Huspenina s údeným mäsom
Potrebujeme: 4 bravčové paprčky, bravčové kože, predné bravčové kolienko, údené zadné (bavorské) koleno, 1 hlávka cesnaku, 10 zrniek celého čierneho korenia, soľ, prípadne 1 cibuľa, 2-3 mrkvy, bobkový list, 2-3 celé nové korenia
Postup: Mäso, korenia a cesnak dáme do hrnca a zalejeme ho studenou vodou tak, aby bolo všetko pod jej hladinou. Dáme variť a po 1 hodine varenia pridáme soľ (dvakrát viac, ako by ste dali do mäsového vývaru), prípadne aj zeleninu, a varíme ešte hodinu-dve až kým mäso nezmäkne. Zeleninu môžeme vyjedať priebežne.
Po uvarení mäso oddelíme od kostí a z koží odstránime nožom tuk. Vývar s mäsom necháme vychladnúť cez noc a potom z neho pozbierame usadenú masť. Okoštujeme, či je rôsol dostatočne slaný, a v prípade potreby dosolíme alebo rozriedime prevarenou vodou. Opäť privedieme do varu, mäso a kože naporcujeme na vhodnú veľkosť, dáme do zaváracích pohárov a zalievame precedeným horúcim vývarom. Sterilizujeme minimálne 20 minút.
Škvarky s masťou a vínom
Potrebujeme: 1 kg čerstvého bravčového bôčika, 200 ml bieleho vína, 1 cibuľu, soľ a korenie na dochutenie
Postup: Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.
Tradičné domáce škvarky
Potrebujeme: pevnú, tuhú slaninu z chrbta prasaťa, v prípade, že chcete škvarky prerastené mäsom, potrebujete slaninu z bravčového boku, od rebier, 1 dl mlieka, pohár vody
Postup: Ak máte slaninu s kožou, je potrebné ju najskôr zrezať. Potom slaninu nakrájajte na pásiky a napokon asi tak na dvojcentimetrové kocky.
Na spodok hrnca nalejeme pohár vody a nasypeme slaninu. Voda zabráni rýchlemu pripáleniu slaniny, no aj tak je potrebné ich často miešať.
Slaninu začíname škvariť na miernom ohni, keď pustí masť, môžeme teplotu pridať.
Keď už je viditeľné, že škvarky čoskoro budú, môžeme k nim priliať pohár mlieka, vďaka nemu budú mať krásnu zlatú farbu.
S mliekom narábame opatrne, pretože po jeho priliatí vznikne pena, tá sa však postupne upokojí a stratí.
Keď začnú škvarky plávať na povrchu a pri dotyku vareškou budú „šušťať“, sú hotové a môžeme ich z hrnca vyberať cedidlom, Vareškou z nich vytlačíme tuk a dávame ich do misky, kde vychladnú.
Roztopenú masť môžeme rozdeliť do menších nádob a tiež ju necháme stuhnúť.
Škvarky solíme buď v čase, keď chladnú, alebo priamo pred podávaním.
Vegánska huspenina
Potrebujeme: Mrkvu, petržlen, kaleráb, prípadne môže byť aj brokolica, či karfiol, v pokrájanom stave by mali byť zeleniny dve plné šálky, 1 šálku mrazenej kukurice, 1 údené tofu, 5 strúčikov cesnaku, 1 strednú cibuľu, 5 šálok vody, soľ, zopár guľôčok nového korenia, 2 g agar, zeleninové ochucovadlo bez glutamanu
Postup: Pokrájanú zeleninu, kukuricu a korením varíme vo vode asi 15 minút. Potom pridáme na plátky nakrájané tofu a ešte chvíľku, asi päť minút, poveríme.
Vývar scedíme a mali by sme ho mať asi pol litra. Ak je tekutiny menej chýbajúci objem do pol litra dolejeme vodou.
Do chladnej tekutiny primiešame agar a asi minútu povaríme. Zatiaľ zeleninu a tofu rozdelíme do tanierov, misiek, či formičiek a zalejeme ju pripravenou agarovou zmesou.
Necháme vychladiť a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.