Korzár logo Korzár
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Quiche s medovou cibuľou, burgundský guláš

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Burgundský guláš

Potrebujeme: cca kilo zadného hovädzieho, olej, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, mrkvu, zeler, cibuľu, strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, kvalitné červené víno, bobkový list, maslo, šampiňóny

Postup: Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme sprudka orestujeme na oleji.

Povyberáme ho, dáme na chvíľu bokom a do hrnca dáme slaninu nakrájanú na malé kúsky.

Keď ju opečieme, pridáme k nej nakrájanú mrkvu zeler, cibuľu a pretlačený cesnak.

Zeleninu opražíme a potom k nej pridáme asi dve lyžice paradajkového pretlaku.

Skryť Vypnúť reklamu

Nalejeme asi dve deci vína a chvíľu povaríme.

Potom dáme do hrnca mäso, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a hrniec dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Prikryté dusíme asi dve – tri hodiny, priebežne však guláš kontrolujeme.

Keď je mäso hotové, povyberáme ho z hrnca, omáčku precedíme a vmiešame do nej metličkou asi dve lyžice studeného masla, ktoré ju zjemní a vďaka nej aj zhustne.

Zeleninu môžeme do omáčky prepasírovať, ale zvyšky vyhodíme.

Mäso vrátime do omáčky.

Na panvici opečieme trochu nakrájanej slaniny, pridáme jednu - dve nakrájané mrkvy, kus zeleru a nakrájané šampiňóny. Takto pripravenú zeleninu potom podávame ku hotovému gulášu.

Tarte tatin

Potrebujeme: lístkové cesto, 200 g kryštálového cukru, 50 ml vody, 80 g masla, pol kila jabĺk,

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V kastróle necháme s trochou vody skaramelizovať cukor.

Potom k nemu primiešame maslo a hotový karamel vylejeme do formy, v ktorej budeme piecť koláč.

Jablká ošúpeme, nakrájame na osminky a poukladáme ich na karamel.

Posypeme ich škoricou a na ne dáme rozvaľkané lístkové cesto.

Okraje zatlačíme, vrch popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 180 °C.

Po vybratí z rúry necháme koláč trocha vychladnúť a potom ho vyklopíme na tanier.

Koláč výborne chutí ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny.

Quiche s medovou cibuľou

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 150 g masla, 1 vajíčko, 2 PL studenej vody, soľ. Na náplň: 2 veľké cibule, 200 g bravčovej údenej šunky, 1 PL medu, 250 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 3 vajíčka, 150 g tvrdého syra, tymian

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a nakrájané maslo, vajce a pár lyžíc vody a spracujeme cdesto.

Zabalíme ho do fólie, dáme ho asi na pol hodiny do chladničky a zatiaľ si pripravíme náplň.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu.

Keď zmäkne, pridáme k nej šunku, premiešame a pridáme lyžicu medu.

Zmes ešte chvíľu orestujeme a odstavíme z ohňa.

Cesto rozvaľkáme, dáme na plech tak, aby siahalo aj na okraje, dno popicháme vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Keď cesto vyberieme, dáme naň medovú restovanú cibuľu, posypeme ju strúhaným syrom a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajíčka, soľ, korenie a muškátový oriešok.

Posypeme tymianom a upečiem, kým nebude náplň mäkká a zlatistá.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  8. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  9. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  10. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 461
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 595
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 378
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 740
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 250
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 047
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 779
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 501
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 238
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 033
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obyvatelia v meste Stará Turá pred budovou Domu kultúry Javorina počas operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá by mala zabezpečiť celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska, antigénovým testom na COVID-19.

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Lekár Laho: Šéf lekárskej komory spôsobil zdravotníctvu problémy

Odmena 500 eur je pre mladých lekárov motivujúca, vraví Laho.

Lekár Ladislav Laho na archívnej fotografii.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop