Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradičné ukrajinské jedlá: Vareniki, šašlik, syrniki, golubce

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Golubce.Golubce. (Zdroj: Fotolia.com)

Našu pravidelnú gastronomickú prechádzku po európskych a svetových kuchyniach sme teraz nasmerovali k našim východným susedom a chystáme sa ochutnať typické jedlá Ukrajiny.

Vareniki s mäsom

Ide o jeden z mnohých rôznorodých receptov na pirohy. Ukrajinci toto svoje národné jedlo na viacero spôsobov, napríklad aj so zemiakovo tvarohovou plnkou.

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, kefír, olej, mleté bravčové mäso, 2 cibule, mletú červenú papriku, čierne mleté korenie, kyslú smotanu

Postup: Príprava sa začína náplňou. Na rozohriatom oleji na panvici orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme k nej mäso, osolíme ho, okoreníme, poprášime červenou paprikou a orestujeme ho.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhá možnosť je mäso najskôr uvariť a potom ho pomlieť a ochutiť. V tom prípade ho už ale nerestujeme. Len k nemu pridáme osmaženú cibuľu, soľ a korenie.

Z múky, vajíčka, kefíru a soli pripravíme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a pohárom z neho vykrojíme kolieska.

Na každé koliesko naložíme lyžičkou mäsovú zmes, cesto preklopíme a spojíme ako naše pirohy. Niektoré gazdinky potom ešte konce spoja tak, že vareniki vyzerajú ako talianske ravioly.

Takto pripravené vareniki dáme do vriacej osolenej vody a asi desať minút ich povaríme.

Vyberieme ich z vody, posypeme osmaženou cibuľou a pridáme kyslú smotanu.

Golubce

Potrebujeme: 750 g mletého mäsa, najlepšie miešané hovädzie s bravčovým, 3 cibule, 500 g ryže, 1 mrkvu, sladkú papriku, čierne mleté korenie, soľ, hlávku kapusty, paradajkový pretlak, kyslú smotanu, cca 8 guličiek nového korenia, bobkový list, celé čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z kapusty vyrežeme hlúb a celú hlávku dáme do vriacej vody. Postupne z nej odtrhávame sparené listy a dávame ich do misky.

Popri tom si priebežne pripravíme náplň. Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme k nej nastrúhanú mrku, osmažíme ich a odstavíme z ohňa.

Ryžu sparíme horúcou vodou, dáme ju do misy, pridáme k nej mleté surové mäso a orestovanú cibuľu s mrkvou.

Zmes okoreníme, osolíme, dobre premiešame a naplníme ňou kapustné listy, ktoré zabalíme ako obálku na listy.

Zvyšok kapusty, ktorú nespotrebujeme na napĺňanie nakrájame a dáme na dno veľkého hrnca.

Na to poukladáme golubce, povrch pokryjeme kapustnými listami, ktoré sme nevyužili, zalejeme vodou, do ktorej rozmiešame jeden paradajkový pretlak a osolíme ju.

Prihodíme do hrnca celé čierne korenie a nové korenie a varíme asi pol hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Podávame s hubovou smotanovou omáčkou, alebo len s kyslou smotanou.

Syrniki

Potrebujeme: 600 g mäkkého tvarohu, 70 g hrubej múky, 1 vajce, 60 g pr. cukru, 1 vanilku, 60 g masla, šľahačku

Postup: Tvaroh poriadne vymiešame a vidličkou rozpučíme prípadné hrudky. Dáme ho do misky, pridáme múku, práškový cukor, vajce, asi 30 g masla a spracujeme na cesto, ktoré sa dá rozvaľkať.

Keď ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm, pohárom vykrojíme kolieska, ktoré osmažíme na masle.

Hotové syrniky posypeme práškovým cukrom a podávame so šľahačkou.

Ukrajinský šašlik

Potrebujeme: jahňačie, kozľacie, alebo aj bravčové mäso (pliecko, krkovičku), mletú červenú papriku a cibuľu. Na marinádu: cca 3 dcl octu, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, bobkový list, trošku oleja

Postup: Mäso nakrájame na väčšie kocky, cibuľu na kolieska a zalejeme to marinádou, ktorú pripravíme z potrebných surovín.

Ocot robí šašliku dobrú službu, pretože vďaka nemu je mäso ľahšie stráviteľné, netreba to však s ním preháňať, aby nezanechalo v mäse pachuť.

Mäso s cibuľou jemne premiešame a takto môže pokojne odležať aj 2 dni.

Potom ich napichneme na grilovacie ihly a opečieme na drevenom uhlí.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 125
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 581
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 090
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 223
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 525
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 259
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 233
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 990
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 805
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 062
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 695
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 694
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 732
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 538
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 159
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 990
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 805
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 062
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 695
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 694
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 732
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 538
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 159
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu