škoda, veď to je pomaly jediné víno, čo sa u nás dá piť ...
(teda podla náročnejších kritérií). Pána Ostrožoviča pozdravujem. Bakchus.
perun01
?
pomaly jedine vino co sa da u nas pit?a v com je teda take vynimocne?
gorbach
hlavne ma prirodzenú cukornatosť, čo je na slovenské podmienky dosť vzácne (ešte kdesi okolo Štúrova je taký malý úsek). V ostatných regiónoch SR sa sladké vína robiť pokial viem nedajú (teda len docukrované).
A kyslú chuť vína má predpokladám rád len masochista :-)
(samozrejme aj tzv.sladké či polosladké vína majú trochu kyslosti v sebe, ale to je asi taký rozdiel ako jesť citron s medom a len samotný citrón. :-) ).
Tolko také najhrubšie rozlíšenie, samozrejme je v tokajskom v dôsledku vhodnej pôdy a podnebia a spôsobu úpravy aj množstvo ďalších jedinečných chutí.
perun01
sladké víno je pre baby
niet lepšieho vína v tomto čase, ako mladý Miller Thurgau. A ten nemáva viac ako 19° ČSN
kriqx
pri 25 CSN
by som o suchosti dosť pochyboval, určite tam ostane zvyškový cukor, pretože priemerný obsah alkoholu vo víne je tak 12%, (tomu odpovedá CSN 21 - odhad) viac kvasinky neprekvasia, lebo ich ten alkohol zabije.
BTW, nehovoril som o suchom (bez cukornom) víne, ale o kyslom
Mám z teba pocit, že najlepšia bude Coca-cola. Ale občas ta možno životná situácia prinúti vziať čašu vína a pripiť si s priateľmi a vtedy nie a nie to prehltnúť:-). Tak či onak pre každého najlepšie je to čo chutí. Tvoje príspevky k vínu sú však mimo obraz.
Inak ešte k tomu kyslému vínu (dalo by sa vela o tom debatovať, napr. ako Ježiš na kríži odmietol kyslé víno iked predtým kričal "žíznim" atd.)
mne zas jeden starý dnes už "mrtvy" vinár vravel svoju tézu že "sladké víno nie je víno". Z jeho hladiska to ale možno naozaj platilo, lebo bol to moj rodák, z NM. A u nás ako v asi najsevernejšom (na Slovensku) vinárskom regione je tá prirodzená cukornatosť naozaj pomerne nízka, takže pre neho sladké víno automaticky znamenalo, že je "znehodnotené" docukrovaním. Originál teda sladký byť nemohol.
Inak mi trochu robíme tiež víno a nie je vyslovene kyslé, nie je ani docukrované, je také jemné. Takže dá sa piť, Ježiš by ho asi nevyplul, dúfam :-)
...28 Potom vidiac, že je už všetko dokonané, aby sa naplnilo Písmo, povedal Ježiš: Žíznim! 29 A bola tam nádoba plná octu. Hubku teda, plnú octu, nasadili na yzopovú tyč a podali Mu k ústam. 30 Ako Ježiš okúsil ocot, riekol: Dokonané! A nakloniac hlavu, odovzdal Ducha (Bohu). http://www.biblia.sk/sk/1/bibl...
bohuzial je to tak. ceny stale vyssie a kvalita ide dole kedze sa sustredi hlavne na specialne vina (ladove slamove atd) a tie nikto "normalny" nekupuje
dalsi
ak botrytický zber,
ked
robis
ale mladý Miller Th.
Coca-cola
mne zas jeden starý dnes už "mrtvy" vinár vravel svoju tézu že "sladké víno nie je víno".
Z jeho hladiska to ale možno naozaj platilo, lebo bol to moj rodák, z NM. A u nás ako v asi najsevernejšom (na Slovensku) vinárskom regione je tá prirodzená cukornatosť naozaj pomerne nízka, takže pre neho sladké víno automaticky znamenalo, že je "znehodnotené" docukrovaním.
Originál teda sladký byť nemohol.
Inak mi trochu robíme tiež víno a nie je vyslovene kyslé, nie je ani docukrované, je také jemné. Takže dá sa piť, Ježiš by ho asi nevyplul, dúfam :-)
nie víno Ježiš odmietol:
http://www.biblia.sk/sk/1/bibl...
to mas pravdu
odberatel
ceny stale vyssie a kvalita ide dole kedze sa sustredi hlavne na specialne vina (ladove slamove atd) a tie nikto "normalny" nekupuje