Korzár logo Korzár

Navarte si podľa známych šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta

Veľkonočné inšpirácie pre gurmánov.

(Zdroj: fotolia)

Pridržiavať sa striktne tradícií, alebo experimentovať? Aj túto otázku riešime práve teraz, keď sa chystáme variť, piecť a chystať dobroty na veľkonočný stôl.

Ak ste skôr naklonení tej druhej možnosti a radi si tradičné recepty trochu zmodernizujete a ozvláštnite, skúste to podľa receptov od šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta, známych aj z televíznej relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja.

„Mám rád, keď sa dodržiavajú tradície a prenášajú sa z pokolenia na pokolenie. Je to naše slovenské dedičstvo a nemali by sme na neho zabúdať. Na druhej strane mám veľmi rád, keď sa vdýchne starým tradičným jedlám moderný šat. Je to vždy také ozvláštnenie toho jedla a dodá mu to patričný šmrnc,“ skonštatoval Korbelič, ktorý nám ponúkol recept na kompletný veľkonočný obed.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj Marek Ort sa už teší na dobroty, ktoré núka veľkonočný stôl.

„Veľká noc je na jedlo veľmi pestrá a ja osobne mám toto obdobie veľmi rád. Všetko sa po zime prebúdza nielen v prírode, ale aj na našich stoloch. Je tu množstvo zdravých a chutných surovín, takže čo sa týka tradičných veľkonočných jedál, mám rád asi všetky. Od vajíčkového šalátu, cez plnky, pečené mäsá, až ku sladkému, ako je mazanec alebo veľkonočný baránok,“ priznáva s úsmevom Marek a keďže má rád sladké, tak pridal recept na zaujímavý dezert.

Pomaly grilovaný mliečny jahňací chrbát (alebo jahňacie kotletky)

- pyré z medvedieho cesnaku, cuketovo-zemiakový koláč a vyprážaný žĺtok

Jahňacie

Potrebujeme: 600 g jahňací chrbát alebo 900 g jahňacie kotletky, 1 dl oleja, 30 g cesnaku, 5 g čerstvé bylinky, (rozmarín, tymian, pažítka), soľ, korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Jahňa si očistíme, opracujeme a marinujeme v nasekaných bylinkách, cesnaku a oleji. Opečieme sprudka na oleji a dopečieme v rúre pri teplote 120-130 °C cca 15-20 min.
Tip: pokojne môžeme použiť aj iný druh mäsa – hovädzie (sviečkovicu či roštenku), bravčovú panenku, kuracie prsia „supreme“ (teda s kožou a kosťou)

Pyré z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 500 g medvedieho cesnaku, 50 g mascarpone, 50 g creme fraiche, 30 g šalotku, 20 g masla, soľ, korenie

Postup: Šalotku si nasekáme najemno, orestujeme na masle, pridáme medvedí cesnak, orestujeme, pridáme creme fraiche, ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme, prepasírujeme a na záver vmiešame mascarpone.

Zemiakovo-cuketový koláč

(Dá sa pripraviť aj ako samostatný recept)

Potrebujeme: 180 g zemiakov varených v šupke, 150 g cukety, 30 g detskej krupice, 2 vajcia, soľ, korenie, muškátový orech, pažítku, 50 g husacej masti
Postup: Nastrúhame zemiaky aj cuketu na hrubom strúhadle, osolíme, okoreníme a cuketu necháme stiecť z vody. Vyšľaháme bielka, ktoré pridáme k cukete a zemiakom. Sneh zľahka vmiešame a podľa potreby pridávame detskú krupicu. Nakoniec nasypeme nasekanú pažítku. Z masy tvarujeme malé koláčiky, ktoré pečieme v panvici na husacej masti.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážané žĺtky

Potrebujeme: 150 g strúhanky, 50 g ryžovej múky (môžeme použiť aj hladkú múku), soľ, korenie, 1 čili papričku, olej na fritovanie.

Postup: Žĺtky rozmiešame so soľou, korením a vylejeme do menších, asi 3-4 cl silikónových foriem. Dáme do mrazničky a keď sú zamrazené, vyberieme ich, dvakrát obalíme v trojobale ako rezne a vyprážame.

Tip: Žĺtky môžeme vyprážať aj v masle ghee alebo v masti – získajú tak lahodnejšiu chuť.

Čokoládové veľkonočné vajíčko

Kto je v kuchyni zdatnejší, môže si vyrobiť čokoládové vajíčko sám, to však znamená, že by mal mať na to patričnú formu a vedieť si dobre vytemperovať čokoládu. Kto si chce prípravu maškrty zjednodušiť, môže si čokoládové vajíčka kúpiť, nahriatym nožom ich rozpoliť a naplniť podľa receptu Marka Orta.

Potrebujeme: 300 g bielej čokolády, 200 g smotany na šľahanie, 10 g plátkovej želatíny, vanilkový likér, piškótový plát, zrelé mango, vodku.

Postup: Bielu čokoládu rozohrejeme a smotanu vyšľaháme. Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať, časť rozohrejeme v troške smotany. Najskôr zmiešame roztopenú bielu čokoládu s vyšľahanou šľahačkou a potom opatrne vmiešame rozohriatu želatínu v smotane. Poriadne premiešame.

Piškótový plát si vykrojíme formičkou tak, aby sa nám vošli do vajíčka a potrieme ich vanilkovým likérom. A takto vrstvíme – plníme vajíčko čokoládovou penou a prekladáme piškótou a necháme stuhnúť. Medzitým si rozmixujeme mango, pridáme k nemu vodku a zvyšok želatíny. Mangové pyré trochu zohrejeme, aby sa nám rozpustila želatína.
Do vajíčka vykrojíme jamku vo veľkosti žĺtka a nalejeme do nej pripravené mango. Dáme vychladiť a môžeme podávať.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 645
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 504
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 153
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 467
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 321
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 269
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu