Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom špeciality zo zabíjačky: škvarky s vínom, údenú i vegánsku huspeninu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Huspenina s údeným mäsom

Potrebujeme: 4 bravčové paprčky, bravčové kože, predné bravčové kolienko, údené zadné (bavorské) koleno, 1 hlávka cesnaku, 10 zrniek celého čierneho korenia, soľ, prípadne 1 cibuľa, 2-3 mrkvy, bobkový list, 2-3 celé nové korenia

Postup: Mäso, korenia a cesnak dáme do hrnca a zalejeme ho studenou vodou tak, aby bolo všetko pod jej hladinou. Dáme variť a po 1 hodine varenia pridáme soľ (dvakrát viac, ako by ste dali do mäsového vývaru), prípadne aj zeleninu, a varíme ešte hodinu-dve až kým mäso nezmäkne. Zeleninu môžeme vyjedať priebežne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po uvarení mäso oddelíme od kostí a z koží odstránime nožom tuk. Vývar s mäsom necháme vychladnúť cez noc a potom z neho pozbierame usadenú masť. Okoštujeme, či je rôsol dostatočne slaný, a v prípade potreby dosolíme alebo rozriedime prevarenou vodou. Opäť privedieme do varu, mäso a kože naporcujeme na vhodnú veľkosť, dáme do zaváracích pohárov a zalievame precedeným horúcim vývarom. Sterilizujeme minimálne 20 minút.

Škvarky s masťou a vínom

Potrebujeme: 1 kg čerstvého bravčového bôčika, 200 ml bieleho vína, 1 cibuľu, soľ a korenie na dochutenie

Postup: Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

Tradičné domáce škvarky

Potrebujeme: pevnú, tuhú slaninu z chrbta prasaťa, v prípade, že chcete škvarky prerastené mäsom, potrebujete slaninu z bravčového boku, od rebier, 1 dl mlieka, pohár vody

Postup: Ak máte slaninu s kožou, je potrebné ju najskôr zrezať. Potom slaninu nakrájajte na pásiky a napokon asi tak na dvojcentimetrové kocky.

Na spodok hrnca nalejeme pohár vody a nasypeme slaninu. Voda zabráni rýchlemu pripáleniu slaniny, no aj tak je potrebné ich často miešať.

Slaninu začíname škvariť na miernom ohni, keď pustí masť, môžeme teplotu pridať.

Keď už je viditeľné, že škvarky čoskoro budú, môžeme k nim priliať pohár mlieka, vďaka nemu budú mať krásnu zlatú farbu.

S mliekom narábame opatrne, pretože po jeho priliatí vznikne pena, tá sa však postupne upokojí a stratí.

SkryťVypnúť reklamu

Keď začnú škvarky plávať na povrchu a pri dotyku vareškou budú „šušťať“, sú hotové a môžeme ich z hrnca vyberať cedidlom, Vareškou z nich vytlačíme tuk a dávame ich do misky, kde vychladnú.

Roztopenú masť môžeme rozdeliť do menších nádob a tiež ju necháme stuhnúť.

Škvarky solíme buď v čase, keď chladnú, alebo priamo pred podávaním.

Vegánska huspenina

Potrebujeme: Mrkvu, petržlen, kaleráb, prípadne môže byť aj brokolica, či karfiol, v pokrájanom stave by mali byť zeleniny dve plné šálky, 1 šálku mrazenej kukurice, 1 údené tofu, 5 strúčikov cesnaku, 1 strednú cibuľu, 5 šálok vody, soľ, zopár guľôčok nového korenia, 2 g agar, zeleninové ochucovadlo bez glutamanu


Postup: Pokrájanú zeleninu, kukuricu a korením varíme vo vode asi 15 minút. Potom pridáme na plátky nakrájané tofu a ešte chvíľku, asi päť minút, poveríme.

Vývar scedíme a mali by sme ho mať asi pol litra. Ak je tekutiny menej chýbajúci objem do pol litra dolejeme vodou.

Do chladnej tekutiny primiešame agar a asi minútu povaríme. Zatiaľ zeleninu a tofu rozdelíme do tanierov, misiek, či formičiek a zalejeme ju pripravenou agarovou zmesou.

Necháme vychladiť a podávame.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 776
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 725
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 102
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 171
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 635
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 614
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 152
  1. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  2. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  3. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  4. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  8. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 076
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 12 822
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 170
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 818
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 790
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 841
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 947
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 434
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  2. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  3. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  4. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  8. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 076
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 12 822
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 170
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 818
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 790
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 841
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 947
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 434
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu