Korzár logo Korzár
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Tokajskí vinohradníci budú mať ročník bez putňových vín (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 > >>

Hodnoť

 

škoda, veď to je pomaly jediné víno, čo sa u nás dá piť ...
(teda podla náročnejších kritérií). Pána Ostrožoviča pozdravujem. Bakchus.
 

?

pomaly jedine vino co sa da u nas pit?a v com je teda take vynimocne?
 

 

hlavne ma prirodzenú cukornatosť, čo je na slovenské podmienky dosť vzácne (ešte kdesi okolo Štúrova je taký malý úsek). V ostatných regiónoch SR sa sladké vína robiť pokial viem nedajú (teda len docukrované).
A kyslú chuť vína má predpokladám rád len masochista :-)
(samozrejme aj tzv.sladké či polosladké vína majú trochu kyslosti v sebe, ale to je asi taký rozdiel ako jesť citron s medom a len samotný citrón. :-) ).

Tolko také najhrubšie rozlíšenie, samozrejme je v tokajskom v dôsledku vhodnej pôdy a podnebia a spôsobu úpravy aj množstvo ďalších jedinečných chutí.
 

Tá priridzená cukornatosť

myslíš v Tokaji (xx putňovom)? Lebo aj o tom sa dá polemizovať, lebo cibeby sú vlastne "prídavkom cukru" do muštu a teda je to niečo viac ako prirodzená cukornatosť. Furmint a lipovinka - zložky tokaja budú predávať ako odrodové, teda sladké vína budú. Nebude len tokaj. Ale inak súhlas. Na Slovensku nemáme veľa vinohradov na pestovanie hrozna na sladké druhy vín.
 

 

súhlas, ale cibébami sa nejakým spôsobom to víno ešte zlepšuje :-)
Ale dobre, že si to dodal k môjmu až detsky zjednodušenému príspevku.
 

mne sa

zdá že pán je veľký znalec, keď si odpustím stolové a akostné víno tak odkedy sa prívlastkové vína dosladzujú?
 

re

prirodzena cukornatost?a ako sa podla teba dosahuje?rovnako sa dosahuje pri ladovych,alebo momentalne popularnych slamovych.Ked ti chutia vyslovene sladke,tak ti to neberiem,len potom napis,ze zo sladkych jedine..
 

 

prirodzená cukornatosť je hlavne tam, kde je dostatok slnka.
Preto je víno hlavne stredomorská záležitosť, Slovensko či južná Morava sú už fakt len také najsevernejšie výbežky :-)
 

 

akurat, ze tokaj je na sopecnom podklade, a je vyhrievany zo slnka aj odspodu aj pocas noci (naakumolovane teplo) ...
 

no ja ti neviem

ale napriklad stredomorske biele vina (taliansko,chorvatsko atd) mi pridu akesi prazdne a cukor v nich mi pripomenie akoby dosladenie a cervene zase naopak az prilis hutne..
A kedze odrod vinica je dnes tolko,urcite by som si nedovolil tvrdit,ze vino je stredomorska zalezitost..Slovensko a Morava urcite nie su vybezky,ale regulerne oblasti s dlho (sto)rocnou tradiciou..vybezky su Polsko a trebars Anglicko.. Vino neni len o cukre..so sladkej odrody nedostanes dobre vino-dostanes sladke vino,ale to ti nemusi dlho vydrzat,bude sa ti lamat,nezastabilizujes..na vino ti staci cca 21 cukornatost a vsetko vyssie je len +.. a my sme bezne mavali Muller a RizlingR 24 (okres PK)
 

 

Inak dodnes celkom nerozumiem tomu, prečo sa trebárs severnejšie oblasti nesústredia na rôzne iné ovocné vína, než zrovna hrozno. (trebárs slivky rastú aj na severnom Slovensku a slivkové víno je vynikajúce.)

Je to všetko akoby móda.
 

 

Lebo sever je uz tradicne a historicky orientovany nie na vino, ale na "tvrde".
A tak ak su slivky, tak sa vypalia na nieco ine, ako nechaju "pokazit" kvasenim na vino.
:-)
 

sladké víno je pre baby

niet lepšieho vína v tomto čase, ako mladý Miller Thurgau. A ten nemáva viac ako 19° ČSN
 

 

vidíš, to je všetko také módne klišé, "sladké víno je pre baby", "sladké víno nie je víno" atd.

Podľa mňa ak človek nie je vyslovený masochista, tak určite má radšej sladké, alebo sladko-kyslé, než len kyslé.

To je jednoducho taká samozrejmosť, že na to, aby bola vyvrátená, sú potrebné práve tie goebelsovsky 100 krát opakované klišé, až má potom človek strach si priznať (iným a dokonca aj sebe) že to sladké mu chutí viac.
Aby nebol považovaný za "babu".
 

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 

plnosť dodávajú vínu kyseliny

nie cukor. Aj zo sladkých stolových odrôd hrozna možno urobiť víno, je však "prázdne" (Čabianska perla, Iršaj). Mám rád rizling rýnsky, ale najlepšie 2 ročný, trochu uležaný "mäkší" ;)
 

hmm

aj Furmint alebo Lipovina moze mat aj do 25 CSN a moze to byt krasne suche vino.. Ak je tvoja miera hodnotenia len suche vino, malo si spoznaval a spoznavas vina, kazde ma nieco do seba, zaklad je zdrave hrozno... tak ako kazda zena je ina, ci je to blondina, bruneta atd :))
 

pri 25 CSN

by som o suchosti dosť pochyboval, určite tam ostane zvyškový cukor, pretože priemerný obsah alkoholu vo víne je tak 12%, (tomu odpovedá CSN 21 - odhad) viac kvasinky neprekvasia, lebo ich ten alkohol zabije.
BTW, nehovoril som o suchom (bez cukornom) víne, ale o kyslom
 

1 2 3 4 > >>

Najčítanejšie na Korzár

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop