Cesnakové mrkvičky
Potrebujeme: Mrkvu, sladkú červenú papriku, olivový olej, 3-4 strúčiky cesnaku, soľ, petržlenovú vňať, med, balsamico,
Postup: Ideálne je, ak máme štíhle menšie mrkvičky, v tom prípade ich stačí len umyť, prípadne jemne ošúpať. Ak sú mrky hrubšie a dlhšie, treba ich prekrojiť na polovice a potom na štvrtiny.
Pripravíme si marinádu z oleja a ostatných korenín a ingrediencií a do nej namočíme mrkvičky.
Chvíľu ich necháme, aby nasiakli všetky chute a potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme v rúre pri teplote 200 stupňov, najskôr asi 15 minút, potom ich otočíme na druhú stranu a ešte dáme dopiecť asi na 10 minút.
Tekvica so škoricou
Potrebujeme: 1 stredne veľkú tekvicu Hokkaido, prípadne maslovú, roztopené maslo, hnedý cukor, 1 PL mletej škorice, 1 celú škoricu, kúsok zázvoru, hrubozrnnú soľ, 2 citróny
Postup: Tekvicu očistíme a pokrájame na mesiačiky.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Papier necháme aj po bokoch plechu, pretože pri pečení sa nám vytvorí karamel a mohol by sa lepiť na plech.
Tekvice polejeme maslom, posypeme cukrom a mletou škoricou.
Zázvor postrúhame a rovnomerne rozmiestnime na tekvice.
Všetko osolíme, pridáme celú škoricu a citróny nakrájané na plátky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 45 minút.
Jesenná zeleninová pochúťka
Potrebujeme: Zeleninu podľa vlastnej chuti, najlepšie tekvicu Hokkaidó, ružičkový kel, mrkvu, cviklu, prípadne petržlen, alebo inú zeleninu, strúhanku, nastrúhaný parmezán, čierne korenie, soľ, oregano, olivový olej
Postup: Tekvicu rozkrojíme na polovicu, zbavíme ju semienok a nakrájame na kocky.
Mrkvu nakrájame na hrubé kolieska, ružičkový kel stačí umyť a cviklu očistíme na nakrájame na mesiačiky alebo na kocky.
Zeleninu poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom a trochu naolejovali.
Posypeme ju soľou, korením aj oreganom a dobre premiešame, aby sa ochutili rovnomerne. Pridať môžeme aj orechy, hrozienka a červenú cibuľu.
Upečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-15 minút, potom plech vyberieme a zeleninu posypeme zmesou strúhanky a parmezánu.
Dopečieme tak, aby zelenina bola mäkká, no ako blato, ale aby aj trochu chrumkala.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.