Korzár logo Korzár
Piatok, 22. marec, 2019 | Meniny má Beňadik
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom ruské jedlá: Originálny stroganov, bliny, šči, Marinin koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Šči

Potrebujeme: cca 200 g kapusty (môže byť kyslá alebo čerstvá sladká), polovicu zeleru, 2 mrkvy, 2-3 paradajky, 100 g údeného mäsa, alebo údené rebrá (dá sa pripraviť aj vegetariánska verzia bez mäsa), cibuľu, nové korenie, cesnak, olej alebo bravčovú masť, bobkový list, černe korenie, soľ

Postup: V hrnci na oleji či masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom k nej pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a zeler a všetko osmažíme.

Pridáme nakrájané paradajky, ktoré je dobré predtým zbaviť šupky a kapustu nakrájanú na tenké prúžky.

Všetko zalejeme vodou a do polievky dáme aj nové korenie, bobkový list, soľ a čierne korenie. Pridáme mäso a varíme, kým nie je všetko mäkké.

Na konci polievku podľa potreby dochutíme octom, prípadne soľou a korením a podávame s kyslou smotanou a chlebom.

Bliny s údeným lososom

Ide o, dalo by sa povedať, palacinky, ktoré sa robia z klasickej i pohánkovej múky a podávajú sa buď sladké s džemom, alebo s kaviárom či lososom.

Potrebujeme: 50 g hladkej múky, 30 g pohánkovej múky, 140 ml teplého mlieka, vajce, štipku soli, trochu droždia (buď sušeného alebo čerstvého), maslo, kyslú smotanu, údený losos

Postup: Zmiešame obe múky, pridáme droždie, soľ a mlieko. Všetko spolu dobre vymiešame, aby vzniklo cesto, ktoré sa bude liať.

Necháme ho odpočívať asi pol hodiny, alebo pokojne môže postáť aj hodinu.

Potom do cesta pridáme asi lyžičku roztopeného ale nie horúceho masla, jeden žĺtok a napokon jemne primiešame sneh z bielku.

Cesto ešte necháme chvíľku odpočívať a potom z neho na panvici pečieme malé palacinky.

Mali by byť tenučké, no menšie ako naše zvyčajné palacinky.

Vymiešame kyslú smotanu, dáme asi lyžičku na palacinku a kúsky údeného lososa.

Cvetajeovoej jablkový koláč

Marina Cvetajevová bola ruská poetka a prekladateľka, ktorá síce po Veľkej októbrovej revolúcii musela rodnú krajinu opustiť, no za starých čias so sestrou rada robievala jablkový koláč, ktorý bol vraj vychýrenou maškrtou. Recept pochádza z jej životopisnej knihy.

Potrebujeme na cesto: 250 g hladkej múky, 150 g masla, prášok do pečiva, 100 kyslej pochúťkovej smotany. Na náplň: 200 g kyslej smotany, 220 práš. cukru, 1 vajce, 2 PL hladkej múky, niekoľko jabĺk, ideálne je vraj použiť aspoň dve odrody – kyslejšiu a stredne kyslú

Postup: Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva, na kúsky nakrájané maslo aj kyslú smotanu a spracujeme hladké cesto bez hrudiek.

Necháme ho odstáť v chlade

Potom dáme cesto do vymazanej okrúhlej formy a rovnomerne ho tam roztlačíme, nezabúdame na okraje formy.

Zmiešame ingrediencie na náplň a očistíme jablká, ktoré nakrájame na plátky. Koláč môžeme pripraviť tak, že jablká pridáme do zmesi na náplň a všetko vylejeme na cesto, alebo najskôr poukladáme na cesto jablká a potom ich zalejeme krémom.

Tak či onak, ale na povrchu jablká upravíme, aby bol výsledný efekt pekný.

Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút.

Originálny hovädzí stroganov

Hoci to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, ale prvý recept na toto chutné mäso pochádza z ruskej kuchárskej knihy z roku 1861. Kto je jeho autorom však nie je známe. Mohol to byť Sergej Stroganov – kuchár Kataríny Veľkej, alebo toto jedlo mohol stvoriť francúzsky kuchár, ktorý varil pre zámožnú rodinu Stroganovovcov. Základom tohto jedla od tých čias je kvalitné hovädzie mäso, trochu smotany a kyslé uhorky a horčica, neskôr pribudli šampiňóny a ďalšie ingrediencie. Mäso sa kedysi flambovalo na vodke, neskôr na koňaku.

Potrebujeme: hovädziu sviečkovicu, cibuľu, šampiňóny, kyslé uhorky, maslo, olej, mletú sladkú papriku, paradajkový pretlak, horčicu, hovädzí vývar, soľ, mleté čierne korenie, kyslú smotanu

Postup: Mäso nakrájame na tenké prúžky, dbáme na to, aby sme krájali priečne cez mäsové vlákna. Premiešame ho s trochou oleja a necháme asi 15 – 20 minút postáť.

Základom úspechu je, že musíme pripravovať zvlášť omáčku a zvlášť mäso.

Takže kým sviečkovica odpočíva, môžeme sa venovať omáčke.

Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a opečieme ich. Potom k nim dáme asi 2 PL paradajkového pretlaku a minútku povaríme.

Potom prilejeme vývar, opäť chvíľku necháme prevrieť a potom dodáme smotanu, horčicu, soľ a korenie.

Všetko necháme na slabšom plameni variť.

Na panvici rozohrejeme trochu oleja a opečieme na ňom mäso. Mali by byť pekne rozmiestnené, aby sa naozaj opiekli a nedusili sa.

Sprudka ich opečieme do zlatohneda, vo vnútri môže byť pokojne ružové, veď ide o kvalitné hovädzie mäso.

Ak si trúfame na flambovanie ako kedysi, teraz nastáva ten správny čas, kedy by sme mali k mäsu priliať koňak a flambovať.

Inak pokračujeme celkom obyčajne – mäso bez oleja vyberieme z panvice, dáme ho do omáčky, pridáme nakrájané uhorky, všetko spolu krátko prehrejeme a podľa potreby dochutíme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  4. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  4. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  5. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  6. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  7. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  8. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  9. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  10. Investment Advisory Guide for Slovakia
  1. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 27 959
  2. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 21 385
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 21 123
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 18 787
  5. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 13 625
  6. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 13 524
  7. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 10 882
  8. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 6 939
  9. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 6 778
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 6 720

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Vodiči prišli o parkovanie zdarma na parkoviskách už bez závor

Maximálne parkovné za deň zostalo na dvoch eurách.

Pamiatkar o košickom generele: Prichádza neskoršie, ale je veľmi potrebný

Upozorňuje, aby sa z centra nestalo panoptikum či mesto braku.

Kedysi sa električky premávali po Hlavnej. Ukazujú to historické zábery.
Areál bývalej kafilérie chce investor využiť na vybudovanie spaľovne komunálneho odpadu.

Maľovaný domček v Kolbasove si fotografujú turisti i miestni

Mladí manželia v ňom zachovali čo najviac pôvodného.

Belasý domček v Kolbasove je ako z rozprávky.

Kauzu mafiánskej vraždy bude pojednávať už tretí senát

Branislav Adamčo musí dokazovať nevinu na košickom súde po tretí raz.

Branislav Adamčo

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop