Korzár logo Korzár
Streda, 23. január, 2019 | Meniny má Miloš
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom české jedlá: Bramboračka, vdolky ako od babičky, karlovarský knedlík

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Někdo má rád vdolky, jiný zase holky," určite ste už počuli túto českú ľudovú múdrosť. Viete však, čo sú vlastne vdolky?

Tak to sa dozviete v našom seriáli, v ktorom vám predstavujeme tradičné jedlá medzinárodnej kuchyne. Tentoraz sme navštívili Česko, ktoré nie je len o tom typickom trojboji "knedlo-vepřo-zelo".

Staročeská bramboračka

Potrebujeme: asi 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, cibuľu, bravčovú masť, hladkú múku, sušené huby, 2-3 strúčiky cesnaku, drvenú rascu, soľ, majoránku, muškátový oriešok,

Postup: Na bravčovej masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, poprášime ju asi dvomi lyžicami hladkej múky a urobíme svetlú zápražku.

Zalejeme ju vodou a dáme do nej očistenú a nakrájanú zeleninu, očistené a na kocky nakrájané zemiaky a asi dve hrste sušených a vopred namočených húb.

Polievku osolíme, ochutíme rascou a nastrúhame do nej trochu muškátového orieška.

Varíme, kým zelenina nezmäkne a tesne pred koncom varenie pretlačíme do polievky cesnak a nasypeme trochu majoránky.

Karlovarské knedlíky

Potrebujeme: 300 g hrubej múky, soľ, 5 vajec, ½ litra mlieka, 600 g bieleho pečiva, najlepšie sú niekoľko dní staré klasické biele rožky, petržlenovú vňať

Postup: Rožky nakrájame na kocky a necháme ich trochu preschnúť. Potom ich polejeme trochou mlieka a posypeme petržlenovou vňaťou.

Do zvyšku mlieka dáme vaječné žĺtky, soľ, primiešame múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí trochu liať.

Toto cesto zmiešame s namočenými rožkami a nakoniec zľahka vmiešame sneh, ktorý sme vymiešali z bielkov.

Pripravené cesto vytvarujeme do valčeka, v súčasnosti je výborným pomocníkom potravinárska fólia, no babičky tvrdia, že lepšie je cesto robiť tak ako kedysi, v klasickej látkovej utierke.

Ak na zabalenie cesta použijeme fóliu, musíme ju vidličkou na niekoľkých miestach prepichnúť, aby mala kde unikať para.

Knedlíky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.

Podávame ich napríklad k sviečkovej na smotane, k pečenej kačke s červenou kapustou, či iným jedlám, kde sa hodí knedľa.


Vdolky ako od babičky

Potrebujeme: 200 ml mlieka, 400 g hladkej múky, 1 kocku droždia, trochu cukru, 100 g masla, vanilkový cukor, 1 vajíčko, 2 žĺtky, soľ, olej na vyprážanie, slivkový lekvár, práškový cukor,

Postup: Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru urobíme kvások.

Kým narastie, zatiaľ si vymiešame zmäknuté maslo, cukor a vanilku do peny. Pridáme celé vajíčko aj žĺtky, štipku soli, ak máme tak aj trochu citrónovej kôry a zmiešame to s kváskom a zvyškom mlieka.

Potom postupne pridávame múku a spracovávame vláčne cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky.

V teple ho necháme kysnúť aspoň pol hodiny.

Potom cesto dáme na dosku, rozvaľkáme ho a pohárom vykrajujeme stretne veľké kolieska.

Do každého urobíme prstom jamku

Vdolky vyprážame v oleji, najlepšie je to v menšom a hlbšom hrnci, aby bola vyššia hladina oleja. Vdolky by mali byť ponorené a vyprážame ich na primerane miernom ohni, aby sa upiekli aj vo vnútri.

Keď sú hotové, vyskočia na hladinu.

Prebytočný tuk odstránime papierovou utierkou a na každý koláčik dáme lyžičku slivkového lekváru a posypeme ho práškovým cukrom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Rozhodnite o tom, aký projekt podporí Tesco vo vašom okolí!
  2. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  3. Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov
  4. Relaxačná zóna v záhrade
  5. TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM
  6. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  7. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  8. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  9. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  10. Functional spaces for creative dwellers
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 091
  2. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 17 042
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 16 417
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 571
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu? 7 165
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 5 845
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 422
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 3 257
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 3 066
  10. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV 1 853

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Výstavba akvaparku v Lipanoch mešká

Termín investorovi predĺžili. Prvú časť chcú otvoriť v júni.

Sledovanie áut zimnej údržby je niekde problém, inde bežná vec

Mesto Košice: Bránia tomu technické dôvody.

Zlacnie cestovanie prímestským autobusom na východe Slovenska

Samosprávne kraje na východe sa dohodli na rovnakých tarifách aj zľavách.

Bývalý boss Borženský sa môže o týždeň dostať na slobodu

Nahráva mu najnovší kladný posudok psychológa.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Fico ešte neprišiel, kandidáti na otázky často odpovedajú nepriamo

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na ústavných sudcov.

DOMOV

Kosíka uniesli v Mali, pár hodín pred tým sa ohlásil SME

Ozbrojenci uniesli bývalého siskára ešte minulý utorok.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop