Korzár logo Korzár
Sobota, 16. február, 2019 | Meniny má Ida, Liana
Nájdete nás na webe

Navarte si podľa známych šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta

Veľkonočné inšpirácie pre gurmánov.

(Zdroj: fotolia)

Pridržiavať sa striktne tradícií, alebo experimentovať? Aj túto otázku riešime práve teraz, keď sa chystáme variť, piecť a chystať dobroty na veľkonočný stôl.

Ak ste skôr naklonení tej druhej možnosti a radi si tradičné recepty trochu zmodernizujete a ozvláštnite, skúste to podľa receptov od šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta, známych aj z televíznej relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja.

„Mám rád, keď sa dodržiavajú tradície a prenášajú sa z pokolenia na pokolenie. Je to naše slovenské dedičstvo a nemali by sme na neho zabúdať. Na druhej strane mám veľmi rád, keď sa vdýchne starým tradičným jedlám moderný šat. Je to vždy také ozvláštnenie toho jedla a dodá mu to patričný šmrnc,“ skonštatoval Korbelič, ktorý nám ponúkol recept na kompletný veľkonočný obed.

Aj Marek Ort sa už teší na dobroty, ktoré núka veľkonočný stôl.

„Veľká noc je na jedlo veľmi pestrá a ja osobne mám toto obdobie veľmi rád. Všetko sa po zime prebúdza nielen v prírode, ale aj na našich stoloch. Je tu množstvo zdravých a chutných surovín, takže čo sa týka tradičných veľkonočných jedál, mám rád asi všetky. Od vajíčkového šalátu, cez plnky, pečené mäsá, až ku sladkému, ako je mazanec alebo veľkonočný baránok,“ priznáva s úsmevom Marek a keďže má rád sladké, tak pridal recept na zaujímavý dezert.

Pomaly grilovaný mliečny jahňací chrbát (alebo jahňacie kotletky)

- pyré z medvedieho cesnaku, cuketovo-zemiakový koláč a vyprážaný žĺtok

Jahňacie

Potrebujeme: 600 g jahňací chrbát alebo 900 g jahňacie kotletky, 1 dl oleja, 30 g cesnaku, 5 g čerstvé bylinky, (rozmarín, tymian, pažítka), soľ, korenie.

Postup: Jahňa si očistíme, opracujeme a marinujeme v nasekaných bylinkách, cesnaku a oleji. Opečieme sprudka na oleji a dopečieme v rúre pri teplote 120-130 °C cca 15-20 min.
Tip: pokojne môžeme použiť aj iný druh mäsa – hovädzie (sviečkovicu či roštenku), bravčovú panenku, kuracie prsia „supreme“ (teda s kožou a kosťou)

Pyré z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 500 g medvedieho cesnaku, 50 g mascarpone, 50 g creme fraiche, 30 g šalotku, 20 g masla, soľ, korenie

Postup: Šalotku si nasekáme najemno, orestujeme na masle, pridáme medvedí cesnak, orestujeme, pridáme creme fraiche, ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme, prepasírujeme a na záver vmiešame mascarpone.

Zemiakovo-cuketový koláč

(Dá sa pripraviť aj ako samostatný recept)

Potrebujeme: 180 g zemiakov varených v šupke, 150 g cukety, 30 g detskej krupice, 2 vajcia, soľ, korenie, muškátový orech, pažítku, 50 g husacej masti
Postup: Nastrúhame zemiaky aj cuketu na hrubom strúhadle, osolíme, okoreníme a cuketu necháme stiecť z vody. Vyšľaháme bielka, ktoré pridáme k cukete a zemiakom. Sneh zľahka vmiešame a podľa potreby pridávame detskú krupicu. Nakoniec nasypeme nasekanú pažítku. Z masy tvarujeme malé koláčiky, ktoré pečieme v panvici na husacej masti.

Vyprážané žĺtky

Potrebujeme: 150 g strúhanky, 50 g ryžovej múky (môžeme použiť aj hladkú múku), soľ, korenie, 1 čili papričku, olej na fritovanie.

Postup: Žĺtky rozmiešame so soľou, korením a vylejeme do menších, asi 3-4 cl silikónových foriem. Dáme do mrazničky a keď sú zamrazené, vyberieme ich, dvakrát obalíme v trojobale ako rezne a vyprážame.

Tip: Žĺtky môžeme vyprážať aj v masle ghee alebo v masti – získajú tak lahodnejšiu chuť.

Čokoládové veľkonočné vajíčko

Kto je v kuchyni zdatnejší, môže si vyrobiť čokoládové vajíčko sám, to však znamená, že by mal mať na to patričnú formu a vedieť si dobre vytemperovať čokoládu. Kto si chce prípravu maškrty zjednodušiť, môže si čokoládové vajíčka kúpiť, nahriatym nožom ich rozpoliť a naplniť podľa receptu Marka Orta.

Potrebujeme: 300 g bielej čokolády, 200 g smotany na šľahanie, 10 g plátkovej želatíny, vanilkový likér, piškótový plát, zrelé mango, vodku.

Postup: Bielu čokoládu rozohrejeme a smotanu vyšľaháme. Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať, časť rozohrejeme v troške smotany. Najskôr zmiešame roztopenú bielu čokoládu s vyšľahanou šľahačkou a potom opatrne vmiešame rozohriatu želatínu v smotane. Poriadne premiešame.

Piškótový plát si vykrojíme formičkou tak, aby sa nám vošli do vajíčka a potrieme ich vanilkovým likérom. A takto vrstvíme – plníme vajíčko čokoládovou penou a prekladáme piškótou a necháme stuhnúť. Medzitým si rozmixujeme mango, pridáme k nemu vodku a zvyšok želatíny. Mangové pyré trochu zohrejeme, aby sa nám rozpustila želatína.
Do vajíčka vykrojíme jamku vo veľkosti žĺtka a nalejeme do nej pripravené mango. Dáme vychladiť a môžeme podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  4. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 218
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 11 750
  3. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 325
  4. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 7 815
  5. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 7 098
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 911
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 501
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 178
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 035
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 798

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Zmeny v platenom parkovaní v Košiciach už platia

Novelizované nariadenie mesta vstúpilo v sobotu do platnosti.

Boj o parkovanie v Košiciach pokračuje.

Všetky autobusové zastávky na košickej stanici dočasne zrušia

Začínajú sa opravy, cestujúci môžu mať chaos.

Tu budú po novom, zrejme do konca apríla, zastavovať autobusy.

Škorvánek ukázal Lacovi, že cesta do bránky nebude jednoduchá

Košice odčinili predchádzajúci výbuch, už sa hrá ako v play off.

Marcel Haščák sa vrátil po zranení v dobrej forme. Túto časť sezóny miluje.

Krčma na sídlisku žiada mestské pozemky. Aj tie pod prístupom do lesoparku

Podnikateľ sľubuje, že len postaví cestu a vráti ju.

Známu panelovú cestu využíva pri svojich cestách do prírody množstvo Košičanov.
V strede sediaci Daniel Dadej sa spomína ako možná náhrada za  končiaceho generálneho manažéra Mareka Trávnička (vpravo).

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odpovede na štyri dôležité otázky okolo ústavného súdu (video)

Ako môže vyzerať plán B pre ústavný súd.

Stĺpček Petra Schutza

Pellegrini plakal nad rozliatym mliekom

Zdá sa, že v jazde za funkciou sudcu má Fico širokú základňu.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop