Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom trojkráľový obed: Hovädzie nadivoko, vývar a mandľové knedličky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Kurací vývar s mandľovými knedlíčkami

Potrebujeme: kuracie trupy na polievku, mrkvu, petržlen, kaleráb, i maličkú cibuľu, kúsok zeleru, soľ, zopár guličiek celého čierneho korenia. Na knedličky – 2 vajíčka, cca 2 ks kuracích pŕs, 200 ml mlieka, zopár kúskov toastového chleba, žemľu, alebo rožky, mandľové lupienky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Vývar pripravíme tradičným spôsobom – do studenej vody dáme umyté trupy, očistenú zeleninu a cibuľu, ktorú zbavíme len najvrchnejšej šupky, tú ďalšiu môžeme pokojne nechať a variť cibuľu aj s ňou.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kým sa pripraví vývar, nachystáme knedličky.

Mandľové lupienky opražíme nasucho na panvici, pečivo namočíme do mlieka.

Mäso nakrájame na kúsky, rozmixujeme ho alebo pomelieme a zmiešame s namočeným pečivom.

Pridáme vajíčka, soľ a korenie a na záver vmiešame opražené mandľové lupienky.

Zo zmesi tvoríme guľky, ktoré povaríme asi dve – tri minúty v osolenej vode.

Podávame ich s hotovým vývarom.

Hovädzie nadivoko

Potrebujeme: 800 g zadného hovädzieho, zelenina a huby podľa chuti (mrkva, petržlen, karfiol, paprika, zeler), šampiňóny, soľ, mleté nové korenie, mleté čierne korenie, tymian, bobkový list, 4 PL oleja, 2 PL rajčinového pretlaku, 50 g slaniny, červený vínny ocot, trochu červeného vína

Postup: Mäso umyjeme a osušíme, pokrájame na kúsky. Zeleninu a hríby očistíme, pokrájame a spolu s nakrájaným mäsom ochutíte bobkovým listom, novým a čiernym korením, tymianom a podlejeme červeným vínom.

Skryť Vypnúť reklamu

V hrnci uvaríme zvlášť pohár vody s červeným vínnym octom, necháme vyhladnúť a polejeme mäso so zeleninou. Prikryjeme pokrývkou a necháme v chladničke odležať aj na niekoľko hodín.

Mäso a zeleninu vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme. Marinádu scedíme. Slaninu pokrájame na kocky a osmažíme na panvici. Pridáme olej, mäso a prudko opečieme z každej strany. Pridáme prísady z marinády a rajčinový pretlak. Potom prilejeme zvyšok marinády a mäso vložíme do pekáča, alebo do kameninového hrnca.

Pečieme asi dve hodiny pri teplote 220 °C, kým nie je mäso mäkké. Asi pol hodiny pred dopečením pridáme do pekáča hríby a zeleninu.

Medovo-čokoládový koláč podľa Nigelly

Potrebujeme: 180 g kryštálového klasického alebo trstinového cukru, 200 masla, 100 tekutého medu, 2 vajíčka, 1 PL kakaa, 200 g hladkej múky, 1 malá lyžička sódy bikarbóny, 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva a 100 ml teplej vody. Kto má rád ešte výraznejšiu čokoládovú chuť, môže pridať do cesta 100 g roztopenej čokolády. Na glazúru – 2 PL medu, 100 g čokolády

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Vymiešame maslo s cukrom, pridáme roztopený med aj vajíčka a vyšľaháme.

Postupne zašľaháme múku, do ktorej sme vopred primiešali sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Podľa potreby pridáme aj teplú vodu.

Cesto vylejeme do ľubovoľnej formy vystlanej papierom na pečenie. Môže byť okrúhla tortová, alebo aj na srnčí chrbát či biskupský chlebík.

Koláč upečieme, stav kontrolujeme špajdľou.

Po vychladnutí môžeme nechať takto medovo čokoládový koláč vcelku, alebo ho po dĺžke prekrojíme a natrieme napríklad slivkový či ríbezľovým lekvárom.

Vrch koláča polejeme medovo-čokoládovou glazúrou, ktorú si pripravíme tak, že v malom hrnci zmiešame roztopenú čokoládu s medom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 594
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 319
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 986
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 744
  5. Po Slovensku na motorke 6 642
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 379
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 327
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 4 944
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 548
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sulíkova popularita výrazne rastie, Remišovej klesá.


2 h
Peter Sagan dnes LIVE na MSR a ČR v cyklistike 2021.

Sledujte online prenos s nami.


Sportnet 3 h
Herečka Zuzana Kronerová si nútenú prestávku počas lockdownu užívala a nahrávala audioknihy.

Audiokniha Majster a Margaréta mi dala riadne zaberať, hovorí herečka.


17. jún
Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop