Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. február, 2019 | Meniny má Miloslava
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Quiche s medovou cibuľou, burgundský guláš

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Burgundský guláš

Potrebujeme: cca kilo zadného hovädzieho, olej, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, mrkvu, zeler, cibuľu, strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, kvalitné červené víno, bobkový list, maslo, šampiňóny

Postup: Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme sprudka orestujeme na oleji.

Povyberáme ho, dáme na chvíľu bokom a do hrnca dáme slaninu nakrájanú na malé kúsky.

Keď ju opečieme, pridáme k nej nakrájanú mrkvu zeler, cibuľu a pretlačený cesnak.

Zeleninu opražíme a potom k nej pridáme asi dve lyžice paradajkového pretlaku.

Nalejeme asi dve deci vína a chvíľu povaríme.

Potom dáme do hrnca mäso, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a hrniec dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Prikryté dusíme asi dve – tri hodiny, priebežne však guláš kontrolujeme.

Keď je mäso hotové, povyberáme ho z hrnca, omáčku precedíme a vmiešame do nej metličkou asi dve lyžice studeného masla, ktoré ju zjemní a vďaka nej aj zhustne.

Zeleninu môžeme do omáčky prepasírovať, ale zvyšky vyhodíme.

Mäso vrátime do omáčky.

Na panvici opečieme trochu nakrájanej slaniny, pridáme jednu - dve nakrájané mrkvy, kus zeleru a nakrájané šampiňóny. Takto pripravenú zeleninu potom podávame ku hotovému gulášu.

Tarte tatin

Potrebujeme: lístkové cesto, 200 g kryštálového cukru, 50 ml vody, 80 g masla, pol kila jabĺk,

Postup: V kastróle necháme s trochou vody skaramelizovať cukor.

Potom k nemu primiešame maslo a hotový karamel vylejeme do formy, v ktorej budeme piecť koláč.

Jablká ošúpeme, nakrájame na osminky a poukladáme ich na karamel.

Posypeme ich škoricou a na ne dáme rozvaľkané lístkové cesto.

Okraje zatlačíme, vrch popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 180 °C.

Po vybratí z rúry necháme koláč trocha vychladnúť a potom ho vyklopíme na tanier.

Koláč výborne chutí ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny.

Quiche s medovou cibuľou

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 150 g masla, 1 vajíčko, 2 PL studenej vody, soľ. Na náplň: 2 veľké cibule, 200 g bravčovej údenej šunky, 1 PL medu, 250 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 3 vajíčka, 150 g tvrdého syra, tymian

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a nakrájané maslo, vajce a pár lyžíc vody a spracujeme cdesto.

Zabalíme ho do fólie, dáme ho asi na pol hodiny do chladničky a zatiaľ si pripravíme náplň.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu.

Keď zmäkne, pridáme k nej šunku, premiešame a pridáme lyžicu medu.

Zmes ešte chvíľu orestujeme a odstavíme z ohňa.

Cesto rozvaľkáme, dáme na plech tak, aby siahalo aj na okraje, dno popicháme vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Keď cesto vyberieme, dáme naň medovú restovanú cibuľu, posypeme ju strúhaným syrom a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajíčka, soľ, korenie a muškátový oriešok.

Posypeme tymianom a upečiem, kým nebude náplň mäkká a zlatistá.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 033
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 13 023
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 10 735
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 266
  5. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 937
  6. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 4 714
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 619
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 190
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 132
  10. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 039

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Priebežne aktualizované

Športový víkend na východe - servis výsledkov a faktov

Ako sa skončili zápasy a podujatia v rôznych športoch. Priebehy online.

Hviezdou sninskej minizoo je zubor Matúš

Chovajú tam domáce zvieratá, ale aj cudzokrajné druhy.

V kultúrnom dome sa počas plesu zrútil strop, zranilo sa päť ľudí

Nočnú udalosť v Čiernej nad Tisou rieši polícia.

Spadnutý strop v plesovej sále.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop