Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. apríl, 2018 | Meniny má Jaroslava
Pridajte si svoje mesto

Navarte si podľa známych šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta

Veľkonočné inšpirácie pre gurmánov.

(Zdroj: fotolia)

Pridržiavať sa striktne tradícií, alebo experimentovať? Aj túto otázku riešime práve teraz, keď sa chystáme variť, piecť a chystať dobroty na veľkonočný stôl.

Ak ste skôr naklonení tej druhej možnosti a radi si tradičné recepty trochu zmodernizujete a ozvláštnite, skúste to podľa receptov od šéfkuchárov Martina Korbeliča a Mareka Orta, známych aj z televíznej relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja.

„Mám rád, keď sa dodržiavajú tradície a prenášajú sa z pokolenia na pokolenie. Je to naše slovenské dedičstvo a nemali by sme na neho zabúdať. Na druhej strane mám veľmi rád, keď sa vdýchne starým tradičným jedlám moderný šat. Je to vždy také ozvláštnenie toho jedla a dodá mu to patričný šmrnc,“ skonštatoval Korbelič, ktorý nám ponúkol recept na kompletný veľkonočný obed.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj Marek Ort sa už teší na dobroty, ktoré núka veľkonočný stôl.

„Veľká noc je na jedlo veľmi pestrá a ja osobne mám toto obdobie veľmi rád. Všetko sa po zime prebúdza nielen v prírode, ale aj na našich stoloch. Je tu množstvo zdravých a chutných surovín, takže čo sa týka tradičných veľkonočných jedál, mám rád asi všetky. Od vajíčkového šalátu, cez plnky, pečené mäsá, až ku sladkému, ako je mazanec alebo veľkonočný baránok,“ priznáva s úsmevom Marek a keďže má rád sladké, tak pridal recept na zaujímavý dezert.

Pomaly grilovaný mliečny jahňací chrbát (alebo jahňacie kotletky)

- pyré z medvedieho cesnaku, cuketovo-zemiakový koláč a vyprážaný žĺtok

Jahňacie

Potrebujeme: 600 g jahňací chrbát alebo 900 g jahňacie kotletky, 1 dl oleja, 30 g cesnaku, 5 g čerstvé bylinky, (rozmarín, tymian, pažítka), soľ, korenie.

Postup: Jahňa si očistíme, opracujeme a marinujeme v nasekaných bylinkách, cesnaku a oleji. Opečieme sprudka na oleji a dopečieme v rúre pri teplote 120-130 °C cca 15-20 min.
Tip: pokojne môžeme použiť aj iný druh mäsa – hovädzie (sviečkovicu či roštenku), bravčovú panenku, kuracie prsia „supreme“ (teda s kožou a kosťou)

Pyré z medvedieho cesnaku

Potrebujeme: 500 g medvedieho cesnaku, 50 g mascarpone, 50 g creme fraiche, 30 g šalotku, 20 g masla, soľ, korenie

Postup: Šalotku si nasekáme najemno, orestujeme na masle, pridáme medvedí cesnak, orestujeme, pridáme creme fraiche, ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme, prepasírujeme a na záver vmiešame mascarpone.

Zemiakovo-cuketový koláč

(Dá sa pripraviť aj ako samostatný recept)

Potrebujeme: 180 g zemiakov varených v šupke, 150 g cukety, 30 g detskej krupice, 2 vajcia, soľ, korenie, muškátový orech, pažítku, 50 g husacej masti
Postup: Nastrúhame zemiaky aj cuketu na hrubom strúhadle, osolíme, okoreníme a cuketu necháme stiecť z vody. Vyšľaháme bielka, ktoré pridáme k cukete a zemiakom. Sneh zľahka vmiešame a podľa potreby pridávame detskú krupicu. Nakoniec nasypeme nasekanú pažítku. Z masy tvarujeme malé koláčiky, ktoré pečieme v panvici na husacej masti.

Vyprážané žĺtky

Potrebujeme: 150 g strúhanky, 50 g ryžovej múky (môžeme použiť aj hladkú múku), soľ, korenie, 1 čili papričku, olej na fritovanie.

Postup: Žĺtky rozmiešame so soľou, korením a vylejeme do menších, asi 3-4 cl silikónových foriem. Dáme do mrazničky a keď sú zamrazené, vyberieme ich, dvakrát obalíme v trojobale ako rezne a vyprážame.

Tip: Žĺtky môžeme vyprážať aj v masle ghee alebo v masti – získajú tak lahodnejšiu chuť.

Čokoládové veľkonočné vajíčko

Kto je v kuchyni zdatnejší, môže si vyrobiť čokoládové vajíčko sám, to však znamená, že by mal mať na to patričnú formu a vedieť si dobre vytemperovať čokoládu. Kto si chce prípravu maškrty zjednodušiť, môže si čokoládové vajíčka kúpiť, nahriatym nožom ich rozpoliť a naplniť podľa receptu Marka Orta.

Potrebujeme: 300 g bielej čokolády, 200 g smotany na šľahanie, 10 g plátkovej želatíny, vanilkový likér, piškótový plát, zrelé mango, vodku.

Postup: Bielu čokoládu rozohrejeme a smotanu vyšľaháme. Plátkovú želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať, časť rozohrejeme v troške smotany. Najskôr zmiešame roztopenú bielu čokoládu s vyšľahanou šľahačkou a potom opatrne vmiešame rozohriatu želatínu v smotane. Poriadne premiešame.

Piškótový plát si vykrojíme formičkou tak, aby sa nám vošli do vajíčka a potrieme ich vanilkovým likérom. A takto vrstvíme – plníme vajíčko čokoládovou penou a prekladáme piškótou a necháme stuhnúť. Medzitým si rozmixujeme mango, pridáme k nemu vodku a zvyšok želatíny. Mangové pyré trochu zohrejeme, aby sa nám rozpustila želatína.
Do vajíčka vykrojíme jamku vo veľkosti žĺtka a nalejeme do nej pripravené mango. Dáme vychladiť a môžeme podávať.

Neprehliadnite tiež

Farmári si to vyjasnili s Matečnou. Aj s emóciami

Košické stretnutie farmárov s ministerkou pôdohospodárstva sa nieslo v búrlivom duchu.

Aktivistov, zbierajúcich podpisy za voľby, napadli na ulici

Hádka dobrovoľníkov s dvomi mužmi prerástla v Košiciach do bitky.

Na Loky chcú stavať ďalšie apartmány. Vraj pre športovcov. Aktivista: Paškova kľučka

Prvé domy už predávajú - hocikomu. Rovinský obviňuje investora a mesto z klamstva.

Odkaz farmárov ministerke: Čakáme

Prišli už o deviatej ráno na košické stretnutie, ktoré ministerstvo zrušilo.

Starosta obce Valaliky: Tušil som, že nejaký investor už príde

Napadlo ho to po vyhlásení výberového konania na cestu R2.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Fico nepripustil chyby, viní Kisku a médiá

???????My nikam neodchádzame, povedal Robert Fico na sneme Smeru v Častej- Papierničke.

DOMOV

Snem Smeru: Fico opäť útočil na Kisku, aktivistov i médiá

Delegáti odštartovali snem hymnou a minútou ticha za Pašku.

KOMENTÁRE

Ficovi už nepomôžu ani dva kamene

Niet dôvodu si myslieť, že Smer a Fico budú robiť niečo iné, ako robili doteraz.

DOMOV

Začali hlásiť potraty cudziniek, stúpli takmer päťstonásobne

Mediklinik z Levíc začal zverejňovať počet potratov, ktoré urobil Poľkám.

Najčítanejšie na Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  2. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  3. Za palivo Shell BMW domov
  4. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  5. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Aj staršie životné poistenie môže mať nové výhody
  8. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko
  9. Nukleárna magnetická rezonančná liečba znova v Košiciach
  10. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  1. Atos a Google Cloud nadviazali globálne partnerstvo
  2. Košice majú svoju prvú Kozlovnu s najdlhším výčapom
  3. Plynové kondenzačné kotly IMMERGAS „šité na mieru“
  4. V špeciálnom kole sú vyčlenené 4 milióny € pre kotly a čerpadlá
  5. NBS od leta opäť sprísňuje hypotéky. Viete čo vás čaká?
  6. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
  7. Naše finančné družstvo zveľaďuje svoje aktíva
  8. Obchodník roka: Najvyššie ocenenie si piatykrát odnáša Martinus
  9. Za palivo Shell BMW domov
  10. Shell ponúkne najrýchlejšie dobíjanie elektromobilov v Európe
  1. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 22 403
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 17 425
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 071
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 729
  5. 7 miest, kde ešte stále môžete zažiť cisárske Rakúsko 7 417
  6. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 6 147
  7. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov 5 224
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 4 164
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú 3 500
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 308

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop