Korzár logo Korzár
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom špeciality bulharskej kuchyne: Banica, musaka, džuveč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Banica

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 200 g balkánskeho syra, 180 g bieleho jogurtu najlepšie gréckeho typu, 4 vajíčka, maslo

Postup: Prípravu banice začneme tým, že si nachystáme náplň. V miske vidličkou rozšľaháme 3 vajíčka, pridáme k nim jogurt a balkánsky syr. Všetko dobre premiešame aby nám v náplni zostali čo najmenšie hrudky syra.

Potom si maslom vymastíme kruhovú formu, stačí s priemerom 20 centimetrov.

Lístkové cesto si rozdelíme na 4 časti a rozvaľkáme na čo najtenší plát. Na každý nanesieme náplň a snažíme sa, aby sme mali všade rovnaké množstvo. Kvôli jogurtu síce bude vytekať, ale to neprekáža, pri pečení sa náplň stiahne.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestá s náplňou zrolujeme tak, ako keby sme pripravovali palacinky a potom ich prenesieme do prostriedku formy a postupne ich nadväzujúc na seba stáčame do kruhu, kým „slimákom“ nevyplníme celú formu.

Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry asi na dvadsať minút, alebo kým nebude banica dozlatista upečená.

Potom ju krájame klasicky, ako bežné okrúhle koláče a vďaka rolovaniu bude každý rez „vzorovaný“.

Bulharská musaka

Potrebujeme: 1 kg mletého bravčového mäsa, 1 plechovku lúpaných paradajok, prípadne 3-4 čerstvé paradajky zbavené šupky a nakrájané na kocky, 1 hustý jogurt, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, rascu, 2 vajíčka, olej, 1 kg zemiakov

Postup: Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme mleté mäso a chvíľu ho restujeme. Pridáme korenie a paradajky a za občasného miešania podusíme. Zemiaky nakrájame na kocky, ochutíme rascou a v druhej panvici ich orestujeme. Pridáme k nim dusené mleté mäso a túto zmes navrstvíme do vymazanej zapekacej nádoby. Upečieme ich v rúre pri teplote 200 °C, kým zemiaky nebudú mäkké.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom zmiešame jogurt s vajíčkami, osolíme ho, okoreníme a zalejeme ním musaku. Necháme na chvíľu zapiecť hornú vrstvu jogurtu a vajec, tak aby sa vytvorila chrumkavá kôrka a môžeme podávať.

Džuveč

Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 1 mrkvu, polovicu menšieho zeleru, 1 cibuľu, soľ, korenie, mletú červenú papriku, 1 PL paradajkového pretlaku, 5 čerstvých paprík, 2 väčšie paradajky, 100 g ryže, 50 g šampiňónov, 100 ml suchého bieleho vína, saturejku

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a osmažíme na horúcom oleji. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú nadrobno a mrkvu a zeler nakrájané na prúžky. Pridáme paradajkový pretlak, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a podlejeme vriacou vodou. Dusíme pod pokrievkou, kým nebude polomäkké. Potom k nemu pridáme nakrájané papriky, premytú ryžu a nakrájané šampiňóny.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko premiešame a dusíme, kým nebudú všetky ingrediencie mäkké. Potom všetko osolíme, okoreníme, ochutíme saturejkou, podlejeme vínom, premiešame a buď preložíme do jednej väčšej zapekacej misky, alebo rozdelíme do niekoľkých menších a dáme zapiecť do rúry.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 489
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 341
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 194
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 640
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 462
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 300
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 285
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 158
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 619
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 749
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop