Korzár logo Korzár
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Nedeľné menu. Stehienka s rumom a krémeš s ovocím

​​​​​​​Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

(Zdroj: fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z čerstvého hrášku s mätou

Potrebujeme: 300 g čerstvého zeleného hrášku, 200 ml smotany, 500 ml zeleninového vývaru, 3 PL nasekanej čerstvej mäty, 1 strúčik cesnaku, 1 malú cibuľu, maslo, 1 lyžička cukru, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok, bazalka na ozdobu

Postup: V hrnci rozpustíme maslo a osmažíme na ňom cibuľku nakrájanú nadrobno. Nesmie však zhnednúť, mala by byť pekne sklovitá. Pridáme lyžičku cukru a umytý čerstvý hrášok. (mimo sezóny môžeme použiť aj mrazený). Opečieme ho a zalejeme vývarom. Ochutíme korením, muškátovým orieškom a soľou. Pridáme pretlačený cesnak a necháme povariť.

Skryť Vypnúť reklamu

Nemalo by to trvať viac ako 10 minút, aby hrášok zostal pekne zelený.

Pridáme nasekanú mätu a ešte necháme trochu prevrieť.

Polievku rozmixujeme a precedíme cez husté sitko, aby sme sa zbavili hráškových šupiek.

Pridáme smotanu, trochu povaríme.

Pred podávaním ozdobíme bazalkou, pridať môžeme krutóny, či osmaženú oravskú slaninku.

Stehienka s rumom

Potrebujeme: kuracie stehná, cibuľu, rum, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, anglickú slaninu, šťavu z citróna, olej.

Postup: Stehná vykostíme a aj s kožou zľahka naklepeme a nakrájame na kúsky. Osolíme ich, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a rumom – postačia asi tri polievkové lyžice. Takto namarinované mäso necháme asi hodinu odležať a potom striedavo so slaninou a cibuľou napichujeme na špízy. Potrieme ich olejom a ugrilujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečené zemiaky s horčicovo-cesnakovým dressingom

Potrebujeme: zemiaky, 3 PL oleja, soľ. Na omáčku: trochu oleja, 2 strúčiky cesnaku, kryštálový cukor, dijonskú horčicu, citrón, petržlenovú vňať

Postup: Nové zemiaky umyjeme väčšie prekrojíme na štvrtky, menšie len na polovice, prípadne ich môžeme nechať aj celé. V miske ich premiešame s olejom a soľou a dáme upiecť na plech vystlaný papierom.

Kým sa pečú, pripravíme si dressing – dobre vymiešame olej, horčicu, pretlačený cesnak, cukor a citrón. Množstvo surovín dávame podľa vlastnej chuti. Na záver do dressingu pridáme štedro nasekanú petržlenovú vňať.

Upečené zemiaky ešte horúce premiešame s dressingom a podávame.

Uhorkový šalát s kôprom

Potrebujeme: veľkú uhorku, cibuľu, soľ, netučný grécky jogurt, kôpor

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Uhorku prekrojíme po dĺžke na polovice a nakrájame polovičné kolieska. Podobne na polovičné kolieska nakrájame aj cibuľu, prípadne ju môžeme nahradiť pórom. Dáme ich spolu do misy, osolíme a pridáme asi 3 PL gréckeho jogurtu. Nakrájame čerstvý kôpor a posypeme. Šalát sa výborne hodí ku grilovačke.

Krémeš s čerstvým ovocím

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 100 g trstinového cukru, 2 vajcia, 50 g masla, 1 PL medu, kokosový olej, strúhaný kokos. Na plnku: 300 g marhúľ, 150 g javorového sirupu, 200 g tvarohu, 100 g jogurtu, 1/2 ČL citrónového oleja, strúhaný kokos.

Postup: Cukor s vajciami vymiešame do peny, pridáme med a maslo, múku s kypriacim práškom a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 2 pláty, každý osobitne položíme na opačnú stranu plechu vymastenú kokosovým olejom a vysypanú strúhaným kokosom. Vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista. Vychladnutý plát natrieme rozmixovanými 100 g marhuľami s 50 g javorového sirupu. Na to dáme tvarohovú plnku: tvaroh rozmixujeme s 200 g marhuľami, 100 g javorového sirupu, jogurtom, citrónovým olejom. Preložíme druhý plást cesta, povrch natrieme javorovým sirupom a posypeme kokosom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  2. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  3. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Budovanie zelenej značky
  8. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  9. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 143
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 032
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 535
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 731
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 336
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 075
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 483
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 373
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 293
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Kontroverzný aktivista Slávik sa zapojil aj do povoľovacieho procesu k modernizácii cesty na Slaneckej.

Trestné oznámenie Sulíka spustilo lavínu.

24 h
Riaditeľ ZSS Arcus Juraj Briškár potvrdil ďalších sedem úmrtí.

Infikovaných je 70 klientov a 36 zamestnancov zariadenia.

10 h
Centrálne parkovisko na Štrbskom Plese si obec Štrba prenajíma od eseročky mesta Vysoké Tatry. Návštevník tam zaplatí menej ako napríklad v Tatranskej Lomnici či v Starom Smokovci.

Mesto chce motivovať ľudí a odľahčiť premávku.

24 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop