Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom špeciality bulharskej kuchyne: Banica, musaka, džuveč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Banica

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 200 g balkánskeho syra, 180 g bieleho jogurtu najlepšie gréckeho typu, 4 vajíčka, maslo

Postup: Prípravu banice začneme tým, že si nachystáme náplň. V miske vidličkou rozšľaháme 3 vajíčka, pridáme k nim jogurt a balkánsky syr. Všetko dobre premiešame aby nám v náplni zostali čo najmenšie hrudky syra.

Potom si maslom vymastíme kruhovú formu, stačí s priemerom 20 centimetrov.

Lístkové cesto si rozdelíme na 4 časti a rozvaľkáme na čo najtenší plát. Na každý nanesieme náplň a snažíme sa, aby sme mali všade rovnaké množstvo. Kvôli jogurtu síce bude vytekať, ale to neprekáža, pri pečení sa náplň stiahne.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestá s náplňou zrolujeme tak, ako keby sme pripravovali palacinky a potom ich prenesieme do prostriedku formy a postupne ich nadväzujúc na seba stáčame do kruhu, kým „slimákom“ nevyplníme celú formu.

Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry asi na dvadsať minút, alebo kým nebude banica dozlatista upečená.

Potom ju krájame klasicky, ako bežné okrúhle koláče a vďaka rolovaniu bude každý rez „vzorovaný“.

Bulharská musaka

Potrebujeme: 1 kg mletého bravčového mäsa, 1 plechovku lúpaných paradajok, prípadne 3-4 čerstvé paradajky zbavené šupky a nakrájané na kocky, 1 hustý jogurt, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, rascu, 2 vajíčka, olej, 1 kg zemiakov

Postup: Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme mleté mäso a chvíľu ho restujeme. Pridáme korenie a paradajky a za občasného miešania podusíme. Zemiaky nakrájame na kocky, ochutíme rascou a v druhej panvici ich orestujeme. Pridáme k nim dusené mleté mäso a túto zmes navrstvíme do vymazanej zapekacej nádoby. Upečieme ich v rúre pri teplote 200 °C, kým zemiaky nebudú mäkké.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom zmiešame jogurt s vajíčkami, osolíme ho, okoreníme a zalejeme ním musaku. Necháme na chvíľu zapiecť hornú vrstvu jogurtu a vajec, tak aby sa vytvorila chrumkavá kôrka a môžeme podávať.

Džuveč

Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 1 mrkvu, polovicu menšieho zeleru, 1 cibuľu, soľ, korenie, mletú červenú papriku, 1 PL paradajkového pretlaku, 5 čerstvých paprík, 2 väčšie paradajky, 100 g ryže, 50 g šampiňónov, 100 ml suchého bieleho vína, saturejku

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a osmažíme na horúcom oleji. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú nadrobno a mrkvu a zeler nakrájané na prúžky. Pridáme paradajkový pretlak, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a podlejeme vriacou vodou. Dusíme pod pokrievkou, kým nebude polomäkké. Potom k nemu pridáme nakrájané papriky, premytú ryžu a nakrájané šampiňóny.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko premiešame a dusíme, kým nebudú všetky ingrediencie mäkké. Potom všetko osolíme, okoreníme, ochutíme saturejkou, podlejeme vínom, premiešame a buď preložíme do jednej väčšej zapekacej misky, alebo rozdelíme do niekoľkých menších a dáme zapiecť do rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 449
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 576
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 264
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 617
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 893
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 935
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 849
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 527
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 453
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 251
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Spišský emeritný i pomocný biskup majú Covid-19

Pozitívne testovaný bol aj rektor kňazského seminára a 15 seminaristi.

Kňazský seminár na Spišskej Kapitule. Covid-19 sa nevyhol ani jemu.
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Z vyše 1 700 pozitívnych testov je 512 z východu

Počet ventilovaných pacientov stúpol.

Ilustračné foto.

V U.S. Steele evidujú 55 aktívnych prípadov ochorenia Covid–19

Viac ako tridsať vyliečených zamestnancov sa vracia do práce.

Ilustračné foto.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Kováčik pripomína, prečo treba udržať koalíciu

Hlavnou úlohou tejto vlády je nastolenie spravodlivosti.

Peter Tkačenko
Cynická obluda

Deľba práce v Slovane

A zatiaľ čo hráči vypadli odvšadiaľ odkiaľ sa dalo, fanúšikovia organizovali demonštráciu s výtržnosťami.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop