Korzár logo Korzár
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Varíme s Korzárom české jedlá: Bramboračka, vdolky ako od babičky, karlovarský knedlík

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Někdo má rád vdolky, jiný zase holky," určite ste už počuli túto českú ľudovú múdrosť. Viete však, čo sú vlastne vdolky?

Tak to sa dozviete v našom seriáli, v ktorom vám predstavujeme tradičné jedlá medzinárodnej kuchyne. Tentoraz sme navštívili Česko, ktoré nie je len o tom typickom trojboji "knedlo-vepřo-zelo".

Staročeská bramboračka

Potrebujeme: asi 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, cibuľu, bravčovú masť, hladkú múku, sušené huby, 2-3 strúčiky cesnaku, drvenú rascu, soľ, majoránku, muškátový oriešok,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na bravčovej masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, poprášime ju asi dvomi lyžicami hladkej múky a urobíme svetlú zápražku.

Zalejeme ju vodou a dáme do nej očistenú a nakrájanú zeleninu, očistené a na kocky nakrájané zemiaky a asi dve hrste sušených a vopred namočených húb.

Polievku osolíme, ochutíme rascou a nastrúhame do nej trochu muškátového orieška.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varíme, kým zelenina nezmäkne a tesne pred koncom varenie pretlačíme do polievky cesnak a nasypeme trochu majoránky.

Karlovarské knedlíky

Potrebujeme: 300 g hrubej múky, soľ, 5 vajec, ½ litra mlieka, 600 g bieleho pečiva, najlepšie sú niekoľko dní staré klasické biele rožky, petržlenovú vňať

Postup: Rožky nakrájame na kocky a necháme ich trochu preschnúť. Potom ich polejeme trochou mlieka a posypeme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Do zvyšku mlieka dáme vaječné žĺtky, soľ, primiešame múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí trochu liať.

Toto cesto zmiešame s namočenými rožkami a nakoniec zľahka vmiešame sneh, ktorý sme vymiešali z bielkov.

Pripravené cesto vytvarujeme do valčeka, v súčasnosti je výborným pomocníkom potravinárska fólia, no babičky tvrdia, že lepšie je cesto robiť tak ako kedysi, v klasickej látkovej utierke.

Ak na zabalenie cesta použijeme fóliu, musíme ju vidličkou na niekoľkých miestach prepichnúť, aby mala kde unikať para.

Knedlíky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.

Podávame ich napríklad k sviečkovej na smotane, k pečenej kačke s červenou kapustou, či iným jedlám, kde sa hodí knedľa.


Vdolky ako od babičky

Potrebujeme: 200 ml mlieka, 400 g hladkej múky, 1 kocku droždia, trochu cukru, 100 g masla, vanilkový cukor, 1 vajíčko, 2 žĺtky, soľ, olej na vyprážanie, slivkový lekvár, práškový cukor,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru urobíme kvások.

Kým narastie, zatiaľ si vymiešame zmäknuté maslo, cukor a vanilku do peny. Pridáme celé vajíčko aj žĺtky, štipku soli, ak máme tak aj trochu citrónovej kôry a zmiešame to s kváskom a zvyškom mlieka.

Potom postupne pridávame múku a spracovávame vláčne cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky.

V teple ho necháme kysnúť aspoň pol hodiny.

Potom cesto dáme na dosku, rozvaľkáme ho a pohárom vykrajujeme stretne veľké kolieska.

Do každého urobíme prstom jamku

Vdolky vyprážame v oleji, najlepšie je to v menšom a hlbšom hrnci, aby bola vyššia hladina oleja. Vdolky by mali byť ponorené a vyprážame ich na primerane miernom ohni, aby sa upiekli aj vo vnútri.

Keď sú hotové, vyskočia na hladinu.

Prebytočný tuk odstránime papierovou utierkou a na každý koláčik dáme lyžičku slivkového lekváru a posypeme ho práškovým cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. Kedysi boli takéto šóry na práčku PHILCO. Dnes ju môžete VYHRAŤ!
  2. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  5. Nechajte sa zelektrizovať!
  6. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  7. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  8. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 21 464
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 782
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 353
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 292
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 013
  6. Dôležitosť duševnej pohody 5 076
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 330
  8. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami 2 939

Blogy SME

  1. Erik Kriššák: Dotyk rán
  2. Katarína Vanišová: Gólový fenomén opäť úradoval. Bude lepší ako Messi s Ronaldom?
  3. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  4. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  5. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  6. Marián Betík: "Smrť má s nami ľahšiu prácu"
  7. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  8. Anna Miľanová: Medvedík...
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 660
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 790
  3. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 4 665
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 225
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 047
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 204
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 813
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 742
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Erik Kriššák: Dotyk rán
  2. Katarína Vanišová: Gólový fenomén opäť úradoval. Bude lepší ako Messi s Ronaldom?
  3. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  4. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  5. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  6. Marián Betík: "Smrť má s nami ľahšiu prácu"
  7. Štefan Vidlár: A dokonané bude
  8. Anna Miľanová: Medvedík...
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 660
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 790
  3. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 4 665
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 225
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 047
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 204
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 813
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 742
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu