Cuketový šalát
Podľa Gabriely Repaskej z Košíc
Potrebujeme: 500 g cukety, 120 g mäkkého tvarohu, 2 PL mlieka, 2 žĺtky, soľ, 40 g masla, 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL citrónového oleja, 3 štipky práškového cukru, 50 g cibule, 25 g oravskej slaniny 1/4 ČL balzamikového octu
Postup: Na nasekanej rozpraženej slanine opečieme do hneda nasekanú cibuľu. Z umytej cukety odrežme 2 cm konce, rozpolíme ju a krátko uvaríme v mäsovej polievke, potom pokrájame na prúžky a nakoniec na kocky. Ostatné suroviny v mixéri vyšľaháme. Všetko zmiešame.
Cuketová horčica
Potrebujeme: 2 kg cukety, 1 veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1/4 litra octu, 100 ml oleja, ½ KL mletého čierneho korenia, ½ KL čili, 3 paradajky, 1 PL soli, 130 g kr. cukru, 1 balenie plnotučnej horčice
Postup: Všetky ingrediencie okrem horčice zmiešame a varíme na miernom ohni asi hodinu. Potom rozmixujeme a pridáme horčicu.
Povaríme ešte asi päť minút a plníme do fliaš.
Sterilizujeme asi 20 minút.
Cuketový tatarák
Potrebujeme: cuketu, cibuľu, olej, cesnak, kečup, horčicu, čierne mleté korenie, soľ, sójovú omáčku. Množstvo surovín je viac-menej podľa oka a individuálnej chuti.
Postup: Cuketu nastrúhame, posolíme a necháme postáť, aby sa vypotila, teda pustila šťavu.
Zatiaľ si nakrájame nadrobno cibuľu a opražíme ju na oleji. Pridáme k nej pretlačený cesnak, pokojne môžu byť aj 3 strúčiky.
Potom nasleduje „vypotená“ a vyžmýkaná cuketa.
Dusíme ju asi 10 minút a pridáme k nej asi tri lyžičky kečupu, dve lyžičky horčice, čierne korenie a nešetríme sójovou omáčkou.
Tatarák ochutnáme a ak sa nám žiada, ešte ho prisolíme. Soliť pred sójou omáčkou sa nevypláca, keďže tá je dosť slaná.
Cuketová čalamáda
podľa Márie Labancovej zo Sabinova
Potrebujeme: 3 kg cukety, 1 kg cibule, 4-5 mrkvy, 3-4 uhorky, 3 papriky. Všetko postrúhať na strúhadle, cibuľu na drobno pokrájať.
Nálev: 35 dag cukru, 1/2 litra octu, 1 nakladač.
Postup: Nálev prevaríme, prechladnutý scedíme a vylejeme do pripravenej zmesi. Dôkladne premiešame a necháme postáť 12 hodín, potom plníme do pohárov. Sterilizujeme 20 minút. Je veľmi jemná a chuťovo výborná.
Cuketovo-paradajková nátierka
Potrebujeme: 2 kg cukiet, 250 g paradajok, 2 cibule, 3 PL olivového oleja, 80 g cesnaku, soľ, čili korenie, muškátový oriešok, 120 ml ostrého kečupu
Postup: Umyté a osušené cukety rozpolíme a vydlabeme z nich stred. Položíme ich na plech a v rúre pri 180 stupňoch upečieme. Necháme vychladnúť, ošúpeme ich a nasekáme nadrobno. Paradajky sparíme, ošúpeme a a nakrájame ich na kúsky.
Cibuľu očistíme, nakrájame a orestujeme ju na oleji. V miske premiešame cuketovú dužinu, kúsky paradajok a orestovanú cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
Poháre striedavo plníme cuketovou zmesou a ostrým kečupom. Zatvoríme ich a sterilizujeme.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.