Korzár logo Korzár
Sobota, 1. október, 2022 | Meniny má Arnold

Varíme s Korzárom trojkráľový obed: Hovädzie nadivoko, vývar a mandľové knedličky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kurací vývar s mandľovými knedlíčkami

Potrebujeme: kuracie trupy na polievku, mrkvu, petržlen, kaleráb, i maličkú cibuľu, kúsok zeleru, soľ, zopár guličiek celého čierneho korenia. Na knedličky – 2 vajíčka, cca 2 ks kuracích pŕs, 200 ml mlieka, zopár kúskov toastového chleba, žemľu, alebo rožky, mandľové lupienky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vývar pripravíme tradičným spôsobom – do studenej vody dáme umyté trupy, očistenú zeleninu a cibuľu, ktorú zbavíme len najvrchnejšej šupky, tú ďalšiu môžeme pokojne nechať a variť cibuľu aj s ňou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kým sa pripraví vývar, nachystáme knedličky.

Mandľové lupienky opražíme nasucho na panvici, pečivo namočíme do mlieka.

Mäso nakrájame na kúsky, rozmixujeme ho alebo pomelieme a zmiešame s namočeným pečivom.

Pridáme vajíčka, soľ a korenie a na záver vmiešame opražené mandľové lupienky.

Zo zmesi tvoríme guľky, ktoré povaríme asi dve – tri minúty v osolenej vode.

Podávame ich s hotovým vývarom.

Hovädzie nadivoko

Potrebujeme: 800 g zadného hovädzieho, zelenina a huby podľa chuti (mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler), šampiňóny, soľ, mleté nové korenie, mleté čierne korenie, tymian, bobkový list, 4 PL oleja, 2 PL rajčinového pretlaku, 50 g slaniny, červený vínny ocot, trochu červeného vína

Postup: Mäso umyjeme a osušíme, pokrájame na kúsky. Zeleninu a hríby očistíme, pokrájame a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejeme červeným vínom.

SkryťVypnúť reklamu

V hrnci uvaríme zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháme vyhladnúť a polejeme mäso so zeleninou. Prikryjeme pokrývkou a necháme v chladničke odležať aj na niekoľko hodín.

Mäso a zeleninu vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme. Marinádu scedíme. Slaninu pokrájame na kocky a osmažíme na panvici. Pridáme olej, mäso a prudko opečieme z každej strany. Pridáme prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejeme zvyšok marinády a mäso vložíme do pekáča, alebo do kameninového hrnca.

Pečieme asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáme do pekáča hríby a zeleninu.

Medovo-čokoládový koláč podľa Nigelly

Potrebujeme: 180 g kryštálového klasického alebo trstinového cukru, 200 masla, 100 tekutého medu, 2 vajíčka, 1 PL kakaa, 200 g hladkej múky, 1 malá lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva a 100 ml teplej vody. Kto má rád ešte výraznejšiu čokoládovú chuť, môže pridať do cesta 100 g roztopenej čokolády. Na glazúru – 2 PL medu, 100 g čokolády

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme roztopený med aj vajíčka a vyšľaháme.

Postupne zašľaháme múku, do ktorej sme vopred primiešali sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Podľa potreby pridáme aj teplú vodu.

Cesto vylejeme do ľubovoľnej formy vystlanej papierom na pečenie. Môže byť okrúhla tortová, alebo aj na srnčí chrbát či biskupský chlebík.

Koláč upečieme, stav kontrolujeme špajdľou.

Po vychladnutí môžeme nechať takto medovo čokoládový koláč vcelku, alebo ho po dĺžke prekrojíme a natrieme napríklad slivkový či ríbezľovým lekvárom.

Vrch koláča polejeme medovo-čokoládovou glazúrou, ktorú si pripravíme tak, že v malom hrnci zmiešame roztopenú čokoládu s medom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  6. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  8. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  1. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  7. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 7 774
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 940
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 903
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 593
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 879
  6. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 762
  7. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 3 745
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 496

Blogy SME

  1. Lucia Žárska: Zvyšovanie úrokových sadzieb v ČR a SR
  2. Erik Kriššák: William Wordsworth - Blúdim sťa mrak osamelý
  3. Jakub Konečný: UKRAJINA PRIPOJILA 21 RUSKÝCH OBLASTÍ
  4. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam.
  5. Adriana Karpinska: Bicyklom po (ne)hodvábnej ceste v Kirgizsku
  6. Štefan Vidlár: Hmm...
  7. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú...
  8. Ján Škerko: Za každého mobilizovaného záložníka živého barana?
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 740
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 750
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 5 941
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 671
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 5 349
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 865
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 412
  8. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 2 910
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lucia Žárska: Zvyšovanie úrokových sadzieb v ČR a SR
  2. Erik Kriššák: William Wordsworth - Blúdim sťa mrak osamelý
  3. Jakub Konečný: UKRAJINA PRIPOJILA 21 RUSKÝCH OBLASTÍ
  4. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam.
  5. Adriana Karpinska: Bicyklom po (ne)hodvábnej ceste v Kirgizsku
  6. Štefan Vidlár: Hmm...
  7. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú...
  8. Ján Škerko: Za každého mobilizovaného záložníka živého barana?
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 740
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 750
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 5 941
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 671
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 5 349
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 865
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 412
  8. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 2 910
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu