Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom rýchlovky podľa Jamieho Olivera: Kurča na harisse, omáčka na pizzu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaková omeleta s chorizom

Potrebujeme: 3 menšie šalátové zemiaky, morskú soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 6 veľkých vajec, olivový olej, 2 malé chorizo klobásy, čerstvý rozmarín, 2 šalotky, šťavu z jedného citrónu, veľký zväzok petržlenovej vňate

Postup: Predhrejte si rúru na plný výkon alebo rozpášte gril.

Ošúpané a na polkolieska nakrájané zemiaky dajte do menšieho kastróla, zalejete ich vodou, osoľte a uvarte.

Keď budú mäkké, nie prevarené sceďte ich cez sitko a nechajte odkvapkať.

Vo väčšej mise rozšľahajte vajíčka vidličkou, poriadne ich osoľte, okoreňte a nechajte ich pripravené bokom.

Rozpáľte panvicu vhodnú aj do rúry a šplechnite na ňu olivový olej. Pridajte na kolieska nakrájané chorizo a prevarené zemiaky.

Po pár minútach, keď sa klobáska pekne opečie a pustí ten krásne voňavý tuk a zemiaky budú chrumkavé a dozlatista upečené vyberte ich deravou vareškou a dajte bokom.

Do rozpáleného tuku na panvici vhoďte nasekaný rozmarín a hneď k nemu vlejte rozšľahané vajíčka.

Pridajte k nim zemiaky a chorizo a zľahka zamiešajte. Potom vložte panvicu do rúry a počkajte, kým chytí peknú zlatú farbu.

Kým sa omeleta upečie dajte do misky na jemné prúžky nakrájané šalotky s citrónovou šťavou, soľou, korením a olivovým olejom.

Prstami premiešajte šalotky s dressingom aby zmäkli a potom ich zmiešajte s nahrubo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Servírujte tak, že trochu šalátu dáte na nakrájanú omeletu.

Rýchla paradajková omáčka

Potrebujeme: 4 strúčiky cesnaku, zväzok čerstvej bazalky, 3 plechovky nakrájaných lúpaných paradajok, morskú soľ, čerstvo namleté čierne korenie, olivový olej

Postup: Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu a dajte do nej asi 2 PL olivového oleja. Pridajte cesnak nakrájaný na tenké plátky, trochu potraste panvicu a akonáhle začne cesnak chytať jemne zlatistú farbu, pridajte k nemu otrhané lístky bazalky a konzervované celé paradajky aj s nálevom.

Drevenou vareškou paradajky čo najviac rozpučte, omáčku ochuťte soľou a korením.

Hneď, ako s začne zmes na panvici variť, zložte ju z ohňa a omáčku prepasírujte cez jemné sitko do misky. Dbajte na to, aby ste drevenou vareškou pretlačili cez sitko čo najviac dužiny, nezabudnite na spodok sitka.

Prelejte omáčku z misy späť do panvice a na miernom ohni ju nechajte asi päť minút prebublávať, aby sa chute skoncentrovali.

Omáčka je hotová vtedy, keď má tú správnu konzistenciu na natieranie na pizzu.

V čistých zaváraninových pohároch ju môžete uchovávať v chladničke asi týždeň, dá sa aj zamraziť a to v menších dávkach, aby si ste si rozmrazili vždy toľko, koľko práve potrebujete.

Kurča na harisse

Potrebujeme: 4 rôznofarebné papriky, 2 červené cibule, 1 celé kurča, 4 vrchovaté lyžičky ružovej harissy, čerstvú mätu, červený vínny ocot, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Papriky zbavte semienok a natrhajte ich na veľké kúsky, cibuľu ošúpte, rozkrojte na štvrtinky, rozdeľte na jednotlivé plátky a dajte do pekáča.

Veľkým ostrým nožom rozkrojte chrbát kurčaťa tak, aby ste ho mohli rozložiť naplocho. Do stehien urobte hlbšie zárezy.

Harisu, soľ, korenie a červený vínny ocot dobre premiešajte a zmesou potrite kurča tak, aby sa dostala do všetkých záhybov a kútikov kurčaťa.

Kurča položte na zeleninu a všetko pečte 50 minút, alebo až kým nebude pekne vypečené a prepečené. Pred servírovaním natrhajte na vrch lístky mäty.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop