Korzár logo Korzár
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Quiche s medovou cibuľou, burgundský guláš

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Burgundský guláš

Potrebujeme: cca kilo zadného hovädzieho, olej, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, mrkvu, zeler, cibuľu, strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, kvalitné červené víno, bobkový list, maslo, šampiňóny

Postup: Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme sprudka orestujeme na oleji.

Povyberáme ho, dáme na chvíľu bokom a do hrnca dáme slaninu nakrájanú na malé kúsky.

Keď ju opečieme, pridáme k nej nakrájanú mrkvu zeler, cibuľu a pretlačený cesnak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninu opražíme a potom k nej pridáme asi dve lyžice paradajkového pretlaku.

SkryťVypnúť reklamu

Nalejeme asi dve deci vína a chvíľu povaríme.

Potom dáme do hrnca mäso, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a hrniec dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Prikryté dusíme asi dve – tri hodiny, priebežne však guláš kontrolujeme.

Keď je mäso hotové, povyberáme ho z hrnca, omáčku precedíme a vmiešame do nej metličkou asi dve lyžice studeného masla, ktoré ju zjemní a vďaka nej aj zhustne.

Zeleninu môžeme do omáčky prepasírovať, ale zvyšky vyhodíme.

Mäso vrátime do omáčky.

Na panvici opečieme trochu nakrájanej slaniny, pridáme jednu - dve nakrájané mrkvy, kus zeleru a nakrájané šampiňóny. Takto pripravenú zeleninu potom podávame ku hotovému gulášu.

Tarte tatin

Potrebujeme: lístkové cesto, 200 g kryštálového cukru, 50 ml vody, 80 g masla, pol kila jabĺk,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V kastróle necháme s trochou vody skaramelizovať cukor.

Potom k nemu primiešame maslo a hotový karamel vylejeme do formy, v ktorej budeme piecť koláč.

Jablká ošúpeme, nakrájame na osminky a poukladáme ich na karamel.

Posypeme ich škoricou a na ne dáme rozvaľkané lístkové cesto.

Okraje zatlačíme, vrch popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 180 °C.

Po vybratí z rúry necháme koláč trocha vychladnúť a potom ho vyklopíme na tanier.

Koláč výborne chutí ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny.

Quiche s medovou cibuľou

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 150 g masla, 1 vajíčko, 2 PL studenej vody, soľ. Na náplň: 2 veľké cibule, 200 g bravčovej údenej šunky, 1 PL medu, 250 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 3 vajíčka, 150 g tvrdého syra, tymian

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a nakrájané maslo, vajce a pár lyžíc vody a spracujeme cdesto.

Zabalíme ho do fólie, dáme ho asi na pol hodiny do chladničky a zatiaľ si pripravíme náplň.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu.

Keď zmäkne, pridáme k nej šunku, premiešame a pridáme lyžicu medu.

Zmes ešte chvíľu orestujeme a odstavíme z ohňa.

Cesto rozvaľkáme, dáme na plech tak, aby siahalo aj na okraje, dno popicháme vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Keď cesto vyberieme, dáme naň medovú restovanú cibuľu, posypeme ju strúhaným syrom a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajíčka, soľ, korenie a muškátový oriešok.

Posypeme tymianom a upečiem, kým nebude náplň mäkká a zlatistá.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  5. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. Kedysi boli takéto šóry na práčku PHILCO. Dnes ju môžete VYHRAŤ!
  2. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  5. Nechajte sa zelektrizovať!
  6. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  7. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  8. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 21 464
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 782
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 353
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 292
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 013
  6. Dôležitosť duševnej pohody 5 076
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 330
  8. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami 2 939

Blogy SME

  1. Erik Kriššák: Dotyk rán
  2. Katarína Vanišová: Gólový fenomén opäť úradoval. Bude lepší ako Messi s Ronaldom?
  3. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  4. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  5. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  6. Marián Betík: "Smrť má s nami ľahšiu prácu"
  7. Anna Miľanová: Medvedík...
  8. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 660
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 793
  3. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 4 688
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 228
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 047
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 204
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 813
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 749
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Erik Kriššák: Dotyk rán
  2. Katarína Vanišová: Gólový fenomén opäť úradoval. Bude lepší ako Messi s Ronaldom?
  3. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  4. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  5. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  6. Marián Betík: "Smrť má s nami ľahšiu prácu"
  7. Anna Miľanová: Medvedík...
  8. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 660
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 793
  3. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 4 688
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 228
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 047
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 204
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 813
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 749
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu