Korzár logo Korzár
Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Quiche s medovou cibuľou, burgundský guláš

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Burgundský guláš

Potrebujeme: cca kilo zadného hovädzieho, olej, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, mrkvu, zeler, cibuľu, strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, kvalitné červené víno, bobkový list, maslo, šampiňóny

Postup: Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme sprudka orestujeme na oleji.

Povyberáme ho, dáme na chvíľu bokom a do hrnca dáme slaninu nakrájanú na malé kúsky.

Keď ju opečieme, pridáme k nej nakrájanú mrkvu zeler, cibuľu a pretlačený cesnak.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninu opražíme a potom k nej pridáme asi dve lyžice paradajkového pretlaku.

Nalejeme asi dve deci vína a chvíľu povaríme.

Potom dáme do hrnca mäso, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a hrniec dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Prikryté dusíme asi dve – tri hodiny, priebežne však guláš kontrolujeme.

Keď je mäso hotové, povyberáme ho z hrnca, omáčku precedíme a vmiešame do nej metličkou asi dve lyžice studeného masla, ktoré ju zjemní a vďaka nej aj zhustne.

Zeleninu môžeme do omáčky prepasírovať, ale zvyšky vyhodíme.

Mäso vrátime do omáčky.

Na panvici opečieme trochu nakrájanej slaniny, pridáme jednu - dve nakrájané mrkvy, kus zeleru a nakrájané šampiňóny. Takto pripravenú zeleninu potom podávame ku hotovému gulášu.

Tarte tatin

Potrebujeme: lístkové cesto, 200 g kryštálového cukru, 50 ml vody, 80 g masla, pol kila jabĺk,

Postup: V kastróle necháme s trochou vody skaramelizovať cukor.

Potom k nemu primiešame maslo a hotový karamel vylejeme do formy, v ktorej budeme piecť koláč.

Jablká ošúpeme, nakrájame na osminky a poukladáme ich na karamel.

Posypeme ich škoricou a na ne dáme rozvaľkané lístkové cesto.

Okraje zatlačíme, vrch popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 180 °C.

Po vybratí z rúry necháme koláč trocha vychladnúť a potom ho vyklopíme na tanier.

Koláč výborne chutí ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny.

Quiche s medovou cibuľou

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 150 g masla, 1 vajíčko, 2 PL studenej vody, soľ. Na náplň: 2 veľké cibule, 200 g bravčovej údenej šunky, 1 PL medu, 250 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 3 vajíčka, 150 g tvrdého syra, tymian

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a nakrájané maslo, vajce a pár lyžíc vody a spracujeme cdesto.

Zabalíme ho do fólie, dáme ho asi na pol hodiny do chladničky a zatiaľ si pripravíme náplň.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu.

Keď zmäkne, pridáme k nej šunku, premiešame a pridáme lyžicu medu.

Zmes ešte chvíľu orestujeme a odstavíme z ohňa.

Cesto rozvaľkáme, dáme na plech tak, aby siahalo aj na okraje, dno popicháme vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Keď cesto vyberieme, dáme naň medovú restovanú cibuľu, posypeme ju strúhaným syrom a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajíčka, soľ, korenie a muškátový oriešok.

Posypeme tymianom a upečiem, kým nebude náplň mäkká a zlatistá.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  5. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  6. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  7. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  8. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  9. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  10. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  1. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  3. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  4. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  5. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  10. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  1. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 13 711
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 863
  3. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 12 175
  4. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 11 985
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 928
  6. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 621
  7. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 9 089
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 640
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 7 357
  10. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 086

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Na Čiernomorskej ulici v Košiciach muž vyskočil z okna

Jeho telo bolo nájdené bez známok života.

Ilustračné foto.

Košičania čakajú na papierové parkovacie karty zbytočne. Nebudú

Magistrát ubezpečili, že kto za kartu zaplatil, hoci ju fyzicky nemá, pokutu nedostane.

Nemocnica Šaca.
Vlaňajšia módna prehliadka v Humennom.

Hlavné správy zo Sme.sk

Za vaňu dostal zlodej 11 eur.
Hlavná stanica v Bratislave.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

V Smere sa vedia aj odznámiť

Sledujeme ďalší príklad krízovej komunikácie Smeru.

Peter Tkačenko

Trnka zváži prerušenie funkcie, vyjadrí sa v najbližších dňoch

Na verejnosť sa dostala nahrávka Trnku s Kočnerom.

Dobroslav Trnka, bývalý generálny prokurátor a kamarát Mariana Kočnera z vojny.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop