Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: V nedeľu sa začína advet. Je čas na perníčky medom oplývajúce

Recepty na raw, kávové i zázvorové.

Nič nerozvonia kuchyňu v predvianočnom čase viac, ako práve sa pečúce medovníčky. Niektoré gazdinky majú svoje rokmi overené recepty, iné rady skúšajú niečo nové. A niektoré sa márne snažia, no výsledok nikdy nie je podľa ich predstáv. S pomocou našich rád sa vám tieto Vianoce podarí upiecť a vyzdobiť parádne perníčky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Med navyše dodáva perníkom na kvalitnej výživovej hodnote, preto sú pri sviatočnom maškrtení lepšou voľbou ako klasické cukrové pečivo.

Klasické medovníky

Potrebujeme: 2 vajíčka, 500 g hladkej múky, 120 g medu, 190 g práškového cukru, 125 g Hery, 1 balíček perníkového korenia, 1/2 ČL mletej škorice, 1 ČL jedlej sódy, strúhaná kôra z 1 citróna, oriešky

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Najprv si zmiešame suché suroviny, ku ktorým postupne pridáme všetky tekuté. Spracujeme si cesto a necháme 1 hodinu odstáť v chlade. Rozváľame ho na hrúbku asi 1/2 až 1 cm, potrieme rozšľahaným vajíčkom, povykrajujeme do ľubovoľných tvarov a na vrch každého z nich podávame oriešok. Perníky poukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a pečieme v rúre rozohriatej na 200° C asi 5 minút.

Pokiaľ budú perníky zdobené polevou, nedávame na vrch oriešok a pečieme ich nepotreté. Rozšľahané vajíčko s 1 ČL silnej čiernej kávy pridáme na vrch perníkov až tesne po upečení. Necháme ho zaschnúť a perníky vychladnúť.

Kávovo-kakaové medovníky

Potrebujeme: 4 PL medu, 250 g masla, 1 PL bravčovej masti, 2 PL kakaa, 4 vajíčka, 400 g práškového cukru, 1 ČL jedlej sódy 1 balíček perníkového korenia, 1 PL mletej kávy, 1 kg hladkej múky, 70 ml mlieka, 1 PL mletej škorice, 1 dl rumu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V mise spolu zohrejeme med a masť, pridáme kakao a kávu, potom cukor, vajíčka, perníkové korenie, jedlú sódu a škoricu a všetko spolu dobre vymiešame. Pridáme ešte múku, rum a mlieko podľa hustoty cesta. Vypracované cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladu aspoň na 24 hodín. Na druhý deň vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 4 mm a povykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Potrieme vajíčkom zmiešaným s vodou a pečieme pri 250° C asi 4 minúty. Vajíčkom môžeme potrieť aj hneď po upečení.

Medovníky plnené slivkovým lekvárom

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 500 g práškového cukru, 5 vajíčok, 250 g mletých orechov, 250 g medu, 3 ČL perníkového korenia, 2 ČL jedlej sódy, 6 PL oleja, slivkový lekvár

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme z chladu, vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre rozohriatej na 190° C, nie však dohneda, len dokým nebudú zospodu dobre upečené. Po vychladnutí ich natrieme slivkovým lekvárom zriedeným z vodou. Pred plnením sa perníky môžu zdať tvrdé, no lekvár ich navlhčí a vydržia mäkké a chutné aspoň ďalší mesiac.

SkryťVypnúť reklamu

Raw perníky bez pečenia

Potrebujeme: 400 g sušených datlí, 240 g sušeného kokosu, 50 g slnečnicových semienok, 1 PL perníkového korenia, 100 g sušených sliviek

Postup: Datle a sušené slivky si namočíme na pár hodín do vody, najlepšie však cez noc. Ráno vodu zlejeme a datle rozmixujeme na kašu. Kokos a slnečnicové semiačka pomelieme najemno, pridáme k datliam, prisypeme perníkové korenie a dobre premiešame. Na plech natiahneme potravinovú fóliu, na ktorú premiestnime cesto. Rozvaľkáme ho natenko a necháme v mrazničke asi hodinu, alebo kým nestuhne. Fóliu z cestom premiestnime na pracovnú dosku, kde si z neho vykrajujeme perníky. Z predtým namočených sliviek si takisto urobíme kašu, ktorou perníky ozdobíme.

Zázvorové medovníky

Potrebujeme: 270 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 vaječný žĺtok, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 ČL mletého zázvoru, štipka čerstvého zázvoru

Postup: Múku, cukor, kypriaci práčok a zázvor dáme so misky. Pridáme k nim dve celé vajíčka a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho, povykrajujeme rozličné tvary, poukladáme na vymastený plech a dáme na 24 hodín na chladné miesto. Po uplynutí času vyhrejeme rúru na 170° C a všetky zázvorníky obrátime na opačnú stranu. Potrieme ich vyšľahaným žĺtkom a pečieme približne 15 minút. Piecť ich treba v predstihu, aby do Vianoc zmäkli.

Korenie a med

Charakteristickú arómu tomuto pečivu dodáva zmes korenín označovaných ako perníkové. Toto korenie však na prípravu medovníkov nestačí. Dôležitá je ešte jedna surovina - med.

Je neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola, no vedeli ste, že má aj špecifické vlastnosti? V kvapalnom stave sa nekazí. Keďže obsahuje vysoké množstvo cukrov, ničí baktérie v procese zvanom osmóza a pre nízky obsah vody sa v ňom nedokážu uchytiť ani kvasinky. Jeho konzervačné vlastnosti dokážu cesto na medovníky udržať čerstvé a chutné aj niekoľko mesiacov bez ohľadu na to, či je upečené alebo surové.

Dobré rady babky pernikárky:

- Medovníky skladujeme v plechovej nádobe na suchom, chladnom mieste, aby nestratili svoju vôňu, chuť, krehkosť a vláčnosť.

- Po upečení by perníky mali byť krehké, no časom trocha stvrdnú. Aby vydržali dlho čo najmäkšie, priložte k nim nakrájané jablko.

- Pravé cesto na medovníky by sa malo nechať odležať aspoň mesiac, aby dobre "vykyslo".

- Pokiaľ chcete perníky zdobiť bielkovou polevou, používajte práškový cukor, ktorý je preosiaty minimálne trikrát. Zbavíte sa tak všetkých hrudiek, väčších kryštálikov či prípadných nečistôt. Cukor navyše zostane jemný a nadýchaný, čo sa odrazí aj na výslednej kvalite polevy.

- Ak pridávate do polevy aj citrónovú šťavu, preceďte ju cez jemné sitko, aby sa do polevy nedostali ani tie najmenšie kôstky.

- Aby bola poleva pevnejšia a lesklejšia, pridajte do zmesi 1 ČL zemiakového škrobu.

- Polevu nešľahajte elektrickým šľahačom, urobili by sa v nej bublinky a po zaschnutí by sa lámala. Zostaňte radšej pri osvedčenej metóde ručného miešania.

- Správne vymiešaná poleva by mala byť lesklá, snehobiela a taká hustá, že keď po nej prejdete lyžicou, zostane tam cestička.

- Ďalším testom správnej hustoty je kvapnúť kúsok polevy na jej zvyšok. Ak sa kvapka nerozleje ani nesplynie so zvyškom, je to znak správnej konzistencie.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 657
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 503
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 153
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 466
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 322
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 268
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu