Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Tradícia nadovšetko. Tieto vianočné koláčiky chutia ako od babičky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Vanilkové rožteky

Potrebujeme: 150 g masla, 200 g hladkej múky, 2 žĺtky, 70 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 1 vanilkový cukor, práškový cukor pomiešaný s vanilkovým cukrom na obaľovanie.

Postup: Zo všetkého vymiesime cesto, z ktorého vyrábame šúľance hrubé ‚ako malíček‘.

Pokrájame ich na rovnaké kúsky (asi štvorcentimetrové), ukladáme na maslom vymastený plech a tvarujeme do podkovičky.

Pečieme pri 200 °C asi 12 minút (kým nevoňajú). Upečené obaľujeme v zmesi cukrov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medvedie labky

Potrebujeme: 250 g masla, 350 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 200 g mletých orechov, 1 vajce, 1 PL kakaa, 1 – 2 podrvené klinčeky, nastrúhanú citrónovú kôru (z pol citróna), maslo a hrubá múka na formičky.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Vymiesime cesto, ktorým plníme formičky vymastené maslom a vysypané hrubou múkou. Pečieme pri 180 °C, kým nezačnú hnednúť. Po učepení ich obalíme v práškovom cukre.

Griláž

Potrebujeme: 250 g kryštálového cukru, 125 g masla, 125 g pomletých orechov, 1 vajce, 1 PL šľahačkovej smotany.

Postup: Cukor upálime dohneda, poukladáme naň maslo pokrájané na polcentimetrové kúsky a na ešte neroztopené maslo rýchlo nasypeme orechy.

Ihneď pridáme vajce so smotanou a na miernom ohni spolu zamiešame. Masu potom natierame na oblátku do hrúbky asi pol centimetra, prikryjeme druhou oblátkou, zabalíme do desiatového papiera a na niekoľko hodín zaťažíme.

Linecké kolieska

Linecké koláčiky sú typickým vianočným pečivom v krajinách niekdajšieho Rakúsko-Uhorska.

SkryťVypnúť reklamu

Ako názov naznačuje, pochádzajú z rakúskeho Linzu a hovorí sa, že „Linzer torte“ je najstarší koláč na svete, lebo recept naň vraj pochádza už z roku 1653.

Potrebujeme: 350 g hladkej múky, 250 g masla, 4 žĺtky, 120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, ríbezľovo-malinový lekvár.

Postup: Vymiesime cesto a necháme ho asi pol hodiny postáť v chladničke. Potom ho po častiach vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 – 4 milimetre, vykrajujeme kolieska, polovicu z nich s dierkou. Poukladáme na maslom vymastený plech, asi 10 minút pečieme pri 180 °C.

Upečené a vychladnuté spájame pekným červeným lekvárom.

Plnené oriešky

Potrebujeme: 200 g masla, 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 2 žĺtky, 2 ČL kakaa, 1 PL rumu (alebo trochu arómy).

SkryťVypnúť reklamu

Na plnku: 60 g orechov, 75 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 100 g masla

Postup: Zo všetkých uvedených ingrediencií vymiesime cesto, z ktorého budeme postupne odoberať kúsky a naplníme nimi orieškové formičky. Upečieme ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov, asi 14 minút.

Po vybratí z rúry hneď, ešte teplé vyklopíme a necháme vychladnúť.

Zatiaľ pripravíme plnku: Pomleté orechy sparíme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame do penista a pomaly primiešame orechovú masu.

Vyhladnuté oriešky naplníme, spojíme dokopy a obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme pridali trochu kakaa.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 240
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 580
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 089
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 223
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 520
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 264
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 234
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 397
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 039
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 680
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 682
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 724
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 604
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 214
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 980
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 397
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 039
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 680
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 682
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 724
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 604
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 214
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu