Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom rakúske špeciality: Tafelspitz, vývar s palacinkovými rezancami, linecký koláč, wurstsalat

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pokračujeme v našej gastronomickej prechádzke Európou a tentoraz sa zastavíme v Rakúsku. Ich kuchyňa nie je len známy viedenský "šnicel", alebo Sacherova torta. Ale aj chutné hovädzie so zaujímavými prílohami, či linecký koláč, ktorý má dlhoročnú tradíciu v meste Linz.

Vývar s palacinkovými rezancami a Tafelspitz

Ide o tradičné jedlo ako stvorené na víkend, pretože jeho príprava je dlhšia. Chuť však stojí za to. Výsledkom bude polievka, hovädzie mäso s pažítkovou omáčkou a krémovým špenátom.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: Hovädzie mäso - zadné, hovädzie špikové kosti, koreňovú zeleninu (2-3 mrkvy, polovicu zeleru, 2 petržleny), 1 pór, 1 cibuľu (so šupkou), soľ, čierne mleté korenie, bobkový list, zopár guľôčok celého nového korenia, celé čierne korenie

Na palacinkové cesto: 2 vajíčka, cca 200 ml mlieka, polohrubú múku, soľ, štipku prášku do pečiva, olej

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na pažítkovú omáčku: 2 uvarené a 2 surové vajíčka, olej, chlieb (najlepšie toastový), 250 ml mlieka, 1 kyslá smotana, zväzok pažítky, soľ, korenie

Na špenát: balenie listového špenátu, maslo, šľahačková smotana, soľ, korenie

Postup: Kosti aj mäso umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca. Potrebujeme aspoň 4 litre vody.

Do hrnca dáme aj celú cibuľu, očistenú koreňovú zeleninu, bobkový list a korenie a varíme minimálne dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Plameň musí byť slabý a vývar má len jemne prebublávať.

Keď bude mäso mäkké, nakrjáme ho priečne cez vlákno na plátky a udržiavame v teple.

Vývar môžeme precediť a podávať ho s palacinkovými rezancami. Tie pripravíme tak, že vyšľaháme vajcia so soľou a studeným mliekom, pridáme múku a kypriaci prášok. Z riedkeho cesta upečieme na panvici palacinky, ktoré necháme vychladnúť, potom ich zrolujeme bez náplne a nakrájame na tenké kolieska a servírujeme tak, že do taniera dáme palacinkové rezance a zalejeme ich vývarom.

Uvarenú zeleninu môžeme jesť v polievke, alebo ju podávať k mäsu.

Pažítkovú omáčku pripravíme tak, že chlieb namočený vo vývare rozmixujeme, pridáme varené vajcia a surové žĺtka a spravíme majonézu. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava špenátu sa začína tak, že na panvici opečieme na kolieska nakrájaný pór, pridáme špenát, zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť.

Wurstsalat

Potrebujeme: 600 g jemnej salámy (šunky) ako je liptovská, alebo Lyoner, červenú a žltú mäsitú papriku, cibuľu, kyslé uhorky, redkvičky,

Nálev: 4 PL studenej vody, 3 PL vínneho octu, 5 PL oleja, lyžičku horčice, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Salámu nakrájame na tenké plátky a potom na pásiky. Papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.

Cibuľu nakrájame na tenké prúžky a podobne aj kyslé uhorky.

Všetko dáme do misky a zalejeme nálevom pripraveným z uvedených surovín.

Šalát necháme chvíľu postáť v chlade a podávame posypaný pažítkou.

Linecký mriežkovaný koláč

Potrebujeme: 350 g masla, 350 g cukru, 350 g mletých mandlí, 1/2 kg hladkej múky, 1 dl mlieka, 2 vajcia, 1 žĺtok , škorica, džem

Postup: Z masla, cukru, múky, vajec, mandlí, škorice a mlieka vypracujeme hladké cesto.

Rozdelíme ho na dve časti.

Tú väčšiu rozvaľkáme na veľkosť plechu – je na nás, či bude okrúhly alebo hranatý.

Uložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.

Potrieme ho štedrou vrstvou džemu, alebo vymiešanou zaváraninou.

Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrájame napríklad radielkom na pásiky a z nich urobíme mriežku na koláč.

Upečieme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  6. Keď sa z brigády stane kariéra
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 10 358
  2. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 5 767
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 608
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 554
  5. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 2 344
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 194
  7. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 1 699
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 494
  1. Andrea Podešvová: Prezident Pellegrini v Lombardii: pohľad Slovenky zo zahraničia
  2. Pavol Burda: Niet prečo sa ospravedlňovať
  3. Anton Kovalčík: Kresťania v strednej Európe v boji proti fašizmu. Prvá časť - Nemecko a Rakúsko.
  4. Rado Surovka: Od pondelka bude chlieb a benzín za polovicu
  5. Štefan Šturdzík: Pohľad na politikov po hektickom mesiaci je čisté zúfalstvo.
  6. Jaroslav Liptak: Slovensko, krajina skepticizmu. Prečo?
  7. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  8. Marian Mudrák: Ako spoznať pravú starožitnosť?
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 18 203
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 502
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 14 318
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 640
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 611
  6. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 583
  7. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 7 307
  8. Marian Faktor: Pravda o tom, kto zderie pracujúcich a kde naozaj skončia ich zdravotné odvody 4 874
  1. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  2. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  3. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  4. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  5. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  6. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  7. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
  8. Marian Nanias: Dopláca Slovensko na členstvo v EÚ, alebo získava?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu