Rozmarínové stehná s cesnakom
Potrebujeme: kuracie stehná s kosťou a kožou, mletú červené papriku, trochu mletého čili, 1 PL pretlačeného cesnaku, 1 PL nastrúhaného zázvoru, citrónovú šťavu, olej, maslo, 2 cibule, trochu medu, 2 vetvičky rozmarínu, soľ
Postup: V miske zmiešame mletú papriku, pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a citrónovú šťavu a soľ. Touto pastou poriadne potrieme stehná a necháme minimálne 10-15 minút odležať.
Potom si v hlbšej panvici zohrejeme maslo s trochou oleja a sprudka na ňom opečieme stehná z oboch strán. Potom zoslabíme plameň, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a rozmarín. Panvicu zakryjeme a dusíme, kým stehná nie sú mäkké.
Potom zmiešame dve lyžice vody s lyžicou medu, prilejeme do panvice, dobre premiešame, nech sa medovou zmesou obalia stehná, necháme odkryté chvíľu zapekať a môžeme podávať.
Slané zemiakové praclíky
Potrebujeme: 20 dag strúhaných varených zemiakov, 20 dag múky, 10 dag masla, vegetu, trochu soli, štipku prášku do pečiva.
Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme tak hodinu odstáť. Z odstáteho cesta tvarujeme praclíky, ktoré dávame na vymastený plech. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom a pečieme v mierne vyhriatej rúre.
Dávame pozor, aby sa nám nepripiekli.
Pečené fánky
Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 250 g tuku na pečenie, 230 ml šľahačkovej smotany, žĺtok, štipka soli, práškový cukor
Postup: Smotanu zmiešajte so žĺtkom, štipkou soli a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte múku a vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku približne 5 mm a rozkrájajte na požadované tvary.
Dajte upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry pri 180 stupňoch. Do zlatista upečené fánky poriadne obaľte v práškovom cukre.
Tip: Keďže tieto fánky sa nesmažia na tuku, použite nahradiť tučnú šľahačkovú smotanu, nie odtučnené mlieko, inak budú fánky po upečení suché a tvrdé.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.