Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom české jedlá: Bramboračka, vdolky ako od babičky, karlovarský knedlík

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

"Někdo má rád vdolky, jiný zase holky," určite ste už počuli túto českú ľudovú múdrosť. Viete však, čo sú vlastne vdolky?

Tak to sa dozviete v našom seriáli, v ktorom vám predstavujeme tradičné jedlá medzinárodnej kuchyne. Tentoraz sme navštívili Česko, ktoré nie je len o tom typickom trojboji "knedlo-vepřo-zelo".

Staročeská bramboračka

Potrebujeme: asi 5-6 zemiakov, 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru, cibuľu, bravčovú masť, hladkú múku, sušené huby, 2-3 strúčiky cesnaku, drvenú rascu, soľ, majoránku, muškátový oriešok,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na bravčovej masti osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, poprášime ju asi dvomi lyžicami hladkej múky a urobíme svetlú zápražku.

Zalejeme ju vodou a dáme do nej očistenú a nakrájanú zeleninu, očistené a na kocky nakrájané zemiaky a asi dve hrste sušených a vopred namočených húb.

Polievku osolíme, ochutíme rascou a nastrúhame do nej trochu muškátového orieška.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Varíme, kým zelenina nezmäkne a tesne pred koncom varenie pretlačíme do polievky cesnak a nasypeme trochu majoránky.

Karlovarské knedlíky

Potrebujeme: 300 g hrubej múky, soľ, 5 vajec, ½ litra mlieka, 600 g bieleho pečiva, najlepšie sú niekoľko dní staré klasické biele rožky, petržlenovú vňať

Postup: Rožky nakrájame na kocky a necháme ich trochu preschnúť. Potom ich polejeme trochou mlieka a posypeme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Do zvyšku mlieka dáme vaječné žĺtky, soľ, primiešame múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí trochu liať.

Toto cesto zmiešame s namočenými rožkami a nakoniec zľahka vmiešame sneh, ktorý sme vymiešali z bielkov.

Pripravené cesto vytvarujeme do valčeka, v súčasnosti je výborným pomocníkom potravinárska fólia, no babičky tvrdia, že lepšie je cesto robiť tak ako kedysi, v klasickej látkovej utierke.

Ak na zabalenie cesta použijeme fóliu, musíme ju vidličkou na niekoľkých miestach prepichnúť, aby mala kde unikať para.

Knedlíky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.

Podávame ich napríklad k sviečkovej na smotane, k pečenej kačke s červenou kapustou, či iným jedlám, kde sa hodí knedľa.


Vdolky ako od babičky

Potrebujeme: 200 ml mlieka, 400 g hladkej múky, 1 kocku droždia, trochu cukru, 100 g masla, vanilkový cukor, 1 vajíčko, 2 žĺtky, soľ, olej na vyprážanie, slivkový lekvár, práškový cukor,

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru urobíme kvások.

Kým narastie, zatiaľ si vymiešame zmäknuté maslo, cukor a vanilku do peny. Pridáme celé vajíčko aj žĺtky, štipku soli, ak máme tak aj trochu citrónovej kôry a zmiešame to s kváskom a zvyškom mlieka.

Potom postupne pridávame múku a spracovávame vláčne cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky.

V teple ho necháme kysnúť aspoň pol hodiny.

Potom cesto dáme na dosku, rozvaľkáme ho a pohárom vykrajujeme stretne veľké kolieska.

Do každého urobíme prstom jamku

Vdolky vyprážame v oleji, najlepšie je to v menšom a hlbšom hrnci, aby bola vyššia hladina oleja. Vdolky by mali byť ponorené a vyprážame ich na primerane miernom ohni, aby sa upiekli aj vo vnútri.

Keď sú hotové, vyskočia na hladinu.

Prebytočný tuk odstránime papierovou utierkou a na každý koláčik dáme lyžičku slivkového lekváru a posypeme ho práškovým cukrom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 874
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 564
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 508
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 278
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 244
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu