Korzár logo Korzár
Štvrtok, 29. september, 2022 | Meniny má Michal, Michaela

Varíme s Korzárom rýchlovky podľa Jamieho Olivera: Kurča na harisse, omáčka na pizzu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiaková omeleta s chorizom

Potrebujeme: 3 menšie šalátové zemiaky, morskú soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 6 veľkých vajec, olivový olej, 2 malé chorizo klobásy, čerstvý rozmarín, 2 šalotky, šťavu z jedného citrónu, veľký zväzok petržlenovej vňate

Postup: Predhrejte si rúru na plný výkon alebo rozpášte gril.

Ošúpané a na polkolieska nakrájané zemiaky dajte do menšieho kastróla, zalejete ich vodou, osoľte a uvarte.

Keď budú mäkké, nie prevarené sceďte ich cez sitko a nechajte odkvapkať.

Vo väčšej mise rozšľahajte vajíčka vidličkou, poriadne ich osoľte, okoreňte a nechajte ich pripravené bokom.

SkryťVypnúť reklamu

Rozpáľte panvicu vhodnú aj do rúry a šplechnite na ňu olivový olej. Pridajte na kolieska nakrájané chorizo a prevarené zemiaky.

Po pár minútach, keď sa klobáska pekne opečie a pustí ten krásne voňavý tuk a zemiaky budú chrumkavé a dozlatista upečené vyberte ich deravou vareškou a dajte bokom.

Do rozpáleného tuku na panvici vhoďte nasekaný rozmarín a hneď k nemu vlejte rozšľahané vajíčka.

Pridajte k nim zemiaky a chorizo a zľahka zamiešajte. Potom vložte panvicu do rúry a počkajte, kým chytí peknú zlatú farbu.

Kým sa omeleta upečie dajte do misky na jemné prúžky nakrájané šalotky s citrónovou šťavou, soľou, korením a olivovým olejom.

Prstami premiešajte šalotky s dressingom aby zmäkli a potom ich zmiešajte s nahrubo nakrájanou petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Servírujte tak, že trochu šalátu dáte na nakrájanú omeletu.

Rýchla paradajková omáčka

Potrebujeme: 4 strúčiky cesnaku, zväzok čerstvej bazalky, 3 plechovky nakrájaných lúpaných paradajok, morskú soľ, čerstvo namleté čierne korenie, olivový olej

Postup: Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu a dajte do nej asi 2 PL olivového oleja. Pridajte cesnak nakrájaný na tenké plátky, trochu potraste panvicu a akonáhle začne cesnak chytať jemne zlatistú farbu, pridajte k nemu otrhané lístky bazalky a konzervované celé paradajky aj s nálevom.

Drevenou vareškou paradajky čo najviac rozpučte, omáčku ochuťte soľou a korením.

Hneď, ako s začne zmes na panvici variť, zložte ju z ohňa a omáčku prepasírujte cez jemné sitko do misky. Dbajte na to, aby ste drevenou vareškou pretlačili cez sitko čo najviac dužiny, nezabudnite na spodok sitka.

SkryťVypnúť reklamu

Prelejte omáčku z misy späť do panvice a na miernom ohni ju nechajte asi päť minút prebublávať, aby sa chute skoncentrovali.

Omáčka je hotová vtedy, keď má tú správnu konzistenciu na natieranie na pizzu.

V čistých zaváraninových pohároch ju môžete uchovávať v chladničke asi týždeň, dá sa aj zamraziť a to v menších dávkach, aby si ste si rozmrazili vždy toľko, koľko práve potrebujete.

Kurča na harisse

Potrebujeme: 4 rôznofarebné papriky, 2 červené cibule, 1 celé kurča, 4 vrchovaté lyžičky ružovej harissy, čerstvú mätu, červený vínny ocot, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Papriky zbavte semienok a natrhajte ich na veľké kúsky, cibuľu ošúpte, rozkrojte na štvrtinky, rozdeľte na jednotlivé plátky a dajte do pekáča.

Veľkým ostrým nožom rozkrojte chrbát kurčaťa tak, aby ste ho mohli rozložiť naplocho. Do stehien urobte hlbšie zárezy.

Harisu, soľ, korenie a červený vínny ocot dobre premiešajte a zmesou potrite kurča tak, aby sa dostala do všetkých záhybov a kútikov kurčaťa.

Kurča položte na zeleninu a všetko pečte 50 minút, alebo až kým nebude pekne vypečené a prepečené. Pred servírovaním natrhajte na vrch lístky mäty.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  5. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  6. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  1. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  3. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  4. Union prepláca všetky doplatky za lieky pre deti do 18 rokov
  5. Medzi prírodnými izoláciami vedie celulóza
  6. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  8. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 596
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 293
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 112
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 713
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 289
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 591
  7. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 2 467
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 451

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Vízie televízie. Inscenácie na obrazovke boli aj kompromisom
  2. Maria Greitzer: Odberatelia plynu z Nord Stream
  3. Tereza Krajčová: Grécke Atény 3/4: Pláže a ostrovy – Glyfada, Aegina a neobývaný raj Moni
  4. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  5. Anton Kaiser: Krokom po minulosti rodiny Migazzi
  6. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  7. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  8. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 501
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 956
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 670
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 350
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 578
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 470
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 248
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 920
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Post Bellum SK: Vízie televízie. Inscenácie na obrazovke boli aj kompromisom
  2. Maria Greitzer: Odberatelia plynu z Nord Stream
  3. Tereza Krajčová: Grécke Atény 3/4: Pláže a ostrovy – Glyfada, Aegina a neobývaný raj Moni
  4. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá
  5. Anton Kaiser: Krokom po minulosti rodiny Migazzi
  6. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  7. Adriana Boysová: Šuškandou opradená sexuálna výchova
  8. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 501
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 956
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 670
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 6 350
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 578
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 470
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 248
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 920
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu