Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Quiche s medovou cibuľou, burgundský guláš

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Burgundský guláš

Potrebujeme: cca kilo zadného hovädzieho, olej, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, mrkvu, zeler, cibuľu, strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, kvalitné červené víno, bobkový list, maslo, šampiňóny

Postup: Mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme sprudka orestujeme na oleji.

Povyberáme ho, dáme na chvíľu bokom a do hrnca dáme slaninu nakrájanú na malé kúsky.

Keď ju opečieme, pridáme k nej nakrájanú mrkvu zeler, cibuľu a pretlačený cesnak.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninu opražíme a potom k nej pridáme asi dve lyžice paradajkového pretlaku.

SkryťVypnúť reklamu

Nalejeme asi dve deci vína a chvíľu povaríme.

Potom dáme do hrnca mäso, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a hrniec dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Prikryté dusíme asi dve – tri hodiny, priebežne však guláš kontrolujeme.

Keď je mäso hotové, povyberáme ho z hrnca, omáčku precedíme a vmiešame do nej metličkou asi dve lyžice studeného masla, ktoré ju zjemní a vďaka nej aj zhustne.

Zeleninu môžeme do omáčky prepasírovať, ale zvyšky vyhodíme.

Mäso vrátime do omáčky.

Na panvici opečieme trochu nakrájanej slaniny, pridáme jednu - dve nakrájané mrkvy, kus zeleru a nakrájané šampiňóny. Takto pripravenú zeleninu potom podávame ku hotovému gulášu.

Tarte tatin

Potrebujeme: lístkové cesto, 200 g kryštálového cukru, 50 ml vody, 80 g masla, pol kila jabĺk,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V kastróle necháme s trochou vody skaramelizovať cukor.

Potom k nemu primiešame maslo a hotový karamel vylejeme do formy, v ktorej budeme piecť koláč.

Jablká ošúpeme, nakrájame na osminky a poukladáme ich na karamel.

Posypeme ich škoricou a na ne dáme rozvaľkané lístkové cesto.

Okraje zatlačíme, vrch popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 180 °C.

Po vybratí z rúry necháme koláč trocha vychladnúť a potom ho vyklopíme na tanier.

Koláč výborne chutí ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny.

Quiche s medovou cibuľou

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 150 g masla, 1 vajíčko, 2 PL studenej vody, soľ. Na náplň: 2 veľké cibule, 200 g bravčovej údenej šunky, 1 PL medu, 250 ml šľahačkovej smotany, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, 3 vajíčka, 150 g tvrdého syra, tymian

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a nakrájané maslo, vajce a pár lyžíc vody a spracujeme cdesto.

Zabalíme ho do fólie, dáme ho asi na pol hodiny do chladničky a zatiaľ si pripravíme náplň.

Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu.

Keď zmäkne, pridáme k nej šunku, premiešame a pridáme lyžicu medu.

Zmes ešte chvíľu orestujeme a odstavíme z ohňa.

Cesto rozvaľkáme, dáme na plech tak, aby siahalo aj na okraje, dno popicháme vidličkou a dáme na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Keď cesto vyberieme, dáme naň medovú restovanú cibuľu, posypeme ju strúhaným syrom a zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajíčka, soľ, korenie a muškátový oriešok.

Posypeme tymianom a upečiem, kým nebude náplň mäkká a zlatistá.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 889
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 503
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 971
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 806
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 345
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 713
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu