Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Nedeľné menu. Stehienka s rumom a krémeš s ovocím

​​​​​​​Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

(Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z čerstvého hrášku s mätou

Potrebujeme: 300 g čerstvého zeleného hrášku, 200 ml smotany, 500 ml zeleninového vývaru, 3 PL nasekanej čerstvej mäty, 1 strúčik cesnaku, 1 malú cibuľu, maslo, 1 lyžička cukru, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok, bazalka na ozdobu

Postup: V hrnci rozpustíme maslo a osmažíme na ňom cibuľku nakrájanú nadrobno. Nesmie však zhnednúť, mala by byť pekne sklovitá. Pridáme lyžičku cukru a umytý čerstvý hrášok. (mimo sezóny môžeme použiť aj mrazený). Opečieme ho a zalejeme vývarom. Ochutíme korením, muškátovým orieškom a soľou. Pridáme pretlačený cesnak a necháme povariť.

SkryťVypnúť reklamu

Nemalo by to trvať viac ako 10 minút, aby hrášok zostal pekne zelený.

Pridáme nasekanú mätu a ešte necháme trochu prevrieť.

Polievku rozmixujeme a precedíme cez husté sitko, aby sme sa zbavili hráškových šupiek.

Pridáme smotanu, trochu povaríme.

Pred podávaním ozdobíme bazalkou, pridať môžeme krutóny, či osmaženú oravskú slaninku.

Stehienka s rumom

Potrebujeme: kuracie stehná, cibuľu, rum, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, anglickú slaninu, šťavu z citróna, olej.

Postup: Stehná vykostíme a aj s kožou zľahka naklepeme a nakrájame na kúsky. Osolíme ich, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a rumom – postačia asi tri polievkové lyžice. Takto namarinované mäso necháme asi hodinu odležať a potom striedavo so slaninou a cibuľou napichujeme na špízy. Potrieme ich olejom a ugrilujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Pečené zemiaky s horčicovo-cesnakovým dressingom

Potrebujeme: zemiaky, 3 PL oleja, soľ. Na omáčku: trochu oleja, 2 strúčiky cesnaku, kryštálový cukor, dijonskú horčicu, citrón, petržlenovú vňať

Postup: Nové zemiaky umyjeme väčšie prekrojíme na štvrtky, menšie len na polovice, prípadne ich môžeme nechať aj celé. V miske ich premiešame s olejom a soľou a dáme upiecť na plech vystlaný papierom.

Kým sa pečú, pripravíme si dressing – dobre vymiešame olej, horčicu, pretlačený cesnak, cukor a citrón. Množstvo surovín dávame podľa vlastnej chuti. Na záver do dressingu pridáme štedro nasekanú petržlenovú vňať.

Upečené zemiaky ešte horúce premiešame s dressingom a podávame.

Uhorkový šalát s kôprom

Potrebujeme: veľkú uhorku, cibuľu, soľ, netučný grécky jogurt, kôpor

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Uhorku prekrojíme po dĺžke na polovice a nakrájame polovičné kolieska. Podobne na polovičné kolieska nakrájame aj cibuľu, prípadne ju môžeme nahradiť pórom. Dáme ich spolu do misy, osolíme a pridáme asi 3 PL gréckeho jogurtu. Nakrájame čerstvý kôpor a posypeme. Šalát sa výborne hodí ku grilovačke.

Krémeš s čerstvým ovocím

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 100 g trstinového cukru, 2 vajcia, 50 g masla, 1 PL medu, kokosový olej, strúhaný kokos. Na plnku: 300 g marhúľ, 150 g javorového sirupu, 200 g tvarohu, 100 g jogurtu, 1/2 ČL citrónového oleja, strúhaný kokos.

Postup: Cukor s vajciami vymiešame do peny, pridáme med a maslo, múku s kypriacim práškom a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 2 pláty, každý osobitne položíme na opačnú stranu plechu vymastenú kokosovým olejom a vysypanú strúhaným kokosom. Vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista. Vychladnutý plát natrieme rozmixovanými 100 g marhuľami s 50 g javorového sirupu. Na to dáme tvarohovú plnku: tvaroh rozmixujeme s 200 g marhuľami, 100 g javorového sirupu, jogurtom, citrónovým olejom. Preložíme druhý plást cesta, povrch natrieme javorovým sirupom a posypeme kokosom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 573
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 509
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 167
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 473
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 314
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 267
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu