Korzár logo Korzár
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Karí šošovica, Jamieho karfiolové cestoviny, pstruh so zemiakmi

Blíži sa pôst, skúste zaujímavé recepty.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Karfiolové makaróny podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme: 1 karfiol, petržlenovú vňať, šľahačkovú smotanu, 400 g makarónov, soľ, mleté čierne korenie, 200 g syra čedar, 100 g parmezánu (prípadne môže byť kombinácia iných syrov podobného typu, teda podobne aromatizovaný ako parmezán a nearomatizovaný ako čedar)

Postup: Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a keď zovrie, dáme do nej naraz makaróny aj očistený a na ružičky rozobratý karfiol. Do ohňovzdornej misy nastrúhame syr, prilejeme tam smotanu, misku položíme na variace sa cestoviny a kým sa varia, tak nad parou zo syrovej zmesi vymiešame v podstate omáčku. Primiešame do nej petržlenovú vňať, ochutíme ju mletým čiernym korením, so soľou opatrne, syry bývajú dosť slané.

Skryť Vypnúť reklamu

Misu so syrom zatiaľ odložíme bokom, cestoviny a karfiol scedíme, ale necháme ich v hrnci. Prilejeme tam syrovú omáčku, premiešame, musí to byť vláčne a ľahko miešateľné.

Kto je veľmi hladný, môže takto pripravené cestoviny hneď podávať, no môžete ich aj premiestniť do zapekacej misky a nechať ich zapiecť v rúre, kým nebudú mať na povrchu chrumkavú kôrku.

Karí šošovica

Potrebujeme: 400 g veľkej šošovice, 1 stredne veľkú cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, lyžičku rasce, 3 lyžičky karí korenia, kyslú smotanu, olej, soľ

Postup: Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny. V hrnci zohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a na najslabšom ohni ho orestujeme. Šošovicu precedíme a premyjeme, necháme odkvapkať, pridáme k základu a pražíme asi 10 minút. Miešame, aby zmes neprihorela a rovnomerne sa orestovala. Potom ju zalejeme asi 2,5 dl horúcej vody, pridáme koreniny a soľ, premiešame a dusíme pod pokrievkou 20-25 minút, občas skontrolujeme množstvo vody a premiešame. Odstavíme, vmiešame kyslú smotanu, podľa chuti dosolíme. Podávame s volským okom a ozdobíme vňaťou petržlenu, zeleru alebo pažítky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pstruh so zemiakmi

Potrebujeme: 3 pstruhy, 3 stredne veľké zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 250 g smotany, olej, mletú rascu, kurkumu, mleté čierne korenie, čili, soľ

Postup: Umyté, osušené pstruhy nakrájame naprieč na 2 – 3 cm kúsky, osolíme, obalíme korením a kurkumou a necháme asi pol hodiny odpočinúť. Potom ich rýchlo opražíme na oleji a uložíme do tepla. Na tom istom oleji opražíme na väčšie kocky pokrájané zemiaky a nadrobno posekanú cibuľu s rascou a koriandrom. Pridáme jogurt a čili, zalejeme vodou a po pár minútach pridáme opečené kúsky ryby. Kratučko podusíme a veľmi nemiešame, aby sa ryba nerozpadala.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 515
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 342
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 198
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 640
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 467
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 279
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 286
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 162
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 614
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 733
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop