Korzár logo Korzár
Sobota, 22. september, 2018 | Meniny má Móric
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Nedeľné menu. Stehienka s rumom a krémeš s ovocím

​​​​​​​Inšpirujte sa dobrotami našich čitateľov.

(Zdroj: fotolia)
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka z čerstvého hrášku s mätou

Potrebujeme: 300 g čerstvého zeleného hrášku, 200 ml smotany, 500 ml zeleninového vývaru, 3 PL nasekanej čerstvej mäty, 1 strúčik cesnaku, 1 malú cibuľu, maslo, 1 lyžička cukru, soľ, čierne mleté korenie, muškátový oriešok, bazalka na ozdobu

Postup: V hrnci rozpustíme maslo a osmažíme na ňom cibuľku nakrájanú nadrobno. Nesmie však zhnednúť, mala by byť pekne sklovitá. Pridáme lyžičku cukru a umytý čerstvý hrášok. (mimo sezóny môžeme použiť aj mrazený). Opečieme ho a zalejeme vývarom. Ochutíme korením, muškátovým orieškom a soľou. Pridáme pretlačený cesnak a necháme povariť.

Nemalo by to trvať viac ako 10 minút, aby hrášok zostal pekne zelený.

Pridáme nasekanú mätu a ešte necháme trochu prevrieť.

Polievku rozmixujeme a precedíme cez husté sitko, aby sme sa zbavili hráškových šupiek.

Pridáme smotanu, trochu povaríme.

Pred podávaním ozdobíme bazalkou, pridať môžeme krutóny, či osmaženú oravskú slaninku.

Stehienka s rumom

Potrebujeme: kuracie stehná, cibuľu, rum, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, anglickú slaninu, šťavu z citróna, olej.

Postup: Stehná vykostíme a aj s kožou zľahka naklepeme a nakrájame na kúsky. Osolíme ich, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou a rumom – postačia asi tri polievkové lyžice. Takto namarinované mäso necháme asi hodinu odležať a potom striedavo so slaninou a cibuľou napichujeme na špízy. Potrieme ich olejom a ugrilujeme.

Pečené zemiaky s horčicovo-cesnakovým dressingom

Potrebujeme: zemiaky, 3 PL oleja, soľ. Na omáčku: trochu oleja, 2 strúčiky cesnaku, kryštálový cukor, dijonskú horčicu, citrón, petržlenovú vňať

Postup: Nové zemiaky umyjeme väčšie prekrojíme na štvrtky, menšie len na polovice, prípadne ich môžeme nechať aj celé. V miske ich premiešame s olejom a soľou a dáme upiecť na plech vystlaný papierom.

Kým sa pečú, pripravíme si dressing – dobre vymiešame olej, horčicu, pretlačený cesnak, cukor a citrón. Množstvo surovín dávame podľa vlastnej chuti. Na záver do dressingu pridáme štedro nasekanú petržlenovú vňať.

Upečené zemiaky ešte horúce premiešame s dressingom a podávame.

Uhorkový šalát s kôprom

Potrebujeme: veľkú uhorku, cibuľu, soľ, netučný grécky jogurt, kôpor

Postup: Uhorku prekrojíme po dĺžke na polovice a nakrájame polovičné kolieska. Podobne na polovičné kolieska nakrájame aj cibuľu, prípadne ju môžeme nahradiť pórom. Dáme ich spolu do misy, osolíme a pridáme asi 3 PL gréckeho jogurtu. Nakrájame čerstvý kôpor a posypeme. Šalát sa výborne hodí ku grilovačke.

Krémeš s čerstvým ovocím

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 100 g trstinového cukru, 2 vajcia, 50 g masla, 1 PL medu, kokosový olej, strúhaný kokos. Na plnku: 300 g marhúľ, 150 g javorového sirupu, 200 g tvarohu, 100 g jogurtu, 1/2 ČL citrónového oleja, strúhaný kokos.

Postup: Cukor s vajciami vymiešame do peny, pridáme med a maslo, múku s kypriacim práškom a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 2 pláty, každý osobitne položíme na opačnú stranu plechu vymastenú kokosovým olejom a vysypanú strúhaným kokosom. Vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista. Vychladnutý plát natrieme rozmixovanými 100 g marhuľami s 50 g javorového sirupu. Na to dáme tvarohovú plnku: tvaroh rozmixujeme s 200 g marhuľami, 100 g javorového sirupu, jogurtom, citrónovým olejom. Preložíme druhý plást cesta, povrch natrieme javorovým sirupom a posypeme kokosom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 16 940
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 002
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 975
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 596
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 6 643
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 352
  7. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 5 899
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 5 761
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 3 854
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 2 799

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Cesta do zoo je hanbou Košíc, myslia si turisti i miestni

Komusi došla trpezlivosť a skrášlil ju nápisom.

Prehľad kandidátov na primátorov všetkých miest na východe

Pozrite si, kto sa bude uchádzať o priazeň voličov.

Medzi susedmi došlo k ostrému konfliktu, jeden z nich tasil slzný plyn

Po potýčke medzi dedinčanmi prišli na miesto záchranári i polícia.

Susedia sa spojili a za desať dní vynovili schátraný podchod

Vďaka monumentálnej maľbe na stenách vyrástol orech aj pagaštan.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico je späť, ako prvého vytrestá Kisku

Keď treba zmasakrovať ústavu, vždy sa nájde koalícia ochotných.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop