Korzár logo Korzár
Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej

Varíme s Korzárom špeciality zo zabíjačky: škvarky s vínom, údenú i vegánsku huspeninu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Huspenina s údeným mäsom

Potrebujeme: 4 bravčové paprčky, bravčové kože, predné bravčové kolienko, údené zadné (bavorské) koleno, 1 hlávka cesnaku, 10 zrniek celého čierneho korenia, soľ, prípadne 1 cibuľa, 2-3 mrkvy, bobkový list, 2-3 celé nové korenia

Postup: Mäso, korenia a cesnak dáme do hrnca a zalejeme ho studenou vodou tak, aby bolo všetko pod jej hladinou. Dáme variť a po 1 hodine varenia pridáme soľ (dvakrát viac, ako by ste dali do mäsového vývaru), prípadne aj zeleninu, a varíme ešte hodinu-dve až kým mäso nezmäkne. Zeleninu môžeme vyjedať priebežne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Po uvarení mäso oddelíme od kostí a z koží odstránime nožom tuk. Vývar s mäsom necháme vychladnúť cez noc a potom z neho pozbierame usadenú masť. Okoštujeme, či je rôsol dostatočne slaný, a v prípade potreby dosolíme alebo rozriedime prevarenou vodou. Opäť privedieme do varu, mäso a kože naporcujeme na vhodnú veľkosť, dáme do zaváracích pohárov a zalievame precedeným horúcim vývarom. Sterilizujeme minimálne 20 minút.

Škvarky s masťou a vínom

Potrebujeme: 1 kg čerstvého bravčového bôčika, 200 ml bieleho vína, 1 cibuľu, soľ a korenie na dochutenie

Postup: Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

Tradičné domáce škvarky

Potrebujeme: pevnú, tuhú slaninu z chrbta prasaťa, v prípade, že chcete škvarky prerastené mäsom, potrebujete slaninu z bravčového boku, od rebier, 1 dl mlieka, pohár vody

Postup: Ak máte slaninu s kožou, je potrebné ju najskôr zrezať. Potom slaninu nakrájajte na pásiky a napokon asi tak na dvojcentimetrové kocky.

Na spodok hrnca nalejeme pohár vody a nasypeme slaninu. Voda zabráni rýchlemu pripáleniu slaniny, no aj tak je potrebné ich často miešať.

Slaninu začíname škvariť na miernom ohni, keď pustí masť, môžeme teplotu pridať.

Keď už je viditeľné, že škvarky čoskoro budú, môžeme k nim priliať pohár mlieka, vďaka nemu budú mať krásnu zlatú farbu.

S mliekom narábame opatrne, pretože po jeho priliatí vznikne pena, tá sa však postupne upokojí a stratí.

Keď začnú škvarky plávať na povrchu a pri dotyku vareškou budú „šušťať“, sú hotové a môžeme ich z hrnca vyberať cedidlom, Vareškou z nich vytlačíme tuk a dávame ich do misky, kde vychladnú.

Roztopenú masť môžeme rozdeliť do menších nádob a tiež ju necháme stuhnúť.

Škvarky solíme buď v čase, keď chladnú, alebo priamo pred podávaním.

Vegánska huspenina

Potrebujeme: Mrkvu, petržlen, kaleráb, prípadne môže byť aj brokolica, či karfiol, v pokrájanom stave by mali byť zeleniny dve plné šálky, 1 šálku mrazenej kukurice, 1 údené tofu, 5 strúčikov cesnaku, 1 strednú cibuľu, 5 šálok vody, soľ, zopár guľôčok nového korenia, 2 g agar, zeleninové ochucovadlo bez glutamanu


Postup: Pokrájanú zeleninu, kukuricu a korením varíme vo vode asi 15 minút. Potom pridáme na plátky nakrájané tofu a ešte chvíľku, asi päť minút, poveríme.

Vývar scedíme a mali by sme ho mať asi pol litra. Ak je tekutiny menej chýbajúci objem do pol litra dolejeme vodou.

Do chladnej tekutiny primiešame agar a asi minútu povaríme. Zatiaľ zeleninu a tofu rozdelíme do tanierov, misiek, či formičiek a zalejeme ju pripravenou agarovou zmesou.

Necháme vychladiť a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  6. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  7. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  8. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  9. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  10. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  5. OMV otvára novú čerpaciu stanicu v Liptovskom Mikuláši
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  7. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  10. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 20 725
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 446
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 659
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 636
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 9 899
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 694
  7. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 622
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 253
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 186
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 172

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Kauza meganájomného: Exriaditeľka doteraz na škole učí

Po vznesení obvinenia jej to podľa zákona môžu zakázať.

Exriaditeľka Alica Krivanská.

Miliónovú firmu bývalej čašníčky z cukrárne sme našli v dome jej rodičov

Pred rokom a pol netajil otec hrdosť, teraz je zdesený.

Otec podnikateľky sa mal o jej obvinení dozvedieť do nás. Ak si navarila zlú polievku, nech si ju aj zje, povedal Korzáru.

Raši ku kauze Sečovce: Padni komu padni

Vicepremiér hovorí aj o snahe ovplyvňovať vyšetrovanie.

Trebuľa mlčí, Raši verí v dôsledné vyšetrenie.
Horník vraví, že ak sa Krivanská podieľala na špinavosti, musí niesť zodpovednosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
Dotovanie elektriny z hnedého uhlia má o tri roky na Hornej Nitre skončiť.
Komentár Zuzany Kepplovej

Zelená je nové politické platidlo

Zelené témy sa stali povinnou výbavou politických programov naprieč spektrom.

Zuzana Kepplová
Podľa zverejneného zoznamu vlastní Bašternák iba byt, sklad a pár garážových státí v Bonaparte.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop