Korzár logo Korzár
Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel
Nájdete nás na webe

Navarte si podľa známych šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta

Veľkonočné inšpirácie pre gurmánov.

(Zdroj: fotolia)

Pridržiavať sa striktne tradícií, alebo experimentovať? Aj túto otázku riešime práve teraz, keď sa chystáme variť, piecť a chystať dobroty na veľkonočný stôl.

Ak ste skôr naklonení tej druhej možnosti a radi si tradičné recepty trochu zmodernizujete a ozvláštnite, skúste to podľa receptov od šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta, známych aj z televíznej relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja.

„Mám rád, keď sa dodržiavajú tradície a prenášajú sa z pokolenia na pokolenie. Je to naše slovenské dedičstvo a nemali by sme na neho zabúdať. Na druhej strane mám veľmi rád, keď sa vdýchne starým tradičným jedlám moderný šat. Je to vždy také ozvláštnenie toho jedla a dodá mu to patričný šmrnc,“ skonštatoval Korbelič, ktorý nám ponúkol recept na kompletný veľkonočný obed.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj Marek Ort sa už teší na dobroty, ktoré núka veľkonočný stôl.

„Veľká noc je na jedlo veľmi pestrá a ja osobne mám toto obdobie veľmi rád. Všetko sa po zime prebúdza nielen v prírode, ale aj na našich stoloch. Je tu množstvo zdravých a chutných surovín, takže čo sa týka tradičných veľkonočných jedál, mám rád asi všetky. Od vajíčkového šalátu, cez plnky, pečené mäsá, až ku sladkému, ako je mazanec alebo veľkonočný baránok,“ priznáva s úsmevom Marek a keďže má rád sladké, tak pridal recept na zaujímavý dezert.

Pomaly grilovaný mliečny jahňací chrbát (alebo jahňacie kotletky)

- pyré z medvedieho cesnaku, cuketovo-zemiakový koláč a vyprážaný žĺtok

Jahňacie

Potrebujeme: 600 g jahňací chrbát alebo 900 g jahňacie kotletky, 1 dl oleja, 30 g cesnaku, 5 g čerstvé bylinky, (rozmarín, tymian, pažítka), soľ, korenie.

Postup: Jahňa si očistíme, opracujeme a marinujeme v nasekaných bylinkách, cesnaku a oleji. Opečieme sprudka na oleji a dopečieme v rúre pri teplote 120-130 °C cca 15-20 min.
Tip: pokojne môžeme použiť aj iný druh mäsa – hovädzie (sviečkovicu či roštenku), bravčovú panenku, kuracie prsia „supreme“ (teda s kožou a kosťou)

Pyré z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 500 g medvedieho cesnaku, 50 g mascarpone, 50 g creme fraiche, 30 g šalotku, 20 g masla, soľ, korenie

Postup: Šalotku si nasekáme najemno, orestujeme na masle, pridáme medvedí cesnak, orestujeme, pridáme creme fraiche, ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme, prepasírujeme a na záver vmiešame mascarpone.

Zemiakovo-cuketový koláč

(Dá sa pripraviť aj ako samostatný recept)

Potrebujeme: 180 g zemiakov varených v šupke, 150 g cukety, 30 g detskej krupice, 2 vajcia, soľ, korenie, muškátový orech, pažítku, 50 g husacej masti
Postup: Nastrúhame zemiaky aj cuketu na hrubom strúhadle, osolíme, okoreníme a cuketu necháme stiecť z vody. Vyšľaháme bielka, ktoré pridáme k cukete a zemiakom. Sneh zľahka vmiešame a podľa potreby pridávame detskú krupicu. Nakoniec nasypeme nasekanú pažítku. Z masy tvarujeme malé koláčiky, ktoré pečieme v panvici na husacej masti.

Vyprážané žĺtky

Potrebujeme: 150 g strúhanky, 50 g ryžovej múky (môžeme použiť aj hladkú múku), soľ, korenie, 1 čili papričku, olej na fritovanie.

Postup: Žĺtky rozmiešame so soľou, korením a vylejeme do menších, asi 3-4 cl silikónových foriem. Dáme do mrazničky a keď sú zamrazené, vyberieme ich, dvakrát obalíme v trojobale ako rezne a vyprážame.

Tip: Žĺtky môžeme vyprážať aj v masle ghee alebo v masti – získajú tak lahodnejšiu chuť.

Čokoládové veľkonočné vajíčko

Kto je v kuchyni zdatnejší, môže si vyrobiť čokoládové vajíčko sám, to však znamená, že by mal mať na to patričnú formu a vedieť si dobre vytemperovať čokoládu. Kto si chce prípravu maškrty zjednodušiť, môže si čokoládové vajíčka kúpiť, nahriatym nožom ich rozpoliť a naplniť podľa receptu Marka Orta.

Potrebujeme: 300 g bielej čokolády, 200 g smotany na šľahanie, 10 g plátkovej želatíny, vanilkový likér, piškótový plát, zrelé mango, vodku.

Postup: Bielu čokoládu rozohrejeme a smotanu vyšľaháme. Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať, časť rozohrejeme v troške smotany. Najskôr zmiešame roztopenú bielu čokoládu s vyšľahanou šľahačkou a potom opatrne vmiešame rozohriatu želatínu v smotane. Poriadne premiešame.

Piškótový plát si vykrojíme formičkou tak, aby sa nám vošli do vajíčka a potrieme ich vanilkovým likérom. A takto vrstvíme – plníme vajíčko čokoládovou penou a prekladáme piškótou a necháme stuhnúť. Medzitým si rozmixujeme mango, pridáme k nemu vodku a zvyšok želatíny. Mangové pyré trochu zohrejeme, aby sa nám rozpustila želatína.
Do vajíčka vykrojíme jamku vo veľkosti žĺtka a nalejeme do nej pripravené mango. Dáme vychladiť a môžeme podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 643
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 687
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 396
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 407
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 769
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 412
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 726
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 658
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 791
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 246

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Vrcholí nákupná horúčka. Do nemocníc pôjdu stovky postelí

Košická univerzitná dostane takmer tisíc nových lôžok.

Zomrela mama Zlatej brány Alica Takáčová

Vďaka nej sa aj z obyčajných detí stali hviezdy.

Sestry odhadujú vek lôžok v Košiciach aj na 30 či 35 rokov

Sú zhrdzavené, poškodené, nedajú sa polohovať.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop