Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Čo s úrodou cukety? Poradíme vám dobroty, čo vydržia celú zimu

Inšpirujte sa receptami našich čitateľov.

Cuketa je v kuchyni veľmi variabilná.Cuketa je v kuchyni veľmi variabilná. (Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketový šalát

Podľa Gabriely Repaskej z Košíc

Potrebujeme: 500 g cukety, 120 g mäkkého tvarohu, 2 PL mlieka, 2 žĺtky, soľ, 40 g masla, 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL citrónového oleja, 3 štipky práškového cukru, 50 g cibule, 25 g oravskej slaniny 1/4 ČL balzamikového octu

Postup: Na nasekanej rozpraženej slanine opečieme do hneda nasekanú cibuľu. Z umytej cukety odrežme 2 cm konce, rozpolíme ju a krátko uvaríme v mäsovej polievke, potom pokrájame na prúžky a nakoniec na kocky. Ostatné suroviny v mixéri vyšľaháme. Všetko zmiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Cuketová horčica

Potrebujeme: 2 kg cukety, 1 veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1/4 litra octu, 100 ml oleja, ½ KL mletého čierneho korenia, ½ KL čili, 3 paradajky, 1 PL soli, 130 g kr. cukru, 1 balenie plnotučnej horčice

Postup: Všetky ingrediencie okrem horčice zmiešame a varíme na miernom ohni asi hodinu. Potom rozmixujeme a pridáme horčicu.

Povaríme ešte asi päť minút a plníme do fliaš.

Sterilizujeme asi 20 minút.

Cuketový tatarák

Potrebujeme: cuketu, cibuľu, olej, cesnak, kečup, horčicu, čierne mleté korenie, soľ, sójovú omáčku. Množstvo surovín je viac-menej podľa oka a individuálnej chuti.

Postup: Cuketu nastrúhame, posolíme a necháme postáť, aby sa vypotila, teda pustila šťavu.

Zatiaľ si nakrájame nadrobno cibuľu a opražíme ju na oleji. Pridáme k nej pretlačený cesnak, pokojne môžu byť aj 3 strúčiky.

SkryťVypnúť reklamu

Potom nasleduje „vypotená“ a vyžmýkaná cuketa.

Dusíme ju asi 10 minút a pridáme k nej asi tri lyžičky kečupu, dve lyžičky horčice, čierne korenie a nešetríme sójovou omáčkou.

Tatarák ochutnáme a ak sa nám žiada, ešte ho prisolíme. Soliť pred sójou omáčkou sa nevypláca, keďže tá je dosť slaná.

Cuketová čalamáda

podľa Márie Labancovej zo Sabinova

Potrebujeme: 3 kg cukety, 1 kg cibule, 4-5 mrkvy, 3-4 uhorky, 3 papriky. Všetko postrúhať na strúhadle, cibuľu na drobno pokrájať.
Nálev: 35 dag cukru, 1/2 litra octu, 1 nakladač.

Postup: Nálev prevaríme, prechladnutý scedíme a vylejeme do pripravenej zmesi. Dôkladne premiešame a necháme postáť 12 hodín, potom plníme do pohárov. Sterilizujeme 20 minút. Je veľmi jemná a chuťovo výborná.

Cuketovo-paradajková nátierka

Potrebujeme: 2 kg cukiet, 250 g paradajok, 2 cibule, 3 PL olivového oleja, 80 g cesnaku, soľ, čili korenie, muškátový oriešok, 120 ml ostrého kečupu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Umyté a osušené cukety rozpolíme a vydlabeme z nich stred. Položíme ich na plech a v rúre pri 180 stupňoch upečieme. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a nasekáme nadrobno. Paradajky sparíme, ošúpeme a a nakrájame ich na kúsky.

Cibuľu očistíme, nakrájame a orestujeme ju na oleji. V miske premiešame cuketovú dužinu, kúsky paradajok a orestovanú cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a korenie.

Poháre striedavo plníme cuketovou zmesou a ostrým kečupom. Zatvoríme ich a sterilizujeme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 569
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 570
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 087
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 203
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 512
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 271
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 238
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka
  3. Martin Fronk: OPERÁNA POŽIČOVŇA S HMOTNOU ZODPOVEDNOSŤOU (pre chudobu dole)
  4. Tomas Hlavaty: Prezident Erik Kaliňák, premiér Kaliňák st., predseda parlamentu Bombic.
  5. Vladimír Krátky: Budem ( asi ) kandidovať za Primátora Bratislavy !
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia.
  7. Vladimír Hatara: Fico ako Mečiar...
  8. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša. Ambasáda.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 978
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 9 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 030
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 675
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 677
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 718
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 678
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák! 4 998
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu