Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. október, 2019 | Meniny má Vendelín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom trojkráľový obed: Hovädzie nadivoko, vývar a mandľové knedličky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kurací vývar s mandľovými knedlíčkami

Potrebujeme: kuracie trupy na polievku, mrkvu, petržlen, kaleráb, i maličkú cibuľu, kúsok zeleru, soľ, zopár guličiek celého čierneho korenia. Na knedličky – 2 vajíčka, cca 2 ks kuracích pŕs, 200 ml mlieka, zopár kúskov toastového chleba, žemľu, alebo rožky, mandľové lupienky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vývar pripravíme tradičným spôsobom – do studenej vody dáme umyté trupy, očistenú zeleninu a cibuľu, ktorú zbavíme len najvrchnejšej šupky, tú ďalšiu môžeme pokojne nechať a variť cibuľu aj s ňou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kým sa pripraví vývar, nachystáme knedličky.

Mandľové lupienky opražíme nasucho na panvici, pečivo namočíme do mlieka.

Mäso nakrájame na kúsky, rozmixujeme ho alebo pomelieme a zmiešame s namočeným pečivom.

Pridáme vajíčka, soľ a korenie a na záver vmiešame opražené mandľové lupienky.

Zo zmesi tvoríme guľky, ktoré povaríme asi dve – tri minúty v osolenej vode.

Podávame ich s hotovým vývarom.

Hovädzie nadivoko

Potrebujeme: 800 g zadného hovädzieho, zelenina a huby podľa chuti (mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler), šampiňóny, soľ, mleté nové korenie, mleté čierne korenie, tymian, bobkový list, 4 PL oleja, 2 PL rajčinového pretlaku, 50 g slaniny, červený vínny ocot, trochu červeného vína

Postup: Mäso umyjeme a osušíme, pokrájame na kúsky. Zeleninu a hríby očistíme, pokrájame a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejeme červeným vínom.

V hrnci uvaríme zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháme vyhladnúť a polejeme mäso so zeleninou. Prikryjeme pokrývkou a necháme v chladničke odležať aj na niekoľko hodín.

Mäso a zeleninu vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme. Marinádu scedíme. Slaninu pokrájame na kocky a osmažíme na panvici. Pridáme olej, mäso a prudko opečieme z každej strany. Pridáme prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejeme zvyšok marinády a mäso vložíme do pekáča, alebo do kameninového hrnca.

Pečieme asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáme do pekáča hríby a zeleninu.

Medovo-čokoládový koláč podľa Nigelly

Potrebujeme: 180 g kryštálového klasického alebo trstinového cukru, 200 masla, 100 tekutého medu, 2 vajíčka, 1 PL kakaa, 200 g hladkej múky, 1 malá lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva a 100 ml teplej vody. Kto má rád ešte výraznejšiu čokoládovú chuť, môže pridať do cesta 100 g roztopenej čokolády. Na glazúru – 2 PL medu, 100 g čokolády

Postup: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme roztopený med aj vajíčka a vyšľaháme.

Postupne zašľaháme múku, do ktorej sme vopred primiešali sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Podľa potreby pridáme aj teplú vodu.

Cesto vylejeme do ľubovoľnej formy vystlanej papierom na pečenie. Môže byť okrúhla tortová, alebo aj na srnčí chrbát či biskupský chlebík.

Koláč upečieme, stav kontrolujeme špajdľou.

Po vychladnutí môžeme nechať takto medovo čokoládový koláč vcelku, alebo ho po dĺžke prekrojíme a natrieme napríklad slivkový či ríbezľovým lekvárom.

Vrch koláča polejeme medovo-čokoládovou glazúrou, ktorú si pripravíme tak, že v malom hrnci zmiešame roztopenú čokoládu s medom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  4. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  9. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Pripojte sa na nový internet už aj v oblasti Gemera a Novohradu
  2. Na Kysuciach budete môcť surfovať na internete rýchlejšie
  3. Na Orave dobre aj s novým optickým internetom
  4. Aj do Liptovského Mikuláša dorazí nová optická sieť
  5. Najnovšia ponuka optického internetu na Spiši
  6. V oblasti Prešova budete môcť využiť nový optický internet
  7. V okolí Levíc budete mať možnosť využiť nový, rýchly internet
  8. Moderný a spoľahlivý internet aj na Hornom Zemplíne
  9. Surfujte na novej optickej sieti aj na Dolnom Zemplíne
  10. Už aj v Košiciach sa pripojíte do modernej optickej siete
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 15 196
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 14 350
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 926
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 364
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 913
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 833
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 561
  8. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 504
  9. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 7 366
  10. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 6 444

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Löffler miloval Košice. Schádzali sa u neho umelci

Stretol sa s Picassom. K sochám sa dostal náhodou.

Uznávaný umelec pracoval s ebenovom, striebrom, olovom, bronzom či slonovinou. Plastika zdobí aj jeho rodný dom na Kmeťovej.

Zahraniční Slováci sa na východe stretli s Warholom i Máraiom

Novinári z 10 krajín sprostredkúvajú rodákom kontakt s domovom.

Košice hostí skutočne očarili.

Mužom roka v Česku môže byť 33-ročný Prešovčan

Milosh Harajda konkuruje neurochirurgovi a spisovateľovi.

Producent Milosh Harajda.

Laco Tverďák: Humor bez vtipu je ako guláš bez korenia a papriky

Jeden z najznámejších karikaturistov oslavuje. Už bez alkoholu

Ladislav Tverďák.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sudca Lindtner z Threemy: Kočner si tyká so všetkými, no jeho vplyv sa preceňuje

Na zabíjačke u Rehákovcov bol aj predseda bratislavského súdu. Kvôli Kočnerovi neodišiel.

Dávid Lindtner.
Boris Johnson zažil v parlamente ďalšiu prehru.
Poľský reportér a publicista. Študoval žurnalistiku, holandčinu a sociológiu na univerzite vo Vroclave, a potom ročný reportážny program vo Varšave. Pracuje v neziskovke Instytut Reportażu (Reportážny inštitút) vo Varšave a ako novinár na voľnej nohe. Jeho prvá kniha nedávno vyšla na Slovensku pod názvom Všechny Louisovy děti. V súčasnosti píše tretiu knihu, ktorá bude o súčasnom Holandsku. Je ženatý a je hrdým otcom deväťmesačnej dcérky. Na Slovensko prišiel na diskusiu na festivale Jeden svet.
Hráči Prievidze na ilustračnej fotografii.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop