Korzár logo Korzár
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom české jedlá: Bramboračka, vdolky ako od babičky, karlovarský knedlík

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Někdo má rád vdolky, jiný zase holky," určite ste už počuli túto českú ľudovú múdrosť. Viete však, čo sú vlastne vdolky?

Tak to sa dozviete v našom seriáli, v ktorom vám predstavujeme tradičné jedlá medzinárodnej kuchyne. Tentoraz sme navštívili Česko, ktoré nie je len o tom typickom trojboji "knedlo-vepřo-zelo".

Staročeská bramboračka

Potrebujeme: asi 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, cibuľu, bravčovú masť, hladkú múku, sušené huby, 2-3 strúčiky cesnaku, drvenú rascu, soľ, majoránku, muškátový oriešok,

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Na bravčovej masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, poprášime ju asi dvomi lyžicami hladkej múky a urobíme svetlú zápražku.

Zalejeme ju vodou a dáme do nej očistenú a nakrájanú zeleninu, očistené a na kocky nakrájané zemiaky a asi dve hrste sušených a vopred namočených húb.

Polievku osolíme, ochutíme rascou a nastrúhame do nej trochu muškátového orieška.

Varíme, kým zelenina nezmäkne a tesne pred koncom varenie pretlačíme do polievky cesnak a nasypeme trochu majoránky.

Karlovarské knedlíky

Potrebujeme: 300 g hrubej múky, soľ, 5 vajec, ½ litra mlieka, 600 g bieleho pečiva, najlepšie sú niekoľko dní staré klasické biele rožky, petržlenovú vňať

Postup: Rožky nakrájame na kocky a necháme ich trochu preschnúť. Potom ich polejeme trochou mlieka a posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Do zvyšku mlieka dáme vaječné žĺtky, soľ, primiešame múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí trochu liať.

Toto cesto zmiešame s namočenými rožkami a nakoniec zľahka vmiešame sneh, ktorý sme vymiešali z bielkov.

Pripravené cesto vytvarujeme do valčeka, v súčasnosti je výborným pomocníkom potravinárska fólia, no babičky tvrdia, že lepšie je cesto robiť tak ako kedysi, v klasickej látkovej utierke.

Ak na zabalenie cesta použijeme fóliu, musíme ju vidličkou na niekoľkých miestach prepichnúť, aby mala kde unikať para.

Knedlíky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.

Podávame ich napríklad k sviečkovej na smotane, k pečenej kačke s červenou kapustou, či iným jedlám, kde sa hodí knedľa.


Vdolky ako od babičky

Potrebujeme: 200 ml mlieka, 400 g hladkej múky, 1 kocku droždia, trochu cukru, 100 g masla, vanilkový cukor, 1 vajíčko, 2 žĺtky, soľ, olej na vyprážanie, slivkový lekvár, práškový cukor,

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru urobíme kvások.

Kým narastie, zatiaľ si vymiešame zmäknuté maslo, cukor a vanilku do peny. Pridáme celé vajíčko aj žĺtky, štipku soli, ak máme tak aj trochu citrónovej kôry a zmiešame to s kváskom a zvyškom mlieka.

Potom postupne pridávame múku a spracovávame vláčne cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky.

V teple ho necháme kysnúť aspoň pol hodiny.

Potom cesto dáme na dosku, rozvaľkáme ho a pohárom vykrajujeme stretne veľké kolieska.

Do každého urobíme prstom jamku

Vdolky vyprážame v oleji, najlepšie je to v menšom a hlbšom hrnci, aby bola vyššia hladina oleja. Vdolky by mali byť ponorené a vyprážame ich na primerane miernom ohni, aby sa upiekli aj vo vnútri.

Keď sú hotové, vyskočia na hladinu.

Prebytočný tuk odstránime papierovou utierkou a na každý koláčik dáme lyžičku slivkového lekváru a posypeme ho práškovým cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 666
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 131
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 663
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 706
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 046
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 669
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 211
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 065
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 064
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 024
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Za volantom autobusu zaspal, v Srbsku zomrelo päť ľudí. Dostal tri roky

Po vyhlásení verdiktu zavládli na krajskom súde emócie.

Autobus skončil prevrátený na boku.

Bývalý člen ĽSNS Király dostal za úkladnú vraždu 23 rokov väzenia

Majiteľ pohrebníctva z Popradu zločinom vydieral manželku.

Jozef Király bol popradským okresným predsedom ĽSNS.
ilustračné
Z drog bolo možné vyrobiť viac ako tisíc dávok.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop