Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom rakúske špeciality: Tafelspitz, vývar s palacinkovými rezancami, linecký koláč, wurstsalat

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pokračujeme v našej gastronomickej prechádzke Európou a tentoraz sa zastavíme v Rakúsku. Ich kuchyňa nie je len známy viedenský "šnicel", alebo Sacherova torta. Ale aj chutné hovädzie so zaujímavými prílohami, či linecký koláč, ktorý má dlhoročnú tradíciu v meste Linz.

Vývar s palacinkovými rezancami a Tafelspitz

Ide o tradičné jedlo ako stvorené na víkend, pretože jeho príprava je dlhšia. Chuť však stojí za to. Výsledkom bude polievka, hovädzie mäso s pažítkovou omáčkou a krémovým špenátom.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: Hovädzie mäso - zadné, hovädzie špikové kosti, koreňovú zeleninu (2-3 mrkvy, polovicu zeleru, 2 petržleny), 1 pór, 1 cibuľu (so šupkou), soľ, čierne mleté korenie, bobkový list, zopár guľôčok celého nového korenia, celé čierne korenie

Na palacinkové cesto: 2 vajíčka, cca 200 ml mlieka, polohrubú múku, soľ, štipku prášku do pečiva, olej

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na pažítkovú omáčku: 2 uvarené a 2 surové vajíčka, olej, chlieb (najlepšie toastový), 250 ml mlieka, 1 kyslá smotana, zväzok pažítky, soľ, korenie

Na špenát: balenie listového špenátu, maslo, šľahačková smotana, soľ, korenie

Postup: Kosti aj mäso umyjeme a dáme variť do veľkého hrnca. Potrebujeme aspoň 4 litre vody.

Do hrnca dáme aj celú cibuľu, očistenú koreňovú zeleninu, bobkový list a korenie a varíme minimálne dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Plameň musí byť slabý a vývar má len jemne prebublávať.

Keď bude mäso mäkké, nakrjáme ho priečne cez vlákno na plátky a udržiavame v teple.

Vývar môžeme precediť a podávať ho s palacinkovými rezancami. Tie pripravíme tak, že vyšľaháme vajcia so soľou a studeným mliekom, pridáme múku a kypriaci prášok. Z riedkeho cesta upečieme na panvici palacinky, ktoré necháme vychladnúť, potom ich zrolujeme bez náplne a nakrájame na tenké kolieska a servírujeme tak, že do taniera dáme palacinkové rezance a zalejeme ich vývarom.

Uvarenú zeleninu môžeme jesť v polievke, alebo ju podávať k mäsu.

Pažítkovú omáčku pripravíme tak, že chlieb namočený vo vývare rozmixujeme, pridáme varené vajcia a surové žĺtka a spravíme majonézu. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a nasekanú pažítku.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava špenátu sa začína tak, že na panvici opečieme na kolieska nakrájaný pór, pridáme špenát, zľahka okoreníme a osolíme. Nakoniec pridáme asi za lyžicu masla, ktoré necháme v špenáte rozpustiť.

Wurstsalat

Potrebujeme: 600 g jemnej salámy (šunky) ako je liptovská, alebo Lyoner, červenú a žltú mäsitú papriku, cibuľu, kyslé uhorky, redkvičky,

Nálev: 4 PL studenej vody, 3 PL vínneho octu, 5 PL oleja, lyžičku horčice, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Salámu nakrájame na tenké plátky a potom na pásiky. Papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.

Cibuľu nakrájame na tenké prúžky a podobne aj kyslé uhorky.

Všetko dáme do misky a zalejeme nálevom pripraveným z uvedených surovín.

Šalát necháme chvíľu postáť v chlade a podávame posypaný pažítkou.

Linecký mriežkovaný koláč

Potrebujeme: 350 g masla, 350 g cukru, 350 g mletých mandlí, 1/2 kg hladkej múky, 1 dl mlieka, 2 vajcia, 1 žĺtok , škorica, džem

Postup: Z masla, cukru, múky, vajec, mandlí, škorice a mlieka vypracujeme hladké cesto.

Rozdelíme ho na dve časti.

Tú väčšiu rozvaľkáme na veľkosť plechu – je na nás, či bude okrúhly alebo hranatý.

Uložíme ho na vymastený a múkou vysypaný plech.

Potrieme ho štedrou vrstvou džemu, alebo vymiešanou zaváraninou.

Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrájame napríklad radielkom na pásiky a z nich urobíme mriežku na koláč.

Upečieme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 233
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 6 903
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 047
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 593
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 310
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 3 211
  7. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 600
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 561
  1. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  2. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LIV.
  3. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!)
  4. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec
  5. Soňa Fröhlichová: Čokoláda – jeden zo symbolov Švajčiarska
  6. Štefan Šturdzík: Takto vidím svet ja.
  7. Dušan Piršel: Nikto nedokáže premôcť, oklamať ani podplatiť starobu
  8. Daniel Jankech: Lesy Slovenskej republiky,... a ich „rozvoj vidieka“ .
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 17 638
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 703
  3. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 9 172
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 761
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 038
  6. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 177
  7. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 3 988
  8. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme! 3 880
  1. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  2. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  3. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  4. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  5. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
  6. Věra Tepličková: Kde zarába vlastná hlava, tam sa v teple dobre spáva
  7. Věra Tepličková: O ne/spravodlivosti alebo Keď Cintulovia rastú ako huby po daždi
  8. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu