Pribináčik
Známy tvarohový dezert sa na českých a teda aj československých pultoch objavil už v 50. rokoch minulého storočia a cieľom výroby bolo ponúknuť deťom po vojne pochúťku z mlieka, ktorá bude aj zdravá. A vyrobiť si ho doma je úplná hračka.
Potrebujeme: 2 jemné tvarohy, nie hrudkovité, práškový cukor podľa chuti, 1 smotanu na šľahanie a ak máte radi kakaový pribináčik, tak aj trochu kakaa, alebo granka
Postup: V miske vyšľaháme zo smotany tuhú šľahačku. Pridáme k nej tvarohy a toľko cukru, koľko máme radi. Všetko dobre vyšľaháme a keď chceme „biely“ krém, tak ho už len naložíme do misiek a dáme do chladničky poriadne stuhnúť. V prípade, že chceme kakaový, tak ešte poriadne zašľaháme kakao a až potom rozdelíme do misiek a pohárov a dáme do chladničky.
Monte krém
Potrebujeme: Na tmavý krém – 0,5 l mlieka, 1 balík čokoládového pudingu, 1 PL práškového cukru, 100 g čokolády na varenie, 50 g lieskových orechov, 50 g masla. Na biely krém – 3 kelímky kyslej pochúťkovej smotany, 3 balíky vanilkového cukru
Postup: Väčšiu časť mlieka dáme variť do hrnca s čokoládou na varenie a lyžicou cukru. Keď začne vrieť vlejeme do neho zvyšok mlieka, v ktorom sme rozmiešali pudingový prášok. Uvaríme hustý čokoládový puding, do ktorého tesne pred záverom pridáme pomleté lieskové oriešky a dovaríme.
Do horúceho krému dáme maslo, poriadne všetko vyšľaháme a necháme krém chladiť.
V druhej miske zmiešame smotanu a vanilkový cukor, čím si pripravýme svetlý kérm.
Oba krémy podľa vlastnej fantázie navrstvíme do pohárov, necháme vychladiť a môžeme podávať.
Termix
Potrebujeme: 0,5 l plnotučného mlieka, 250 g tučného tvarohu, 1 balík vanilkového pudingového prášku, krupicový cukor, vanilkovú esenciu a podľa chuti aj kakao, horkú čokoládu, alebo aj instantnú kávu
Postup: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý hladký puding, cukru pridáme toľko, koľko máme radi. Necháme ho mierne vychladnúť, ale nie celkom, ešte do teplého pridáme tvaroh a ingredienciu, akú máme radi. Kto chce vanilkový termix, kvapne do krému trochu vanilkovej esencie, kto má rád kakaový, nasype trochu kakaa a milovníci kávovej arómy pridajú instantnú kávu. Všetko dobre vyšľaháme mixérom a môžeme krém naložiť do pohárov. Ideálne sú uzatváracie, ak nemáme, tak použijeme fóliu, termix však musí byť prikrytý, aby sa nám na ňom nevytvorila kožka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.