Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Karí šošovica, Jamieho karfiolové cestoviny, pstruh so zemiakmi

Blíži sa pôst, skúste zaujímavé recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Karfiolové makaróny podľa Jamieho Olivera

Potrebujeme: 1 karfiol, petržlenovú vňať, šľahačkovú smotanu, 400 g makarónov, soľ, mleté čierne korenie, 200 g syra čedar, 100 g parmezánu (prípadne môže byť kombinácia iných syrov podobného typu, teda podobne aromatizovaný ako parmezán a nearomatizovaný ako čedar)

Postup: Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a keď zovrie, dáme do nej naraz makaróny aj očistený a na ružičky rozobratý karfiol. Do ohňovzdornej misy nastrúhame syr, prilejeme tam smotanu, misku položíme na variace sa cestoviny a kým sa varia, tak nad parou zo syrovej zmesi vymiešame v podstate omáčku. Primiešame do nej petržlenovú vňať, ochutíme ju mletým čiernym korením, so soľou opatrne, syry bývajú dosť slané.

SkryťVypnúť reklamu

Misu so syrom zatiaľ odložíme bokom, cestoviny a karfiol scedíme, ale necháme ich v hrnci. Prilejeme tam syrovú omáčku, premiešame, musí to byť vláčne a ľahko miešateľné.

Kto je veľmi hladný, môže takto pripravené cestoviny hneď podávať, no môžete ich aj premiestniť do zapekacej misky a nechať ich zapiecť v rúre, kým nebudú mať na povrchu chrumkavú kôrku.

Karí šošovica

Potrebujeme: 400 g veľkej šošovice, 1 stredne veľkú cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, lyžičku rasce, 3 lyžičky karí korenia, kyslú smotanu, olej, soľ

Postup: Šošovicu preberieme, prepláchneme a namočíme v studenej vode aspoň na 2 hodiny. V hrnci zohrejeme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak a na najslabšom ohni ho orestujeme. Šošovicu precedíme a premyjeme, necháme odkvapkať, pridáme k základu a pražíme asi 10 minút. Miešame, aby zmes neprihorela a rovnomerne sa orestovala. Potom ju zalejeme asi 2,5 dl horúcej vody, pridáme koreniny a soľ, premiešame a dusíme pod pokrievkou 20-25 minút, občas skontrolujeme množstvo vody a premiešame. Odstavíme, vmiešame kyslú smotanu, podľa chuti dosolíme. Podávame s volským okom a ozdobíme vňaťou petržlenu, zeleru alebo pažítky.

SkryťVypnúť reklamu

Pstruh so zemiakmi

Potrebujeme: 3 pstruhy, 3 stredne veľké zemiaky, 3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 250 g smotany, olej, mletú rascu, kurkumu, mleté čierne korenie, čili, soľ

Postup: Umyté, osušené pstruhy nakrájame naprieč na 2 – 3 cm kúsky, osolíme, obalíme korením a kurkumou a necháme asi pol hodiny odpočinúť. Potom ich rýchlo opražíme na oleji a uložíme do tepla. Na tom istom oleji opražíme na väčšie kocky pokrájané zemiaky a nadrobno posekanú cibuľu s rascou a koriandrom. Pridáme jogurt a čili, zalejeme vodou a po pár minútach pridáme opečené kúsky ryby. Kratučko podusíme a veľmi nemiešame, aby sa ryba nerozpadala.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 8 339
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 840
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 107
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 243
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 227
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 714
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 617
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 099
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu