Korzár logo Korzár
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: V Amerike je Deň vďakyvzdania. Skúste moriaka aj ďalšie špeciality

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Tento jeden z najznámejších a najtypickejších amerických oslavných dní pozná celý svet. Ak radi na svoj stôl prinášate aj vône a chute iných krajín, ochutnajte aj toto povestné menu.

Základný recept na pečeného moriaka

Ingrediencie: 1 celý moriak bez krku a vnútorností (cca 3 – 4 kg), soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1 cibuľa nakrájaná na mesiačiky, 1 zväzok tymianu, malá hrsť rozmarínu, malá hrsť šalvie, 1 celý cesnak rozdelený na polovicu, 1/2 šálky rozpusteného masla, 2 šálky kuracieho vývaru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Mriežku v rúre umiestnime do jej spodnej tretiny a rúru zahrejeme na 230° C. Moriaka osušíme papierovou utierkou a vnútro štedro posypeme soľou a čiernym korením. Naplníme cibuľou, cesnakom a bylinkami.

Moriaka premiestnime do pekáča tak, aby bol otočený chrbtom dole, nohy zľahka zviažeme kuchynskou niťou a konce krídiel zasunieme pod telo. Vrch pretrieme maslom a aj ten štedro posolíme a okoreníme. Pekáč položíme do väčšieho plechu, do ktorého vlejeme kurací vývar a celé to premiestnime do rúry. Okamžite stiahneme teplotu z 230° C na 180° C.

Každých 30 až 45 minút polievame mäso šťavou zospodu pekáča. Pečieme 3 až 3,5 hodiny, alebo až kým z mäsa po oddelení stehna či krídla nevyteká čistá šťava. Teplota moriaka by mala byť cca 74° C. Po vytiahnutí z rúry vyberieme moriaka z pekáča, prikryjeme alobalom a pred servírovaním necháme odpočívať 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Gaštanová plnka

Potrebujeme: 1 dl brandy, 200 g na tenké plátky nakrájanej anglickej slaniny, petržlenovú vňať, 4 šalotky alebo biele cibuľky, 200 g masla, 4 vajcia, 1 dl mlieka, toastový chlieb, morčacie drobky (srdce, pečienka a žalúdok), 2 kusy stonkového zeleru, čierne korenie, soľ a uvarené jedlé gaštany - cca 200 gramov

Postup: Toastový chlieb nakrájame na kocky, stonkový zeler a bylinky spolu posekáme, drobky môžeme zomlieť alebo aj rozmixovať.

Gaštany uvaríme vo vode alebo upečieme, vylúpeme ich a nahrubo rozmixujeme.Toastový chlieb opečieme na 50 g masla, preložíme do väčšej nádoby, zalejeme decilitrom mlieka a odložíme.

Na čistú panvicu dáme ďalších 50 g masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Osolíme, pridáme bylinky, prehrejeme a na rad prichádzajú gaštany a drobky.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko jemne pokoreníme a aspoň desať minút restujeme. Môžeme aj na chvíľu prikryť pokrievkou. Zmes necháme chvíľu chladnúť a následne pridáme usmažený a mliekom zmäknutý toastový chlieb, 4 vajíčka a brandy. Premiešame a môžeme naplniť moriaka.

Jablkový koláč so slaným karamelom

Potrebujeme: Na karamel: 200 g cukru, 1 PL medu, 50 g masla, 50 ml vody, 180 ml šľahačkovej smotany, cca jeden a štvrť čajovej lyžičky hrubozrnnej soli.

Na koláč: 6-7 jabĺk, 1 vanilkový cukor, 2 PL citrónovej šťavy, štipku soli, 140 g masla, 1 celé vajíčko, 300 g hladkej múky, 2 ČL prášok do pečiva, 80 g práškový cukor, 1 vajce na potretie koláča

Postup: Zmiešame múku, prášok do pečiva cukor, pridáme maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.

Zatiaľ budeme pokračovať prípravou slaného karamelu – do hrnca dáme vodu, med a cukor a dáme variť. Mal by vrieť asi 14-15 minút.

Potom dáme hrniec preč z ohňa a pridáme maslo a smotanu. Dobre vymiešame, aby sme získali hladkú hmotu.

Potom hrniec vrátime späť na sporák a pri strednej teplote za stáleho miešania povaríme asi tri minúty.

Odstavíme z ohňa, prisypeme morskú soľ a necháme vychladnúť.

Jablká očistíme a nakrájame na plátky, pridáme k nim vanilkový cukor a citrónovú šťavu.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti.

Jednu vyvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy a uložíme ho do nej.

Cesto natrieme vrstvou slaného karamelu, potom do navrstvíme jablká a tie pokvapkáme slaným karamelom.

Zo zvyšku cesta narežeme pásiky a vytvoríme z nich koláči mriežku, ktorú ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Trochu z histórie

Deň vďakyvzdania sa oslavuje nielen v USA, ale aj v Kanade, v Austrálii, na niektorých ostrovoch Karibiku, dokonca aj v africkej Libérii.

Je to sviatok, keď ľudia ďakujú za dobrú úrodu a za celý predchádzajúci rok. Pochádza z náboženskej tradície, ale dnes sa oslavuje skôr ako sekulárny sviatok.

Jeho dátum je pohyblivý a nie všetky krajiny ho slávia v ten istý deň. V USA je stanovený na štvrtý novembrový štvrtok, v Kanade je to tradične druhý októbrový pondelok, Austrálčania ho oslavujú v poslednú novembrovú stredu.

Deň vďakyvzdania, aký poznáme dnes, však nevznikol v Severnej Amerike. Na toto územie ho priniesli v 2. polovici 16. storočia kolonialisti z Anglicka, kde sa tento deň slávil od čias protestantskej reformácie. Niektorí puritáni chceli, aby sa všetky katolícke sviatky zrušili a boli nahradené len tzv. Dňami pôstu počas prírodných katastrof, chorôb či iných hrozieb a Dňami vďakyvzdania, ktoré boli chválou Bohu za špeciálne požehnania, ako bolo napríklad víťazstvo v bojoch.

Pestré menu

Ďakovanie za hojnú úrodu sa nesmie zaobísť bez bohatej hostiny, pripravenej najmä z čerstvých plodín. A tak je tento sviatok najmä o množstve lahôdok a v Spojených štátoch ide o najväčšiu udalosť spojenú s jedlom, počas ktorej toho obyvatelia skonzumujú viac, než v ktorýkoľvek iný deň.

Napriek tomu, že sa spôsob prípravy či druhy jedál v menu môžu od seba odlišovať, na stole v žiadnej domácnosti nesmie chýbať pečený moriak.

K nemu sa zvyčajne servíruje brusnicová omáčka a zemiaková kaša na rozličné spôsoby. Nesmie chýbať ani omáčka pripravená z výpeku z moriaka.

V ponuke jedál môžeme okrem hlavného jedla obvykle nájsť napríklad tekvicový alebo jablkový koláč, pečenú zeleninu či sladké zemiaky pripravované na rozličné spôsoby, polievku z maslovej tekvice, jedlá pripravované so zelenej fazuľky, no aj kukuričný či tekvicový chlieb.

K pokrmom sa často servíruje víno alebo nefermentovaný jablkový cider.

Okrem toho sa už tradične Dňom vďakyvzdania otvára sezóna vaječného koňaku.

Rozmanité variácie

Napriek tomu, že moriak ku Dňu vďakyvzdania neodmysliteľné patrí, niektoré menej tradičné domácnosti dávajú prednosť regionálnym alternatívam. Na Aljaške sa môže na stole objaviť veľryba, v niektorých oblastiach západného pobrežia zasa krab. V severovýchodných lesoch začína v tom čase lovecká sezóna, takže hlavné jedlo môže byť pripravené z diviny, najmä z jeleňa. No a rodiny s európskymi koreňmi pripravujú namiesto moriaka hus alebo kačku.

V posledných rokoch sa častejšie objavujú rozličné zdravšie alternatívy jedál, prípadne sú tradičné recepty upravované tak, aby vyhovovali ľuďom s obmedzenou konzumáciou niektorých surovín. Vegetariáni a vegáni si ako hlavné jedlo pripravujú napríklad plnenú tekvicu a mäso v iných jedlách nahrádzajú tofu alebo šošovicou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  2. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  3. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  4. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  6. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  7. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  8. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 25 046
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 19 881
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 456
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 970
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 723
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 581
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 290
  8. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 090
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 063
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 936
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Polaček stráca podporu poslancov. Do konca roka sa chce stretnúť s každým osobne

Odišiel už aj Saxa. Rusnák: Nie sme hlasovacie stroje. Špak nevylučuje nový klub.

Saxa (vľavo) odchádza z klubu Fungujúce Košice, Rusnák (vpravo) hovorí, že poslanci nie sú hlasovacie stroje na želanie.
Strojný vidí chybu aj v tom, že podpora primátora bola v počiatkoch samozrejmá.

Primátor Vranova Ján Ragan je obžalovaný za kauzu stojiská

Mestu reálne hrozí, že príde o státisíce eur.

Primátor Vranova Ján Ragan (nezávislý).

Tvrdil, že nesie preplatok za plyn. Dôchodcovi ukradol peniaze na pohreb

Spišiak sa v Košiciach vydával za pracovníka bytového podniku.

Podvodník Ivan Nálepka na krajskom súde.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Diego Maradona s trofejou pre majstrov sveta.

Jankovská sa priznala k svojej trestnej činnosti, vypovedala o korupcii

Za rozhodnutím Jankovskej vypovedať nie je zlomená psychika ani iné vplyvy, tvrdí jej advokát.

Monika Jankovská.

Koronavírus na Slovensku: Očkovanie bude dobrovoľné, prvé vakcíny by mohli byť už v decembri (minúta po minúte)

PCR testy odhalili 1811 nových prípadov. Z antigénov hlásia 937 pozitívne testovaných ľudí. Pribudlo aj 23 úmrtí.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pustite nás do štábu

Bitka o druhé testovanie bude ostrejšia ako pred mesiacom.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop