Slepačí vývar s kuskusom
Potrebujeme: kuracie trupy, prípadne iné časti kuriatka, menšiu cibuľu, 2 mrkvy, 1 petržlen, kus zeleru, 1 sladký zemiak, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, cca ½ šálky kuskusu, petržlenovú vňať, štipku tymianu
Postup: Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme na ňom nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Potom zeleninu posypeme trochou tymianu, premiešame a zalejeme vodou. Vložíme kuracie mäso, osolíme, okoreníme a varíme tradičným spôsobom.
Tesne pred koncom, keď už polievka naberie chuť a vôňu a vývar bude dostatočne silný, z nej vyberieme kuracie trupy, z ktorých oberieme mäso a vrátime ho späť do polievky a vsypeme do hrnca kuskus. Varíme asi desať minút, potom polievku odstavíme, dochutíme a posypeme petržlenovou vňaťou. Treba mať však na pamäti, že potrebujeme dostatočne veľký hrniec a dostatok vývaru, lebo kuskus zväčšuje svoj objem.
Teľacie v syrovej kôrke
Potrebujeme: 800 g teľacieho karé, 2 väčšie cibule, 3 PL strúhanky, strúhaný parmezán, soľ, 150 g mrkvy, 1 väčšiu hlávku cesnaku, 150 g petržlenu, mleté čierne korenie, 300 ml mäsového vývaru
Postup: Teľacie karé odblaníme, osušíme, osolíme a okoreníme. Na panvicu dáme olej a mäso, opečieme, preložíme do pekáča, podlejeme polovicou mäsového vývaru, prikryjeme a pečieme 20 minút.
Potom odkryjeme a pridáme nakrájanú mrkvu a petržlen, mäso potrieme prelisovaným cesnakom, podlejeme zvyšným vývarom, zakryjeme a pečieme domäkka. Počas pečenia podlievame výpekom. Zatiaľ si zmiešame parmezán so strúhankou a tesne pred dopečením túto zmes navrstvíme na mäso a necháme zapiecť.
Ananásové uzlíky
Potrebujeme: 125 g masla, 125 g práškového cukru, štipku soli, 2 lyžice rumu, 3 vajcia, 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 150 g kandizovaného ananásu
Postup: Zmäknuté maslo, cukor, soľ a rum vymiešame do peny, po jednom pridáme vajcia a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto dáme na 30 min. do chladničky. Potom do cesta zapracujeme nadrobno narezané kúsočky ananásu. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a radielkom alebo nožom režeme pásy 15 x 2 cm. Z každého pásu urobíme jednoduchý uzol (raz previažeme). Uzlíky vyprážame vo fritéze alebo vo vyššej vrstve tuku (ako šišky). Hotové necháme odkvapkať od tuku a posypeme práškovým cukrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.