Korzár logo Korzár
Pondelok, 18. február, 2019 | Meniny má Jaromír
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom špeciality zo zabíjačky: škvarky s vínom, údenú i vegánsku huspeninu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Huspenina s údeným mäsom

Potrebujeme: 4 bravčové paprčky, bravčové kože, predné bravčové kolienko, údené zadné (bavorské) koleno, 1 hlávka cesnaku, 10 zrniek celého čierneho korenia, soľ, prípadne 1 cibuľa, 2-3 mrkvy, bobkový list, 2-3 celé nové korenia

Postup: Mäso, korenia a cesnak dáme do hrnca a zalejeme ho studenou vodou tak, aby bolo všetko pod jej hladinou. Dáme variť a po 1 hodine varenia pridáme soľ (dvakrát viac, ako by ste dali do mäsového vývaru), prípadne aj zeleninu, a varíme ešte hodinu-dve až kým mäso nezmäkne. Zeleninu môžeme vyjedať priebežne.

Po uvarení mäso oddelíme od kostí a z koží odstránime nožom tuk. Vývar s mäsom necháme vychladnúť cez noc a potom z neho pozbierame usadenú masť. Okoštujeme, či je rôsol dostatočne slaný, a v prípade potreby dosolíme alebo rozriedime prevarenou vodou. Opäť privedieme do varu, mäso a kože naporcujeme na vhodnú veľkosť, dáme do zaváracích pohárov a zalievame precedeným horúcim vývarom. Sterilizujeme minimálne 20 minút.

Škvarky s masťou a vínom

Potrebujeme: 1 kg čerstvého bravčového bôčika, 200 ml bieleho vína, 1 cibuľu, soľ a korenie na dochutenie

Postup: Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 2 x 2 cm; do veľkého hrubšieho kastróla nalejeme víno, vsypeme mäso a jemne nakrájanú cibuľu. Na miernom plameni a za občasného miešania škvaríme, až sa tuk úplne rozpustí. Osolíme, okoreníme a ešte teplé nalejeme do čistých pohárov.

Tradičné domáce škvarky

Potrebujeme: pevnú, tuhú slaninu z chrbta prasaťa, v prípade, že chcete škvarky prerastené mäsom, potrebujete slaninu z bravčového boku, od rebier, 1 dl mlieka, pohár vody

Postup: Ak máte slaninu s kožou, je potrebné ju najskôr zrezať. Potom slaninu nakrájajte na pásiky a napokon asi tak na dvojcentimetrové kocky.

Na spodok hrnca nalejeme pohár vody a nasypeme slaninu. Voda zabráni rýchlemu pripáleniu slaniny, no aj tak je potrebné ich často miešať.

Slaninu začíname škvariť na miernom ohni, keď pustí masť, môžeme teplotu pridať.

Keď už je viditeľné, že škvarky čoskoro budú, môžeme k nim priliať pohár mlieka, vďaka nemu budú mať krásnu zlatú farbu.

S mliekom narábame opatrne, pretože po jeho priliatí vznikne pena, tá sa však postupne upokojí a stratí.

Keď začnú škvarky plávať na povrchu a pri dotyku vareškou budú „šušťať“, sú hotové a môžeme ich z hrnca vyberať cedidlom, Vareškou z nich vytlačíme tuk a dávame ich do misky, kde vychladnú.

Roztopenú masť môžeme rozdeliť do menších nádob a tiež ju necháme stuhnúť.

Škvarky solíme buď v čase, keď chladnú, alebo priamo pred podávaním.

Vegánska huspenina

Potrebujeme: Mrkvu, petržlen, kaleráb, prípadne môže byť aj brokolica, či karfiol, v pokrájanom stave by mali byť zeleniny dve plné šálky, 1 šálku mrazenej kukurice, 1 údené tofu, 5 strúčikov cesnaku, 1 strednú cibuľu, 5 šálok vody, soľ, zopár guľôčok nového korenia, 2 g agar, zeleninové ochucovadlo bez glutamanu


Postup: Pokrájanú zeleninu, kukuricu a korením varíme vo vode asi 15 minút. Potom pridáme na plátky nakrájané tofu a ešte chvíľku, asi päť minút, poveríme.

Vývar scedíme a mali by sme ho mať asi pol litra. Ak je tekutiny menej chýbajúci objem do pol litra dolejeme vodou.

Do chladnej tekutiny primiešame agar a asi minútu povaríme. Zatiaľ zeleninu a tofu rozdelíme do tanierov, misiek, či formičiek a zalejeme ju pripravenou agarovou zmesou.

Necháme vychladiť a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  5. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  8. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  9. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  10. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  1. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  2. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 14 723
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 210
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 617
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 7 109
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 904
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 444
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 744
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu 2 596
  10. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 2 436

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Provizórne zastávky na stanici zatiaľ nezriadili, dali prednosť rozšíreniu vjazdu

Zredukovanie nástupíšť počas prvého dňa katastrofu nespôsobilo.

Jedno z nástupíšť autobusov bolo v prevádzke ešte počas prvého dňa rekonštrukcie.

Cestný pirát uháňal vyše 200 kilometrovou rýchlosťou. Pozrite si video

Diaľničiari ho zastavili medzi Prešovom a Košicami.

Porsche uháňalo aj rýchlosťou vyše 214 km/hod.
Rokovania neboli úspešné, na mzdách sa nedohodli (ilustračné foto).

Hokejový šampionát propagujú aj cudzinci žijúci na Slovensku

Košice sa pýšia Dómom, divadlom, Kulturparkom i Tabačkou.

Steel Aréna prešla pred majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji 2019 obnovou.

Primátorka Čiernej nad Tisou nevie, či bol kultúrny dom skolaudovaný

Najprv si myslela, že sa strhla bitka, neskôr videla, ako padá strop.

Spadnutý strop.

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Čo sa pýtať Šefčoviča

Vo volebnom štábe sa zrejme spoľahli, že veľká časť Slovenska vôbec nepochopila, o čom boli kuciakovské protesty.

Píše Marek Maďarič

Poslanci ukázali neúctu, inak sa to vysvetliť nedá (píše Marek Maďarič)

Je drzosť hovoriť, že toto je normálne.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop