Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom trojkráľový obed: Hovädzie nadivoko, vývar a mandľové knedličky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kurací vývar s mandľovými knedlíčkami

Potrebujeme: kuracie trupy na polievku, mrkvu, petržlen, kaleráb, i maličkú cibuľu, kúsok zeleru, soľ, zopár guličiek celého čierneho korenia. Na knedličky – 2 vajíčka, cca 2 ks kuracích pŕs, 200 ml mlieka, zopár kúskov toastového chleba, žemľu, alebo rožky, mandľové lupienky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vývar pripravíme tradičným spôsobom – do studenej vody dáme umyté trupy, očistenú zeleninu a cibuľu, ktorú zbavíme len najvrchnejšej šupky, tú ďalšiu môžeme pokojne nechať a variť cibuľu aj s ňou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kým sa pripraví vývar, nachystáme knedličky.

Mandľové lupienky opražíme nasucho na panvici, pečivo namočíme do mlieka.

Mäso nakrájame na kúsky, rozmixujeme ho alebo pomelieme a zmiešame s namočeným pečivom.

Pridáme vajíčka, soľ a korenie a na záver vmiešame opražené mandľové lupienky.

Zo zmesi tvoríme guľky, ktoré povaríme asi dve – tri minúty v osolenej vode.

Podávame ich s hotovým vývarom.

Hovädzie nadivoko

Potrebujeme: 800 g zadného hovädzieho, zelenina a huby podľa chuti (mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler), šampiňóny, soľ, mleté nové korenie, mleté čierne korenie, tymian, bobkový list, 4 PL oleja, 2 PL rajčinového pretlaku, 50 g slaniny, červený vínny ocot, trochu červeného vína

Postup: Mäso umyjeme a osušíme, pokrájame na kúsky. Zeleninu a hríby očistíme, pokrájame a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejeme červeným vínom.

SkryťVypnúť reklamu

V hrnci uvaríme zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháme vyhladnúť a polejeme mäso so zeleninou. Prikryjeme pokrývkou a necháme v chladničke odležať aj na niekoľko hodín.

Mäso a zeleninu vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme. Marinádu scedíme. Slaninu pokrájame na kocky a osmažíme na panvici. Pridáme olej, mäso a prudko opečieme z každej strany. Pridáme prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejeme zvyšok marinády a mäso vložíme do pekáča, alebo do kameninového hrnca.

Pečieme asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáme do pekáča hríby a zeleninu.

Medovo-čokoládový koláč podľa Nigelly

Potrebujeme: 180 g kryštálového klasického alebo trstinového cukru, 200 masla, 100 tekutého medu, 2 vajíčka, 1 PL kakaa, 200 g hladkej múky, 1 malá lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva a 100 ml teplej vody. Kto má rád ešte výraznejšiu čokoládovú chuť, môže pridať do cesta 100 g roztopenej čokolády. Na glazúru – 2 PL medu, 100 g čokolády

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme roztopený med aj vajíčka a vyšľaháme.

Postupne zašľaháme múku, do ktorej sme vopred primiešali sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Podľa potreby pridáme aj teplú vodu.

Cesto vylejeme do ľubovoľnej formy vystlanej papierom na pečenie. Môže byť okrúhla tortová, alebo aj na srnčí chrbát či biskupský chlebík.

Koláč upečieme, stav kontrolujeme špajdľou.

Po vychladnutí môžeme nechať takto medovo čokoládový koláč vcelku, alebo ho po dĺžke prekrojíme a natrieme napríklad slivkový či ríbezľovým lekvárom.

Vrch koláča polejeme medovo-čokoládovou glazúrou, ktorú si pripravíme tak, že v malom hrnci zmiešame roztopenú čokoládu s medom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 324
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 094
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 882
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 4 392
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 930
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 231
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 515
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 466
  1. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  2. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  3. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  4. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  5. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  6. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  7. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 737
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 644
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 492
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 439
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 900
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 351
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 584
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 668
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: Chrám sv. Vladimíra v Sevastopole
  2. Ondřej Havelka: Magické amulety a tradiční léčitelství v černém islámu
  3. Martin Škopec Antal: Zbytočná rétorická nadpráca Michala Šimečku
  4. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  5. Vladimír Čuchran: Digi za milióny - parodický, satirický pohľad
  6. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  7. Matúš Grznár: Ako rozoznať matovičovinu od spravodajského článku?
  8. Aleksander Prętnicki: Posledná kvapka - Bratislavský expres
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 37 737
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 644
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 492
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 10 439
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 900
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 351
  7. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 6 584
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 668
  1. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  2. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  3. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  4. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  5. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  6. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  7. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu