Tekvicový chlieb
Potrebujeme: 500 g celozrnnej chlebovej múky, 270 g hladkej múky, 200 g jemne nastrúhanej tekvice, cca 2 ČL soli, trochu cukru, 70 ml vody, rascu, 3 lyžičky sušeného droždia, alebo polovicu kocky čerstvého droždia, 200 ml acidofilného mlieka
Postup: Do teplej vody dáme asi lyžičku cukru a nadrobíme droždie.
Keď nám vykysne, zmiešame ho s múkou, tekvicou, acidofilným mliekom a rascou.
Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
Potom ho dáme na vymastený plech a upečieme.
Ak máme domácu pekárničku, je to o čosi ľahšie, keďže stačí všetky suroviny vložiť do nádoby a nastaviť príslušný program.
Sladký brusnicový chlieb
Potrebujeme: 1 hrnček celozrnnej múky, prášok do pečiva, soľ, štipka muškátového orieška, 1 hrnček ovsených vločiek, pol hrnčeka medu, štvrť hrnčeka oleja, 2 vajíčka, 1/2 hrnčeka mlieka, 1 jablko, dve hrste sušených brusníc
Postup: Vymiešame vajíčka s mliekom, olejom a medom.
Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ, muškátovým orieškom a ovsenými vločkami.
Do cesta vmiešame na malé kocky nakrájané jablká a brusnice, jemne premiešame a vylejeme do formy na biskupský chlebík vystlaný papierom.
Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch 45 – 50 minút.
Cuketový hrnčekový chlieb
Potrebujeme: 2 hrnčeky hladkej múky, 2 vajcia, prášok do pečiva, trochu soli, 1 hrnček strúhaného syra, najlepšie čedar, ¼ hrnčeka olivového oleja, ½ hrnčeka mlieka, 1 hrnček strúhanej cukety
Postup: Vyšľaháme vajíčka, pridáme k nim olej, mlieko a cuketu.
Potom primiešame múku s práškom do pečiva a soľou, pridať môžeme aj obľúbené bylinky.
Nakoniec do cesta vmiešame nastrúhaný syr a vylejeme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a upečieme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.