Pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom budú tento víkend oslavovať Vianoce. Poďme teda ochutnať zopár špecialít z tohto vianočného menu.
Pravoslávna štedrá večera má síce deväť chodov, všetky sú však pôstne a z každého jedla si stolujúci dajú len zopár hltov.
Podáva sa: cesnak s medom a chlebom (oblátky nie sú u Rusínov zvykom), kuťa, pirohy, slivčanka (varené sušené slivky), fazuľa, kapustová polievka, bobaľky, sušené jablká a ďalšie jedlá rozdielne podľa regiónov.
Kuťa
Ide o varenú pšenicu s medom a orechmi, ktorá sa zvykne nazývať aj Kolivo.
Potrebujeme: pšenicu (výborná je špalda), soľ, med, vlašské alebo lieskové orechy
Postup: Vopred namočenú pšenicu alebo špaldu uvaríme v mierne osolenej vode až kým nebude mäkká a nezačne praskať.
Vmiešame do nej med a orechy, prípadne aj namočené hrozienka a sladká vianočná maškrta je hotová.
Rusínska polievka s mletými hubami a kapustou
Potrebujeme: zmes sušených húb, kyslú kapustu, cibuľu, olej, mletú červenú papriku, cesnak, zemiaky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Sušené huby namočíme na niekoľko hodín do studenej vody, pokojne aj cez noc.
Potom huby scedíme a pomelieme ich na mäsovom mlynčeku. Aj kapustu scedíme a pomelieme, kapustovú aj hubovú šťavu si však odložíme.
Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme k nej pomleté huby a kapustu a osmažíme ich.
Poprášime paprikou, podlejeme šťavou z kapusty a z húb a povaríme.
Potom polievku dochutíme dvomi pretlačenými strúčikmi cesnaku, osolíme a okoreníme ju a na záver môžeme zjemniť troškou masla.
Mačanka
Potrebujeme: kapustovú šťavu, bobkový list, nové korenie, cesnak, sušené huby, olej, polohrubú múku, cibuľu, maslo
Postup: Huby namočíme do vody a dáme ich variť do hrnca s kapustovou šťavou, ktorú ale musíme zriediť s vodou.
Pridáme bobkový list, cesnak a guľky nového korenia.
Na panvici alebo v menšom kastróliku pripravíme zápražku – na oleji osmažíme múku, zalejeme ju vodou a pridáme do polievky.
Ak je to potrebné polievku ešte môžeme zahustiť múkou, povaríme ju a na záver do nej pridáme nakrájanú a na troche oleja osmaženú cibuľu.
Mačanka sa jedáva s chlebom, ktorý sa do nej namáča a z čoho vlastne vznikol jej názov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.