Polievka z pečených zemiakov
Potrebujeme: 5-6 zemiakov, olivový olej, soľ, korenie, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, maslo, hladkú múku, kurací vývar, smotanu na varenie
Postup: Celé zemiaky aj so šupkou umyjeme, osušíme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý z nich potrieme olivovým olejom, osolíme ich, okoreníme a dáme piecť pri teplote 220 stupňov asi na 40 minút. Po upečení zemiaky ošúpeme, dáme do misky a popučíme ich.
Potom v hrnci zohrejeme trochu oleja a osmažíme na ňom cibuľu a pretlačený cesnak. Keď chytia zlatistú farbu, pridáme kúsok masla a potom aj 1 PL hladkej múky. Chvíľku restujeme a vlejeme pol litra kuracieho vývaru. Potom pridáme popučené pečené zemiaky, smotanu, podľa potreby osolíme a okoreníme a dovaríme.
Brokolicová polievka s mrkvou
Potrebujeme: 1 brokolicu, 2 mrkvy, maslo, menšiu cibuľu, hladkú múku, 1 smotanu na varenie a rovnaké množstvo mlieka, zeleninový vývar, tvrdý syr, napríklad čedar
Postup: Brokolicu očistíme a nakrájame na malé ružičky, mrkvu nakrájame na malé kolieska, alebo nahrubo nastrúhame. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Potom pridáme asi 2 PL hladkej múky, dobre premiešame a po chvíľke prilejeme vývar, potom aj smotanu a mlieko a vložíme do hrnca brokolicu a mrkvu, Zakryjeme a varíme asi 15 minút. Na záver pridáme strúhaný syr, premiešame a podávame.
Batátová polievka so slaninou
Potrebujeme: 3 veľké sladké zemiaky, plátky anglickej slaniny, maslo, menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, kurací vývar, soľ, mleté čierne korenie, škoricu, kajenské korenie a javorový sirup
Postup: Na plech poukladáme plátky slaniny a dáme ju upiecť do rúry. Keď bude upečená, papierovým obrúskom odsajeme tuk a slaninu z oboch strán potrieme javorovým sirupom. Keď vychladne, pokrájame ju na malé kúsky a odložíme na záverečnú úpravu polievky. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu a pretlačený zemiak. Potom pridáme očistené a na kocky pokrájané sladké zemiaky. Zalejeme ich kuracím vývarom a varíme, kým nezmäknú. Potom ich osolíme, okoreníme a pridáme aj polovicu malej lyžičky škorice a štipku kajenského korenia. Premiešame, potom polievku rozmixujeme a podávame s opečenými kúskami slaniny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.