Korzár logo Korzár
Utorok, 26. marec, 2019 | Meniny má Emanuel
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom špeciality bulharskej kuchyne: Banica, musaka, džuveč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Banica

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 200 g balkánskeho syra, 180 g bieleho jogurtu najlepšie gréckeho typu, 4 vajíčka, maslo

Postup: Prípravu banice začneme tým, že si nachystáme náplň. V miske vidličkou rozšľaháme 3 vajíčka, pridáme k nim jogurt a balkánsky syr. Všetko dobre premiešame aby nám v náplni zostali čo najmenšie hrudky syra.

Potom si maslom vymastíme kruhovú formu, stačí s priemerom 20 centimetrov.

Lístkové cesto si rozdelíme na 4 časti a rozvaľkáme na čo najtenší plát. Na každý nanesieme náplň a snažíme sa, aby sme mali všade rovnaké množstvo. Kvôli jogurtu síce bude vytekať, ale to neprekáža, pri pečení sa náplň stiahne.

Cestá s náplňou zrolujeme tak, ako keby sme pripravovali palacinky a potom ich prenesieme do prostriedku formy a postupne ich nadväzujúc na seba stáčame do kruhu, kým „slimákom“ nevyplníme celú formu.

Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry asi na dvadsať minút, alebo kým nebude banica dozlatista upečená.

Potom ju krájame klasicky, ako bežné okrúhle koláče a vďaka rolovaniu bude každý rez „vzorovaný“.

Bulharská musaka

Potrebujeme: 1 kg mletého bravčového mäsa, 1 plechovku lúpaných paradajok, prípadne 3-4 čerstvé paradajky zbavené šupky a nakrájané na kocky, 1 hustý jogurt, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, rascu, 2 vajíčka, olej, 1 kg zemiakov

Postup: Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme mleté mäso a chvíľu ho restujeme. Pridáme korenie a paradajky a za občasného miešania podusíme. Zemiaky nakrájame na kocky, ochutíme rascou a v druhej panvici ich orestujeme. Pridáme k nim dusené mleté mäso a túto zmes navrstvíme do vymazanej zapekacej nádoby. Upečieme ich v rúre pri teplote 200 °C, kým zemiaky nebudú mäkké.

Potom zmiešame jogurt s vajíčkami, osolíme ho, okoreníme a zalejeme ním musaku. Necháme na chvíľu zapiecť hornú vrstvu jogurtu a vajec, tak aby sa vytvorila chrumkavá kôrka a môžeme podávať.

Džuveč

Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 1 mrkvu, polovicu menšieho zeleru, 1 cibuľu, soľ, korenie, mletú červenú papriku, 1 PL paradajkového pretlaku, 5 čerstvých paprík, 2 väčšie paradajky, 100 g ryže, 50 g šampiňónov, 100 ml suchého bieleho vína, saturejku

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a osmažíme na horúcom oleji. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú nadrobno a mrkvu a zeler nakrájané na prúžky. Pridáme paradajkový pretlak, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a podlejeme vriacou vodou. Dusíme pod pokrievkou, kým nebude polomäkké. Potom k nemu pridáme nakrájané papriky, premytú ryžu a nakrájané šampiňóny.

Všetko premiešame a dusíme, kým nebudú všetky ingrediencie mäkké. Potom všetko osolíme, okoreníme, ochutíme saturejkou, podlejeme vínom, premiešame a buď preložíme do jednej väčšej zapekacej misky, alebo rozdelíme do niekoľkých menších a dáme zapiecť do rúry.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Konajte čo najskôr. Pri inkontinencii pomáha tento postup
  2. Gansberg: Každý deň v objatí komfortu
  3. Tatra banka otvorila pobočku budúcnosti
  4. Pomôžeme aj vašim deťom pochopiť hodnotu peňazí
  5. Pobyt na čerstvom vzduchu je skvelý liek. Skúste to vo vlastnom
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  7. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  8. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  9. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Kúpa spoločnosti, ktorá je platiteľom DPH
  2. Konajte čo najskôr. Pri inkontinencii pomáha tento postup
  3. Vaše šatstvo poputuje pre dobrú vec
  4. Ako ďalej s obnovou Balassovho paláca
  5. Prvé ocenenia A+ udelené
  6. Regionálne servisné centrum PwC
  7. Napredujeme vďaka zmenám
  8. Bezkonkurenčná rozmanitosť
  9. Rozvíjajte svoj potenciál s nami
  10. Staň sa súčasťou sveta pohybu
  1. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 28 936
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 27 504
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 24 668
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 19 982
  5. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 11 014
  6. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 8 589
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 7 130
  8. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross! 3 569
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 3 339
  10. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 3 213

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Počet Košičanov už dvadsať rokov klesá

Štatistický úrad: Odchádzajú do iných miest aj do zahraničia.

Košičanov je z roka na rok menej.

Piloti Austrian Airlines si u nás opäť zatrénovali

Rakúšania na košickom letisku vykonávali manéver touch-and-go.

Na snímke je lietadlo s rakúskou poznávacou značkou OE-LWO, ktoré bolo v júli 2012 dodané leteckej spoločnosti Lufthansa a v roku 2017 ho prevzala spoločnosť Austrian. Lietadlo má kabínu v jednotriednej konfigurácii so 120 sedadlami. V utorok v Košiciach trénovalo pristátia a vzlety.
Nová zástavba má vzniknúť medzi Wuppertálskou ulicou na KVP a Topásovou ulicou na Západe.

Pasažiera v taxíku bodol do srdca. Za vraždu mu hrozí 20 rokov

Michalovčan útočil opitý a pod vplyvom drog. Nevie, prečo.

Zadržanie Tomáša políciou.
Ilustračné.

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Píše Ivan Mikloš

Nielen Harabin a Kotleba, aj Fico a Danko sú antisystém (píše Ivan Mikloš)

Čo je a čo nie je protisystémová politika a kto je a kto nie je protisystémový politik.

Robert Fico.
Premiér Peter Pellegrini.
Dan Nekonečný

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop