Korzár logo Korzár
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom české jedlá: Bramboračka, vdolky ako od babičky, karlovarský knedlík

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Někdo má rád vdolky, jiný zase holky," určite ste už počuli túto českú ľudovú múdrosť. Viete však, čo sú vlastne vdolky?

Tak to sa dozviete v našom seriáli, v ktorom vám predstavujeme tradičné jedlá medzinárodnej kuchyne. Tentoraz sme navštívili Česko, ktoré nie je len o tom typickom trojboji "knedlo-vepřo-zelo".

Staročeská bramboračka

Potrebujeme: asi 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, cibuľu, bravčovú masť, hladkú múku, sušené huby, 2-3 strúčiky cesnaku, drvenú rascu, soľ, majoránku, muškátový oriešok,

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Na bravčovej masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, poprášime ju asi dvomi lyžicami hladkej múky a urobíme svetlú zápražku.

Zalejeme ju vodou a dáme do nej očistenú a nakrájanú zeleninu, očistené a na kocky nakrájané zemiaky a asi dve hrste sušených a vopred namočených húb.

Polievku osolíme, ochutíme rascou a nastrúhame do nej trochu muškátového orieška.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varíme, kým zelenina nezmäkne a tesne pred koncom varenie pretlačíme do polievky cesnak a nasypeme trochu majoránky.

Karlovarské knedlíky

Potrebujeme: 300 g hrubej múky, soľ, 5 vajec, ½ litra mlieka, 600 g bieleho pečiva, najlepšie sú niekoľko dní staré klasické biele rožky, petržlenovú vňať

Postup: Rožky nakrájame na kocky a necháme ich trochu preschnúť. Potom ich polejeme trochou mlieka a posypeme petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Do zvyšku mlieka dáme vaječné žĺtky, soľ, primiešame múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí trochu liať.

Toto cesto zmiešame s namočenými rožkami a nakoniec zľahka vmiešame sneh, ktorý sme vymiešali z bielkov.

Pripravené cesto vytvarujeme do valčeka, v súčasnosti je výborným pomocníkom potravinárska fólia, no babičky tvrdia, že lepšie je cesto robiť tak ako kedysi, v klasickej látkovej utierke.

Ak na zabalenie cesta použijeme fóliu, musíme ju vidličkou na niekoľkých miestach prepichnúť, aby mala kde unikať para.

Knedlíky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.

Podávame ich napríklad k sviečkovej na smotane, k pečenej kačke s červenou kapustou, či iným jedlám, kde sa hodí knedľa.


Vdolky ako od babičky

Potrebujeme: 200 ml mlieka, 400 g hladkej múky, 1 kocku droždia, trochu cukru, 100 g masla, vanilkový cukor, 1 vajíčko, 2 žĺtky, soľ, olej na vyprážanie, slivkový lekvár, práškový cukor,

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru urobíme kvások.

Kým narastie, zatiaľ si vymiešame zmäknuté maslo, cukor a vanilku do peny. Pridáme celé vajíčko aj žĺtky, štipku soli, ak máme tak aj trochu citrónovej kôry a zmiešame to s kváskom a zvyškom mlieka.

Potom postupne pridávame múku a spracovávame vláčne cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky.

V teple ho necháme kysnúť aspoň pol hodiny.

Potom cesto dáme na dosku, rozvaľkáme ho a pohárom vykrajujeme stretne veľké kolieska.

Do každého urobíme prstom jamku

Vdolky vyprážame v oleji, najlepšie je to v menšom a hlbšom hrnci, aby bola vyššia hladina oleja. Vdolky by mali byť ponorené a vyprážame ich na primerane miernom ohni, aby sa upiekli aj vo vnútri.

Keď sú hotové, vyskočia na hladinu.

Prebytočný tuk odstránime papierovou utierkou a na každý koláčik dáme lyžičku slivkového lekváru a posypeme ho práškovým cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  2. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  7. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 661
  2. Stiahnite si stovky e-kníh 6 012
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 997
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 4 669
  5. Vážení poslanci, to naozaj? 4 399
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 575
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 437
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 350
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 3 108
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 062
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop