Korzár logo Korzár
Piatok, 22. február, 2019 | Meniny má Etela
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: V Amerike je Deň vďakyvzdania. Skúste moriaka aj ďalšie špeciality

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Tento jeden z najznámejších a najtypickejších amerických oslavných dní pozná celý svet. Ak radi na svoj stôl prinášate aj vône a chute iných krajín, ochutnajte aj toto povestné menu.

Základný recept na pečeného moriaka

Ingrediencie: 1 celý moriak bez krku a vnútorností (cca 3 – 4 kg), soľ, čerstvo mleté čierne korenie, 1 cibuľa nakrájaná na mesiačiky, 1 zväzok tymianu, malá hrsť rozmarínu, malá hrsť šalvie, 1 celý cesnak rozdelený na polovicu, 1/2 šálky rozpusteného masla, 2 šálky kuracieho vývaru

Postup: Mriežku v rúre umiestnime do jej spodnej tretiny a rúru zahrejeme na 230° C. Moriaka osušíme papierovou utierkou a vnútro štedro posypeme soľou a čiernym korením. Naplníme cibuľou, cesnakom a bylinkami.

Moriaka premiestnime do pekáča tak, aby bol otočený chrbtom dole, nohy zľahka zviažeme kuchynskou niťou a konce krídiel zasunieme pod telo. Vrch pretrieme maslom a aj ten štedro posolíme a okoreníme. Pekáč položíme do väčšieho plechu, do ktorého vlejeme kurací vývar a celé to premiestnime do rúry. Okamžite stiahneme teplotu z 230° C na 180° C.

Každých 30 až 45 minút polievame mäso šťavou zospodu pekáča. Pečieme 3 až 3,5 hodiny, alebo až kým z mäsa po oddelení stehna či krídla nevyteká čistá šťava. Teplota moriaka by mala byť cca 74° C. Po vytiahnutí z rúry vyberieme moriaka z pekáča, prikryjeme alobalom a pred servírovaním necháme odpočívať 20 minút.

Gaštanová plnka

Potrebujeme: 1 dl brandy, 200 g na tenké plátky nakrájanej anglickej slaniny, petržlenovú vňať, 4 šalotky alebo biele cibuľky, 200 g masla, 4 vajcia, 1 dl mlieka, toastový chlieb, morčacie drobky (srdce, pečienka a žalúdok), 2 kusy stonkového zeleru, čierne korenie, soľ a uvarené jedlé gaštany - cca 200 gramov

Postup: Toastový chlieb nakrájame na kocky, stonkový zeler a bylinky spolu posekáme, drobky môžeme zomlieť alebo aj rozmixovať.

Gaštany uvaríme vo vode alebo upečieme, vylúpeme ich a nahrubo rozmixujeme.Toastový chlieb opečieme na 50 g masla, preložíme do väčšej nádoby, zalejeme decilitrom mlieka a odložíme.

Na čistú panvicu dáme ďalších 50 g masla a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Osolíme, pridáme bylinky, prehrejeme a na rad prichádzajú gaštany a drobky.

Všetko jemne pokoreníme a aspoň desať minút restujeme. Môžeme aj na chvíľu prikryť pokrievkou. Zmes necháme chvíľu chladnúť a následne pridáme usmažený a mliekom zmäknutý toastový chlieb, 4 vajíčka a brandy. Premiešame a môžeme naplniť moriaka.

Jablkový koláč so slaným karamelom

Potrebujeme: Na karamel: 200 g cukru, 1 PL medu, 50 g masla, 50 ml vody, 180 ml šľahačkovej smotany, cca jeden a štvrť čajovej lyžičky hrubozrnnej soli.

Na koláč: 6-7 jabĺk, 1 vanilkový cukor, 2 PL citrónovej šťavy, štipku soli, 140 g masla, 1 celé vajíčko, 300 g hladkej múky, 2 ČL prášok do pečiva, 80 g práškový cukor, 1 vajce na potretie koláča

Postup: Zmiešame múku, prášok do pečiva cukor, pridáme maslo a vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do chladničky.

Zatiaľ budeme pokračovať prípravou slaného karamelu – do hrnca dáme vodu, med a cukor a dáme variť. Mal by vrieť asi 14-15 minút.

Potom dáme hrniec preč z ohňa a pridáme maslo a smotanu. Dobre vymiešame, aby sme získali hladkú hmotu.

Potom hrniec vrátime späť na sporák a pri strednej teplote za stáleho miešania povaríme asi tri minúty.

Odstavíme z ohňa, prisypeme morskú soľ a necháme vychladnúť.

Jablká očistíme a nakrájame na plátky, pridáme k nim vanilkový cukor a citrónovú šťavu.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti.

Jednu vyvaľkáme na veľkosť okrúhlej formy a uložíme ho do nej.

Cesto natrieme vrstvou slaného karamelu, potom do navrstvíme jablká a tie pokvapkáme slaným karamelom.

Zo zvyšku cesta narežeme pásiky a vytvoríme z nich koláči mriežku, ktorú ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Upečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Trochu z histórie

Deň vďakyvzdania sa oslavuje nielen v USA, ale aj v Kanade, v Austrálii, na niektorých ostrovoch Karibiku, dokonca aj v africkej Libérii.

Je to sviatok, keď ľudia ďakujú za dobrú úrodu a za celý predchádzajúci rok. Pochádza z náboženskej tradície, ale dnes sa oslavuje skôr ako sekulárny sviatok.

Jeho dátum je pohyblivý a nie všetky krajiny ho slávia v ten istý deň. V USA je stanovený na štvrtý novembrový štvrtok, v Kanade je to tradične druhý októbrový pondelok, Austrálčania ho oslavujú v poslednú novembrovú stredu.

Deň vďakyvzdania, aký poznáme dnes, však nevznikol v Severnej Amerike. Na toto územie ho priniesli v 2. polovici 16. storočia kolonialisti z Anglicka, kde sa tento deň slávil od čias protestantskej reformácie. Niektorí puritáni chceli, aby sa všetky katolícke sviatky zrušili a boli nahradené len tzv. Dňami pôstu počas prírodných katastrof, chorôb či iných hrozieb a Dňami vďakyvzdania, ktoré boli chválou Bohu za špeciálne požehnania, ako bolo napríklad víťazstvo v bojoch.

Pestré menu

Ďakovanie za hojnú úrodu sa nesmie zaobísť bez bohatej hostiny, pripravenej najmä z čerstvých plodín. A tak je tento sviatok najmä o množstve lahôdok a v Spojených štátoch ide o najväčšiu udalosť spojenú s jedlom, počas ktorej toho obyvatelia skonzumujú viac, než v ktorýkoľvek iný deň.

Napriek tomu, že sa spôsob prípravy či druhy jedál v menu môžu od seba odlišovať, na stole v žiadnej domácnosti nesmie chýbať pečený moriak.

K nemu sa zvyčajne servíruje brusnicová omáčka a zemiaková kaša na rozličné spôsoby. Nesmie chýbať ani omáčka pripravená z výpeku z moriaka.

V ponuke jedál môžeme okrem hlavného jedla obvykle nájsť napríklad tekvicový alebo jablkový koláč, pečenú zeleninu či sladké zemiaky pripravované na rozličné spôsoby, polievku z maslovej tekvice, jedlá pripravované so zelenej fazuľky, no aj kukuričný či tekvicový chlieb.

K pokrmom sa často servíruje víno alebo nefermentovaný jablkový cider.

Okrem toho sa už tradične Dňom vďakyvzdania otvára sezóna vaječného koňaku.

Rozmanité variácie

Napriek tomu, že moriak ku Dňu vďakyvzdania neodmysliteľné patrí, niektoré menej tradičné domácnosti dávajú prednosť regionálnym alternatívam. Na Aljaške sa môže na stole objaviť veľryba, v niektorých oblastiach západného pobrežia zasa krab. V severovýchodných lesoch začína v tom čase lovecká sezóna, takže hlavné jedlo môže byť pripravené z diviny, najmä z jeleňa. No a rodiny s európskymi koreňmi pripravujú namiesto moriaka hus alebo kačku.

V posledných rokoch sa častejšie objavujú rozličné zdravšie alternatívy jedál, prípadne sú tradičné recepty upravované tak, aby vyhovovali ľuďom s obmedzenou konzumáciou niektorých surovín. Vegetariáni a vegáni si ako hlavné jedlo pripravujú napríklad plnenú tekvicu a mäso v iných jedlách nahrádzajú tofu alebo šošovicou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  6. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  7. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  8. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  1. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  5. Konferencia - EU support for research
  6. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  7. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 22 867
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 15 466
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 954
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 003
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 5 899
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 684
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 968
  8. Štefánka by Pulitzer 4 805
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 675
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 885

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Najtesnejší súboj na košickej župe sa zvádza o post šéfa kultúry

Trnka: Je to jediný odbor, kde zvažujem a radím sa.

Podľa Trnku je pri výbere šéfa kultúry špecifická situácia.

Fico, Danko, Bugár, choďte už preč. Pozrite si zhromaždenia na východe

V mestách si pripomenuli pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Nezdravotníci v štátnych nemocniciach si prilepšia. Čakali viac

Maďar sa bráni: Moja dovolenka to nezdržala. Stále prebiehali rokovania.

Riaditeľ UNLP v Košiciach a prezident Asociácie štátnych nemocníc Milan Maďar

Jednosmerka sa stala pre vodičov pascou. Chceli ju však miestni obyvatelia

Na Tomášikovej ulici v Prešove si musia zvykať na zmeny.

Zmena dopravy na Tomášikovej ulici.

Zemplínska šírava bude mať promenádu, pozrite si návrhy

Hotová by mohla byť do konca roka 2019.

Víťazný návrh bratislavského ateliéru.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Priateľský rozhovor Fica s Vadalom možno preverí Špeciálna prokuratúra

Talianska prokuratúra telefonát zachytila v roku 2012.

Dobré ráno

Dobré ráno: Taliani pri odpočúvaní Vadalu narazili na Ficov hlas

Talianska mafia sa dotkla expremiéra.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Telefonát pánovi Úžasnému

Je síce lákavé oblúkom sa vrátiť k téme Kuciakovho posledného článku. No zatiaľ Vadalov hovor s Ficom nepreceňujme.

Dnes píše Elena Eleková

Kam sa dostaneme cestou menšieho odporu

Deťom chovanie v bavlnke nesvedčí.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop