Korzár logo Korzár
Nedeľa, 26. január, 2020 | Meniny má Tamara

Varíme s Korzárom rakúske špeciality: Tafelspitz, vývar s palacinkovými rezancami, linecký koláč, wurstsalat

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pokračujeme v našej gastronomickej prechádzke Európou a tentoraz sa zastavíme v Rakúsku. Ich kuchyňa nie je len známy viedenský "šnicel", alebo Sacherova torta. Ale aj chutné hovädzie so zaujímavými prílohami, či linecký koláč, ktorý má dlhoročnú tradíciu v meste Linz.

Vývar s palacinkovými rezancami a Tafelspitz

Ide o tradičné jedlo ako stvorené na víkend, pretože jeho príprava je dlhšia. Chuť však stojí za to. Výsledkom bude polievka, hovädzie mäso s pažítkovou omáčkou a krémovým špenátom.

Potrebujeme: Hovädzie mäso - zadné, hovädzie špikové kosti, koreňovú zeleninu (2-3 mrkvy, polovicu zeleru, 2 petržleny), 1 pór, 1 cibuľu (so šupkou), soľ, čierne mleté korenie, bobkový list, zopár guľôčok celého nového korenia, celé čierne korenie

Na palacinkové cesto: 2 vajíčka, cca 200 ml mlieka, polohrubú múku, soľ, štipku prášku do pečiva, olej

Článok pokračuje pod video reklamou

Na pažítkovú omáčku: 2 uvarené a 2 surové vajíčka, olej, chlieb (najlepšie toastový), 250 ml mlieka, 1 kyslá smotana, zväzok pažítky, soľ, korenie

Na špenát: balenie listového špenátu, maslo, šľahačková smotana, soľ, korenie

Postup: Kosti aj mäso umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca. Potrebujeme aspoň 4 litre vody.

Do hrnca dáme aj celú cibuľu, očistenú koreňovú zeleninu, bobkový list a korenie a varíme minimálne dve hodiny.

Plameň musí byť slabý a vývar má len jemne prebublávať.

Keď bude mäso mäkké, nakrjáme ho priečne cez vlákno na plátky a udržiavame v teple.

Vývar môžeme precediť a podávať ho s palacinkovými rezancami. Tie pripravíme tak, že vyšľaháme vajcia so soľou a studeným mliekom, pridáme múku a kypriaci prášok. Z riedkeho cesta upečieme na panvici palacinky, ktoré necháme vychladnúť, potom ich zrolujeme bez náplne a nakrájame na tenké kolieska a servírujeme tak, že do taniera dáme palacinkové rezance a zalejeme ich vývarom.

Uvarenú zeleninu môžeme jesť v polievke, alebo ju podávať k mäsu.

Pažítkovú omáčku pripravíme tak, že chlieb namočený vo vývare rozmixujeme, pridáme varené vajcia a surové žĺtka a spravíme majonézu. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku.

Príprava špenátu sa začína tak, že na panvici opečieme na kolieska nakrájaný pór, pridáme špenát, zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť.

Wurstsalat

Potrebujeme: 600 g jemnej salámy (šunky) ako je liptovská, alebo Lyoner, červenú a žltú mäsitú papriku, cibuľu, kyslé uhorky, redkvičky,

Nálev: 4 PL studenej vody, 3 PL vínneho octu, 5 PL oleja, lyžičku horčice, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Salámu nakrájame na tenké plátky a potom na pásiky. Papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.

Cibuľu nakrájame na tenké prúžky a podobne aj kyslé uhorky.

Všetko dáme do misky a zalejeme nálevom pripraveným z uvedených surovín.

Šalát necháme chvíľu postáť v chlade a podávame posypaný pažítkou.

Linecký mriežkovaný koláč

Potrebujeme: 350 g masla, 350 g cukru, 350 g mletých mandlí, 1/2 kg hladkej múky, 1 dl mlieka, 2 vajcia, 1 žĺtok , škorica, džem

Postup: Z masla, cukru, múky, vajec, mandlí, škorice a mlieka vypracujeme hladké cesto.

Rozdelíme ho na dve časti.

Tú väčšiu rozvaľkáme na veľkosť plechu – je na nás, či bude okrúhly alebo hranatý.

Uložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.

Potrieme ho štedrou vrstvou džemu, alebo vymiešanou zaváraninou.

Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrájame napríklad radielkom na pásiky a z nich urobíme mriežku na koláč.

Upečieme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  7. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  8. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  9. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  10. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  1. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  2. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  3. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  4. Natankujete len za 1 euro. OMV otvára novú čerpačku
  5. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  6. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  9. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  10. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 13 538
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 134
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 245
  4. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 9 779
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 8 968
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 8 376
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 7 736
  8. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 7 646
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 241
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 164

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo, Recepty z Korzára, recepty

Neprehliadnite tiež

Košický nováčik zdolal doma aj úradujúceho majstra

Tatran dostal lekciu predovšetkým z chcenia a nasadenia.

Erik Ľoch (vpravo) vyhral nad Prešovom prvý raz v kariére, prispel k tomu desiatimi gólmi.

Výstavba priehrady Tichý Potok je opäť reálne v hre

Ochranári sú proti, štát hovorí o nedostatku pitnej vody.

Tichý Potok.
Rozhovor

Kravčík: Priehrada nám nepomôže, je to myslenie minulého storočia

Združenie Ľudia a voda je proti výstavbe vodnej nádrže Tichý Potok.

Michal Kravčík.

Vodárne: Výstavba Tichého Potoka je najvhodnejšie riešenie

Nová nádrž by mala podľa nich výhodnú polohu, vodu netreba prečerpávať.

Sídlo vodární v Košiciach.

Hlavné správy zo Sme.sk

Prieskum preferencií: OĽaNO stále rastie, Kiska predbehol PS/Spolu

Matovičovi výlet do Cannes zrejme pomohol. V najnovšom Focuse rástol najviac.

#foodporn

Z ítečkára sa stal pražiar kávy: Cukor do espressa patrí

Čo stojí za príbehom Zlatého zrnka.

Václav Faltus
Herec Ľuboš Kostelný

Podozrenie na koronavírus hlási už aj Viedeň

Korona vírus sa od SARS líši tým, že je infekčný už v inkubačnej dobe

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop