Korzár logo Korzár
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Karí šošovica, Jamieho karfiolové cestoviny, pstruh so zemiakmi

Blíži sa pôst, skúste zaujímavé recepty.

Karfiolové makaróny podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme: 1 karfiol, petržlenovú vňať, šľahačkovú smotanu, 400 g makarónov, soľ, mleté čierne korenie, 200 g syra čedar, 100 g parmezánu (prípadne môže byť kombinácia iných syrov podobného typu, teda podobne aromatizovaný ako parmezán a nearomatizovaný ako čedar)

Postup: Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a keď zovrie, dáme do nej naraz makaróny aj očistený a na ružičky rozobratý karfiol. Do ohňovzdornej misy nastrúhame syr, prilejeme tam smotanu, misku položíme na variace sa cestoviny a kým sa varia, tak nad parou zo syrovej zmesi vymiešame v podstate omáčku. Primiešame do nej petržlenovú vňať, ochutíme ju mletým čiernym korením, so soľou opatrne, syry bývajú dosť slané.

Skryť Vypnúť reklamu

Misu so syrom zatiaľ odložíme bokom, cestoviny a karfiol scedíme, ale necháme ich v hrnci. Prilejeme tam syrovú omáčku, premiešame, musí to byť vláčne a ľahko miešateľné.

Kto je veľmi hladný, môže takto pripravené cestoviny hneď podávať, no môžete ich aj premiestniť do zapekacej misky a nechať ich zapiecť v rúre, kým nebudú mať na povrchu chrumkavú kôrku.

Karí šošovica

Potrebujeme: 400 g veľkej šošovice, 1 stredne veľkú cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, lyžičku rasce, 3 lyžičky karí korenia, kyslú smotanu, olej, soľ

Postup: Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny. V hrnci zohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a na najslabšom ohni ho orestujeme. Šošovicu precedíme a premyjeme, necháme odkvapkať, pridáme k základu a pražíme asi 10 minút. Miešame, aby zmes neprihorela a rovnomerne sa orestovala. Potom ju zalejeme asi 2,5 dl horúcej vody, pridáme koreniny a soľ, premiešame a dusíme pod pokrievkou 20-25 minút, občas skontrolujeme množstvo vody a premiešame. Odstavíme, vmiešame kyslú smotanu, podľa chuti dosolíme. Podávame s volským okom a ozdobíme vňaťou petržlenu, zeleru alebo pažítky.

Skryť Vypnúť reklamu

Pstruh so zemiakmi

Potrebujeme: 3 pstruhy, 3 stredne veľké zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 250 g smotany, olej, mletú rascu, kurkumu, mleté čierne korenie, čili, soľ

Postup: Umyté, osušené pstruhy nakrájame naprieč na 2 – 3 cm kúsky, osolíme, obalíme korením a kurkumou a necháme asi pol hodiny odpočinúť. Potom ich rýchlo opražíme na oleji a uložíme do tepla. Na tom istom oleji opražíme na väčšie kocky pokrájané zemiaky a nadrobno posekanú cibuľu s rascou a koriandrom. Pridáme jogurt a čili, zalejeme vodou a po pár minútach pridáme opečené kúsky ryby. Kratučko podusíme a veľmi nemiešame, aby sa ryba nerozpadala.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 210
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 197
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 773
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 955
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 943
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 050
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 148
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.

Mesto Prešov chce predať dom v Soľnej Bani jeho nájomcom

Krajňák nesúhlasí s takýmto zbavovaním sa majetku.

Soľná Baňa. Vľavo dom ešte vo vlastníctve mesta, vpravo pamiatka koniareň.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Koronavírus: Slovensko má ďalších 19 úmrtí, Oravu a Bardejov plošné testujú (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 117 obetí.

Ilustračné foto
Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop