Korzár logo Korzár
Utorok, 26. marec, 2019 | Meniny má Emanuel
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Karí šošovica, Jamieho karfiolové cestoviny, pstruh so zemiakmi

Blíži sa pôst, skúste zaujímavé recepty.

Karfiolové makaróny podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme: 1 karfiol, petržlenovú vňať, šľahačkovú smotanu, 400 g makarónov, soľ, mleté čierne korenie, 200 g syra čedar, 100 g parmezánu (prípadne môže byť kombinácia iných syrov podobného typu, teda podobne aromatizovaný ako parmezán a nearomatizovaný ako čedar)

Postup: Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a keď zovrie, dáme do nej naraz makaróny aj očistený a na ružičky rozobratý karfiol. Do ohňovzdornej misy nastrúhame syr, prilejeme tam smotanu, misku položíme na variace sa cestoviny a kým sa varia, tak nad parou zo syrovej zmesi vymiešame v podstate omáčku. Primiešame do nej petržlenovú vňať, ochutíme ju mletým čiernym korením, so soľou opatrne, syry bývajú dosť slané.

Misu so syrom zatiaľ odložíme bokom, cestoviny a karfiol scedíme, ale necháme ich v hrnci. Prilejeme tam syrovú omáčku, premiešame, musí to byť vláčne a ľahko miešateľné.

Kto je veľmi hladný, môže takto pripravené cestoviny hneď podávať, no môžete ich aj premiestniť do zapekacej misky a nechať ich zapiecť v rúre, kým nebudú mať na povrchu chrumkavú kôrku.

Karí šošovica

Potrebujeme: 400 g veľkej šošovice, 1 stredne veľkú cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, lyžičku rasce, 3 lyžičky karí korenia, kyslú smotanu, olej, soľ

Postup: Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny. V hrnci zohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a na najslabšom ohni ho orestujeme. Šošovicu precedíme a premyjeme, necháme odkvapkať, pridáme k základu a pražíme asi 10 minút. Miešame, aby zmes neprihorela a rovnomerne sa orestovala. Potom ju zalejeme asi 2,5 dl horúcej vody, pridáme koreniny a soľ, premiešame a dusíme pod pokrievkou 20-25 minút, občas skontrolujeme množstvo vody a premiešame. Odstavíme, vmiešame kyslú smotanu, podľa chuti dosolíme. Podávame s volským okom a ozdobíme vňaťou petržlenu, zeleru alebo pažítky.

Pstruh so zemiakmi

Potrebujeme: 3 pstruhy, 3 stredne veľké zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 250 g smotany, olej, mletú rascu, kurkumu, mleté čierne korenie, čili, soľ

Postup: Umyté, osušené pstruhy nakrájame naprieč na 2 – 3 cm kúsky, osolíme, obalíme korením a kurkumou a necháme asi pol hodiny odpočinúť. Potom ich rýchlo opražíme na oleji a uložíme do tepla. Na tom istom oleji opražíme na väčšie kocky pokrájané zemiaky a nadrobno posekanú cibuľu s rascou a koriandrom. Pridáme jogurt a čili, zalejeme vodou a po pár minútach pridáme opečené kúsky ryby. Kratučko podusíme a veľmi nemiešame, aby sa ryba nerozpadala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Konajte čo najskôr. Pri inkontinencii pomáha tento postup
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  4. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Kúpa spoločnosti, ktorá je platiteľom DPH
  2. Konajte čo najskôr. Pri inkontinencii pomáha tento postup
  3. Vaše šatstvo poputuje pre dobrú vec
  4. Ako ďalej s obnovou Balassovho paláca
  5. Prvé ocenenia A+ udelené
  6. Regionálne servisné centrum PwC
  7. Napredujeme vďaka zmenám
  8. Bezkonkurenčná rozmanitosť
  9. Rozvíjajte svoj potenciál s nami
  10. Staň sa súčasťou sveta pohybu
  1. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 28 936
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 27 504
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 24 668
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 982
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 11 014
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 8 589
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 130
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 3 569
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 339
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 213

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Počet Košičanov už dvadsať rokov klesá

Štatistický úrad: Odchádzajú do iných miest aj do zahraničia.

Košičanov je z roka na rok menej.

Piloti Austrian Airlines si u nás opäť zatrénovali

Rakúšania na košickom letisku vykonávali manéver touch-and-go.

Na snímke je lietadlo s rakúskou poznávacou značkou OE-LWO, ktoré bolo v júli 2012 dodané leteckej spoločnosti Lufthansa a v roku 2017 ho prevzala spoločnosť Austrian. Lietadlo má kabínu v jednotriednej konfigurácii so 120 sedadlami. V utorok v Košiciach trénovalo pristátia a vzlety.
Nová zástavba má vzniknúť medzi Wuppertálskou ulicou na KVP a Topásovou ulicou na Západe.

Pasažiera v taxíku bodol do srdca. Za vraždu mu hrozí 20 rokov

Michalovčan útočil opitý a pod vplyvom drog. Nevie, prečo.

Zadržanie Tomáša políciou.
Ilustračné.

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Píše Ivan Mikloš

Nielen Harabin a Kotleba, aj Fico a Danko sú antisystém (píše Ivan Mikloš)

Čo je a čo nie je protisystémová politika a kto je a kto nie je protisystémový politik.

Robert Fico.
Premiér Peter Pellegrini.
Dan Nekonečný

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop