Korzár logo Korzár
Štvrtok, 13. december, 2018 | Meniny má Lucia
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: V Amerike je Deň vďakyvzdania. Skúste moriaka aj ďalšie špeciality

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Tento jeden z najznámejších a najtypickejších amerických oslavných dní pozná celý svet. Ak radi na svoj stôl prinášate aj vône a chute iných krajín, ochutnajte aj toto povestné menu.

Základný recept na pečeného moriaka

Ingrediencie: 1 celý moriak bez krku a vnútorností (cca 3 – 4 kg), soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1 cibuľa nakrájaná na mesiačiky, 1 zväzok tymianu, malá hrsť rozmarínu, malá hrsť šalvie, 1 celý cesnak rozdelený na polovicu, 1/2 šálky rozpusteného masla, 2 šálky kuracieho vývaru

Postup: Mriežku v rúre umiestnime do jej spodnej tretiny a rúru zahrejeme na 230° C. Moriaka osušíme papierovou utierkou a vnútro štedro posypeme soľou a čiernym korením. Naplníme cibuľou, cesnakom a bylinkami.

Moriaka premiestnime do pekáča tak, aby bol otočený chrbtom dole, nohy zľahka zviažeme kuchynskou niťou a konce krídiel zasunieme pod telo. Vrch pretrieme maslom a aj ten štedro posolíme a okoreníme. Pekáč položíme do väčšieho plechu, do ktorého vlejeme kurací vývar a celé to premiestnime do rúry. Okamžite stiahneme teplotu z 230° C na 180° C.

Každých 30 až 45 minút polievame mäso šťavou zospodu pekáča. Pečieme 3 až 3,5 hodiny, alebo až kým z mäsa po oddelení stehna či krídla nevyteká čistá šťava. Teplota moriaka by mala byť cca 74° C. Po vytiahnutí z rúry vyberieme moriaka z pekáča, prikryjeme alobalom a pred servírovaním necháme odpočívať 20 minút.

Gaštanová plnka

Potrebujeme: 1 dl brandy, 200 g na tenké plátky nakrájanej anglickej slaniny, petržlenovú vňať, 4 šalotky alebo biele cibuľky, 200 g masla, 4 vajcia, 1 dl mlieka, toastový chlieb, morčacie drobky (srdce, pečienka a žalúdok), 2 kusy stonkového zeleru, čierne korenie, soľ a uvarené jedlé gaštany - cca 200 gramov

Postup: Toastový chlieb nakrájame na kocky, stonkový zeler a bylinky spolu posekáme, drobky môžeme zomlieť alebo aj rozmixovať.

Gaštany uvaríme vo vode alebo upečieme, vylúpeme ich a nahrubo rozmixujeme.Toastový chlieb opečieme na 50 g masla, preložíme do väčšej nádoby, zalejeme decilitrom mlieka a odložíme.

Na čistú panvicu dáme ďalších 50 g masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Osolíme, pridáme bylinky, prehrejeme a na rad prichádzajú gaštany a drobky.

Všetko jemne pokoreníme a aspoň desať minút restujeme. Môžeme aj na chvíľu prikryť pokrievkou. Zmes necháme chvíľu chladnúť a následne pridáme usmažený a mliekom zmäknutý toastový chlieb, 4 vajíčka a brandy. Premiešame a môžeme naplniť moriaka.

Jablkový koláč so slaným karamelom

Potrebujeme: Na karamel: 200 g cukru, 1 PL medu, 50 g masla, 50 ml vody, 180 ml šľahačkovej smotany, cca jeden a štvrť čajovej lyžičky hrubozrnnej soli.

Na koláč: 6-7 jabĺk, 1 vanilkový cukor, 2 PL citrónovej šťavy, štipku soli, 140 g masla, 1 celé vajíčko, 300 g hladkej múky, 2 ČL prášok do pečiva, 80 g práškový cukor, 1 vajce na potretie koláča

Postup: Zmiešame múku, prášok do pečiva cukor, pridáme maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.

Zatiaľ budeme pokračovať prípravou slaného karamelu – do hrnca dáme vodu, med a cukor a dáme variť. Mal by vrieť asi 14-15 minút.

Potom dáme hrniec preč z ohňa a pridáme maslo a smotanu. Dobre vymiešame, aby sme získali hladkú hmotu.

Potom hrniec vrátime späť na sporák a pri strednej teplote za stáleho miešania povaríme asi tri minúty.

Odstavíme z ohňa, prisypeme morskú soľ a necháme vychladnúť.

Jablká očistíme a nakrájame na plátky, pridáme k nim vanilkový cukor a citrónovú šťavu.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti.

Jednu vyvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy a uložíme ho do nej.

Cesto natrieme vrstvou slaného karamelu, potom do navrstvíme jablká a tie pokvapkáme slaným karamelom.

Zo zvyšku cesta narežeme pásiky a vytvoríme z nich koláči mriežku, ktorú ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Trochu z histórie

Deň vďakyvzdania sa oslavuje nielen v USA, ale aj v Kanade, v Austrálii, na niektorých ostrovoch Karibiku, dokonca aj v africkej Libérii.

Je to sviatok, keď ľudia ďakujú za dobrú úrodu a za celý predchádzajúci rok. Pochádza z náboženskej tradície, ale dnes sa oslavuje skôr ako sekulárny sviatok.

Jeho dátum je pohyblivý a nie všetky krajiny ho slávia v ten istý deň. V USA je stanovený na štvrtý novembrový štvrtok, v Kanade je to tradične druhý októbrový pondelok, Austrálčania ho oslavujú v poslednú novembrovú stredu.

Deň vďakyvzdania, aký poznáme dnes, však nevznikol v Severnej Amerike. Na toto územie ho priniesli v 2. polovici 16. storočia kolonialisti z Anglicka, kde sa tento deň slávil od čias protestantskej reformácie. Niektorí puritáni chceli, aby sa všetky katolícke sviatky zrušili a boli nahradené len tzv. Dňami pôstu počas prírodných katastrof, chorôb či iných hrozieb a Dňami vďakyvzdania, ktoré boli chválou Bohu za špeciálne požehnania, ako bolo napríklad víťazstvo v bojoch.

Pestré menu

Ďakovanie za hojnú úrodu sa nesmie zaobísť bez bohatej hostiny, pripravenej najmä z čerstvých plodín. A tak je tento sviatok najmä o množstve lahôdok a v Spojených štátoch ide o najväčšiu udalosť spojenú s jedlom, počas ktorej toho obyvatelia skonzumujú viac, než v ktorýkoľvek iný deň.

Napriek tomu, že sa spôsob prípravy či druhy jedál v menu môžu od seba odlišovať, na stole v žiadnej domácnosti nesmie chýbať pečený moriak.

K nemu sa zvyčajne servíruje brusnicová omáčka a zemiaková kaša na rozličné spôsoby. Nesmie chýbať ani omáčka pripravená z výpeku z moriaka.

V ponuke jedál môžeme okrem hlavného jedla obvykle nájsť napríklad tekvicový alebo jablkový koláč, pečenú zeleninu či sladké zemiaky pripravované na rozličné spôsoby, polievku z maslovej tekvice, jedlá pripravované so zelenej fazuľky, no aj kukuričný či tekvicový chlieb.

K pokrmom sa často servíruje víno alebo nefermentovaný jablkový cider.

Okrem toho sa už tradične Dňom vďakyvzdania otvára sezóna vaječného koňaku.

Rozmanité variácie

Napriek tomu, že moriak ku Dňu vďakyvzdania neodmysliteľné patrí, niektoré menej tradičné domácnosti dávajú prednosť regionálnym alternatívam. Na Aljaške sa môže na stole objaviť veľryba, v niektorých oblastiach západného pobrežia zasa krab. V severovýchodných lesoch začína v tom čase lovecká sezóna, takže hlavné jedlo môže byť pripravené z diviny, najmä z jeleňa. No a rodiny s európskymi koreňmi pripravujú namiesto moriaka hus alebo kačku.

V posledných rokoch sa častejšie objavujú rozličné zdravšie alternatívy jedál, prípadne sú tradičné recepty upravované tak, aby vyhovovali ľuďom s obmedzenou konzumáciou niektorých surovín. Vegetariáni a vegáni si ako hlavné jedlo pripravujú napríklad plnenú tekvicu a mäso v iných jedlách nahrádzajú tofu alebo šošovicou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  5. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  1. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  2. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  3. Slovensko spieva koledy
  4. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  5. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  6. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  7. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  8. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 50 799
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 575
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 046
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 8 798
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 045
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 785
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 773
  8. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 749
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 552
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 5 364

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Obvineným v kauze Shark predĺžili väzbu o päť mesiacov

Najvyšší súd radikálne zmenil verdikt Špecializovaného trestného.

Levočan pestuje vianočné stromčeky na plantáži. Nápad si doniesol z Ameriky

Tatranskí lesníci sú v pozore, aby nedochádzalo k nelegálnym výrubom.

Ôsmy div Babiš

Ide žalovať nie Ústav pamäti národa, ale rovno Slovensko.

Žiaci na Ukrajine majú problém s učebnicami, dostali Košické povesti

Rotary club Košice rozdal v Užhorode 150 kníh, deti sa z nich budú učiť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vlani mu o tisícku vyššie platy prekážali, Fico po roku otočil

Bugár kritizoval Smer a SNS, že neprišli s vlastnými riešením.

Dobré ráno

Dobré ráno: Falošný hlas podobný Ficovi by znalci odhalili

Je Robert Fico naozaj na nahrávke?

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Platy politikov sú príležitosť odhaliť aj najzbabelejších demagógov

Nekonečné zmrazovanie je neúnosné.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop