Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom rakúske špeciality: Tafelspitz, vývar s palacinkovými rezancami, linecký koláč, wurstsalat

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pokračujeme v našej gastronomickej prechádzke Európou a tentoraz sa zastavíme v Rakúsku. Ich kuchyňa nie je len známy viedenský "šnicel", alebo Sacherova torta. Ale aj chutné hovädzie so zaujímavými prílohami, či linecký koláč, ktorý má dlhoročnú tradíciu v meste Linz.

Vývar s palacinkovými rezancami a Tafelspitz

Ide o tradičné jedlo ako stvorené na víkend, pretože jeho príprava je dlhšia. Chuť však stojí za to. Výsledkom bude polievka, hovädzie mäso s pažítkovou omáčkou a krémovým špenátom.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: Hovädzie mäso - zadné, hovädzie špikové kosti, koreňovú zeleninu (2-3 mrkvy, polovicu zeleru, 2 petržleny), 1 pór, 1 cibuľu (so šupkou), soľ, čierne mleté korenie, bobkový list, zopár guľôčok celého nového korenia, celé čierne korenie

Na palacinkové cesto: 2 vajíčka, cca 200 ml mlieka, polohrubú múku, soľ, štipku prášku do pečiva, olej

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na pažítkovú omáčku: 2 uvarené a 2 surové vajíčka, olej, chlieb (najlepšie toastový), 250 ml mlieka, 1 kyslá smotana, zväzok pažítky, soľ, korenie

Na špenát: balenie listového špenátu, maslo, šľahačková smotana, soľ, korenie

Postup: Kosti aj mäso umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca. Potrebujeme aspoň 4 litre vody.

Do hrnca dáme aj celú cibuľu, očistenú koreňovú zeleninu, bobkový list a korenie a varíme minimálne dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Plameň musí byť slabý a vývar má len jemne prebublávať.

Keď bude mäso mäkké, nakrjáme ho priečne cez vlákno na plátky a udržiavame v teple.

Vývar môžeme precediť a podávať ho s palacinkovými rezancami. Tie pripravíme tak, že vyšľaháme vajcia so soľou a studeným mliekom, pridáme múku a kypriaci prášok. Z riedkeho cesta upečieme na panvici palacinky, ktoré necháme vychladnúť, potom ich zrolujeme bez náplne a nakrájame na tenké kolieska a servírujeme tak, že do taniera dáme palacinkové rezance a zalejeme ich vývarom.

Uvarenú zeleninu môžeme jesť v polievke, alebo ju podávať k mäsu.

Pažítkovú omáčku pripravíme tak, že chlieb namočený vo vývare rozmixujeme, pridáme varené vajcia a surové žĺtka a spravíme majonézu. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava špenátu sa začína tak, že na panvici opečieme na kolieska nakrájaný pór, pridáme špenát, zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť.

Wurstsalat

Potrebujeme: 600 g jemnej salámy (šunky) ako je liptovská, alebo Lyoner, červenú a žltú mäsitú papriku, cibuľu, kyslé uhorky, redkvičky,

Nálev: 4 PL studenej vody, 3 PL vínneho octu, 5 PL oleja, lyžičku horčice, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Salámu nakrájame na tenké plátky a potom na pásiky. Papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.

Cibuľu nakrájame na tenké prúžky a podobne aj kyslé uhorky.

Všetko dáme do misky a zalejeme nálevom pripraveným z uvedených surovín.

Šalát necháme chvíľu postáť v chlade a podávame posypaný pažítkou.

Linecký mriežkovaný koláč

Potrebujeme: 350 g masla, 350 g cukru, 350 g mletých mandlí, 1/2 kg hladkej múky, 1 dl mlieka, 2 vajcia, 1 žĺtok , škorica, džem

Postup: Z masla, cukru, múky, vajec, mandlí, škorice a mlieka vypracujeme hladké cesto.

Rozdelíme ho na dve časti.

Tú väčšiu rozvaľkáme na veľkosť plechu – je na nás, či bude okrúhly alebo hranatý.

Uložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.

Potrieme ho štedrou vrstvou džemu, alebo vymiešanou zaváraninou.

Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrájame napríklad radielkom na pásiky a z nich urobíme mriežku na koláč.

Upečieme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 506
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 509
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 170
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 475
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 313
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 264
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu