Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: V Amerike je Deň vďakyvzdania. Skúste moriaka aj ďalšie špeciality

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Tento jeden z najznámejších a najtypickejších amerických oslavných dní pozná celý svet. Ak radi na svoj stôl prinášate aj vône a chute iných krajín, ochutnajte aj toto povestné menu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základný recept na pečeného moriaka

Ingrediencie: 1 celý moriak bez krku a vnútorností (cca 3 – 4 kg), soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1 cibuľa nakrájaná na mesiačiky, 1 zväzok tymianu, malá hrsť rozmarínu, malá hrsť šalvie, 1 celý cesnak rozdelený na polovicu, 1/2 šálky rozpusteného masla, 2 šálky kuracieho vývaru

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mriežku v rúre umiestnime do jej spodnej tretiny a rúru zahrejeme na 230° C. Moriaka osušíme papierovou utierkou a vnútro štedro posypeme soľou a čiernym korením. Naplníme cibuľou, cesnakom a bylinkami.

Moriaka premiestnime do pekáča tak, aby bol otočený chrbtom dole, nohy zľahka zviažeme kuchynskou niťou a konce krídiel zasunieme pod telo. Vrch pretrieme maslom a aj ten štedro posolíme a okoreníme. Pekáč položíme do väčšieho plechu, do ktorého vlejeme kurací vývar a celé to premiestnime do rúry. Okamžite stiahneme teplotu z 230° C na 180° C.

Každých 30 až 45 minút polievame mäso šťavou zospodu pekáča. Pečieme 3 až 3,5 hodiny, alebo až kým z mäsa po oddelení stehna či krídla nevyteká čistá šťava. Teplota moriaka by mala byť cca 74° C. Po vytiahnutí z rúry vyberieme moriaka z pekáča, prikryjeme alobalom a pred servírovaním necháme odpočívať 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Gaštanová plnka

Potrebujeme: 1 dl brandy, 200 g na tenké plátky nakrájanej anglickej slaniny, petržlenovú vňať, 4 šalotky alebo biele cibuľky, 200 g masla, 4 vajcia, 1 dl mlieka, toastový chlieb, morčacie drobky (srdce, pečienka a žalúdok), 2 kusy stonkového zeleru, čierne korenie, soľ a uvarené jedlé gaštany - cca 200 gramov

Postup: Toastový chlieb nakrájame na kocky, stonkový zeler a bylinky spolu posekáme, drobky môžeme zomlieť alebo aj rozmixovať.

Gaštany uvaríme vo vode alebo upečieme, vylúpeme ich a nahrubo rozmixujeme.Toastový chlieb opečieme na 50 g masla, preložíme do väčšej nádoby, zalejeme decilitrom mlieka a odložíme.

Na čistú panvicu dáme ďalších 50 g masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Osolíme, pridáme bylinky, prehrejeme a na rad prichádzajú gaštany a drobky.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko jemne pokoreníme a aspoň desať minút restujeme. Môžeme aj na chvíľu prikryť pokrievkou. Zmes necháme chvíľu chladnúť a následne pridáme usmažený a mliekom zmäknutý toastový chlieb, 4 vajíčka a brandy. Premiešame a môžeme naplniť moriaka.

Jablkový koláč so slaným karamelom

Potrebujeme: Na karamel: 200 g cukru, 1 PL medu, 50 g masla, 50 ml vody, 180 ml šľahačkovej smotany, cca jeden a štvrť čajovej lyžičky hrubozrnnej soli.

Na koláč: 6-7 jabĺk, 1 vanilkový cukor, 2 PL citrónovej šťavy, štipku soli, 140 g masla, 1 celé vajíčko, 300 g hladkej múky, 2 ČL prášok do pečiva, 80 g práškový cukor, 1 vajce na potretie koláča

Postup: Zmiešame múku, prášok do pečiva cukor, pridáme maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.

Zatiaľ budeme pokračovať prípravou slaného karamelu – do hrnca dáme vodu, med a cukor a dáme variť. Mal by vrieť asi 14-15 minút.

Potom dáme hrniec preč z ohňa a pridáme maslo a smotanu. Dobre vymiešame, aby sme získali hladkú hmotu.

Potom hrniec vrátime späť na sporák a pri strednej teplote za stáleho miešania povaríme asi tri minúty.

Odstavíme z ohňa, prisypeme morskú soľ a necháme vychladnúť.

Jablká očistíme a nakrájame na plátky, pridáme k nim vanilkový cukor a citrónovú šťavu.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti.

Jednu vyvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy a uložíme ho do nej.

Cesto natrieme vrstvou slaného karamelu, potom do navrstvíme jablká a tie pokvapkáme slaným karamelom.

Zo zvyšku cesta narežeme pásiky a vytvoríme z nich koláči mriežku, ktorú ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Trochu z histórie

Deň vďakyvzdania sa oslavuje nielen v USA, ale aj v Kanade, v Austrálii, na niektorých ostrovoch Karibiku, dokonca aj v africkej Libérii.

Je to sviatok, keď ľudia ďakujú za dobrú úrodu a za celý predchádzajúci rok. Pochádza z náboženskej tradície, ale dnes sa oslavuje skôr ako sekulárny sviatok.

Jeho dátum je pohyblivý a nie všetky krajiny ho slávia v ten istý deň. V USA je stanovený na štvrtý novembrový štvrtok, v Kanade je to tradične druhý októbrový pondelok, Austrálčania ho oslavujú v poslednú novembrovú stredu.

Deň vďakyvzdania, aký poznáme dnes, však nevznikol v Severnej Amerike. Na toto územie ho priniesli v 2. polovici 16. storočia kolonialisti z Anglicka, kde sa tento deň slávil od čias protestantskej reformácie. Niektorí puritáni chceli, aby sa všetky katolícke sviatky zrušili a boli nahradené len tzv. Dňami pôstu počas prírodných katastrof, chorôb či iných hrozieb a Dňami vďakyvzdania, ktoré boli chválou Bohu za špeciálne požehnania, ako bolo napríklad víťazstvo v bojoch.

Pestré menu

Ďakovanie za hojnú úrodu sa nesmie zaobísť bez bohatej hostiny, pripravenej najmä z čerstvých plodín. A tak je tento sviatok najmä o množstve lahôdok a v Spojených štátoch ide o najväčšiu udalosť spojenú s jedlom, počas ktorej toho obyvatelia skonzumujú viac, než v ktorýkoľvek iný deň.

Napriek tomu, že sa spôsob prípravy či druhy jedál v menu môžu od seba odlišovať, na stole v žiadnej domácnosti nesmie chýbať pečený moriak.

K nemu sa zvyčajne servíruje brusnicová omáčka a zemiaková kaša na rozličné spôsoby. Nesmie chýbať ani omáčka pripravená z výpeku z moriaka.

V ponuke jedál môžeme okrem hlavného jedla obvykle nájsť napríklad tekvicový alebo jablkový koláč, pečenú zeleninu či sladké zemiaky pripravované na rozličné spôsoby, polievku z maslovej tekvice, jedlá pripravované so zelenej fazuľky, no aj kukuričný či tekvicový chlieb.

K pokrmom sa často servíruje víno alebo nefermentovaný jablkový cider.

Okrem toho sa už tradične Dňom vďakyvzdania otvára sezóna vaječného koňaku.

Rozmanité variácie

Napriek tomu, že moriak ku Dňu vďakyvzdania neodmysliteľné patrí, niektoré menej tradičné domácnosti dávajú prednosť regionálnym alternatívam. Na Aljaške sa môže na stole objaviť veľryba, v niektorých oblastiach západného pobrežia zasa krab. V severovýchodných lesoch začína v tom čase lovecká sezóna, takže hlavné jedlo môže byť pripravené z diviny, najmä z jeleňa. No a rodiny s európskymi koreňmi pripravujú namiesto moriaka hus alebo kačku.

V posledných rokoch sa častejšie objavujú rozličné zdravšie alternatívy jedál, prípadne sú tradičné recepty upravované tak, aby vyhovovali ľuďom s obmedzenou konzumáciou niektorých surovín. Vegetariáni a vegáni si ako hlavné jedlo pripravujú napríklad plnenú tekvicu a mäso v iných jedlách nahrádzajú tofu alebo šošovicou.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 975
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 174
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 5 170
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 000
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 879
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 442
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 287
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 266
  1. Viktor Pamula: Stali sme sa definitívne ruskou guberniou
  2. Veronika Pirošík Mešková: O slovenskej Mejkpísovej (Alebo od vyšetrovateľky ku lektorke mindfulness)
  3. Jozef Huljak: Kremeľ zneužíva medzery v sankciách
  4. Štefan Šturdzík: Himaláje , drsné no zároveň dychberúce. No plné tiel obetí , ktorí podcenili silu hôr.
  5. Miroslav Ferkl: Nezávislý súddd
  6. Ján Raclavský: Imitácia práce s dátumom expirácie
  7. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum
  8. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (1)
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 291
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 217
  3. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 546
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 388
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 922
  6. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 341
  7. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 616
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 6 044
  1. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  2. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  3. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  4. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  5. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  6. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  7. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Viktor Pamula: Stali sme sa definitívne ruskou guberniou
  2. Veronika Pirošík Mešková: O slovenskej Mejkpísovej (Alebo od vyšetrovateľky ku lektorke mindfulness)
  3. Jozef Huljak: Kremeľ zneužíva medzery v sankciách
  4. Štefan Šturdzík: Himaláje , drsné no zároveň dychberúce. No plné tiel obetí , ktorí podcenili silu hôr.
  5. Miroslav Ferkl: Nezávislý súddd
  6. Ján Raclavský: Imitácia práce s dátumom expirácie
  7. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum
  8. Martin Bača: Šachové ťah(olam)y (1)
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 291
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 217
  3. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 546
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 388
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 922
  6. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 341
  7. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 616
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 6 044
  1. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  2. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  3. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  4. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  5. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  6. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  7. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu