Korzár logo Korzár
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom trojkráľový obed: Hovädzie nadivoko, vývar a mandľové knedličky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kurací vývar s mandľovými knedlíčkami

Potrebujeme: kuracie trupy na polievku, mrkvu, petržlen, kaleráb, i maličkú cibuľu, kúsok zeleru, soľ, zopár guličiek celého čierneho korenia. Na knedličky – 2 vajíčka, cca 2 ks kuracích pŕs, 200 ml mlieka, zopár kúskov toastového chleba, žemľu, alebo rožky, mandľové lupienky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vývar pripravíme tradičným spôsobom – do studenej vody dáme umyté trupy, očistenú zeleninu a cibuľu, ktorú zbavíme len najvrchnejšej šupky, tú ďalšiu môžeme pokojne nechať a variť cibuľu aj s ňou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa pripraví vývar, nachystáme knedličky.

Mandľové lupienky opražíme nasucho na panvici, pečivo namočíme do mlieka.

Mäso nakrájame na kúsky, rozmixujeme ho alebo pomelieme a zmiešame s namočeným pečivom.

Pridáme vajíčka, soľ a korenie a na záver vmiešame opražené mandľové lupienky.

Zo zmesi tvoríme guľky, ktoré povaríme asi dve – tri minúty v osolenej vode.

Podávame ich s hotovým vývarom.

Hovädzie nadivoko

Potrebujeme: 800 g zadného hovädzieho, zelenina a huby podľa chuti (mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler), šampiňóny, soľ, mleté nové korenie, mleté čierne korenie, tymian, bobkový list, 4 PL oleja, 2 PL rajčinového pretlaku, 50 g slaniny, červený vínny ocot, trochu červeného vína

Postup: Mäso umyjeme a osušíme, pokrájame na kúsky. Zeleninu a hríby očistíme, pokrájame a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejeme červeným vínom.

Skryť Vypnúť reklamu

V hrnci uvaríme zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháme vyhladnúť a polejeme mäso so zeleninou. Prikryjeme pokrývkou a necháme v chladničke odležať aj na niekoľko hodín.

Mäso a zeleninu vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme. Marinádu scedíme. Slaninu pokrájame na kocky a osmažíme na panvici. Pridáme olej, mäso a prudko opečieme z každej strany. Pridáme prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejeme zvyšok marinády a mäso vložíme do pekáča, alebo do kameninového hrnca.

Pečieme asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáme do pekáča hríby a zeleninu.

Medovo-čokoládový koláč podľa Nigelly

Potrebujeme: 180 g kryštálového klasického alebo trstinového cukru, 200 masla, 100 tekutého medu, 2 vajíčka, 1 PL kakaa, 200 g hladkej múky, 1 malá lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva a 100 ml teplej vody. Kto má rád ešte výraznejšiu čokoládovú chuť, môže pridať do cesta 100 g roztopenej čokolády. Na glazúru – 2 PL medu, 100 g čokolády

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme roztopený med aj vajíčka a vyšľaháme.

Postupne zašľaháme múku, do ktorej sme vopred primiešali sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Podľa potreby pridáme aj teplú vodu.

Cesto vylejeme do ľubovoľnej formy vystlanej papierom na pečenie. Môže byť okrúhla tortová, alebo aj na srnčí chrbát či biskupský chlebík.

Koláč upečieme, stav kontrolujeme špajdľou.

Po vychladnutí môžeme nechať takto medovo čokoládový koláč vcelku, alebo ho po dĺžke prekrojíme a natrieme napríklad slivkový či ríbezľovým lekvárom.

Vrch koláča polejeme medovo-čokoládovou glazúrou, ktorú si pripravíme tak, že v malom hrnci zmiešame roztopenú čokoládu s medom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 915
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 948
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 110
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 366
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 073
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 724
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 660
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 855
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 724
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop