Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. september, 2018 | Meniny má Zdenka
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Čo s úrodou cukety? Poradíme vám dobroty, čo vydržia celú zimu

Inšpirujte sa receptami našich čitateľov.

Cuketa je v kuchyni veľmi variabilná.(Zdroj: fotolia)
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketový šalát

Podľa Gabriely Repaskej z Košíc

Potrebujeme: 500 g cukety, 120 g mäkkého tvarohu, 2 PL mlieka, 2 žĺtky, soľ, 40 g masla, 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL citrónového oleja, 3 štipky práškového cukru, 50 g cibule, 25 g oravskej slaniny 1/4 ČL balzamikového octu

Postup: Na nasekanej rozpraženej slanine opečieme do hneda nasekanú cibuľu. Z umytej cukety odrežme 2 cm konce, rozpolíme ju a krátko uvaríme v mäsovej polievke, potom pokrájame na prúžky a nakoniec na kocky. Ostatné suroviny v mixéri vyšľaháme. Všetko zmiešame.

Cuketová horčica

Potrebujeme: 2 kg cukety, 1 veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1/4 litra octu, 100 ml oleja, ½ KL mletého čierneho korenia, ½ KL čili, 3 paradajky, 1 PL soli, 130 g kr. cukru, 1 balenie plnotučnej horčice

Postup: Všetky ingrediencie okrem horčice zmiešame a varíme na miernom ohni asi hodinu. Potom rozmixujeme a pridáme horčicu.

Povaríme ešte asi päť minút a plníme do fliaš.

Sterilizujeme asi 20 minút.

Cuketový tatarák

Potrebujeme: cuketu, cibuľu, olej, cesnak, kečup, horčicu, čierne mleté korenie, soľ, sójovú omáčku. Množstvo surovín je viac-menej podľa oka a individuálnej chuti.

Postup: Cuketu nastrúhame, posolíme a necháme postáť, aby sa vypotila, teda pustila šťavu.

Zatiaľ si nakrájame nadrobno cibuľu a opražíme ju na oleji. Pridáme k nej pretlačený cesnak, pokojne môžu byť aj 3 strúčiky.

Potom nasleduje „vypotená“ a vyžmýkaná cuketa.

Dusíme ju asi 10 minút a pridáme k nej asi tri lyžičky kečupu, dve lyžičky horčice, čierne korenie a nešetríme sójovou omáčkou.

Tatarák ochutnáme a ak sa nám žiada, ešte ho prisolíme. Soliť pred sójou omáčkou sa nevypláca, keďže tá je dosť slaná.

Cuketová čalamáda

podľa Márie Labancovej zo Sabinova

Potrebujeme: 3 kg cukety, 1 kg cibule, 4-5 mrkvy, 3-4 uhorky, 3 papriky. Všetko postrúhať na strúhadle, cibuľu na drobno pokrájať.
Nálev: 35 dag cukru, 1/2 litra octu, 1 nakladač.

Postup: Nálev prevaríme, prechladnutý scedíme a vylejeme do pripravenej zmesi. Dôkladne premiešame a necháme postáť 12 hodín, potom plníme do pohárov. Sterilizujeme 20 minút. Je veľmi jemná a chuťovo výborná.

Cuketovo-paradajková nátierka

Potrebujeme: 2 kg cukiet, 250 g paradajok, 2 cibule, 3 PL olivového oleja, 80 g cesnaku, soľ, čili korenie, muškátový oriešok, 120 ml ostrého kečupu

Postup: Umyté a osušené cukety rozpolíme a vydlabeme z nich stred. Položíme ich na plech a v rúre pri 180 stupňoch upečieme. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a nasekáme nadrobno. Paradajky sparíme, ošúpeme a a nakrájame ich na kúsky.

Cibuľu očistíme, nakrájame a orestujeme ju na oleji. V miske premiešame cuketovú dužinu, kúsky paradajok a orestovanú cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a korenie.

Poháre striedavo plníme cuketovou zmesou a ostrým kečupom. Zatvoríme ich a sterilizujeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 413
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 037
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 995
  4. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 9 728
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 605
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 379
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 4 541
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 516
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 664
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 515

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Recepty z Korzára, recepty

Neprehliadnite tiež

Osem mesiacov pred hokejovým šampionátom sú košické hotely naplnené

Za noc v súkromnom apartmáne chcú aj 500 eur, na internáte len 14.

Nákladiak pri cúvaní zrazil poštárku. Na mieste zomrela

Krajský súd sa zaoberal prípadom tragickej nehody.

Na Spiši majú kópiu starobylého Jeruzalema, objavili ho pred 16 rokmi

Kaplnky predstavujú miesta udalostí posledných dní Ježiša Krista.

Vo vzácnom parku v Parchovanoch nájdete aj tristoročné duby

Súčasťou areálu je i jazierko slúžiace ako rybník.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Pravidlá duelu: keď ruský generál stratí glanc

Šéf ruskej gardy vyzval Navaľného na súboj.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop