Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom ruské jedlá: Originálny stroganov, bliny, šči, Marinin koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šči

Potrebujeme: cca 200 g kapusty (môže byť kyslá alebo čerstvá sladká), polovicu zeleru, 2 mrkvy, 2-3 paradajky, 100 g údeného mäsa, alebo údené rebrá (dá sa pripraviť aj vegetariánska verzia bez mäsa), cibuľu, nové korenie, cesnak, olej alebo bravčovú masť, bobkový list, černe korenie, soľ

Postup: V hrnci na oleji či masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a zeler a všetko osmažíme.

Pridáme nakrájané paradajky, ktoré je dobré predtým zbaviť šupky a kapustu nakrájanú na tenké prúžky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko zalejeme vodou a do polievky dáme aj nové korenie, bobkový list, soľ a čierne korenie. Pridáme mäso a varíme, kým nie je všetko mäkké.

Na konci polievku podľa potreby dochutíme octom, prípadne soľou a korením a podávame s kyslou smotanou a chlebom.

Bliny s údeným lososom

Ide o, dalo by sa povedať, palacinky, ktoré sa robia z klasickej i pohánkovej múky a podávajú sa buď sladké s džemom, alebo s kaviárom či lososom.

Potrebujeme: 50 g hladkej múky, 30 g pohánkovej múky, 140 ml teplého mlieka, vajce, štipku soli, trochu droždia (buď sušeného alebo čerstvého), maslo, kyslú smotanu, údený losos

Postup: Zmiešame obe múky, pridáme droždie, soľ a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame, aby vzniklo cesto, ktoré sa bude liať.

Necháme ho odpočívať asi pol hodiny, alebo pokojne môže postáť aj hodinu.

Potom do cesta pridáme asi lyžičku roztopeného ale nie horúceho masla, jeden žĺtok a napokon jemne primiešame sneh z bielku.

Cesto ešte necháme chvíľku odpočívať a potom z neho na panvici pečieme malé palacinky.

Mali by byť tenučké, no menšie ako naše zvyčajné palacinky.

Vymiešame kyslú smotanu, dáme asi lyžičku na palacinku a kúsky údeného lososa.

Cvetajeovoej jablkový koláč

Marina Cvetajevová bola ruská poetka a prekladateľka, ktorá síce po Veľkej októbrovej revolúcii musela rodnú krajinu opustiť, no za starých čias so sestrou rada robievala jablkový koláč, ktorý bol vraj vychýrenou maškrtou. Recept pochádza z jej životopisnej knihy.

Potrebujeme na cesto: 250 g hladkej múky, 150 g masla, prášok do pečiva, 100 kyslej pochúťkovej smotany. Na náplň: 200 g kyslej smotany, 220 práš. cukru, 1 vajce, 2 PL hladkej múky, niekoľko jabĺk, ideálne je vraj použiť aspoň dve odrody – kyslejšiu a stredne kyslú

Postup: Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva, na kúsky nakrájané maslo aj kyslú smotanu a spracujeme hladké cesto bez hrudiek.

Necháme ho odstáť v chlade

Potom dáme cesto do vymazanej okrúhlej formy a rovnomerne ho tam roztlačíme, nezabúdame na okraje formy.

Zmiešame ingrediencie na náplň a očistíme jablká, ktoré nakrájame na plátky. Koláč môžeme pripraviť tak, že jablká pridáme do zmesi na náplň a všetko vylejeme na cesto, alebo najskôr poukladáme na cesto jablká a potom ich zalejeme krémom.

Tak či onak, ale na povrchu jablká upravíme, aby bol výsledný efekt pekný.

Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút.

Originálny hovädzí stroganov

Hoci to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, ale prvý recept na toto chutné mäso pochádza z ruskej kuchárskej knihy z roku 1861. Kto je jeho autorom však nie je známe. Mohol to byť Sergej Stroganov – kuchár Kataríny Veľkej, alebo toto jedlo mohol stvoriť francúzsky kuchár, ktorý varil pre zámožnú rodinu Stroganovovcov. Základom tohto jedla od tých čias je kvalitné hovädzie mäso, trochu smotany a kyslé uhorky a horčica, neskôr pribudli šampiňóny a ďalšie ingrediencie. Mäso sa kedysi flambovalo na vodke, neskôr na koňaku.

Potrebujeme: hovädziu sviečkovicu, cibuľu, šampiňóny, kyslé uhorky, maslo, olej, mletú sladkú papriku, paradajkový pretlak, horčicu, hovädzí vývar, soľ, mleté čierne korenie, kyslú smotanu

Postup: Mäso nakrájame na tenké prúžky, dbáme na to, aby sme krájali priečne cez mäsové vlákna. Premiešame ho s trochou oleja a necháme asi 15 – 20 minút postáť.

Základom úspechu je, že musíme pripravovať zvlášť omáčku a zvlášť mäso.

Takže kým sviečkovica odpočíva, môžeme sa venovať omáčke.

Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a opečieme ich. Potom k nim dáme asi 2 PL paradajkového pretlaku a minútku povaríme.

Potom prilejeme vývar, opäť chvíľku necháme prevrieť a potom dodáme smotanu, horčicu, soľ a korenie.

Všetko necháme na slabšom plameni variť.

Na panvici rozohrejeme trochu oleja a opečieme na ňom mäso. Mali by byť pekne rozmiestnené, aby sa naozaj opiekli a nedusili sa.

Sprudka ich opečieme do zlatohneda, vo vnútri môže byť pokojne ružové, veď ide o kvalitné hovädzie mäso.

Ak si trúfame na flambovanie ako kedysi, teraz nastáva ten správny čas, kedy by sme mali k mäsu priliať koňak a flambovať.

Inak pokračujeme celkom obyčajne – mäso bez oleja vyberieme z panvice, dáme ho do omáčky, pridáme nakrájané uhorky, všetko spolu krátko prehrejeme a podľa potreby dochutíme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  9. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  2. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  3. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  4. Aj do Liptovského Mikuláša dorazí nová optická sieť
  5. Najnovšia ponuka optického internetu na Spiši
  6. V oblasti Prešova budete môcť využiť nový optický internet
  7. V okolí Levíc budete mať možnosť využiť nový, rýchly internet
  8. Moderný a spoľahlivý internet aj na Hornom Zemplíne
  9. Surfujte na novej optickej sieti aj na Dolnom Zemplíne
  10. Už aj v Košiciach sa pripojíte do modernej optickej siete
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 15 209
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 14 362
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 927
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 348
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 923
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 822
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 572
  8. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 494
  9. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 7 373
  10. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 6 431

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Löffler miloval Košice. Schádzali sa u neho umelci

Stretol sa s Picassom. K sochám sa dostal náhodou.

Uznávaný umelec pracoval s ebenovom, striebrom, olovom, bronzom či slonovinou. Plastika zdobí aj jeho rodný dom na Kmeťovej.

Zahraniční Slováci sa na východe stretli s Warholom i Máraiom

Novinári z 10 krajín sprostredkúvajú rodákom kontakt s domovom.

Košice hostí skutočne očarili.

Mužom roka v Česku môže byť 33-ročný Prešovčan

Milosh Harajda konkuruje neurochirurgovi a spisovateľovi.

Producent Milosh Harajda.

Laco Tverďák: Humor bez vtipu je ako guláš bez korenia a papriky

Jeden z najznámejších karikaturistov oslavuje. Už bez alkoholu

Ladislav Tverďák.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sudca Lindtner z Threemy: Kočner si tyká so všetkými, no jeho vplyv sa preceňuje

Na zabíjačke u Rehákovcov bol aj predseda bratislavského súdu. Kvôli Kočnerovi neodišiel.

Dávid Lindtner.
Boris Johnson zažil v parlamente ďalšiu prehru.
Poľský reportér a publicista. Študoval žurnalistiku, holandčinu a sociológiu na univerzite vo Vroclave, a potom ročný reportážny program vo Varšave. Pracuje v neziskovke Instytut Reportażu (Reportážny inštitút) vo Varšave a ako novinár na voľnej nohe. Jeho prvá kniha nedávno vyšla na Slovensku pod názvom Všechny Louisovy děti. V súčasnosti píše tretiu knihu, ktorá bude o súčasnom Holandsku. Je ženatý a je hrdým otcom deväťmesačnej dcérky. Na Slovensko prišiel na diskusiu na festivale Jeden svet.
Hráči Prievidze na ilustračnej fotografii.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop