Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom rakúske špeciality: Tafelspitz, vývar s palacinkovými rezancami, linecký koláč, wurstsalat

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pokračujeme v našej gastronomickej prechádzke Európou a tentoraz sa zastavíme v Rakúsku. Ich kuchyňa nie je len známy viedenský "šnicel", alebo Sacherova torta. Ale aj chutné hovädzie so zaujímavými prílohami, či linecký koláč, ktorý má dlhoročnú tradíciu v meste Linz.

Vývar s palacinkovými rezancami a Tafelspitz

Ide o tradičné jedlo ako stvorené na víkend, pretože jeho príprava je dlhšia. Chuť však stojí za to. Výsledkom bude polievka, hovädzie mäso s pažítkovou omáčkou a krémovým špenátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: Hovädzie mäso - zadné, hovädzie špikové kosti, koreňovú zeleninu (2-3 mrkvy, polovicu zeleru, 2 petržleny), 1 pór, 1 cibuľu (so šupkou), soľ, čierne mleté korenie, bobkový list, zopár guľôčok celého nového korenia, celé čierne korenie

Na palacinkové cesto: 2 vajíčka, cca 200 ml mlieka, polohrubú múku, soľ, štipku prášku do pečiva, olej

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na pažítkovú omáčku: 2 uvarené a 2 surové vajíčka, olej, chlieb (najlepšie toastový), 250 ml mlieka, 1 kyslá smotana, zväzok pažítky, soľ, korenie

Na špenát: balenie listového špenátu, maslo, šľahačková smotana, soľ, korenie

Postup: Kosti aj mäso umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca. Potrebujeme aspoň 4 litre vody.

Do hrnca dáme aj celú cibuľu, očistenú koreňovú zeleninu, bobkový list a korenie a varíme minimálne dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Plameň musí byť slabý a vývar má len jemne prebublávať.

Keď bude mäso mäkké, nakrjáme ho priečne cez vlákno na plátky a udržiavame v teple.

Vývar môžeme precediť a podávať ho s palacinkovými rezancami. Tie pripravíme tak, že vyšľaháme vajcia so soľou a studeným mliekom, pridáme múku a kypriaci prášok. Z riedkeho cesta upečieme na panvici palacinky, ktoré necháme vychladnúť, potom ich zrolujeme bez náplne a nakrájame na tenké kolieska a servírujeme tak, že do taniera dáme palacinkové rezance a zalejeme ich vývarom.

Uvarenú zeleninu môžeme jesť v polievke, alebo ju podávať k mäsu.

Pažítkovú omáčku pripravíme tak, že chlieb namočený vo vývare rozmixujeme, pridáme varené vajcia a surové žĺtka a spravíme majonézu. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava špenátu sa začína tak, že na panvici opečieme na kolieska nakrájaný pór, pridáme špenát, zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť.

Wurstsalat

Potrebujeme: 600 g jemnej salámy (šunky) ako je liptovská, alebo Lyoner, červenú a žltú mäsitú papriku, cibuľu, kyslé uhorky, redkvičky,

Nálev: 4 PL studenej vody, 3 PL vínneho octu, 5 PL oleja, lyžičku horčice, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Salámu nakrájame na tenké plátky a potom na pásiky. Papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.

Cibuľu nakrájame na tenké prúžky a podobne aj kyslé uhorky.

Všetko dáme do misky a zalejeme nálevom pripraveným z uvedených surovín.

Šalát necháme chvíľu postáť v chlade a podávame posypaný pažítkou.

Linecký mriežkovaný koláč

Potrebujeme: 350 g masla, 350 g cukru, 350 g mletých mandlí, 1/2 kg hladkej múky, 1 dl mlieka, 2 vajcia, 1 žĺtok , škorica, džem

Postup: Z masla, cukru, múky, vajec, mandlí, škorice a mlieka vypracujeme hladké cesto.

Rozdelíme ho na dve časti.

Tú väčšiu rozvaľkáme na veľkosť plechu – je na nás, či bude okrúhly alebo hranatý.

Uložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.

Potrieme ho štedrou vrstvou džemu, alebo vymiešanou zaváraninou.

Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrájame napríklad radielkom na pásiky a z nich urobíme mriežku na koláč.

Upečieme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Páni, prestávate sa cítiť vo svojej koži? Toto môžu byť príčiny
  3. McDonald’s podporil dva zelené projekty v Prešovskom kraji
  4. Wattiva spúšťa na Slovensku revolúciu v nabíjaní elektromobilov.
  5. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  6. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  7. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  8. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  1. Páni, prestávate sa cítiť vo svojej koži? Toto môžu byť príčiny
  2. McDonald’s podporil dva zelené projekty v Prešovskom kraji
  3. Wattiva spúšťa na Slovensku revolúciu v nabíjaní elektromobilov.
  4. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  5. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  6. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  7. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 866
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 845
  3. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 5 244
  4. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 5 086
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 3 607
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 836
  7. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 753
  8. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili 1 483
  1. Dušan Piršel: Zdravotníctvo by malo byť barometrom ľudskosti celého systému
  2. Vladimír Krátky: Pomrzneme ?!
  3. Martin Fronk: Oslava stáročnej tradície na hrade
  4. Irena Šimuneková: Studený hrad, ktorý už nie je hradom
  5. Petra Machová: Večná dilema - first minute alebo last minute?
  6. Zdravotní Klauni: Byť zdravotným klaunom pre seniorov znamená viac než len rozosmievať
  7. Martin Fronk: Dva Dni Po Oslave, Ktorá Vám Pripomenie Staré Dobré Časy: Zastavil sa Čas v Litave?
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Ivanka pri Dunaji
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 26 310
  2. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 17 427
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 8 003
  4. Juraj Droppa: Čo vám Fico na tlačovke nepovedal. 6 300
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 174
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 6 075
  7. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 5 823
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 212
  1. INEKO: Hodnotenie finančného zdravia samospráv: Kleslo zadlženie, ale aj prebytky na bežných účtoch
  2. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  3. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  4. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  5. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  6. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  7. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  8. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nagy prišiel pre hazard o reštauráciu, dom a pol milióna eur.

Hazard by zrušil, hovorí, že kým nevidí kasíno, nemyslí naň.


4

Zamysleli ste sa nad tým, prečo za zvýšil zdravotný a nie sociálny odvod?


1
Stará Vajnorská v Bratislave.

Na čele je údajná „čínska práčka peňazí“.


Ilustračné foto.

Miesto na lakťovej opierke len pre teba.


1

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu