Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom špeciality zo zabíjačky: škvarky s vínom, údenú i vegánsku huspeninu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Huspenina s údeným mäsom

Potrebujeme: 4 bravčové paprčky, bravčové kože, predné bravčové kolienko, údené zadné (bavorské) koleno, 1 hlávka cesnaku, 10 zrniek celého čierneho korenia, soľ, prípadne 1 cibuľa, 2-3 mrkvy, bobkový list, 2-3 celé nové korenia

Postup: Mäso, korenia a cesnak dáme do hrnca a zalejeme ho studenou vodou tak, aby bolo všetko pod jej hladinou. Dáme variť a po 1 hodine varenia pridáme soľ (dvakrát viac, ako by ste dali do mäsového vývaru), prípadne aj zeleninu, a varíme ešte hodinu-dve až kým mäso nezmäkne. Zeleninu môžeme vyjedať priebežne.

Skryť Vypnúť reklamu

Po uvarení mäso oddelíme od kostí a z koží odstránime nožom tuk. Vývar s mäsom necháme vychladnúť cez noc a potom z neho pozbierame usadenú masť. Okoštujeme, či je rôsol dostatočne slaný, a v prípade potreby dosolíme alebo rozriedime prevarenou vodou. Opäť privedieme do varu, mäso a kože naporcujeme na vhodnú veľkosť, dáme do zaváracích pohárov a zalievame precedeným horúcim vývarom. Sterilizujeme minimálne 20 minút.

Škvarky s masťou a vínom

Potrebujeme: 1 kg čerstvého bravčového bôčika, 200 ml bieleho vína, 1 cibuľu, soľ a korenie na dochutenie

Postup: Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičné domáce škvarky

Potrebujeme: pevnú, tuhú slaninu z chrbta prasaťa, v prípade, že chcete škvarky prerastené mäsom, potrebujete slaninu z bravčového boku, od rebier, 1 dl mlieka, pohár vody

Postup: Ak máte slaninu s kožou, je potrebné ju najskôr zrezať. Potom slaninu nakrájajte na pásiky a napokon asi tak na dvojcentimetrové kocky.

Na spodok hrnca nalejeme pohár vody a nasypeme slaninu. Voda zabráni rýchlemu pripáleniu slaniny, no aj tak je potrebné ich často miešať.

Slaninu začíname škvariť na miernom ohni, keď pustí masť, môžeme teplotu pridať.

Keď už je viditeľné, že škvarky čoskoro budú, môžeme k nim priliať pohár mlieka, vďaka nemu budú mať krásnu zlatú farbu.

S mliekom narábame opatrne, pretože po jeho priliatí vznikne pena, tá sa však postupne upokojí a stratí.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď začnú škvarky plávať na povrchu a pri dotyku vareškou budú „šušťať“, sú hotové a môžeme ich z hrnca vyberať cedidlom, Vareškou z nich vytlačíme tuk a dávame ich do misky, kde vychladnú.

Roztopenú masť môžeme rozdeliť do menších nádob a tiež ju necháme stuhnúť.

Škvarky solíme buď v čase, keď chladnú, alebo priamo pred podávaním.

Vegánska huspenina

Potrebujeme: Mrkvu, petržlen, kaleráb, prípadne môže byť aj brokolica, či karfiol, v pokrájanom stave by mali byť zeleniny dve plné šálky, 1 šálku mrazenej kukurice, 1 údené tofu, 5 strúčikov cesnaku, 1 strednú cibuľu, 5 šálok vody, soľ, zopár guľôčok nového korenia, 2 g agar, zeleninové ochucovadlo bez glutamanu


Postup: Pokrájanú zeleninu, kukuricu a korením varíme vo vode asi 15 minút. Potom pridáme na plátky nakrájané tofu a ešte chvíľku, asi päť minút, poveríme.

Vývar scedíme a mali by sme ho mať asi pol litra. Ak je tekutiny menej chýbajúci objem do pol litra dolejeme vodou.

Do chladnej tekutiny primiešame agar a asi minútu povaríme. Zatiaľ zeleninu a tofu rozdelíme do tanierov, misiek, či formičiek a zalejeme ju pripravenou agarovou zmesou.

Necháme vychladiť a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Aj matematika sa dá skrotiť
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 26 850
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 819
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 083
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 664
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 624
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 477
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 065
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 807
  9. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 776
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 717
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Polaček stráca podporu poslancov. Chce sa stretnúť s každým z nich

Odišiel už aj Saxa. Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Strojný vidí chybu aj v tom, že podpora primátora bola v počiatkoch samozrejmá.

Tvrdil, že nesie preplatok za plyn. Dôchodcovi ukradol peniaze na pohreb

Spišiak sa v Košiciach vydával za pracovníka bytového podniku.

Podvodník Ivan Nálepka na krajskom súde.

V zariadení pre seniorov v Snine je pozitívnych 50 klientov

V mestskej nemocnici evidujú desať úmrtí na ochorenie Covid-19.

V Domove pokojnej staroby v Snine je pozitívnych 50 klientov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár leží po autonehode s obručou okolo hlavy v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.

Jankovská priznala vzťah s Kočnerom. Spomína aj Fica

Neskôr chce vypovedať o Bödörovi, aj Zoroslavovi Kollárovi.

Moniku Jankovskú odvážajú z NAKA v Nitre.
Dobré ráno

Dobré ráno: Zvoliť generálneho prokurátora je len prvý krok

Vypočutia trvali 36 hodín, voľba mala byť už v tieto dni.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Kam až siaha rodina Borisa Kollára?

Predseda parlamentu zase raz nevyužil možnosť vyskúšať si, ako štát funguje pre jeho voličov a voličky.

Zuzana Kepplová

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop