Bobaľky s makom
(východné Slovensko)
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, štipku soli, vlažné mlieko podľa potreby, 20 g práškového cukru, 80 g pomletého maku, 50 g medu, 60 g práškového cukru a 80 g masla.
Postup: Z časti mlieka, cukru, soli, trochu múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí pridáme do múky. Podľa potreby prilejeme mlieko a vypracujeme redšie cesto.
Necháme ho vykysnúť, potom z neho na pomúčenej doske urobíme valčeky hrubé ako prst. Pokrájame z nich asi 2-centimetrové kúsky. Uložíme ich na dobre vymastený plech reznou plochou a upečieme.
Upečené obaríme horúcou vodou (alebo mliekom), polejeme roztopeným maslom, roztopeným medom a posypeme pomletým makom a práškovým cukrom.
Bobaľky s tvarohom
(východné Slovensko)
Potrebujeme: cca 600 g polohrubej múky, vlažné mlieko podľa potreby, 3PL kr. cukru, 1 lyžička soli, na kvások: 2 dl vlažného mlieka, kocku droždia, 1 lyžička kr. cukru
Postup: Z potrebných ingrediencií pripravíme kvások a zmiešame ho s múkou, soľou, cukrom a mliekom, ktoré pridávame podľa toho, koľko si cesto žiada. Musí však byť tuhšie. Necháme ho vykysnúť. Asi po hodine ho dáme na múkou vysypanú dosku, rozvaľkáme, nakrájame na pásiky a tie potom na malé štvorčeky. Z jednotlivých štvorčekov vytvarujeme maličké guľôčky a ukladáme ich na vymastený plech. Necháme ešte trochu podkysnúť a dáme piecť. Stačí im 7 až 12 minút pri 200 stupňoch. Bobaľky si môžeme pripraviť aj vopred a na Štedrý deň si necháme len ich finálnu úpravu s tvarohom.
Do hrnca dáme variť vodu a keď zovrie, bobaľky do nej dáme maximálne na tri minúty. Viac nie, aby sa nerozmočili. Vyberieme ich z vody, vložíme do misky, namrvíme tvaroh, pridáme cukor, med a hrozienka. Na záver ich prelejeme roztopeným maslom.
Tatarčane pirohy
(Zemplín, Šariš, severovýchod)
Potrebujeme: polohrubú múku a pohánkovú zmiešame v pomere 4:1, soľ, voda, na plnku: varené zemiaky, tvaroh, kyslú kapustu, cibuľu, údenú slaninu
Postup: Z oboch druhov múky, vody a troška soli vypracujeme polotuhé cesto, ktoré rozvaľkáme do štvorca. Pokrájame ho na malé štvorčeky a plníme buď kapustovou alebo zemiakovo-tvarohovou plnkou.
Kapustu najprv podusíme na nadrobno pokrájanej cibuľke a necháme vychladnúť. Na druhú plnku použijeme uvarené pretlačené zemiaky zmiešané tvarohom a dochutené soľou. Do každého štvorčeka dáme kávovú lyžičku plnky a dve protiľahlé rohy spojíme. Pirohy uvaríme vo vriacej vode, scedíme a podávame poliate opraženou cibuľkou a údenou slaninkou.
Mačanka
(Rusíni a Šariš)
Potrebujeme: 1 kyslú smotanu, cca 0,5 l šťavy z kyslej kapusty (jušku), klobásu a údené mäso, sušené huby, 2 – 3 strúčiky cesnaku, bobkový list, 3 PL hladkej múky, čerstvé maslo a cibuľu.
Postup: Namočíme si sušené huby, scedíme ich a opražíme na oleji. Zalejeme ich kapustovou šťavou, ktorú trošku rozriedime vodou, aby nebola veľmi kyslá, pridáme cesnak, bobkový list, klobásu, údené mäso a obvarené huby. Varíme trocha poodkryté na malom ohni. Keď sú mäso, klobása a huby uvarené, mäso vyberieme na tanier a nakrájame.
Teraz môžeme zahustiť mačanku – smotanu izbovej teploty rozriedime troškou teplej vody a rozhabarkujeme v nej 3 PL hladkej múky. Prilejeme k nej trošku uvarenej jušky, ktorú sme na chvíľu odstavili. Pomaly a za stáleho miešania vlejeme smotanovú zmes do hrnca a vrátime na oheň. Mačanku občas pomiešame a necháme prevrieť a zhustnúť. Vrátime do nej nakrájané mäso. Na čerstvom masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatohneda. Na tanieri dáme do mačanky opraženú cibuľku. Mačanka sa volá mačanka preto, lebo ju jeme tak, že si v nej máčame chlebík.
V pôstnej verzii vynecháme údené a klobásu.
Opekance s bryndzou
(Liptov, Banská Bystrica)
Potrebujeme: 200 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, 2 dcl mlieka, kr. cukor, droždie, soľ, bryndza, maslo
Postup: Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
Zmiešame ho s múkou a štipkou soli a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Potom z cesta urobíme valčeky, ktoré rozkrájame na rovnomerné kúsky. Ukladáme ich na vymastený plech, necháme ešte chvíľu nakysnúť a upečieme v rúre.
Zmiešame si v pomere 50 : 50 vodu a mlieko, „nálev“ osolíme a nasypeme doň opekance. Na najslabšej teplote ich necháme variť, kým začnú vrieť.
Potom ich scedíme, namrvíme k nim bryndzu a polejeme maslom.
Vianočný Kubo
(český pôvod)
Potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 150 g sušených húb, 4-6 strúčikov cesnaku, sušenú majoránku, masť, cibuľu, soľ, čierne korenie
Postup: Krúpy opláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Na panvici roztopíme masť, orestujeme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, polovičné množstvo nakrájaného cesnaku a vopred namočené sušené huby.
Všetko premiešame, prehrejeme a pridáme do krúp.
Dochutíme zvyšným cesnakom, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a trochu masti.
Premiešame a dáme do pekáča alebo zapekacej misy a upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Kaša zo sušeného ovocia
(český pôvod)
Potrebujeme: 1 l vody, hrsť vlašských orechov, liter čerešňového kompótu, 2 PL slivkového lekváru, hrsť sušených marhúľ, hrsť sušených sliviek, dve jablká, šľahačkovú smotanu
Postup: Do hrnca dáme nakrájané sušené ovocie, čerešňový kompót bez šťavy, lekvár, pokrájané a ošúpané jablká.
Všetko zalejeme vodou a varíme asi dve hodiny.
Na konci dolejeme smotanu a v prípade, že je zmes kyslá, dochutíme ju cukrom.
Meteník
(Orava)
Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, soľ, kypriaci prášok, 1 dcl oleja, 2 hrste kyslej kapusty, 250 ml mlieka, kocka droždia, lyžička cukru – na kvások
Postup: Z mlieka cukru a droždia urobíme kvások, potom ho zmiešame so všetkými ostatnými ingredienciami a vymiešame vláčne cesto.
Necháme ho kysnúť, keď naberie objem, zase ho dobre premiešame a opäť necháme kysnúť asi 10 – 15 minút.
Cesto dáme na plech vymastený bravčovou masťou, potrieme ho olejom a dáme piecť do predhriatej rúry 220 stupňov.
Keď meteník vyberieme z rúry, potrieme ho olejom z oboch strán a necháme vychladnúť, napríklad na mriežke.
Slivčanka
(Spiš, Šariš)
Potrebujeme: fazuľu, sušené slivky (alebo slivkový kompót), slivkový lekvár
Postup: Fazuľu namočíme a necháme ju aspoň 12 hodín.
Potom ju dáme variť spolu so sušenými slivkami, keď nemáme, tak môže byť celý slivkový kompót, prípadne skombinujeme sušené slivky aj kompót.
Nakoniec slivčanku zahustime slivkovým lekvárom. Podľa chutí môžeme osladiť, ale mala by byť kyslastá.
Jucha s hubami a sciranku
(Šariš)
Potrebujeme: juchu (voda z kyslej kapusty), 500 g kyslej kapusty, 500 g bravčového pliecka, sušené huby, bravčovú klobásu, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 2-3 strúčiky cesnaku
Na sciranku: 500 g hrubej múky, 3 vajíčka, vodu podľa potreby, soľ
Postup: Huby namočíme do vody s dostatočným časovým predstihom. Do hrnca dáme juchu a vodu, môže byť v pomere 1 diel juchy a 2 diely vody.
Pridáme namočené huby a kapustu.
Mäso pomelieme na mlynčeku ako na klobásy. Mäsovú zmes osolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku a cesnak podľa chuti. Polievkovou lyžicou si naberieme mäsovú zmes a rukou formujeme guľky, ktoré hneď hádžeme do vriacej juchy.
Pridáme k tomu nakrájanú klobásu a varíme, pokiaľ sa klobása a mäso neuvarí.
Zatiaľ si pripravíme sciranku: Z múky, vajec a vody vymiesime tuhé cesto. Do hrnca dáme variť vodu, osolíme ju a keď začne vrieť, cesto strúhame do vody, použijeme tú časť strúhadla ako na jablká.
Uvarenú sciranku scedíme, premyjeme v studenej vode a servírujeme tak, že do taniera dáme sciranku, naberieme juchu s klobásou a pridáme k tomu mäsové guľky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.