Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom špeciality bulharskej kuchyne: Banica, musaka, džuveč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Banica

Potrebujeme: balenie lístkového cesta, 200 g balkánskeho syra, 180 g bieleho jogurtu najlepšie gréckeho typu, 4 vajíčka, maslo

Postup: Prípravu banice začneme tým, že si nachystáme náplň. V miske vidličkou rozšľaháme 3 vajíčka, pridáme k nim jogurt a balkánsky syr. Všetko dobre premiešame aby nám v náplni zostali čo najmenšie hrudky syra.

Potom si maslom vymastíme kruhovú formu, stačí s priemerom 20 centimetrov.

Lístkové cesto si rozdelíme na 4 časti a rozvaľkáme na čo najtenší plát. Na každý nanesieme náplň a snažíme sa, aby sme mali všade rovnaké množstvo. Kvôli jogurtu síce bude vytekať, ale to neprekáža, pri pečení sa náplň stiahne.

SkryťVypnúť reklamu

Cestá s náplňou zrolujeme tak, ako keby sme pripravovali palacinky a potom ich prenesieme do prostriedku formy a postupne ich nadväzujúc na seba stáčame do kruhu, kým „slimákom“ nevyplníme celú formu.

Celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry asi na dvadsať minút, alebo kým nebude banica dozlatista upečená.

Potom ju krájame klasicky, ako bežné okrúhle koláče a vďaka rolovaniu bude každý rez „vzorovaný“.

Bulharská musaka

Potrebujeme: 1 kg mletého bravčového mäsa, 1 plechovku lúpaných paradajok, prípadne 3-4 čerstvé paradajky zbavené šupky a nakrájané na kocky, 1 hustý jogurt, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, rascu, 2 vajíčka, olej, 1 kg zemiakov

Postup: Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme mleté mäso a chvíľu ho restujeme. Pridáme korenie a paradajky a za občasného miešania podusíme. Zemiaky nakrájame na kocky, ochutíme rascou a v druhej panvici ich orestujeme. Pridáme k nim dusené mleté mäso a túto zmes navrstvíme do vymazanej zapekacej nádoby. Upečieme ich v rúre pri teplote 200 °C, kým zemiaky nebudú mäkké.

SkryťVypnúť reklamu

Potom zmiešame jogurt s vajíčkami, osolíme ho, okoreníme a zalejeme ním musaku. Necháme na chvíľu zapiecť hornú vrstvu jogurtu a vajec, tak aby sa vytvorila chrumkavá kôrka a môžeme podávať.

Džuveč

Potrebujeme: 500 g hovädzieho mäsa, 1 mrkvu, polovicu menšieho zeleru, 1 cibuľu, soľ, korenie, mletú červenú papriku, 1 PL paradajkového pretlaku, 5 čerstvých paprík, 2 väčšie paradajky, 100 g ryže, 50 g šampiňónov, 100 ml suchého bieleho vína, saturejku

Postup: Mäso osolíme, okoreníme a osmažíme na horúcom oleji. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú nadrobno a mrkvu a zeler nakrájané na prúžky. Pridáme paradajkový pretlak, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a podlejeme vriacou vodou. Dusíme pod pokrievkou, kým nebude polomäkké. Potom k nemu pridáme nakrájané papriky, premytú ryžu a nakrájané šampiňóny.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko premiešame a dusíme, kým nebudú všetky ingrediencie mäkké. Potom všetko osolíme, okoreníme, ochutíme saturejkou, podlejeme vínom, premiešame a buď preložíme do jednej väčšej zapekacej misky, alebo rozdelíme do niekoľkých menších a dáme zapiecť do rúry.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 923
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 783
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 125
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 232
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 780
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 206
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu