Korzár logo Korzár
Piatok, 21. september, 2018 | Meniny má Matúš
Nájdete nás na webe

Tradičné jedlá v regiónoch východu: Vyberte si najlepšie recepty

Oživte recepty starých mám.

(Zdroj: fotolia)
Článok pokračuje pod video reklamou

Abov

Hajtvaňoše

Potrebujeme: hladkú múku, sódu bikarbónu, soľ, bravčovú masť, maslo, práškový cukor, kyslé mlieko

Na kilo múky pridáme jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny. Do toho vlejeme kyslé mlieko a zahnetieme na cesto. Masť roztopíme v hrnčeku, cesto rozvaľkáme na veľkú placku a natrieme roztopenou masťou. Potom cesto opäť hnetieme, aby sa masť do neho vstrebala a opäť rozvaľkáme. Nasleduje ďalšie natieranie roztopenou masťou a ďalšie hnetenie, celkovo to opakujeme aspoň tri razy. Nakoniec, keď je cesto dostatočne mastné, ho rozvaľkáme asi na polcentimetrovú hrúbku a vykrájame z neho placky. Tie potom ukladáme rovno na horúcu platňu (panvicu) a opečieme z oboch strán. Upečené placky sa polievajú roztopeným maslom a posýpajú práškovým cukrom.

Barania polievka

Potrebujeme: lak: 1 liter vody, 2 polievkové lyžice octu, 1 lyžica soli, bobkový list, celé čierne korenie, celá rasca, 1 hlávka cibule, strúčik cesnaku

Polievka: chudé baranie mäso, voda, celé čierne korenie, sladká paprika, soľ, koreňová zelenina: mrkva, petržlen, zeler

Lak vytvoríme tým, že do vody pridáme uvedené suroviny a všetko prevaríme. Vložíme mäso a necháme aspoň tri hodiny postáť. Z laku vyberieme baranie mäso, preložíme do druhého hrnca a zalejeme studenou vodou. Prisypeme koreňovú zeleninu, pridáme soľ a papriku. Opäť varíme, kým zelenina varom zmäkne a mäso sa stane úplne jemným. Táto polievka sa zvykla podávať s haluškami zo zemiakového cesta.

Nalečnik

Potrebujeme: surové zemiaky, údenú šunku, soľ, mleté čierne korenie, cibuľu a cesnak, dve vajcia, múku, majoránku, maslo

Na začiatok si na lyžici masti speníme dve väčšie cibule a očistené strúčiky cesnaku z jednej hlavičky. Surové zemiaky nastrúhame najemno a zmiešame s údenou šunkou pokrájanou na kocky, vychladnutou cibuľou a cesnakom, korením a pridáme len toľko múky, aby cesto držalo pokope. Vzniknutú masu natrieme na vymastený pekáč, vrch potrieme roztopeným maslom a pečieme do zlatohneda.

Podlubky

Potrebujeme: kapustné listy, zemiaky, smotana, mlieko, hladká múka, vajce

Spodné listy z mladej kapusty odoberieme, ešte keď je kapusta v zemi tak, aby sme ju nepoškodili a mohla rásť ďalej. Listy umyjeme, nasekáme na drobno a obvaríme. Po uvarení to scedíme, voda sa vyleje.

Smotanu vlejeme do trochy mlieka, môžeme do toho dať jedno vajce a dosypeme múku. Zmes poriadne vyšľaháme, aby v nej neboli žiadne hrudky. Ak je veľmi hustá, môžeme ju zriediť vodou. Týmto získame tzv. habarku.

Väčšiu časť mlieka prevaríme, odstavíme z ohňa, vlejeme habarku a ešte raz uvedieme do krátkeho varu. Potom dosypeme uvarené nasekané kapustné listy a môžeme podávať s chlebom.

Gemer

Roštárske gule

Potrebujeme: 10 surových zemiakov, 10 v šupke uvarených zemiakov, mleté čierne korenie, soľ, cesnak, 2 cibule, olej, sladkú papriku, 3 vajcia, bravčové plece, polohrubú múku (podľa potreby), smotanu, bobkový list, ocot

Surové zemiaky nastrúhame ako na halušky. Dáme stiecť na sitko a škrobovú vodu zo zemiakov dáme do vody, v ktorej sa budú variť guľky. Uvarené zemiaky v šupke zbavíme šupky, pomelieme ich alebo pretlačíme na jemno. Zmiešame surové a uvarené zemiaky, pridáme soľ, mleté čierne korenie, cesnak, vajíčka. Takúto zmes si po kúskoch berieme do rúk, kladieme do nej mäso a robíme guľky – podobne ako pri slivkových guľkách. Mäso pomelieme v mlynčeku na mäso, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak. Jednu väčšiu cibuľu pokrájame a speníme do zlata na oleji, pridáme červenú papriku a precedíme to do pomletého mäsa. Vodu so škrobom dáme zovrieť a varíme v nej pripravené guľky, ktoré trocha pokotúľame v múke. Keď guľky vyjdú na vrch, varíme ich 10 minút. Vodu, v ktorej sa varili guľky odlejeme, podľa toho, koľko chceme omáčky, pridáme bobkový list, rozšľahanú smotanu s múkou, prevaríme, dochutíme a pridáme ocot.

Beliša

Potrebujeme: 1 kg krupicovej múky, 1 droždie, 1 vajce, masť, rascu, soľ, mlieko

Z uvedených surovín pripravíme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme plnkou, zvinieme a dáme piecť

Plnky k beliši

Zemiaková
1 kg zemiakov vajcia, kôpor, soľ

Uvarené a pretlačené zemiaky rozmiešame s vajciami a s posekaným kôprom, ak je zmes hustá, môžeme pridať trochu mlieka.

Kapustová
hlávková kapusta alebo 1 kg kyslej kapusty, masť, cibuľa, soľ

Posekanú cibuľu speníme na masti, pridáme kapustu osolíme a podusíme.

Tvarohová
0,5 kg tvarohu, vajcia, cukor, škorica

Tvaroh vymiešame s cukrom, škoricou a vajcami.

Maková
15 dag maku, 15 dag cukru, 1,5 dl vody, citrónová kôra

Vodu s cukrom uvaríme, pridáme pomletý mak, postrúhanú citrónovú kôru a dobre zmiešame.

Gója

Potrebujeme: bravčové črevá, zemiaky, strúčiky cesnaku, hladká múka, bravčová masť, majorán, čierne mleté korenie, soľ

Surové zemiaky postrúhame, ako keď ideme robiť cesto na zemiakové placky. Zmiešame ich s múkou, ale iba tak, aby cesto nebolo priveľmi husté, pretože potom bude gója veľmi tvrdá. Premiešame ešte s postrúhaným cesnakom, pridáme aspoň tri štipky majoránky, trochu mletého čierneho korenia a soli. Zmes potom naplníme do vyčistených bravčových čriev a na koncoch uzatvoríme podobne, ako sa plnia klobásy a uzatvárajú klobásy. Góju dáme variť, pričom vo vare musí zotrvať aspoň 20 minút. Po uvarení necháme vychladnúť. Na panvici rozpustíme bravčovú masť a góju vypražíme podobne ako jaternicu.

Šariš

Čušpajz

Potrebujeme: mrkva, cibuľka, maslo, hladká múka, mlieko, smotana

Mrkvu pokrájanú na kocky opražíme na masle. Zvlášť popražíme cibuľu na masle, pridáme hladkú múku, popražíme a zalejem mliekom. Urobí sa nám hustejšia omáčka, ktorú precedíme do mrkvy, zjemníme smotanou, osolíme. Podávame k mäsu, volskému oku s chlebom.

Hubová mačanka

Potrebujeme: hrsť sušených húb, cibuľa, slanina, šťava z kyslej kapusty (1 liter jušky), cesnak, bobkový list, hrubá múka, soľ, 2 ks nového korenia, 6 ks celého čierneho korenia, mletá červená paprika.

Huby umyjeme a namočíme do vody a medzitým si do hrnca nalejeme jušku, dáme variť, pridáme namočené huby aj s vodou, bobkový list, soľ a korenie. Spolu varíme, až budú huby mäkké. Nakrájame a spražíme si slaninu a na nej orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme 1–2 polievkové lyžice hrubej múky, opäť spolu osmažíme a pridáme čajovú lyžičku červenej mletej papriky. Zalejeme studenou vodou a vlejeme to do vriacej jušky. Varíme aspoň 5 minút a podávame s hriankami. Dochutiť môžeme polievkovým korením.

Kišeľ

Potrebujeme: zemiaky, kyslé mlieko, cibuľa, soľ, nakrájaný kôpor a hladká múka.

Zemiaky pokrájame na drobné kocky a uvaríme do polomäkka. Pridáme kyslé mlieko s lyžicou až dvomi hladkej múky, spolu povaríme, osolíme. Na masle opražíme cibuľku do zlatohneda a vlejeme do polievky. Trošku povaríme a servírujeme. Posypeme posekaným čerstvým (sušeným) kôprom.

Šarišská ľušta

Potrebujeme: 240 g kyslej kapusty, 220 g fazule, 150 g údenej slaniny, 100 g hrubej múky, 160 g hladkej múky, 350 g zemiakov, 150 g rajčiakový pretlak, cesnak, 50 g oleja, soľ, vodu

Namočenú fazuľu a kyslú kapustu necháme spolu variť s rozšľahaným rajčiakovým pretlakom. Keď je fazuľa takmer uvarená, pridáme svetlú zápražku a prevaríme. Do vriacej polievky zavaríme zemiakové halušky, ktoré sme pripravili zo surových postrúhaných zemiakov a múky. Po uvarení halušiek pridáme spraženú, na kocky pokrájanú údenú slaninu. Polievku dochutíme soľou a cesnakom.

Spiš

Posúchy

Potrebujeme: zemiaky, hrubá múka, vajce, soľ, maslo

V šupke uvarené zemiaky ošúpeme, pretlačíme cez sitko a na doske spracujeme s múkou, soľou a vajíčkom. Z vypracovaného cesta pokrájame rovnaké kúsky, rozvaľkáme a pečieme na platni sporáka do ružova. Pred pečením treba popichať vidličkou. Upečené môžeme potrieť maslom a podávame s čajom.

Džatky

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 6 lyžíc polohrubej múky, slaninu alebo maslo, kyslú smotanu, pažítku či jarnú cibuľku na dozdobenie

Očistené zemiaky narežeme na kocky a dáme variť do osolenej vody. Keď sú hotové, scedíme ich. Nie úplne, trochu vody necháme v hrnci.
Pridáme polohrubú múku premiešame, zakryjeme a necháme 5 minút oddychovať. Múka sa zaparí, teda prejde teplotnou úpravou. Zemiaky popučíme. Potrebujete získať masu, z ktorej sa budú dobre formovať guľky veľkosti orecha, nie príliš lepivú, nie príliš suchú.
Hotové džatky podľa svojej chuti ešte osolíme, omastíme rozpusteným maslom a trochou slaniny.

Papcún

Potrebujeme: zemiaky, hrubú múku alebo detskú krupicu, vajíčko, soľ, papriku, maslo a cibuľku

Cibuľku popražíme na masle, zalejeme vodou pridáme papriku, soľ a zemiaky pokrájané na kocky. V miske zmiešame múku alebo detskú krupicu s vajíčkom a spravíme tuhšie cesto. Cesto postrúhame na strúhadle a keď sú zemiaky polohotové, pridáme ich do polievky. Podávame s chlebom.

Zemplín

Zemplínske holubki

Potrebujeme: 2 kg mletého bravčového mäsa (najlepšie pomiešať pliecko s bôčikom), 1 kg ryže guľatozrnej, 6 ks stredne veľkých paradajkových pretlakov do mäsa, 3 ks stredne veľkej cibule, 1 hlávka cesnaku, vegeta, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie, mletá červená paprika, 4 vajcia, 2 ks hlávkovej kapusty, údená slanina, bravčové kosti

Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúbik, ponoríme ju do vriacej vody a postupne oddelíme jednotlivé listy, ktoré po zmäknutí vyberieme a necháme vychladnúť. Z kapustných listov odstránime nožom hrubú žilku v strede listu a veľké listy zároveň rozdelíme na dve časti.

Ryžu umyjeme v studenej vode a dáme ju do vriacej vody variť na 5 minút. Ryžu scedíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej ryže pridáme pomleté mäso, vajíčka, 4 paradajkové pretlaky, cibuľu nakrájanú na malé kocky, prelisovaný cesnak, soľ, vegetu, grilovacie korenie, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku. Touto zmesou plníme kapustné listy postáčané do lievika. Dno hrnca vyložíme kapustnými listami, bravčovými kosťami a údenou slaninou, na ktoré ukladáme naplnené kapustné listy uložené v hrnci do kruhu. Zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali 2 ks paradajkového pretlaku, polievkové korenie s troškou soli. Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom, aby nám holubki neprihoreli.

Čeregi

Potrebujeme: 550 g polohrubej múky, 0,25 l kyslého mlieka, vajce, tuk, práškový cukor, sóda bikarbóna, soľ.

Mlieko, múku, vajce a soľ zmiešame na vláčne cesto. Pridáme pol kávovej lyžice sódy bikarbóny, premiešame a na doske vyvaľkáme. Cesto krájame na štíhle kosoštvorce, ktoré po oboch stranách vyprážame na horúcom tuku. Hotové posypeme práškovým cukrom.

Kapušniki

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 droždie, 250 ml mlieka, 1 lyžicu cukru, 80 g masla, soľ, 500 g kyslej kapusty, 1 lyžicu masti, cukor, soľ

Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a lyžice cukru. Múku, cukor, maslo a soľ zmiešame a pridáme ku kvásku. Zamiesime cesto a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto na doske rozvaľkáme, pokrájame na 6×6 cm štvorce, dáme kapustu udusenú na masti ochutenú cukrom a soľou. Zabalíme do šatôčky. Ukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre.

Dziňanka

Potrebujeme: 2000 g žltej tekvice, 100 g ryže, 1500 ml mlieka, 100 g cukru, soľ.

Očistenú a na kocky pokrájanú tekvicu varíme v menšom množstve vody, kým sa úplne nerozvarí. Pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme. Nakoniec zalejeme mliekom, necháme prejsť varom a dochutíme soľou, prípadne cukrom. Podávame s pečivom, chlebom.

Pelmene

Potrebujeme: cca 300 gramov polohrubej múky, pohár kyslej smotany, 100 gramov masla, 2 vajcia, pažítka, voda

Suroviny na plnku: cca 250 gramov mletého mäso (bravčovina a hovädzina v pomere 1:1), 1 cibuľa, čierne mleté korenie, soľ

Rozbijeme vajcia tak, že do jedného pohára dáme len bielok z jedného vajíčka a do druhého pohára jeden bielok a dva žĺtky. Do múky nalejeme trochu vody, posolíme, dolejeme pohár s jedným bielkom a dvoma žĺtkami a vypracujeme na husté cesto.

Bravčové a hovädzie mäso pomelieme na mlynčeku, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

Cesto rozvaľkáme na tenko a väčším pohárom vykrajujeme kolieska. Doprostred každého kolieska pridáme trochu zmesi mletého koreneného mäsa. Okraje cestového kolieska potrieme zvyšným rozšľahaným bielkom. Na koliesko s mäsovou plnkou položíme druhé koliesko a okraje poriadne popritláčane vidličkou, aby sa nám pri varení nerozišli. Potom takto nachystané pelmene vložíme do osolenej vriacej vody, kde ich varíme asi desať minút.

Po vybratí z vody polejeme roztopeným maslom, zalejeme kyslou smotanou a ozdobíme nasekanou pažítkou.

Zamagurie

Začurka

Potrebujeme: 1,5 kg zemiakov, 2 l mlieka, 100 g hladkej múky, soľ, nové korenie, bobkový list, 2 menšie zemiaky

Očistené zemiaky pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Dva menšie zemiaky nastrúhame na strúhadle, pridáme soľ a múku. V miske rozdrvíme na malé mrveničky a pridáme do hrnca k zemiakom. Keď sú zemiaky i mrvenička uvarené, polievku odstavíme a pridáme do nej mlieko.

Haligovský moskoľ

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, soľ, vodu, pol balíčka prášku do pečiva, 100 g masla, 250 g slaniny nakrájanej na kocky

Z múky, soli, vody a prášku do pečiva vymiesime vláčne cesto, rozdelíme ho na menšie guľôčky, z ktorých vypracujeme placky. Opečieme ich nasucho na platni alebo panvici. Hotové potrieme maslom a posypeme opraženou slaninkou.

Kežmarský kysnutý zemiakový koláč

Potrebujeme: 200 ml mlieka, 15 g droždia, pol kila zemiakov, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, dva strúčiky cesnaku, majorán, 60 g masti

Z vlažného mlieka a droždia urobíme kvások. Surové zemiaky ošúpeme a nastrúhame, pridáme k nim vajcia, kvások, okoreníme, osolíme, pridáme múku aj cesnak. Vypracované cesto nalejeme do pekáča na rozpálenú masť, omastíme aj povrch a pečieme dozlatista približne päťdesiat minút.

Medzev

Polievka s bryndzovými knedlíčkami

Potrebujeme: hladkú múku, vajce, soľ, bryndzu, kôpor, kyslú smotanu.

Z hladkej múky, vajca, soli a vody vypracujeme rezancové cesto. Necháme ho odpočinúť a na tenko vyvaľkáme. Plát cesta potrieme bryndzou, ktorú sme premiešali s nadrobno nasekaným kôprom. Cesto preložíme 2x asi do 2 cm pásika, odrežeme a tupou stranou noža odkrajujeme z pásika asi 2 cm kúsky. Takto pokračujeme, kým neminieme všetko cesto. Do vriacej vody zavaríme bryndzové knedličky, počkáme, kým nevyplávajú na povrch, polievku odstavíme a vlejeme do nej rozhabarkovanú kyslú smotanu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  5. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  6. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  7. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Najužitočnejšia appka
  10. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  2. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  3. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  4. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  10. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  1. Najužitočnejšia appka 16 493
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 031
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 11 162
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 10 994
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 941
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 568
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 304
  8. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 088
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 3 660
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 416

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Recepty z Korzára, recepty

Neprehliadnite tiež

Na Idanskej sa bude stavať. Petícia cez poslancov neprešla

Poslanci mesta sa zaoberali aj petíciou proti výstavbe bloku na ulici Kpt. Nálepku.

Riaditeľ Schwarcz končí na stoličke po deviatich rokoch

Pri organizovaní Hraveniska sa porušoval zákon, kontrolór našiel chyby.

Lekárka zmizla, deti nemal kto ošetriť

Na Polikliniku Východ príde ordinovať nová pediatrička.

Crows získali po Antlovi s Guzym ďalšie posily

Košičania vstúpia do novej sezóny aj s hráčmi z Prešova a navrátilcom zo Švajčiarska.

Oliver Rábek dúfa, že zdravotné peripetie mu konečne pominuli

Návrat do zápasového kolotoča hádzanárov sa majstrovskej spojke vydaril.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hrdina Trnavy: Hrám v tretej lige a o pár dní rozhodnem proti Bruselu

Slávny Anderlecht zaskočil najmladší Trnavčan.

ŠPORT

Trnava šokovala Brusel, hrdinom bol dvadsaťročný mladík

Senzácia pokračuje aj naďalej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Za jeden zápas Slovenska pýtajú tristo eur

Robili čo mohli, dopadlo to ako vždy.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop