Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Americké lievance, talianske rizoto, anglické crumble

Svet na tanieri u vás doma.

Tekvicové lievance.Tekvicové lievance. (Zdroj: fotolia)

Nie je vôbec na škodu, ak si tradičný slovenský jedálniček občas ozvláštnime dobrotami z iných krajín. Zvlášť, ak sú nenáročné na prípravu a dajú sa uvariť zo surovín aj u nás bežne dostupných. Preto sme pre vás pripravili hotové medzinárodné menu.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Amerika na raňajky: Tekvicové lievance

Lievance a palacinky pozná celý svet. Každá krajina má svoju vlastnú tradičnú verziu tohto obľúbeného pokrmu. Pre Američanov sa však nadýchané sladké lievance, poliate maslom a javorovým sirupom stali jedným z najtradičnejších raňajok. S príchodom chladnejších mesiacov však klasický recept radi obmieňajú pridaním typickej jesennej suroviny – tekvice. Nesmie v nich chýbať ani poriadna dávka korenín, ktoré zahrejú telo a rozvoňajú celú kuchyňu.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme: 1,5 šálky (š) mlieka, 2 PL octu, 1 š tekvicového pyré, 1 vajíčko (žĺtok a bielok zvlášť), 2 PL rastlinného oleja, 2 š hladkej múky, 3 PL hnedého cukru, 1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva, 1,5 ČL jedlej sódy, 1 ČL mletého nového korenia, 1 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletého zázvoru, trochu soli

Postup: V jednej miske vymiešame mlieko, bielok, žĺtok, tekvicové pyré, olej a ocot. V druhej miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ a všetky koreniny. Sypké suroviny opatrne pridáme k tekutým a z cesta tvoríme lievance, ktoré pečieme na panvici potretej olejom.

Taliansky obed: Hubové rizoto

Tento tradičný pokrm pochádza zo severných regiónov Talianska a rizoto sa dokonca pokladá za jeden z pilierov milánskej kuchyne. Musí sa pripravovať podľa osvedčeného postupu, inak sa na tanieri ocitne len obyčajné jedlo z ryže, ktoré sa rizotom nazývať nedá. Ak v komore pomaly plníte police sušenými hríbmi, skúste si z nich pripraviť klasické risotto ai funghi.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme: 150 g ryže na rizoto (napr. arborio), 1/2 l zeleninového vývaru, polovicu bielej cibule nakrájanej najemno, 1 PL extra panenského olivového oleja, 30 g sušených húb, 4 – 5 PL strúhaného parmezánu, 1 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať nakrájanú nahrubo.

Postup: Huby zalejeme teplou vodou a necháme namočené asi hodinu. Potom vodu zlejeme a huby odložíme bokom. V hrnci zahrejeme zeleninový vývar a na slabom plameni ho udržiavame horúci.

Do hrnca dáme olivový olej, na ktorom opražíme cibuľu. Vsypeme ryžu a premiešame tak, aby každé zrnko bolo obalené olejom. Pridáme huby a minútu restujeme.

Po naberačkách prilievame do zmesi zeleninový vývar. Je nutné vždy počkať, kým ryža nevstrebe tekutiny úplne, až potom môžeme pridať ďalšiu dávku.

Skryť Vypnúť reklamu

Opakujeme, kým ryža bude uvarená al dente. Ak minieme všetok vývar, môžeme pokračovať horúcou vodou. Odstavíme z plameňa, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme maslo a parmezán a miešame, kým sa syr neroztopí do krémovej omáčky. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.

Francúzsko na večeru: Ratatouille

Tradičný francúzsky zeleninový pokrm ratatouille (čítaj ratatuj) pochádza z okolia mesta Nice. Názov pochádza zo slova ratatohla, čo v preklade znamená miešaný pokrm. Ide o vegetariánske zeleninové jedlo a vo svete nabralo na popularite najmä vďaka rovnomennému animovanému filmu z prostredia francúzskej kuchyne. Jeseň navyše cuketám či paprikám praje, preto nie je nič lepšie, ako uvariť si chutné a ľahké jedlo zo sezónnych surovín.

Potrebujeme: 2 červené cibule, 4 strúčiky cesnaku, 2 baklažány, 3 cukety, 3 červené alebo žlté papriky, 6 dobre dozretých paradajok, 1/2 zväzku bazalky, olivový olej, zopár lístkov čerstvého tymianu, plechovku lúpaných paradajok, 1 PL balzamika, kôru z 1/2 citróna, soľ a mleté čierne korenie.

Postup: Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Paradajky nakrájame nahrubo, cibuľu na mesiačiky, cesnak najemno, papriky, baklažán a cuketu na kúsky hrubé asi 2,5 cm. Z bazalky otrháme lístky a dáme ich nabok, stonky nakrájame na malé kúsky.

Zahrejeme 2 PL oleja vo veľkom kastróle. Pridáme nakrájanú cuketu, baklažán, papriku a opekáme asi 5 minút, alebo až kým nie je zelenina mäkká, ale nie úplne uvarená. Zeleninu vyberieme do misky a do hrnca dáme cibuľu, cesnak, stonky bazalky a tymianové lístky. Pokvapkáme olejom, ak je to nutné. Opekáme 10 až 15 minút, alebo až kým nie je zmes mäkká a zlatistá.

Zeleninu z misy vrátime späť do hrnca a do zmesi primiešame zvyšné suroviny okrem bazalkových listov a citrónovej kôry. Konzervované paradajky môžeme rozpučiť chrbtom varechy. Kastról zakryjeme a necháme jemne bublať asi 30 minút, kým nie je zmes zredukovaná a sladká na chuť. Odstavíme z plameňa, vhodíme natrhané bazalkové listy a nastrúhanú citrónovú kôru. Naposledy premiešame a podávame s chlebom alebo ryžou.

Anglicko ako dezert: Jablkovo-hruškové crumble s brusnicami

Slovenské gazdiné poznajú mrveničku najmä ako posýpku na slivkovom koláči. Dá sa však pripraviť aj samostatne ako rýchly dezert. Jeho korene siahajú do Veľkej Británie, kde ho tamojší obyvatelia poznajú pod názvom crumble. Ak aj vy máte tohto roku bohatú úrodu jabĺk a hrušiek, no nemáte čas vypekať zložité koláče, mrvenička bude nepochybne tým správnym riešením.

Potrebujeme: 2 š čerstvých alebo rozmrazených brusníc, 2 tvrdšie hrušky, 2 sladké jablká, 1 š cukru, 1,5 PL kukuričného škrobu, 1/2 ČL vanilkového extraktu (alebo arómy, prípadne môžeme vymeniť za vanilkový cukor), 1 š ovsených vločiek, 1/2 š hladkej múky, trochu soli, 1 maslo izbovej teploty.

Postup: Rúru predhrejeme na 220 °C a kovovú mriežku umiestnime do jej stredu. Plech alebo zapekaciu misu s objemom cca 2 litre vymažeme maslom. Jablká a hrušky olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na približne 1 centimeter hrubé kúsky. V miske zmiešame ovocie s polovicou cukru, kukuričným škrobom a vanilkovým extraktom. Obsah dáme do zapekacej misy.

V druhej miske premiešame múku, ovsené vločky, soľ a zvyšný cukor. Potom pridáme maslo, ktoré spracujeme rukami tak, aby zostali malé hrudky. Posýpku rozložíme rovnomerne na vrch ovocia a pečieme asi 20 minút, alebo kým nezačne šťava z ovocia bublať a mrvenička nebude zlatohnedá.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 815
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 715
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 317
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 969
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 597
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 341
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 646
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 530
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 368
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 320
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Vodič MHD nafúkal.

Zamestnávateľ je v šoku, hovorí o skrate.

4 h
Kontroverzný aktivista Slávik sa zapojil aj do povoľovacieho procesu k modernizácii cesty na Slaneckej.

Trestné oznámenie Sulíka spustilo lavínu.

20 h
Riaditeľ ZSS Arcus Juraj Briškár potvrdil ďalších sedem úmrtí.

Infikovaných je 70 klientov a 36 zamestnancov zariadenia.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop