Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom ruské jedlá: Originálny stroganov, bliny, šči, Marinin koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šči

Potrebujeme: cca 200 g kapusty (môže byť kyslá alebo čerstvá sladká), polovicu zeleru, 2 mrkvy, 2-3 paradajky, 100 g údeného mäsa, alebo údené rebrá (dá sa pripraviť aj vegetariánska verzia bez mäsa), cibuľu, nové korenie, cesnak, olej alebo bravčovú masť, bobkový list, černe korenie, soľ

Postup: V hrnci na oleji či masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a zeler a všetko osmažíme.

Pridáme nakrájané paradajky, ktoré je dobré predtým zbaviť šupky a kapustu nakrájanú na tenké prúžky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko zalejeme vodou a do polievky dáme aj nové korenie, bobkový list, soľ a čierne korenie. Pridáme mäso a varíme, kým nie je všetko mäkké.

Na konci polievku podľa potreby dochutíme octom, prípadne soľou a korením a podávame s kyslou smotanou a chlebom.

Bliny s údeným lososom

Ide o, dalo by sa povedať, palacinky, ktoré sa robia z klasickej i pohánkovej múky a podávajú sa buď sladké s džemom, alebo s kaviárom či lososom.

Potrebujeme: 50 g hladkej múky, 30 g pohánkovej múky, 140 ml teplého mlieka, vajce, štipku soli, trochu droždia (buď sušeného alebo čerstvého), maslo, kyslú smotanu, údený losos

Postup: Zmiešame obe múky, pridáme droždie, soľ a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame, aby vzniklo cesto, ktoré sa bude liať.

Necháme ho odpočívať asi pol hodiny, alebo pokojne môže postáť aj hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Potom do cesta pridáme asi lyžičku roztopeného ale nie horúceho masla, jeden žĺtok a napokon jemne primiešame sneh z bielku.

Cesto ešte necháme chvíľku odpočívať a potom z neho na panvici pečieme malé palacinky.

Mali by byť tenučké, no menšie ako naše zvyčajné palacinky.

Vymiešame kyslú smotanu, dáme asi lyžičku na palacinku a kúsky údeného lososa.

Cvetajeovoej jablkový koláč

Marina Cvetajevová bola ruská poetka a prekladateľka, ktorá síce po Veľkej októbrovej revolúcii musela rodnú krajinu opustiť, no za starých čias so sestrou rada robievala jablkový koláč, ktorý bol vraj vychýrenou maškrtou. Recept pochádza z jej životopisnej knihy.

Potrebujeme na cesto: 250 g hladkej múky, 150 g masla, prášok do pečiva, 100 kyslej pochúťkovej smotany. Na náplň: 200 g kyslej smotany, 220 práš. cukru, 1 vajce, 2 PL hladkej múky, niekoľko jabĺk, ideálne je vraj použiť aspoň dve odrody – kyslejšiu a stredne kyslú

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva, na kúsky nakrájané maslo aj kyslú smotanu a spracujeme hladké cesto bez hrudiek.

Necháme ho odstáť v chlade

Potom dáme cesto do vymazanej okrúhlej formy a rovnomerne ho tam roztlačíme, nezabúdame na okraje formy.

Zmiešame ingrediencie na náplň a očistíme jablká, ktoré nakrájame na plátky. Koláč môžeme pripraviť tak, že jablká pridáme do zmesi na náplň a všetko vylejeme na cesto, alebo najskôr poukladáme na cesto jablká a potom ich zalejeme krémom.

Tak či onak, ale na povrchu jablká upravíme, aby bol výsledný efekt pekný.

Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút.

Originálny hovädzí stroganov

Hoci to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, ale prvý recept na toto chutné mäso pochádza z ruskej kuchárskej knihy z roku 1861. Kto je jeho autorom však nie je známe. Mohol to byť Sergej Stroganov – kuchár Kataríny Veľkej, alebo toto jedlo mohol stvoriť francúzsky kuchár, ktorý varil pre zámožnú rodinu Stroganovovcov. Základom tohto jedla od tých čias je kvalitné hovädzie mäso, trochu smotany a kyslé uhorky a horčica, neskôr pribudli šampiňóny a ďalšie ingrediencie. Mäso sa kedysi flambovalo na vodke, neskôr na koňaku.

Potrebujeme: hovädziu sviečkovicu, cibuľu, šampiňóny, kyslé uhorky, maslo, olej, mletú sladkú papriku, paradajkový pretlak, horčicu, hovädzí vývar, soľ, mleté čierne korenie, kyslú smotanu

Postup: Mäso nakrájame na tenké prúžky, dbáme na to, aby sme krájali priečne cez mäsové vlákna. Premiešame ho s trochou oleja a necháme asi 15 – 20 minút postáť.

Základom úspechu je, že musíme pripravovať zvlášť omáčku a zvlášť mäso.

Takže kým sviečkovica odpočíva, môžeme sa venovať omáčke.

Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a opečieme ich. Potom k nim dáme asi 2 PL paradajkového pretlaku a minútku povaríme.

Potom prilejeme vývar, opäť chvíľku necháme prevrieť a potom dodáme smotanu, horčicu, soľ a korenie.

Všetko necháme na slabšom plameni variť.

Na panvici rozohrejeme trochu oleja a opečieme na ňom mäso. Mali by byť pekne rozmiestnené, aby sa naozaj opiekli a nedusili sa.

Sprudka ich opečieme do zlatohneda, vo vnútri môže byť pokojne ružové, veď ide o kvalitné hovädzie mäso.

Ak si trúfame na flambovanie ako kedysi, teraz nastáva ten správny čas, kedy by sme mali k mäsu priliať koňak a flambovať.

Inak pokračujeme celkom obyčajne – mäso bez oleja vyberieme z panvice, dáme ho do omáčky, pridáme nakrájané uhorky, všetko spolu krátko prehrejeme a podľa potreby dochutíme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  4. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  6. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  8. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  1. Zlatý sen vo vzduchu
  2. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  3. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  4. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  6. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 380
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 766
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 755
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 310
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 114
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 742
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 138
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 941
  1. Jan Pražák: Příslušník VB coby kazič májového potěšení
  2. Ján Karas: V tieni hymny a červeného koberca II: Dnes na Červenom námestí netlieskajme – história nás už varovala, no ticho stále znie
  3. Radoslav Záhumenský: Vodná nádrž Dubník II | skrytý poklad prírody pri Starej Turej, ktorý musíte vidieť!
  4. Vladimír Bojničan: Priatelia verzus pritakávači: Prečo potrebujeme intelektuálne výzvy namiesto pokryteckého hladkania ega
  5. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Plánovanie letu do Moskvy
  6. Ivan Mlynár: Vážený čitateľ, mojim blogom nedláždi cestu ani Charles Darwin, ani Freudova matka.
  7. Ľudmila Križanovská: Ako sa Fico a Blaha na kolobežke Bolt do Moskvy vybrali
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: Nová špeciálna ešpézetka “ADVOKÁT”
  1. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 378
  2. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 22 128
  3. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 264
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 12 422
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 856
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 118
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 929
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 746
  1. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  2. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  3. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  5. Tupou Ceruzou: Zámočky
  6. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)
  7. Radko Mačuha: V Šimkovičovej SNG bude výstava homosexuálneho umelca.
  8. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prehliadka na Deň víťazstva v roku 2023.

Zvláštne 80. výročie oslobodenia Európy spod tyranie fašizmu - z niekdajšieho osloboditeľa je dnes okupant.


37

Kým Smer odmieta, že legitimizuje Putinove postoje, opozícia tvrdí, že sa cesta do Moskvy nedá vnímať inak.


a 2 ďalší 18
Deti stoja v rade, keď prechádzajú cez rušnú diaľnicu, aby sa dostali do školy Signal Shala v Thane pri Bombaji, India, 5. apríla 2025.

Nový výskum ukazuje riešenie.


18
Wim Wenders.

Čo sa v tej škole deje, nevedeli ani žiaci.


2
  1. Jan Pražák: Příslušník VB coby kazič májového potěšení
  2. Ján Karas: V tieni hymny a červeného koberca II: Dnes na Červenom námestí netlieskajme – história nás už varovala, no ticho stále znie
  3. Radoslav Záhumenský: Vodná nádrž Dubník II | skrytý poklad prírody pri Starej Turej, ktorý musíte vidieť!
  4. Vladimír Bojničan: Priatelia verzus pritakávači: Prečo potrebujeme intelektuálne výzvy namiesto pokryteckého hladkania ega
  5. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Plánovanie letu do Moskvy
  6. Ivan Mlynár: Vážený čitateľ, mojim blogom nedláždi cestu ani Charles Darwin, ani Freudova matka.
  7. Ľudmila Križanovská: Ako sa Fico a Blaha na kolobežke Bolt do Moskvy vybrali
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: Nová špeciálna ešpézetka “ADVOKÁT”
  1. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 378
  2. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 22 128
  3. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 264
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 12 422
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 856
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 118
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 929
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 746
  1. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  2. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  3. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  4. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  5. Tupou Ceruzou: Zámočky
  6. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)
  7. Radko Mačuha: V Šimkovičovej SNG bude výstava homosexuálneho umelca.
  8. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu