Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom rýchlovky podľa Jamieho Olivera: Kurča na harisse, omáčka na pizzu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Zemiaková omeleta s chorizom

Potrebujeme: 3 menšie šalátové zemiaky, morskú soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 6 veľkých vajec, olivový olej, 2 malé chorizo klobásy, čerstvý rozmarín, 2 šalotky, šťavu z jedného citrónu, veľký zväzok petržlenovej vňate

Postup: Predhrejte si rúru na plný výkon alebo rozpášte gril.

Ošúpané a na polkolieska nakrájané zemiaky dajte do menšieho kastróla, zalejete ich vodou, osoľte a uvarte.

Keď budú mäkké, nie prevarené sceďte ich cez sitko a nechajte odkvapkať.

Vo väčšej mise rozšľahajte vajíčka vidličkou, poriadne ich osoľte, okoreňte a nechajte ich pripravené bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozpáľte panvicu vhodnú aj do rúry a šplechnite na ňu olivový olej. Pridajte na kolieska nakrájané chorizo a prevarené zemiaky.

Po pár minútach, keď sa klobáska pekne opečie a pustí ten krásne voňavý tuk a zemiaky budú chrumkavé a dozlatista upečené vyberte ich deravou vareškou a dajte bokom.

Do rozpáleného tuku na panvici vhoďte nasekaný rozmarín a hneď k nemu vlejte rozšľahané vajíčka.

Pridajte k nim zemiaky a chorizo a zľahka zamiešajte. Potom vložte panvicu do rúry a počkajte, kým chytí peknú zlatú farbu.

Kým sa omeleta upečie dajte do misky na jemné prúžky nakrájané šalotky s citrónovou šťavou, soľou, korením a olivovým olejom.

Prstami premiešajte šalotky s dressingom aby zmäkli a potom ich zmiešajte s nahrubo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírujte tak, že trochu šalátu dáte na nakrájanú omeletu.

Rýchla paradajková omáčka

Potrebujeme: 4 strúčiky cesnaku, zväzok čerstvej bazalky, 3 plechovky nakrájaných lúpaných paradajok, morskú soľ, čerstvo namleté čierne korenie, olivový olej

Postup: Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu a dajte do nej asi 2 PL olivového oleja. Pridajte cesnak nakrájaný na tenké plátky, trochu potraste panvicu a akonáhle začne cesnak chytať jemne zlatistú farbu, pridajte k nemu otrhané lístky bazalky a konzervované celé paradajky aj s nálevom.

Drevenou vareškou paradajky čo najviac rozpučte, omáčku ochuťte soľou a korením.

Hneď, ako s začne zmes na panvici variť, zložte ju z ohňa a omáčku prepasírujte cez jemné sitko do misky. Dbajte na to, aby ste drevenou vareškou pretlačili cez sitko čo najviac dužiny, nezabudnite na spodok sitka.

Skryť Vypnúť reklamu

Prelejte omáčku z misy späť do panvice a na miernom ohni ju nechajte asi päť minút prebublávať, aby sa chute skoncentrovali.

Omáčka je hotová vtedy, keď má tú správnu konzistenciu na natieranie na pizzu.

V čistých zaváraninových pohároch ju môžete uchovávať v chladničke asi týždeň, dá sa aj zamraziť a to v menších dávkach, aby si ste si rozmrazili vždy toľko, koľko práve potrebujete.

Kurča na harisse

Potrebujeme: 4 rôznofarebné papriky, 2 červené cibule, 1 celé kurča, 4 vrchovaté lyžičky ružovej harissy, čerstvú mätu, červený vínny ocot, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Papriky zbavte semienok a natrhajte ich na veľké kúsky, cibuľu ošúpte, rozkrojte na štvrtinky, rozdeľte na jednotlivé plátky a dajte do pekáča.

Veľkým ostrým nožom rozkrojte chrbát kurčaťa tak, aby ste ho mohli rozložiť naplocho. Do stehien urobte hlbšie zárezy.

Harisu, soľ, korenie a červený vínny ocot dobre premiešajte a zmesou potrite kurča tak, aby sa dostala do všetkých záhybov a kútikov kurčaťa.

Kurča položte na zeleninu a všetko pečte 50 minút, alebo až kým nebude pekne vypečené a prepečené. Pred servírovaním natrhajte na vrch lístky mäty.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 838
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 718
  3. Aká je chémia vôní 11 114
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 844
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 745
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 315
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 754
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 501
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 076
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 131
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Soška je významná svojím realistickým zobrazením a zlatými očami.

V prešovskej väznici skončil po Zsuzsovej aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.
Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.
Ingrid s piatačkou Izkou.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop