Korzár logo Korzár
Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia
Nájdete nás na webe

Pečieme s Korzárom: V nedeľu sa začína advet. Je čas na perníčky medom oplývajúce

Recepty na raw, kávové i zázvorové.

Nič nerozvonia kuchyňu v predvianočnom čase viac, ako práve sa pečúce medovníčky. Niektoré gazdinky majú svoje rokmi overené recepty, iné rady skúšajú niečo nové. A niektoré sa márne snažia, no výsledok nikdy nie je podľa ich predstáv. S pomocou našich rád sa vám tieto Vianoce podarí upiecť a vyzdobiť parádne perníčky.

Med navyše dodáva perníkom na kvalitnej výživovej hodnote, preto sú pri sviatočnom maškrtení lepšou voľbou ako klasické cukrové pečivo.

Klasické medovníky

Potrebujeme: 2 vajíčka, 500 g hladkej múky, 120 g medu, 190 g práškového cukru, 125 g Hery, 1 balíček perníkového korenia, 1/2 ČL mletej škorice, 1 ČL jedlej sódy, strúhaná kôra z 1 citróna, oriešky

Postup: Najprv si zmiešame suché suroviny, ku ktorým postupne pridáme všetky tekuté. Spracujeme si cesto a necháme 1 hodinu odstáť v chlade. Rozváľame ho na hrúbku asi 1/2 až 1 cm, potrieme rozšľahaným vajíčkom, povykrajujeme do ľubovoľných tvarov a na vrch každého z nich podávame oriešok. Perníky poukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech a pečieme v rúre rozohriatej na 200° C asi 5 minút.

Pokiaľ budú perníky zdobené polevou, nedávame na vrch oriešok a pečieme ich nepotreté. Rozšľahané vajíčko s 1 ČL silnej čiernej kávy pridáme na vrch perníkov až tesne po upečení. Necháme ho zaschnúť a perníky vychladnúť.

Kávovo-kakaové medovníky

Potrebujeme: 4 PL medu, 250 g masla, 1 PL bravčovej masti, 2 PL kakaa, 4 vajíčka, 400 g práškového cukru, 1 ČL jedlej sódy 1 balíček perníkového korenia, 1 PL mletej kávy, 1 kg hladkej múky, 70 ml mlieka, 1 PL mletej škorice, 1 dl rumu

Postup: V mise spolu zohrejeme med a masť, pridáme kakao a kávu, potom cukor, vajíčka, perníkové korenie, jedlú sódu a škoricu a všetko spolu dobre vymiešame. Pridáme ešte múku, rum a mlieko podľa hustoty cesta. Vypracované cesto prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladu aspoň na 24 hodín. Na druhý deň vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 4 mm a povykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Potrieme vajíčkom zmiešaným s vodou a pečieme pri 250° C asi 4 minúty. Vajíčkom môžeme potrieť aj hneď po upečení.

Medovníky plnené slivkovým lekvárom

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky, 500 g práškového cukru, 5 vajíčok, 250 g mletých orechov, 250 g medu, 3 ČL perníkového korenia, 2 ČL jedlej sódy, 6 PL oleja, slivkový lekvár

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme z chladu, vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Perníky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre rozohriatej na 190° C, nie však dohneda, len dokým nebudú zospodu dobre upečené. Po vychladnutí ich natrieme slivkovým lekvárom zriedeným z vodou. Pred plnením sa perníky môžu zdať tvrdé, no lekvár ich navlhčí a vydržia mäkké a chutné aspoň ďalší mesiac.

Raw perníky bez pečenia

Potrebujeme: 400 g sušených datlí, 240 g sušeného kokosu, 50 g slnečnicových semienok, 1 PL perníkového korenia, 100 g sušených sliviek

Postup: Datle a sušené slivky si namočíme na pár hodín do vody, najlepšie však cez noc. Ráno vodu zlejeme a datle rozmixujeme na kašu. Kokos a slnečnicové semiačka pomelieme najemno, pridáme k datliam, prisypeme perníkové korenie a dobre premiešame. Na plech natiahneme potravinovú fóliu, na ktorú premiestnime cesto. Rozvaľkáme ho natenko a necháme v mrazničke asi hodinu, alebo kým nestuhne. Fóliu z cestom premiestnime na pracovnú dosku, kde si z neho vykrajujeme perníky. Z predtým namočených sliviek si takisto urobíme kašu, ktorou perníky ozdobíme.

Zázvorové medovníky

Potrebujeme: 270 g hladkej múky, 250 g práškového cukru, 2 vajíčka, 1 vaječný žĺtok, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1 ČL mletého zázvoru, štipka čerstvého zázvoru

Postup: Múku, cukor, kypriaci práčok a zázvor dáme so misky. Pridáme k nim dve celé vajíčka a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho, povykrajujeme rozličné tvary, poukladáme na vymastený plech a dáme na 24 hodín na chladné miesto. Po uplynutí času vyhrejeme rúru na 170° C a všetky zázvorníky obrátime na opačnú stranu. Potrieme ich vyšľahaným žĺtkom a pečieme približne 15 minút. Piecť ich treba v predstihu, aby do Vianoc zmäkli.

Korenie a med

Charakteristickú arómu tomuto pečivu dodáva zmes korenín označovaných ako perníkové. Toto korenie však na prípravu medovníkov nestačí. Dôležitá je ešte jedna surovina - med.

Je neodmysliteľnou súčasťou vianočného stola, no vedeli ste, že má aj špecifické vlastnosti? V kvapalnom stave sa nekazí. Keďže obsahuje vysoké množstvo cukrov, ničí baktérie v procese zvanom osmóza a pre nízky obsah vody sa v ňom nedokážu uchytiť ani kvasinky. Jeho konzervačné vlastnosti dokážu cesto na medovníky udržať čerstvé a chutné aj niekoľko mesiacov bez ohľadu na to, či je upečené alebo surové.

Dobré rady babky pernikárky:

- Medovníky skladujeme v plechovej nádobe na suchom, chladnom mieste, aby nestratili svoju vôňu, chuť, krehkosť a vláčnosť.

- Po upečení by perníky mali byť krehké, no časom trocha stvrdnú. Aby vydržali dlho čo najmäkšie, priložte k nim nakrájané jablko.

- Pravé cesto na medovníky by sa malo nechať odležať aspoň mesiac, aby dobre "vykyslo".

- Pokiaľ chcete perníky zdobiť bielkovou polevou, používajte práškový cukor, ktorý je preosiaty minimálne trikrát. Zbavíte sa tak všetkých hrudiek, väčších kryštálikov či prípadných nečistôt. Cukor navyše zostane jemný a nadýchaný, čo sa odrazí aj na výslednej kvalite polevy.

- Ak pridávate do polevy aj citrónovú šťavu, preceďte ju cez jemné sitko, aby sa do polevy nedostali ani tie najmenšie kôstky.

- Aby bola poleva pevnejšia a lesklejšia, pridajte do zmesi 1 ČL zemiakového škrobu.

- Polevu nešľahajte elektrickým šľahačom, urobili by sa v nej bublinky a po zaschnutí by sa lámala. Zostaňte radšej pri osvedčenej metóde ručného miešania.

- Správne vymiešaná poleva by mala byť lesklá, snehobiela a taká hustá, že keď po nej prejdete lyžicou, zostane tam cestička.

- Ďalším testom správnej hustoty je kvapnúť kúsok polevy na jej zvyšok. Ak sa kvapka nerozleje ani nesplynie so zvyškom, je to znak správnej konzistencie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 50 722
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 574
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 061
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 8 732
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 041
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 778
  8. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 749
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 560
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 392

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Obvineným v kauze Shark predĺžili väzbu o päť mesiacov

Najvyšší súd radikálne zmenil verdikt Špecializovaného trestného.

Levočan pestuje vianočné stromčeky na plantáži. Nápad si doniesol z Ameriky

Tatranskí lesníci sú v pozore, aby nedochádzalo k nelegálnym výrubom.

Ôsmy div Babiš

Ide žalovať nie Ústav pamäti národa, ale rovno Slovensko.

Žiaci na Ukrajine majú problém s učebnicami, dostali Košické povesti

Rotary club Košice rozdal v Užhorode 150 kníh, deti sa z nich budú učiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop