Korzár logo Korzár
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Varíme s Korzárom ruské jedlá: Originálny stroganov, bliny, šči, Marinin koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šči

Potrebujeme: cca 200 g kapusty (môže byť kyslá alebo čerstvá sladká), polovicu zeleru, 2 mrkvy, 2-3 paradajky, 100 g údeného mäsa, alebo údené rebrá (dá sa pripraviť aj vegetariánska verzia bez mäsa), cibuľu, nové korenie, cesnak, olej alebo bravčovú masť, bobkový list, černe korenie, soľ

Postup: V hrnci na oleji či masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a zeler a všetko osmažíme.

Pridáme nakrájané paradajky, ktoré je dobré predtým zbaviť šupky a kapustu nakrájanú na tenké prúžky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko zalejeme vodou a do polievky dáme aj nové korenie, bobkový list, soľ a čierne korenie. Pridáme mäso a varíme, kým nie je všetko mäkké.

Na konci polievku podľa potreby dochutíme octom, prípadne soľou a korením a podávame s kyslou smotanou a chlebom.

Bliny s údeným lososom

Ide o, dalo by sa povedať, palacinky, ktoré sa robia z klasickej i pohánkovej múky a podávajú sa buď sladké s džemom, alebo s kaviárom či lososom.

Potrebujeme: 50 g hladkej múky, 30 g pohánkovej múky, 140 ml teplého mlieka, vajce, štipku soli, trochu droždia (buď sušeného alebo čerstvého), maslo, kyslú smotanu, údený losos

Postup: Zmiešame obe múky, pridáme droždie, soľ a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame, aby vzniklo cesto, ktoré sa bude liať.

Necháme ho odpočívať asi pol hodiny, alebo pokojne môže postáť aj hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Potom do cesta pridáme asi lyžičku roztopeného ale nie horúceho masla, jeden žĺtok a napokon jemne primiešame sneh z bielku.

Cesto ešte necháme chvíľku odpočívať a potom z neho na panvici pečieme malé palacinky.

Mali by byť tenučké, no menšie ako naše zvyčajné palacinky.

Vymiešame kyslú smotanu, dáme asi lyžičku na palacinku a kúsky údeného lososa.

Cvetajeovoej jablkový koláč

Marina Cvetajevová bola ruská poetka a prekladateľka, ktorá síce po Veľkej októbrovej revolúcii musela rodnú krajinu opustiť, no za starých čias so sestrou rada robievala jablkový koláč, ktorý bol vraj vychýrenou maškrtou. Recept pochádza z jej životopisnej knihy.

Potrebujeme na cesto: 250 g hladkej múky, 150 g masla, prášok do pečiva, 100 kyslej pochúťkovej smotany. Na náplň: 200 g kyslej smotany, 220 práš. cukru, 1 vajce, 2 PL hladkej múky, niekoľko jabĺk, ideálne je vraj použiť aspoň dve odrody – kyslejšiu a stredne kyslú

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva, na kúsky nakrájané maslo aj kyslú smotanu a spracujeme hladké cesto bez hrudiek.

Necháme ho odstáť v chlade

Potom dáme cesto do vymazanej okrúhlej formy a rovnomerne ho tam roztlačíme, nezabúdame na okraje formy.

Zmiešame ingrediencie na náplň a očistíme jablká, ktoré nakrájame na plátky. Koláč môžeme pripraviť tak, že jablká pridáme do zmesi na náplň a všetko vylejeme na cesto, alebo najskôr poukladáme na cesto jablká a potom ich zalejeme krémom.

Tak či onak, ale na povrchu jablká upravíme, aby bol výsledný efekt pekný.

Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút.

Originálny hovädzí stroganov

Hoci to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, ale prvý recept na toto chutné mäso pochádza z ruskej kuchárskej knihy z roku 1861. Kto je jeho autorom však nie je známe. Mohol to byť Sergej Stroganov – kuchár Kataríny Veľkej, alebo toto jedlo mohol stvoriť francúzsky kuchár, ktorý varil pre zámožnú rodinu Stroganovovcov. Základom tohto jedla od tých čias je kvalitné hovädzie mäso, trochu smotany a kyslé uhorky a horčica, neskôr pribudli šampiňóny a ďalšie ingrediencie. Mäso sa kedysi flambovalo na vodke, neskôr na koňaku.

Potrebujeme: hovädziu sviečkovicu, cibuľu, šampiňóny, kyslé uhorky, maslo, olej, mletú sladkú papriku, paradajkový pretlak, horčicu, hovädzí vývar, soľ, mleté čierne korenie, kyslú smotanu

Postup: Mäso nakrájame na tenké prúžky, dbáme na to, aby sme krájali priečne cez mäsové vlákna. Premiešame ho s trochou oleja a necháme asi 15 – 20 minút postáť.

Základom úspechu je, že musíme pripravovať zvlášť omáčku a zvlášť mäso.

Takže kým sviečkovica odpočíva, môžeme sa venovať omáčke.

Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a opečieme ich. Potom k nim dáme asi 2 PL paradajkového pretlaku a minútku povaríme.

Potom prilejeme vývar, opäť chvíľku necháme prevrieť a potom dodáme smotanu, horčicu, soľ a korenie.

Všetko necháme na slabšom plameni variť.

Na panvici rozohrejeme trochu oleja a opečieme na ňom mäso. Mali by byť pekne rozmiestnené, aby sa naozaj opiekli a nedusili sa.

Sprudka ich opečieme do zlatohneda, vo vnútri môže byť pokojne ružové, veď ide o kvalitné hovädzie mäso.

Ak si trúfame na flambovanie ako kedysi, teraz nastáva ten správny čas, kedy by sme mali k mäsu priliať koňak a flambovať.

Inak pokračujeme celkom obyčajne – mäso bez oleja vyberieme z panvice, dáme ho do omáčky, pridáme nakrájané uhorky, všetko spolu krátko prehrejeme a podľa potreby dochutíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  2. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  1. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  2. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  3. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  4. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  5. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 738
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 999
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 476
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 213
  6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 150
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 538
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 272

Blogy SME

  1. Miro Jankes: Septembrové (2022)
  2. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  6. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  8. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 390
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 835
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 912
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 481
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 699
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 036
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odchádzajúci lekári môžu opäť spôsobiť kolaps slovenského zdravotníctva ako v roku 2011. Ilustračné foto.

V roku 2020 pracovalo v štátnych nemocniciach vyše sedemtisíc lekárov.


11 h
Obvinený Jozef Brhel prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Oligarcha spájaný so Smerom sa prvýkrát postaví pred súd 10. októbra.


9 h
Investovanie na finančných trhoch

Pasívne investovanie nie je náročné, poplatky sú oproti podielovým fondom nižšie.


14. sep
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


6 h

Blogy SME

  1. Miro Jankes: Septembrové (2022)
  2. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  6. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  8. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 390
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 835
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 912
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 481
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 699
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 036
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu