výborné dávať deťom hlavne v školskom veku. Pre dospelých zaujímavá informácia, že príjem aspoň 4 kusov prepeličích vajíčok denne výrazne podporuje mužskú potenciu. Bohatý obsah omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré liečivo ovplyvňujú organizmus.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu