Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: V nedeľu sa začína advet. Je čas na perníčky medom oplývajúce

Recepty na raw, kávové i zázvorové.

Nič nerozvonia kuchyňu v predvianočnom čase viac, ako práve sa pečúce medovníčky. Niektoré gazdinky majú svoje rokmi overené recepty, iné rady skúšajú niečo nové. A niektoré sa márne snažia, no výsledok nikdy nie je podľa ich predstáv. S pomocou našich rád sa vám tieto Vianoce podarí upiecť a vyzdobiť parádne perníčky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Med navyše dodáva perníkom na kvalitnej výživovej hodnote, preto sú pri sviatočnom maškrtení lepšou voľbou ako klasické cukrové pečivo.

Klasické medovníky

Potrebujeme: 2 vajíčka, 500 g hladkej múky, 120 g medu, 190 g práškového cukru, 125 g Hery, 1 balíček perníkového korenia, 1/2 ČL mletej škorice, 1 ČL jedlej sódy, strúhaná kôra z 1 citróna, oriešky

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Postup: Najprv si zmiešame suché suroviny, ku ktorým postupne pridáme všetky tekuté. Spracujeme si cesto a necháme 1 hodinu odstáť v chlade. Rozváľame ho na hrúbku asi 1/2 až 1 cm, potrieme rozšľahaným vajíčkom, povykrajujeme do ľubovoľných tvarov a na vrch každého z nich podávame oriešok. Perníky poukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a pečieme v rúre rozohriatej na 200° C asi 5 minút.

Pokiaľ budú perníky zdobené polevou, nedávame na vrch oriešok a pečieme ich nepotreté. Rozšľahané vajíčko s 1 ČL silnej čiernej kávy pridáme na vrch perníkov až tesne po upečení. Necháme ho zaschnúť a perníky vychladnúť.

Kávovo-kakaové medovníky

Potrebujeme: 4 PL medu, 250 g masla, 1 PL bravčovej masti, 2 PL kakaa, 4 vajíčka, 400 g práškového cukru, 1 ČL jedlej sódy 1 balíček perníkového korenia, 1 PL mletej kávy, 1 kg hladkej múky, 70 ml mlieka, 1 PL mletej škorice, 1 dl rumu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V mise spolu zohrejeme med a masť, pridáme kakao a kávu, potom cukor, vajíčka, perníkové korenie, jedlú sódu a škoricu a všetko spolu dobre vymiešame. Pridáme ešte múku, rum a mlieko podľa hustoty cesta. Vypracované cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladu aspoň na 24 hodín. Na druhý deň vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 4 mm a povykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Potrieme vajíčkom zmiešaným s vodou a pečieme pri 250° C asi 4 minúty. Vajíčkom môžeme potrieť aj hneď po upečení.

Medovníky plnené slivkovým lekvárom

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 500 g práškového cukru, 5 vajíčok, 250 g mletých orechov, 250 g medu, 3 ČL perníkového korenia, 2 ČL jedlej sódy, 6 PL oleja, slivkový lekvár

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme z chladu, vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre rozohriatej na 190° C, nie však dohneda, len dokým nebudú zospodu dobre upečené. Po vychladnutí ich natrieme slivkovým lekvárom zriedeným z vodou. Pred plnením sa perníky môžu zdať tvrdé, no lekvár ich navlhčí a vydržia mäkké a chutné aspoň ďalší mesiac.

SkryťVypnúť reklamu

Raw perníky bez pečenia

Potrebujeme: 400 g sušených datlí, 240 g sušeného kokosu, 50 g slnečnicových semienok, 1 PL perníkového korenia, 100 g sušených sliviek

Postup: Datle a sušené slivky si namočíme na pár hodín do vody, najlepšie však cez noc. Ráno vodu zlejeme a datle rozmixujeme na kašu. Kokos a slnečnicové semiačka pomelieme najemno, pridáme k datliam, prisypeme perníkové korenie a dobre premiešame. Na plech natiahneme potravinovú fóliu, na ktorú premiestnime cesto. Rozvaľkáme ho natenko a necháme v mrazničke asi hodinu, alebo kým nestuhne. Fóliu z cestom premiestnime na pracovnú dosku, kde si z neho vykrajujeme perníky. Z predtým namočených sliviek si takisto urobíme kašu, ktorou perníky ozdobíme.

Zázvorové medovníky

Potrebujeme: 270 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 vaječný žĺtok, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 ČL mletého zázvoru, štipka čerstvého zázvoru

Postup: Múku, cukor, kypriaci práčok a zázvor dáme so misky. Pridáme k nim dve celé vajíčka a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho, povykrajujeme rozličné tvary, poukladáme na vymastený plech a dáme na 24 hodín na chladné miesto. Po uplynutí času vyhrejeme rúru na 170° C a všetky zázvorníky obrátime na opačnú stranu. Potrieme ich vyšľahaným žĺtkom a pečieme približne 15 minút. Piecť ich treba v predstihu, aby do Vianoc zmäkli.

Korenie a med

Charakteristickú arómu tomuto pečivu dodáva zmes korenín označovaných ako perníkové. Toto korenie však na prípravu medovníkov nestačí. Dôležitá je ešte jedna surovina - med.

Je neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola, no vedeli ste, že má aj špecifické vlastnosti? V kvapalnom stave sa nekazí. Keďže obsahuje vysoké množstvo cukrov, ničí baktérie v procese zvanom osmóza a pre nízky obsah vody sa v ňom nedokážu uchytiť ani kvasinky. Jeho konzervačné vlastnosti dokážu cesto na medovníky udržať čerstvé a chutné aj niekoľko mesiacov bez ohľadu na to, či je upečené alebo surové.

Dobré rady babky pernikárky:

- Medovníky skladujeme v plechovej nádobe na suchom, chladnom mieste, aby nestratili svoju vôňu, chuť, krehkosť a vláčnosť.

- Po upečení by perníky mali byť krehké, no časom trocha stvrdnú. Aby vydržali dlho čo najmäkšie, priložte k nim nakrájané jablko.

- Pravé cesto na medovníky by sa malo nechať odležať aspoň mesiac, aby dobre "vykyslo".

- Pokiaľ chcete perníky zdobiť bielkovou polevou, používajte práškový cukor, ktorý je preosiaty minimálne trikrát. Zbavíte sa tak všetkých hrudiek, väčších kryštálikov či prípadných nečistôt. Cukor navyše zostane jemný a nadýchaný, čo sa odrazí aj na výslednej kvalite polevy.

- Ak pridávate do polevy aj citrónovú šťavu, preceďte ju cez jemné sitko, aby sa do polevy nedostali ani tie najmenšie kôstky.

- Aby bola poleva pevnejšia a lesklejšia, pridajte do zmesi 1 ČL zemiakového škrobu.

- Polevu nešľahajte elektrickým šľahačom, urobili by sa v nej bublinky a po zaschnutí by sa lámala. Zostaňte radšej pri osvedčenej metóde ručného miešania.

- Správne vymiešaná poleva by mala byť lesklá, snehobiela a taká hustá, že keď po nej prejdete lyžicou, zostane tam cestička.

- Ďalším testom správnej hustoty je kvapnúť kúsok polevy na jej zvyšok. Ak sa kvapka nerozleje ani nesplynie so zvyškom, je to znak správnej konzistencie.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  3. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 669
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 6 515
  3. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 367
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 737
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 420
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 559
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 897
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 102
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (24. - 30.10.1925)
  2. Branislav Hláčik: EU nedokáže ani len zrušiť striedanie času
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria?
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Ivan Čáni: Keď sa Blaha naparuje v Europarlamente pred „vypredaným“ hľadiskom.
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod.
  8. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 12 940
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 847
  3. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 10 554
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 414
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 129
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 045
  7. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 953
  8. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 4 452
  1. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  2. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  3. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  4. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  5. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  6. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  7. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  8. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu