Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom tradičné ukrajinské jedlá: Vareniki, šašlik, syrniki, golubce

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Našu pravidelnú gastronomickú prechádzku po európskych a svetových kuchyniach sme teraz nasmerovali k našim východným susedom a chystáme sa ochutnať typické jedlá Ukrajiny.

Vareniki s mäsom

Ide o jeden z mnohých rôznorodých receptov na pirohy. Ukrajinci toto svoje národné jedlo na viacero spôsobov, napríklad aj so zemiakovo tvarohovou plnkou.

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, kefír, olej, mleté bravčové mäso, 2 cibule, mletú červenú papriku, čierne mleté korenie, kyslú smotanu

Postup: Príprava sa začína náplňou. Na rozohriatom oleji na panvici orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme k nej mäso, osolíme ho, okoreníme, poprášime červenou paprikou a orestujeme ho.

Skryť Vypnúť reklamu

Druhá možnosť je mäso najskôr uvariť a potom ho pomlieť a ochutiť. V tom prípade ho už ale nerestujeme. Len k nemu pridáme osmaženú cibuľu, soľ a korenie.

Z múky, vajíčka, kefíru a soli pripravíme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a pohárom z neho vykrojíme kolieska.

Na každé koliesko naložíme lyžičkou mäsovú zmes, cesto preklopíme a spojíme ako naše pirohy. Niektoré gazdinky potom ešte konce spoja tak, že vareniki vyzerajú ako talianske ravioly.

Takto pripravené vareniki dáme do vriacej osolenej vody a asi desať minút ich povaríme.

Vyberieme ich z vody, posypeme osmaženou cibuľou a pridáme kyslú smotanu.

Golubce

Potrebujeme: 750 g mletého mäsa, najlepšie miešané hovädzie s bravčovým, 3 cibule, 500 g ryže, 1 mrkvu, sladkú papriku, čierne mleté korenie, soľ, hlávku kapusty, paradajkový pretlak, kyslú smotanu, cca 8 guličiek nového korenia, bobkový list, celé čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z kapusty vyrežeme hlúb a celú hlávku dáme do vriacej vody. Postupne z nej odtrhávame sparené listy a dávame ich do misky.

Popri tom si priebežne pripravíme náplň. Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej nastrúhanú mrku, osmažíme ich a odstavíme z ohňa.

Ryžu sparíme horúcou vodou, dáme ju do misy, pridáme k nej mleté surové mäso a orestovanú cibuľu s mrkvou.

Zmes okoreníme, osolíme, dobre premiešame a naplníme ňou kapustné listy, ktoré zabalíme ako obálku na listy.

Zvyšok kapusty, ktorú nespotrebujeme na napĺňanie nakrájame a dáme na dno veľkého hrnca.

Na to poukladáme golubce, povrch pokryjeme kapustnými listami, ktoré sme nevyužili, zalejeme vodou, do ktorej rozmiešame jeden paradajkový pretlak a osolíme ju.

Prihodíme do hrnca celé čierne korenie a nové korenie a varíme asi pol hodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávame s hubovou smotanovou omáčkou, alebo len s kyslou smotanou.

Syrniki

Potrebujeme: 600 g mäkkého tvarohu, 70 g hrubej múky, 1 vajce, 60 g pr. cukru, 1 vanilku, 60 g masla, šľahačku

Postup: Tvaroh poriadne vymiešame a vidličkou rozpučíme prípadné hrudky. Dáme ho do misky, pridáme múku, práškový cukor, vajce, asi 30 g masla a spracujeme na cesto, ktoré sa dá rozvaľkať.

Keď ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm, pohárom vykrojíme kolieska, ktoré osmažíme na masle.

Hotové syrniky posypeme práškovým cukrom a podávame so šľahačkou.

Ukrajinský šašlik

Potrebujeme: jahňačie, kozľacie, alebo aj bravčové mäso (pliecko, krkovičku), mletú červenú papriku a cibuľu. Na marinádu: cca 3 dcl octu, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, bobkový list, trošku oleja

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kocky, cibuľu na kolieska a zalejeme to marinádou, ktorú pripravíme z potrebných surovín.

Ocot robí šašliku dobrú službu, pretože vďaka nemu je mäso ľahšie stráviteľné, netreba to však s ním preháňať, aby nezanechalo v mäse pachuť.

Mäso s cibuľou jemne premiešame a takto môže pokojne odležať aj 2 dni.

Potom ich napichneme na grilovacie ihly a opečieme na drevenom uhlí.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  8. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  9. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  10. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 913
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 553
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 913
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 815
  5. Aká je chémia vôní 9 744
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 399
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 778
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 599
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 175
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 370
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí svoj tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Viki Olejárová by rada zbierala zážitky z celého sveta, chcela by prespať v baobabe aj si zaspievať so Stingom.
Ľudmila Kolesárová.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Alena Zsuzsová opúšťa súd v Banskej Bystrici.

Jankovská by chcela Vianoce na slobode. Vylúčené to nie je

Rozhodnúť môže sama prokurátorka alebo na žiadosť aj súd.

Monika Jankovská.
Rozprávky SME

Či za dobré sa treba dobrým odmeniť (číta Robert Roth)

Klasické rozprávky (nielen) pre vaše deti.

Rozprávky
ŠPORT

Mal mať rozprávkovú kariéru. Hlúpa mladá hlava všetko zničila, spomína

Strelil najrýchlejší gól v najvyššej súťaži?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop